2432 Fake News och Obehagligt

Fake News – det har raskt blivit något att ta ställning till. Begreppets stora spridning har medfört att det är osäkert exakt vad det betyder. Men det är en komplettering till tidigare försök att korrigera uppgifter. Vi har länge dragits med ”Faktakollen” och andra varianter. De har inte visat sig tillförlitliga eftersom varje granskning verkar behöva ytterligare granskning. Men så har vi alltså Fake News. Alex Schulman vill reda ut begreppet (Expressen):

”Fake news är en medveten spridning av desinformation i formen av en nyhetsartikel, via antingen vanlig medier eller sociala medier, ett sätt att vilseleda som oftast görs i politiskt syfte.”

Det förefaller rimligt men man förstår snart att den gode Schulman skall ha sin vinkling. Han kommer snart fram till Etableringsministern Ylva Johanssons uttalande om att antalet sexualbrott mot kvinnor ”går ner och går ner och går ner”. Schulman kommenterar detta med att det inte är Fake News: ”Ylva Johansson kanske uttryckte sig slarvigt. Hon kanske till och med hade fel.” Det är väl en äreräddning att inleda med ”uttryckte sig slarvigt” för att mildra att hon faktiskt hade fel. Man kan anta att ministern hade hjälp av ett önsketänkande. Däremot kan man ju säga att spridningen av denna nyhet blir problematisk eftersom en minister brukar uppfattas som en rimligt säker källa. Men det är ändå inte Fake News.

Å andra sidan lär det inte vara möjligt att uppnå korrekt faktagranskade nyheter. Varje nyhet anländer i form av en berättelse som förmedlas av någon och denne någon kommer alltid att missa något, utelämna annat, vinkla, dramatisera. Det enda man kan göra är att vara på sin vakt.

”Obehagligt” har blivit modeord. En typisk användare är Lars Lindström (Expressen) som, när han skriver ännu ett stycke på sitt älskade tema ”Åkesson och Ekeroth och skogen full av nötter”, inflikar detta välinoljade ord. Han kompletterar föredömligt med ”skrämmande”, ”motbjudande” och ”Hitler”. Så fick vi en liten uppbygglig berättelse att begrunda.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2432 Fake News och Obehagligt

 1. Thomas Jackson skriver:

  Ja du Lars, visst är världen mer komplicerad nu på ett sätt vi icke väntade oss för 20 eller så år sedan. Hade någon berättat för mig år 1990 att världen skulle vara så här år 2017 hade jag blivit konfunderad.

 2. Från Graven skriver:

  Alternativmedia kompenserar ju för MSM’s fejknyheter, så det går ju alltid att skaffa sig en överblick i alla fall. Ett bra exempel är hur SVT editerat bort några ”Jalla” från upploppen i Hallsberg där norska TV inte gjort det.

 3. Hellhounddog skriver:

  Vladimir Putin sades vilja legalisera ringa misshandel inom hemmet, ryktades det om i slaskmedia för ett tag sedan, men nu har det blivit tyst om den saken. Någon som vet ifall detta rykte var sant eller rörde det sig om fake news?

 4. Från Graven skriver:

  Fejk.

  Det har reducerats till bötesbrott – inte legaliserats såsom MSM uttryckte det. Illa nog, men lögnen överskuggade ju de dåliga nyheterna med lagändringen.

 5. Hellhounddog skriver:

  Från Graven > Okej, tack för infon!

 6. mohammad skriver:

  Ylva Johanssons uttalande är mer att betraktas som Alternativ fakta – för övrigt den enda fakta som finns tillgänglig i det aktuella fallet eftersom resultatet är avhängigt den statistiska utgångspunkten…

 7. Från Graven skriver:

  Ja, så kan man ju också ljuga: såsom mohammad gör ovan. Ylva Johansson hade tillgång till både senare och tidigare data. Hon valde den enda tillfälliga nedgång som fanns till hands i en övergripande uppåtgående trend.

  Det är precis på samma sätt klimatskeptikerna hela tiden klarar av att påstå att temperaturen sjunker. Bland de små slagen upp o ned – i en uppåtriktad trend – väljer de att endast redovisa slagen nedåt.

  Alltid lurar man någon.

 8. Rune skriver:

  Hitler nämndes i sista meningen.
  Hitler tycks vara oerhört populär? Jag har ett abonnemang på Canal Digital och där har jag möjlighet att se program om Hitler varje kväll hela veckan lång, om jag skulle vilja. Hitler är vår tids största TV-personlighet, ser det ut som?

 9. sl skriver:

  Sammanfattning;

  Lars Lindstöm är en usel skribent både till innehåll och som stilist.
  Ylva Johansson är en önsketänkare och har som sosse alltid varit det.
  Statistik bevisar aldrig orsak och verkan, utan påvisar endast samvariation.
  På utländska kanaler är historia viktigt, anglosaxare har ”tagit ansvar”.
  Klimatförnekare är ord utan innebörd, påhittat av klimathysterikor.
  En ”trend” om 0,8 grader under 150 år är en stabil vågrät linje.

 10. mohammad skriver:

  Jag tar inte ställning i sakfrågan von Graven – jag förklarar principen – vilken du för övrigt plagierar rakt av…

 11. sl skriver:

  Tyvärr är nog detta inte fake news, även om man önskat det.
  https://nyailconvito.wordpress.com/2017/03/07/hatet-mot-den-svenska-kulturen/

 12. CeDe skriver:

  Varken fake eller news!

 13. CeDe skriver:

  Den som inte har för avsikt att integreras eller bidra till det svenska samhället borde rimligtvis inte få åtnjuta den svenska välfärden.
  Är jag då en rasist för den åsikten?

 14. sl skriver:

  Här finns ett självklart svar på frågan som implicit ställs. ”Internera”. De ska inte springa fritt, utan vara på avgränsade platser med stängsel runt i kring. Tills de förpassas ur landet. Den inlärda svenska hjälplösheten är skattefinansierad.

  https://www.svd.se/antalet-papperslosa-befaras-oka/om/svenskt-flyktingmottagande

 15. Jor-El skriver:

  Det finns bara en sak att säga i sammanhanget:
  https://www.youtube.com/watch?v=ZQVYbHFpbKk

 16. CeDe skriver:

  Sen kan man ju alltid undra om dessa som tvingas komma pga flykt är de som är mest angelägna att integreras eller de människor som bara kommer för att försöka få ett bättre liv. Men vi måste särskilja och bara hjälpa de som flyr oavsett fördelar för Sverige.
  Men priset börjar bli högt.

 17. Ulf skriver:

  Storljugaren ”Från Graven” har mage nog att att anmärka på sanningshalten i ”mohammads” inlägg, patetiskt!

 18. CeDe skriver:

  Nä,nä nä Ulf – ta och lugna ner dig, fr Graven är ingen storljugare!

 19. Från Graven skriver:

  He he…

  Ulf has an itch that he can’t scratch.

 20. sl skriver:

  Nu sprider sig mångkulturens välsignelser till vem som helst som råkar vara på fel plats; eller rätt, för att tala med Ylva och hennes vänner;

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/xo5kl/polisens-teori-darfor-mordades-paret-i-hallonbergen

  I MSM sprids den för dagen önskade tesen; strax före valet var det nerlusat med koldioxidhysteri, just nu är det någon vajsing på polisen varje dag.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/KJ6rM/ny-varningsflagg-poliser-far-inte-den-utbildning-de-behover

  Det är inte polisen som är problemet. Det är politiker pch rättväsende som underlåter att göra sin plikt. De har nämligen ingen annan plikt än den mot sig själva, och vill undvika konflikter. Varje del av juridiken används nu till att inte hindra brott. Polisen är offer för politiken.

 21. Jor-El skriver:

  Just när man trodde landet hade nått en moralisk botten och den enda vägen är uppåt:

  http://www.aftonbladet.se/a/Xmz8W/har-ar-ranaren-hjalte-och-hyllas-pa-kommunens-vagg

  Att en kommun lider av självskadebeteende är verkligen obehagligt.

 22. sl skriver:

  Kommunen lider av tjänstemännens bristande lust till ansvarstagande; de vägrar ta konflikten, vilket motivering som helst duger.

  Svensk vänstern är svenskar med självskadebeteende, men så fort de blir offentligt avlönade pärmbärare vill de ha så lite bråk, så lite arbete och så mycket lön som möjligt. Transformationen går fort, pengar är ett smörjmedel.

 23. sl skriver:

  Vad som saknas i Sverige är internering av illegala inhabitanter, internering av kriminella. De släpps ut på gatan igen, därför att polisen lyder lagen. När lagen är inadekvat eller inte följs uppstår så småningom kriminell polis, som i latinamerika och det forna sovjet. I förlängningen saboterar svensk politik den svenska polisen.

 24. CeDe skriver:

  Att göra så gott man kan räcker inte när man inte kan.

 25. sl skriver:

  Det är mycket långt till botten i Sverige, men vi är på väg neråt, och många i offentlig tjänst har svårt att orientera sig, de vet inte åt vilket håll vare sig upp eller ner är.

 26. CeDe skriver:

  Ingen gör längre vad de känner för att göra alla gör i stället vad de tror att de måste göra.

 27. sl skriver:

  Den typiskt svenska attityden är att undvika konflikter, att anordna ett spektakel för att stryka över såren. Vare sig mot islam eller organiserad brottslighet fungerar den fredsälskande medlöparstrategin.

 28. CeDe skriver:

  Det typiska svenska karaktärsdraget är saknaden av auktoritet. Något som i andra kulturer betraktas som en tillgång ses i Sverige som något ojämlikt.

 29. sl skriver:

  Här vill jag invända. När svensk ”antiauktoritär” vänster i chefsposition ska ”diskutera” saker så gör det utifrån föreställningen att vänstern har rätt från början. Sverige är inte alls antiauktoritärt, det ska bara vara rätt sorts ”antiauktoritära” auktoritet som bestämmer. Diskussion ska endast ske på vänsterns villkor.

  Schyman, BahKunke mfl är inte alls antiauktoritära, de är auktoritära, men har problem med verkligheten. De vill diktera verkligheten, men verkligheten ger sig inte.

  Svensk vänster är superauktoritär, med otroligt obetydlig självkännedom, brinnande lust att avancera, och att bestämma över andra. Den skickar ut poliser den föraktar att agera måltavla i förorten, och blir förbannad på svenskar som klagar på att de offras. Svensk vänster är medelklass, klassen som vill upp, The Chattering Class. Ett antal avlagda gamla extremister som infiltrerat det parlamentarismens byråkrati, Gardell, Bjereld, Schyman, var stalinister i sin ungdom.

  Koldioxidhysteri, feminism, mångkultur, bullshit.

 30. CeDe skriver:

  Det du påstår sl uppfattar jag mer som arrogans. Äkta auktoritet ser jag som samtidigt ödmjuk. Jag anser att Lars Vilks är en auktoritet.

 31. sl skriver:

  Har du läst 1984? Läs Emmanuel Goldsteins testamente, mittendelen.
  Orwell var klar över sakernas tillstånd redan på 40-talet.

 32. CeDe skriver:

  Jag har antagligen missuppfattat begreppet – sorry!

 33. sl skriver:

  Du har förstås rätt i att det finns auktoriteter, dvs pålästa och eller erfarna människor. Emellertid har den antiauktoritära vänstern lagt beslag på begreppet. Nu är rena skojare som gardell, Bjereld ”auktoriteter”.

  Här har vi antiauktoritär ungdomspolitik och antiauktoritär juridik i sin prydno. Det är viktigt att ungdomarna inte ”kränks”.

  http://www.dn.se/sthlm/tonarspojkar-bakom-brutala-expresskidnappningar/

 34. sl skriver:

  Som du kanske förstår har vänsterns kampanj mot auktoriteter krönts med total framgång. En ”auktoritet” är numera en pratkvarn med ”rätt” åsikt. Gardell och Bjereld, gammalt skräp från kfml(r) är nu ”auktoriteter”. Ingenting är rätt eller fel, sant eller falskt, men den som invänder mot vänstern är rasist eller klimatskeptiker, dvs knappt människa, och kan mobbas fritt. När vänsterns faktaförakt som ett kvitto på framgången används av dess nymornade motståndare, blir den uppriktigt förvånad. Så låg är självkännedom att den inte känner igen sig själv.

  Diskussion om mångkultur kallas rasism, diskussion om klimathysteri och koldioxidens kvartspromillen kallas klimatförnekare. Det kallas egentligen nyspråk, den som inte tänker som vänstern sysslar med feltänk, omprogrammering stod för dörren om det inte gällde så många att det inte är genomförbart. Istället ska vi skrämmas till tystnad med hot om repressalier. Ovanpå det är SD inte salongsfähiga.

 35. CeDe skriver:

  Då återstår bara Trump!

 36. sl skriver:

  Hehe..

  Trump använder sig av vänsterns antiauktoritära ”seger”, han kan nu påstå vad som helst. Sant, falskt; det spelar ingen roll. Vänstern rev; nu är det rivet. Trump kan bygga sin mur, maffiavinster från det ”mysiga” marijuana-rökandet säkerställer att trafiken fortsätter som förut.

  Trump är ett bakslag för vänstern, men jag tror inte han visar sig framgångsrik i något annat än att förmera sin förmögenhet. Han verkar konfliktbenägen på ett psykotiskt sätt, men det kan ju vara ogina media som tummar på sanningen …

 37. mohammad skriver:

  Nej CeDe – du har inte missuppfattat begreppen – en icke ödmjuk auktoritet är nämligen auktoritär…

 38. CeDe skriver:

  sl, jag har en annan bild av Trump än vad du delger. Jag läser hans tweets varje dag och kringliggande rapporter. Och att han bara skulle ha intresse av att fylla sin egen plånbok rimmar illa med att han avböjt presidentarvodet och nöjer sig med 1 dollar per månad.

 39. Krister skriver:

  Vi får de ledare vi förtjänar, som speglar det kollektiva medvetandet.

  Situationsanpassat ledarskap. När allt är frid och fröjd behövs bara ryggdunkare, när det brinner i knutarna måste de auktoritära träda fram.
  Nu pyr det i hela västvärlden och nytt ledarskap kommer att ta över.
  I femininiserade högkulturer som inte stått i brand på 200 år kommer omställningen att halka efter och dra ut på tiden med risk för stora förluster.

 40. CeDe skriver:

  Ja, du har ju rätt där, mohammad och jag också. Auktoritet är inte synonymt med auktoritär.

 41. Från Graven skriver:

  Vi är på väg mot en era där vänstern kommer att få smaka på sina egna metoder.

  Vem skall dom vända sig till?

 42. mohammad skriver:

  För att försöka sig på att ge ett relevant svar på din fråga von Graven krävs – som jag ser på det – att du utvecklar dels vilka metoder som avses och dels i vilken kontext du menar att dessa metoder kommer att få smaka…

 43. Från Graven skriver:

  smakas

  Grammatiken, mohammad.

 44. mohammad skriver:

  hoppsan – min numera föråldrade PB hänger visst inte med i svängarna alla gånger…

 45. Adam skriver:

  sl

  Många frågar sig idag varifrån Donald Trumps mediala personlighet härstammar. Flera av Trumps levnadstecknare, har lagt särskilt vikt vid Trumps relation med sin forne advokat Roy Cohn (1927-1986). Cohn är bortglömd idag, men ägde stor celibritet i USA under 1950- talet och och ett par decennier framåt. Mest känd är Cohn för att ha fått Julius Rosenberg dömd till elektriska stolen för spioneri 1951. Cohn lyckades då även få Julius fru, Ethel Rosenberg, på lösa grunder, dömd till elektriska stolen för spioneri.

  En av många läsvärda texter om relationen mellan Roy Cohn och Donald Trump:
  https://www.nytimes.com/2016/06/21/us/politics/donald-trump-roy-cohn.html

  Mr. Cohn helped deliver some of Mr. Trump’s signature construction deals, sued the National Football League for conspiring against his client and countersued the federal government — for $100 million — for damaging the Trump name. One of Mr. Trump’s executives recalled that he kept an 8-by-10-inch photograph of Mr. Cohn in his office desk, pulling it out to intimidate recalcitrant contractors.

 46. sl skriver:

  Adam

  Intressant artikel. Det är en typisk svensk vänsterinställning att Trump är galen, och att det är ekvivalent med ”höger”, men man kan lika gärna tro att han är en kalkylerad figur, och vet att svensk mediarapportering är biased.

  Min tanke går mest ut på att vänsterns framgångsrika nedmontering av traditionella värderingar och traditionell vetenskap till förmån för en alltid tolkningsbar relativisering nu ställs inför en motståndare som är likadan.

  CeDe

  Trump kommer givetvis att göra goda affärer med staten, han avstår från lönen och får istället kontrakt och affärer i en helt annan magnitud. Trump är affärsman, inte löntagare. Det är fler nollor på vinst än på lön, och vinst kan tvättas i räntesnurror.

 47. CeDe skriver:

  ”Trump kommer givetvis att göra goda affärer med staten, han avstår från lönen och får istället kontrakt och affärer i en helt annan magnitud”

  Häftigt sl – kan du specificera?

 48. CeDe skriver:

  …..och dokumentera!

 49. sl skriver:

  Det gängse sättet är att affärsmannen köper/hyr för billigt av staten, eller säljer/hur ut för dyrt till staten. Affärsmannen kan få monopol på affärer regulerade av staten. Detta är gammalt som gatan, det har praktiserats i alla imperier i alla tider. När Trump avstår sin lön inför massorna, avstår han från en rännil, jämfört med vad där står att vinna.

  Jag har som synes inte detaljstuderat något annat än den svenska mediabilden, men jag tror man är dum om man inte inser vem som erhållit det högsta ämbetet. En helt vanlig köp-å-sälj-snubbe, med en sådans metoder.

  Läs Adams Cohn-artikel, den bär syn för sägen. Affärsmän gör social nytta i Adam Smiths ”Wealth of Nations”, men den teorin bygger på ett par antaganden om perfekt konkurrens. Staten är bland annat till för att eliminera perfekt konkurrens, staten är egenintressenas byråkratiska slagfält.

  Nu vaktar vargen fåren.

 50. sl skriver:

  Tex äger någon Blackwater…

  Jag behöver inte ens veta vem, någon som äger Blackwater fick av Bush2 affärer i Irak. Om där står någon ägare på papperet, vad spelar det för roll? Där finns säkert en stiftelse som äger ett holdingbolag, som äger ett annat holdingbolag, som äger ett bolag som äger ett bolag. Någon som kände den som bestämde fick affären, som i slutändan betalades antingen med lån i valuta vars tryckpress man har själv, eller med säkerheter i Iraks olja.

  Vem vet vart pengarna gick? En armé av välavlönade advokater är anställda för att ge den bild deras arbetsgivare önskar.

  Se att enda avsnitt av Simpsons på Tv6, se Montgomery Burns och hans advokater. Det är satir, men satir fungerar bara när det man gör satir på är sant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.