2415: Så var det dags för Kapoor att lämna sitt bidrag

Ännu en liten tid får jag vara nere för räkning. Men det är lite bättre idag och några rader kan jag ändå skriva.

Trumpkonsten, alltså det som Trump inspirerar konstnärerna till, har hittills inte visat några imponerande resultat. Bortsett från kvantiteten. Konstnärerna blir så ivriga att de, som vanligt, glömmer bort att konstnärlig kvalitet är en förutsättning.

Anish Kapoor har nu kommit med sitt bidrag. Han gör en travesti på Joseph Beuys performance i New York ”I like America and America likes me” från 1974. På den tiden fanns det en motsättning mellan amerikanskt och europeiskt. Beuys kämpade för det europeiska som stod för en mer traditionell konstnärsroll (den romantiske shamanen) medan Warhol och andra höll sig till det som senare skulle bli den postmoderna distansen.

Nåväl, nu har Kapoor varit fruktansvärt kreativ och kommit fram till en ny text med en bild av sig själv: ”I like America and America doesn’t like me”.

Kapoor vill få med sig så många konstnärer som möjligt i sitt projekt:

“I call on fellow artists and citizens to disseminate their name and image using Joseph Beuys’ seminal work of art as a focus for social change,” said Kapoor in a statement. ”Our silence makes us complicit with the politics of exclusion. We will not be silent.”

Det är inte lätt för konsten att göra sig hörd i Trumpiaden. Är man lite grov och entydig som man i regel är, drunknar man i det som är ännu grövre och ännu mera entydigt. Försöker man vara finstilt och underfundig är det ingen som är intresserad. Men antagligen är det inte så allvarligt menat, konstnärerna vill visa upp sig som rättrådiga. Men det vore intressantare om man hade menat allvar och anlagt en strategi för att komma någonvart i konstens politiska dödläge. Den gamla regeln ”If you can’t beat them, join them” är en intressant möjlighet.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

89 svar på 2415: Så var det dags för Kapoor att lämna sitt bidrag

 1. Gunna Anselmsson skriver:

  Min ömkan är att du snart blir bra från din förkylning!
  Ta gärna en ”ingefärashot” på morgonen och en bra whisky på kvällskvisten!

 2. Lars Vilks skriver:

  Tack för ömkan, sådant har en god verkan.

 3. Ludvig K skriver:

  Krya på dig Lars!

 4. Det här är lite akut. Lite! Med konstens rättrådighet. Hur man än vänder sig när man vill så himla väl och är så helylle rättrådig så har man ändan bak. Alltså, man hamnar helt ovetande i händerna på manipulatörer som man knappt visste om att de fanns. Rätta mig nu om jag har fel, men hur rätt det än är att blåsa på mot Trump så är en del av kraften i den stormen uppblåst med ekonomiska medel från George Soros. När Obama gjorde lika hårresande saker som Trump nu, då var det tyst från det hållet.
  Vad gäller konsten får den naturligtvis vara propagandistisk om den så vill. Men om den kommer från hela hjärtat, så finns det alltid lite yin med, när man propagerar för yang och vice versa. Eller hur?

 5. JA, och så vill vi förstås önska dig god bättring Lars! Ditt senaste inlägg tyder på att du är på god väg.

 6. Robert skriver:

  Tänk vad tiden går. Det är mer än 40 år sen Kjartan Slettemark sprang runt i sin pudelkostym och skällde, som en vinkning från fordom till många av dagens konstnärer. Men det är såklart alltid enklast att slå in redan öppna dörrar.

  God bedring, Lars!

 7. Molly skriver:

  Hur är det, konstkännare? Står tiden stilla, som när löpare strax före startskottet, hukar med fötterna i startgroparna? Efter skottet är det meningen att explosiviteten skjuter iväg energiknippen för att bära fram den som kommer först. Till skillnad från en OS-löpare, som vet vad målet innebär. så är det oklart om konstnärerna vet vad de ska ”springa” för. Man vill visa något? Få folk att se och ta ställning?
  Denna tvekan, påminner om rädsla hos tidigare konstnärer som levt i sh, där fri konst inte var tillåten. Man vågade inte sjunga visor som var kritiska (utom Karl Gerhard) man vågade inte visa teater som kunde väckaPK-ilska och bestraffning (se Havel Tjeckoslovakien), Man skapade källarklubbar, hemliga avisor, där man vågade säga vad man tyckte. Frågor väcks hos konstnären: ”Gör jag bort mig för evigt om jag har fel och Trump blir en lyckad president? Kanske ska man vänta ett tag och se vart vindarna blåser?” Andra som vill protestera gör det bara om de är anonyma och maskerade! Det är en spännande tid vi lever i. Väntans tider. Vänta och se.

 8. CeDe skriver:

  Donald J Trump is a genius but stupid people does not understand that!

 9. CeDe skriver:

  …don´t…

 10. pöbeln skriver:

  D Trumps geni verkar leda till att USA gör sig till fiende med resten av världen. Kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=eQ-Hs86LLD4

 11. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Vad är problematiken med att Trump gör sig till fiende med Turnbull?

  (genuint menad fråga)

 12. CeDe skriver:

  Har man en sån fantastiskt fin och framgångsrik familj, fruar, barn med makar och barnbarn som Trump har och lyckats skapa ett miljardimperium då kan man inte vara så helt urusel som all vänstermedia med politiker försöker göra gällande.

 13. pöbeln skriver:

  Problemet är ATT han gör sig till fiende. Framför allt destabiliserar han USA, vilket kanske är agendan. Det ser nu ut som enda väg framåt för Trump är att stiga ur askan och ansluta sig till Napoleon och Lenin…

  Det var här ni hörde det först.

 14. pöbeln skriver:

  Så nu är MSNBC, CNN, ABC, etc ”vänstermedia”? Give me a break!

 15. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det Trump verkar ägna sig åt är realpolitik av det slag som Molotov och Krushchev ägnade sig åt. Därför blir det intressant att göra specifika konsekvensanalyser.

  Ur amerikansk synvinkel: vad är problemet med att stöta sig med Turnbull?

 16. CeDe skriver:

  Låt oss också slippa dessa politiska analyser från artister som Ernman, Madonna och Streepan.
  Det är pinsamt, inte minst för de själva!

 17. pöbeln skriver:

  Graven
  Om du tror det har du missbedömt T å det grövsta. Anser jag.

  Att stöta sig med Turnbull och att förvärra läget med Mexico är i bästa fall inkompetent. I värsta fall gör han det som Bannon uttryckt, ”darkness is good”.

 18. pöbeln skriver:

  Trumps politik håller på att slita sönder USA. Den som inte ser det har skygglappar och ägnar sig åt att befästa redan antagna åsikter. Mina vänner i USA både demokrater o republikaner vittnar om en mycket obehaglig polariserad stämning.

 19. Krister skriver:

  – ”If you can’t beat them, join them” – för att komma någonvart i konstens politiska dödläge.

  Konstens framtid ligger i att överskrida det politiskt korrekta – och jag vet en som började med det för snart tio år sen.

 20. CeDe skriver:

  Och hur ska man utvärdera det. Krister?

 21. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det enda jag efterlyser är en objektiv analys av vad USA realpolitiskt står att vinna eller förlora i specifika termer = samarbetsavtal, handel, etc . Goodwillförluster ter sig Trump inte känslig för, så dessa – hur engagerande de än må vara – är i detta perspektiv meningslösa.

  Att folk i allmänhet blir frustrerade och provocerade Trump är ju inte en faktor i Trumps ekvation. Vad Turnbull kan tänka sig göra och inte ÄR en faktor i Trumps ekvation. Eftersom att Trump avslutar samtalet så verkar han vara den starkare parten med minst att förlora.

  Därför frågar jag igen; specifikt i fallet Turnbull: vad är det realpolitiska problemet för USA om Turnbull blir sur? Och som sagt, glöm goodwillförluster, de spelar inte in i Trumps ageranden.

 22. Från Graven skriver:

  Typ: har USA några baser på Australiskt territorium?

  Förstår du vad jag menar, Pöbeln? Vad riskerar USA i specifika termer?

  Att MSM flejmar Trump, AFA eldar tredje parts ägodelar, och Mexicos president ställer in möten, är ju inte en del av ekvationen! Jag hoppas du förstår det?

 23. Från Graven skriver:

  Berkeley håller på att bli intressant!!!

  Trump hotar att dra in pengar om Berkely inte kan säkerställa free speech (efter det att våldsvänstern använt våld och bränder till att tysta)

 24. CeDe skriver:

  Pöbeln,
  Trump splittrar inte US, tvärt om, men folk splittrar sig själva.

 25. Ludvig K skriver:

  Tänkvärda ord, CeDe.

  De tar jag med mig ner i sängbingen att sova på.

 26. CeDe skriver:

  pöbeln,

  För 2 timmar sedan twittrade Donald Trump följande:

  ”Thank you to Prime Minister of Australia for telling the truth about our very civil conversation that FAKE NEWS media lied about. Very nice!

 27. sl skriver:

  ”if you can´t beat them, join them”, innebär inte det avsevärd risk för att förlora sig själv? Men det kanske inte gäller i konsten efter Duchamp?

 28. pöbeln skriver:

  CeDe
  C’est ne pas une pipe…

 29. CeDe skriver:

  C’est pas une pipe?

  Qu’est-ce que c’est?

 30. Krister skriver:

  CeDe
  Det är alternativ fakta.

 31. CeDe skriver:

  Från vem, du kärlekens budbärare?

 32. LH skriver:

  CeDe n’est pas CeDe. Elle est un Trump l’œil.

 33. CeDe skriver:

  Merkel och Trump har båda oförskämdheten att kalla en spade för en spade. Fy dem!

 34. Jor-El skriver:

  Ny rapport från en del av verkligheten av Jens Ganman som återigen måste anonymiseras pga. sakernas tillstånd. Denna gången på tapeten – Islam och dess påverkan på vardagen i förorten.

  https://jensganman.wordpress.com/2017/02/03/grumliga-vatten-ett-alternativt-reportage/

 35. CeDe skriver:

  Ett pinsamt kollage av Lövins 5% islamistfeministiska parti.

 36. CeDe skriver:

  Våga visa verkligheten i stället och när ska Ygeman börja förskräckas över sin egen politik:

  http://www.avpixlat.info/2017/02/04/forundersokningsledare-tar-bladet-fran-munnen-om-invandrarbrottsligheten

 37. Krister skriver:

  Våga visa att verkligheten inte är svart och vit och att meningsmotståndare kan få in några poäng ibland, bli inte förblindad av hat, och framförallt – tänk själv!

 38. Ludvig K skriver:

  Har du ingen humor kvar, CeDe?

  Nu bör vi väl inte anklaga Ygeman för allt otyg som sker i Sverige… Han har ju knappt hunnit rumstera i två och ett halvt år…

  Tycker nog den bilden är det bästa bidraget hittills i kategorin ”Satir och konst efter Trump”

 39. CeDe skriver:

  Jo jag gillar humor Ludvig K, är ganska duktig på det själv. Men när jag först såg detta fotot så fick jag olustkänslor och ironin gick inte in. Något haltade allt för mycket i min smak.

 40. CeDe skriver:

  Det är väl snarare Lövin och hennes inkvoterade man skrattar åt. Och det var väl ändå inte avsikten med bilden.

 41. Adam skriver:

  CeDe

  Trump har utnämnt Betsy Devos till utbildningsminister. På vetenskapsbloggar på nätet förfasas man, pga citat ifrån DeVos likt ”“Humanity is created in the image of God; all theorizing that minimizes this fact and all theories of evolution that deny the creative activity of God are rejected.” Ett annat citat ”all scientific theories be subject to [the] Scripture.”

 42. Adam skriver:

  Ludvig

  CeDe tror på fullt allvar Barack Obama är född i Kenya. Då har man ingen humor. Egentligen sysslar inte alt-högern (som CeDe tillhör) med humor, bara cynism, likt ovan ”Det är väl snarare Lövin och hennes inkvoterade man skrattar åt.”

 43. Från Graven skriver:

  Det där är allvarligt.

  Det där är faktiskt ”doomsday stuff” på riktigt. Vi kommer att få et riktigt hett om öronen.

 44. CeDe skriver:

  Ludvig,

  Man kan väl inte TRO var någon är född det är väl bara att ta reda på fakta om någon sådan existerar. Men spekulationer har det nog funnits.

  Om Betsy Devos går väl också att läsa, vilket jag inte gjort. Tror hon inte på evolutionen vilken jag är helt övertygad om som ateist, och har nyligen kunnat föra i bevis för ett hängivet evolutionsförnekande Jehovas Vittne, så är det ju illa ställt.

  De spekulerar om min hemvist och brist på humor. Kom igen – träffa mig!

 45. CeDe skriver:

  Kommentaren ovan var dedikerad Adam!

 46. Ludvig K skriver:

  CeDe älskar ju Trump förbehållslöst. Så Betsy Devos ska hon väl klara att omfamna också…

  Som jag ser det är Trump-administrationen ett hårt straff för en offentlighet som systematiserat mobbat nyktra rörelser och röster som har ifrågasatt allehanda historielösa experiment. Till slut fanns bara Trump kvar som orkade gasta. Nu gäller det att stå upp för en konstruktiv diskussion där man kan vara självkritisk utan att för den skull hylla t. ex. Trump. Något Peter Wolodarski misslyckades med i dagens DN, tyvärr. Och CeDe.

 47. Ludvig K skriver:

  What the world needs now…. is love, sweet love…

 48. CeDe skriver:

  Polisen som talade klarspråk om brottslighet i Örebro är nu följdriktigt anmäld till åklagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.