2401: Några av dagens bidrag till mänskligheten

Jaha, vad skall konstvärlden hitta på när det snart är dags för Trump att bli installerad? Ett pågående initiativ om att genomföra en konststrejk är på gång (artnet). All konst skall i princip ställas in den dagen. Tveksamt om det blir särskilt mycket av det, men jag förstår att man vill så mycket. En roligare idé hade varit att konstvärldens digniteter samlat sig till en institutionell utnämning av Trump till ett performancekonstverk: ”That man is from now on a living sculpture”.

Annars kan man roa sig med att Jan Guillou gör en ovärderlig insats som språkvårdare genom att inkludera ordet oomkullrunkelig i sin senaste pamflett. Han travesterar andra opinionsbildare genom att trösta alla som är oroliga för islamistisk terrorism. Det är farligare med badkar och kycklingben (Aftonbladet).

Katrine Marçal (Aftonbladet) lär oss att man skall finna den perfekta balansen mellan elitism och populism genom pluralism. I den obestämda mångfalden dväljes säkert djupa sanningar men hur skall de grävas fram?

Alex Schulmans (Expressen) skriver vidare om sin tröstlöshet när PK-linjen vacklar. Nu finner han aggressiv tröst i en gammal antirasistisk sketch av Peter Dalle. Dalle påpekade att en sådan sketch inte kan göras idag eftersom sinnet för ironi tycks ha försvunnit.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

39 svar på 2401: Några av dagens bidrag till mänskligheten

 1. sl skriver:

  Humor kan vara en generationsfråga, Peter Dalle var lite kul nån gång, Schulman är aldrig kul.

  Nutida rolighet, jag undrar lite över upphovsmännens ålder, faktiskt. Togs illa emot av vissa, men alla?
  https://www.youtube.com/watch?v=GccW3k8I6Ec

  Det är ingen idé att kommentera aftonbladet längre, endast Lena Mellin har tillfällig kontakt med verkligheten, resten är permanent ute och cyklar.

 2. Molly skriver:

  Inte bara humor är en generationsfråga. Ord som användes och som inte uppfattades som ”rasistiska”, fick en ny innebörd alltefter det att tiden gick. Exempel: Negerbollar, Negerkung, ”I Negerland, hände ibland, att man fick se på Nilens svarta strand, Herr krokodil, Fru krokodil och lille krokodilen lilleman.” – vilket betydde goda chokladbullar som vi barn kunde baka själva, Pippis tuffa pappa som hon var stolt över, och en sång vi ofta sjöng om djur vi aldrig sett i vårt land.

  Andra exempel finns kring områden som hade med sexualitet att göra. Ordet sex sa man inte!!! Homosex var ett okänt och oanvänt ord av folk. Så småningom dök upp ord som Fikus, en krukväxt som de flesta hade i sina hem. Då jag så småningom lärde känna dessa personer, de som vågade avslöja sig själva, benämnde sig som fikusar. Jag förstod ingenting! Efter ett ökat inflytande från USA fick vi ett nytt ord, Gay. Men många svenskar föredrog Fikus framför det nyare begreppet. Numera är alla andra ord än homosexuell ute. Fortfarande fastnar detta ”sexord” i halsen och jag hör mig själv gräla på mitt omdöme. DET HETER HOMOSEXUELL!!!! Att vara H.S var brottsligt då, under min barn och ungdomstid. Men att vara Fikus var det ingen som sa någonting om. Det var H.S männen jag lärt känna som lärde mig språket. Kvinnorna var för mig helt osynliga.
  Alla kulturer har sina förbjudna ord, förbjuden konst, förbjudna tankar och de som kämpar för förändring eller att få behålla just sin egen kulturs traditioner. Och det pratas inte om det. Det fördöms, eller tystas, medan andra går ut och demonstrerar, kallar andra för rasister, nazister, —ofober, dömer, placerar i fängelse.
  Min forskarhjärna känner en stark drift att få ägna mig åt just detta område. Vad är det vi håller på med, och varför?

 3. sl skriver:

  Det är ändå intressant att se hur Guillou på känt manér får allt om bakfoten;

  1)”vägen bort från det rasistiska monstret måste vara politisk”, men då menar han inte en politik som sätter stopp för islamimport, utan munväder och plakatpolitik av den typ som redan misslyckats. Vi importerar och ska vara hålla käft, så har sd växt, de växer inte av sig själva, någon måste ge dem tillväxthormon och bränsle.

  2) Identitetspolitiken skapar Trumpväljare av vita, hur svårt är det att fatta att offentlig positiv särbehandling av alla utom vita skickar många vita till kritiker av en sån ordning?
  Trump vann med färre väljare men fler elektorer, egentligen vann Clinton flest väljare. Resonemanget är ett tuppfjät från att alla vita är rasister, att rasism är en vit egenskap.

  3) Notera hur allt egentligen kan skyllas på skattesänkningar och Bush, som räknas som bin Ladens jämlike i ondska. Islams traditionella roll som imperialistisk erövrare nämns inte alls, muslimer kallas allt utom islams anhängare, de döljs som svartskallar, genetiskt missbildade, allt läggs i ”rasisternas” mun för att dölja problemens hemvist.

  4) När pensionärerna ser hur det plötsligt finns en halv försvarsbudget till folk som bara kliver över gränsen och begär pengar, mat och bostäder. Och sen undrar knäppgöken Guillou hur det kan komma sig att sd äger pensionärerna och försvarsfrågan, där alla fört socialdemokratisk politik sen 1991, det råder enighet om försvarsbudgeten, alla sju har hela tiden ansett att en halv försvarsbudget räcker.

  5) Räddningen heter socialdemokratisk politik, men den förs redan, den bygger på kontinuerliga skattehöjningar, när man nått 50% skatt på lön, 25% moms på allt, skatt på skatt på skatt på boende, bil och transporter finns inte skattehöjarvägen kvar, istället återstår andra hälften av den socialdemokratiska politiken, indragningar av de förmåner alla trodde de jobbat ihop till. Den socialdemokratiska politiken var en finansiell bluff av typen springnota redan från början.

  6) Det rasistiska monstret skapas av den politik som förs. Den insikten går inte in. Guillou lider av den vanliga självbilden; ”god och smart”, medan fienden är ”ond och dum”.

  Hur eliminerar man en opinion kritisk mot generell asyl från islamiska känder, speciella barnregler som inte ens får kontrolleras, och gratis bidrag till alla som kommer hit? Man eliminerar generell asyl från islam, tar bort ensamkommandebarn-regler, skrotar gratis bidrag. Den förda politiken är den ”rasistiska” oppositionens moder, den ger också plats för riktiga rasister.

 4. sl skriver:

  Jag glömde förstås att tillägga att Guillou´s inlägg bär många drag av ofrivillig komik, den som så lätt blir löjlig, extra löjlig då han tar sig själv på sånt oerhört allvar.

 5. Jor-El skriver:

  När vi nu har dom lallande fånarna till MSM-journalisterna på bordet vill jag erbjuda en länk till en intervju med någon som är en del av detta etablissemang.
  Jens Ganman, utmärkt bloggare, har fått till ett möte med denna journalist som under anonymitet tar bladet från munnen och spiller bönorna om hur det funkar (eller inte funkar) inom mainstream media.
  Agendorna, politiken, kollegialiteten, flockbeteendet, manipulationen av fakta, filtreringen av uppgifter, bristen av ifrågasättande, migrationen, förhållandet till islam, SD, Trump, amerikansk valrörelse, Guillou, Vilks, Public Service, identitetspolitik, Sandvikenrapporten, åsiktskorridorer, feminism, alternativmedia. Ja, det mesta av dom senaste årens mediala zeitgeist ventileras.

  https://jensganman.wordpress.com/2017/01/09/jag-har-nart-en-kurdisk-nationalekonom-vid-min-barm/

  Rekommenderar i övrigt också andra poster på hans blog, och hans Facebooksida som tar humoristiska grepp på den skeva samtid vi lever i.

  https://www.facebook.com/jens.ganman

 6. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Tack!

  Jag är endast hälften igenom men jag känner att det svindlar av känslor och måste fan i mig ta en paus!

  Lögnerna! De medvetna lögnerna! Det har varit så uppenbart att media mörkar! Ta bara hur DN’s Wolodarski häromdagen ”glömde” att även DN omnämnts i utrikespolitiska institutets rapport, när han tweetade om kritiken mot Aftonbladet. För att inte tala om miraklet i Sandviken eller sexövergreppen i kungsan!

  Och Åsa Linderborg skall vi inte tala om! Men man räknar ju ändå med att hon & Aftonbladet är biased. Men DN! Jag kommer aldrig att komma över hur min favorittidning (och faktum är att jag jublade när Wolodarski blev chefredaktör) blev en förljugen propagandamaskin!

 7. Ulf skriver:

  Det är inte PK-maffian utan Lasermannen, Malmöskytten och skolattacken i Trollhättan som förstört marknaden för Peter Dalles invandrarskämt. I dagens Sverige där människor mördas för sin mörka hudfärg skull så är inte längre sketchen med damen, sprayburken och den mörkhyade mannen rolig.

  Konstigt att Peter Dalle som verkar vara en intelligent person inte förstår det.

 8. Från Graven skriver:

  På DN arbetar som journalist Jacques Wallner. Jacques Wallner – vänsterextremist – knivdödade Magnus Nordenmark med fem knivhugg, varav två i ryggen.

  Man kan få opinionsbildande jobb på DN med den meritlistan.

 9. sl skriver:

  Tack för intervjun, den verkar hundraprocentigt trovärdig för den som just läst aftonbladet, men passar nog på övrig huvudstadspress också. DN slutade vi med för tjugo år sen, Svd för två, även det gamla högerbladet är i händerna på Bror Duktig.

 10. Ludvig K skriver:

  Från Graven

  din not om Wallner är ganska osmaklig. Det där är ett väldigt infekterat gammalt fall, som jag anser är smutsigt att använda i propagandistiskt syfte en såhär 35 år senare. Den fällande domen var dråp. För övrigt är Wallner knuten till DN Motor, som måste anses stå för något av det ljummaste i svensk press. De är ju i praktiken megafoner för motorföretagen. Dock verkar JW ha varit på andra redaktioner innan. Men jag tycker verkligen att det är under din nivå att dra upp ett sådant gammalt skelett. Det tyder på att ditt case (att DN är vänster? en ohederlig tidning?) är svagt.

 11. Ludvig K skriver:

  Jens Ganmans intervju är dock en fullträff. Igenkänningsfaktorn är hög. Jag har själv haft en del problem med att ta till mig fakta måste jag erkänna… men livet är en övning i att våga utvecklas…

 12. Från Graven skriver:

  Ludvig

  OK, I hear you. Det är frustrationer, det är allt.

 13. Jor-El skriver:

  Ja, tungt att bära insikterna om hur slipstenarna dras i mediaetablissemanget, även om det var ungefär dit ens fördomar redan tagit sig. Jag hoppas inte ni missar Jens Ganmans 100 höjdare från samma blog. En loggbok om sakernas tillstånd dom senaste åren, och varför vi hamnat just här.
  Som tur är har han god humor att svälja den beska medicinen med…

  https://jensganman.wordpress.com/2016/11/25/100-hojdare/

 14. Ulf skriver:

  Om nu massmedia systematiskt mörkar information om viktiga förhållanden i samhället var då syftet? Vilka mörka krafter vill driva Sverige i fördärvet?

  Alla partier utom Sverigedemokraterna tycks ju anse att informationen i media är riktig. Näringslivet representeras av en mängd olika organisationer men de verkar inte heller vara särskilt oroad över hur exempelvis invandringen framställs i de stora tidningarna.
  Nationalekonomer, demografer och kriminologer tycks inte heller vara särskilt upprörda över hur deras forskningsfält presenteras av media.

  Faktum är att den bild av samhället som Dagens Nyheter förmedlar verkar stödjas av både forskarsamhället och näringslivet. Inte så konstigt att de som har en annan åsikt har svårt att få sin röst hörd!

 15. Per skriver:

  Om människor upptäcker att en beskrivning varit falsk, att mycket mörkats, att man förts bakom ljuset, kan en process av uppslutning vändas i sin motsats, och då kan ett motsatt förlopp framträda och det kan gå mycket fort när snöbollen väl kommit i rullning, ju större den blir ju mer tar den med dig (periferin är större än kärnan), plötsligt kan det bli inoppurtunt det som nyss var okey. Människor som känner sig lurade är nog inte att leka med!

 16. Från Graven skriver:

  Den där länken skall fanimig bli min forumsignatur varenda gång nån byfåne sticker upp skallen och säger ”men det finns ju fler som ljuger. Om många ljuger måste det ju vara sanning”.

  (credit Jor-El): https://jensganman.wordpress.com/2017/01/09/jag-har-nart-en-kurdisk-nationalekonom-vid-min-barm/

 17. Ulf skriver:

  När jag läser den intervjun ”Jor-El” länkar till så slås jag främst av diskussionen om Sveriges demografi.
  I artikeln påstås det, citat: ”Det där är hittepå. Vilket? Att Sverige skulle ha ‘fel demografi’. Första landet i världshistorien i så fall som har det och som inte skulle kunna parera det själva; som skulle ‘gå under’ utan invandring. Demografi är självreglerande. Har alltid varit. Kommer alltid att vara. ”

  Det är minst sagt ett kontroversiellt påstående som inte har något stöd från majoriteten av de demografer som forskar om framtiden för Europas befolkning.
  För den som tvivlar så föreslår jag att googla fram rapporten ”Sverige i en åldrande värld– framtidsperspektiv på den demografiska utvecklingen” av
  Thomas Lindh.
  Varken den intervjuade journalisten eller intervjuaren tycks vara medveten om detta faktum. Att kritisera andras bristande kunskaper samtidigt som man visar upp sin egen okunnighet är inte särskilt lyckat.

  Att ”jensganman” inte gillar det han läser och hör i media framgår av texten men av den framgår också att ”jensganman” inte är särskilt insatt i de ämnen han försöker diskutera!

 18. Från Graven skriver:

  Den där länken skall fanimig bli min forumsignatur varenda gång nån byfåne sticker upp skallen och säger ”men det finns ju fler som ljuger. Om många ljuger måste det ju vara sanning”.

  (credit Jor-El): https://jensganman.wordpress.com/2017/01/09/jag-har-nart-en-kurdisk-nationalekonom-vid-min-barm/

 19. minnesdagen skriver:

  ”smutsigt att använda i propagandistiskt syfte en såhär 35 år senare”
  – vad har tiden med saken att göra ? Att knivhugga någon i ryggen till döds och sedan bara bli fälld för dråp är inte rätt. Den där mordgalningen hittade väl inte kniven på marken ? Han hade med sig kniv ut på krogen. Jag vet att det var många som störde sig på synthare i början på 80-talet, men denne person, alltså mördaren, måste varit sjukt störd.

  Vad som är extra otäckt med omständigheterna kring detta mord är att offret efter mordet blivit skändad i media genom att bli kallad skinnhuvud. Så tog man bort offrets, en ung mans, människovärde.

 20. Lars Vilks skriver:

  Tack för tipsen!

 21. mohammad skriver:

  I intervjun med den anonyme etablissemangsjournalisten förvanskas Professor Hans Roslings anförande på Flyktinggalan om ökat UNHCR bistånd till att vara i överensstämmelse med SD:s flyktingpolitik – nollvisionen.

  Trots! att Hans Rosling som övertydligt poängterar att Sverige vid sidan om i) ett ökat stöd till UNHCR också har att tillse ii) ett generöst flyktingmottagande – och inte ställa dessa insatser emot varandra.

  Hmm…snacka om publicistisk heder och att kasta sten i glashus.

  Så förutsägbart då – att Von Graven avser göra denna ohederliga forumsignatur till sin nya snuttefilt…;))

  LOL!

 22. mohammad skriver:

  Minnesdagen

  Jaques Wallner dömdes för dråp i tingsrätten – helt rätt – men hovrätten ändrade tingsrättens dom till grov misshandel och vållande till annans död.

  Påföljd 18 månaders fängelse med avräkning häktestiden 9 månader under vilken tid – såvitt jag förstår – Wallner påbörjade sin journalistutbildning.

  Enligt de äldre reglerna om beräkning av verkställighet – halvtid – frigavs Wallner dock direkt efter hovrättens dom – efter att ha avtjänat sitt straff på 9 månader i häktet.

  Some Guys Get All The Breaks…

 23. Från Graven skriver:

  mohammad

  Jet fuel can’t melt steel beams!

 24. Ludvig K skriver:

  Vad som verkligen hände mellan J. Wallner och M. Nordenmark där utanför Berns för 35 år sedan vet jag inte – men jag tycker att det är tveksamt att använda det för att bygga någon form av tes om hur klimatet i svensk media är. Det blir för spekulativt. Det är som att gå på SD för de oförrätter de begick på 80-talet.

  Något som däremot illusterar att något är ruttet på DN är ju den s k frysboxepisoden, som länkas till i Ganmans text.
  http://www.journalisten.se/nyheter/en-frysbox-30-miljoner

 25. Ludvig K skriver:

  Ulf

  Jag upplever inte att det råder konsensus i näringslivet och forskarvärlden om att klimatet i media är balanserat. Men för all del, i dessa sektorer finns också många etablissemangskramare som inte vill tappa anseendet och svälja prestigen. Det är väl lite som med bilismen, som alla trodde skulle frälsa Sverige, men som vi nu inser kanske inte riktigt var så trevligt alla gånger (förstörde ju Stockholms innerstad bl.a.).

  Jag uppfattar inte Ganmans text som att de är kritiska till att Sveriges demografiska kurva skulle vara negativ. Det de är kritiska till är ju att man ibland argumenterar för att ta emot massa människor för att det skulle gynna Sverige demografiskt, vilket känns grovt förenklat och rätt cyniskt. Man drar fram demografi-argumentet när de andra tryter, ungefär. Det får vara som det vill med demografin, men att ta in massa personer i Sverige med syfte att kurera den känns oerhört långsökt. Man låter väl invandrare komma in för att de behöver det och inte för att rätta till någon demografi?

 26. sl skriver:

  Det hade inte gjort något om de utvecklat demografiteorin lite, men det låg kanske utanför intervjuns ämne, ett lätt sätt att få något att spåra ur att göra ämnet för stort, det gällde trots all tidningsredaktioner.

  Kan det vara så att det just har börjat?:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/a/Kgva7/haxjakten-maste-fa-ett-slut

  Som sagt, AB åtnjuter ingen status alls, men åberopar en fiktiv status. ”Häxjakt”. Haha, desinformatörerna finns ju på tidningen.

 27. mohammad skriver:

  ”Detta är en kulturartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.”

  http://www.aftonbladet.se/kultur/a/Kgva7/haxjakten-maste-fa-ett-slut

 28. CeDe skriver:

  Alarmerande rapport om kraftig utveckling av otrygghet i samhället. Lika alarmerande är att ingen kan se orsaken till varför vissa känner sig mer otrygga. Anmälningsbenägenheten av att känna sig otrygg har gissningsvis ökat. För övrigt ingen känd orsak.

 29. sl skriver:

  ”det är bara inlägg som passar Aftonbladets ”antirasistiska” och ”feministiska” profil som publiceras”

 30. Ulf skriver:

  Till ”sl”

  Det finns naturligtvis många skäl att låta människor emigrera till Sverige. Svenska Kyrkan tänker förhoppningsvis mer på migranten personliga lycka än på att motverka de låga födelsetalen.
  Demografer och nationalekonomer däremot försöker räkna ut vad en åldrande och krympande befolkning får för konsekvenser för ett land som Sverige. Den professor i nationalekonomi som skrev rapporten jag hänvisade till i mitt tidigare inlägg menar att invandring från MENA kan vara ett alternativ för Sverige om man vill kompensera för de låga födelsetalen och lindra effekterna av en åldrande befolkning.

  Det intressant är att Jens Ganman antingen inte känner till denna vetenskapliga diskussion eller räknar med att hans läsare inte gör det.
  Kanske beror detta ”förbiseende” på att artikeln är satir och inte allvarligt menad, mycket annat tyder ju på det.

 31. Ulf skriver:

  Du tror ju inte på sådana undersökningar ”Från Graven”. 🙂

 32. Från Graven skriver:

  Du tror ju på BRÅ

 33. Ulf skriver:

  Ja jag anser att BRÅ generellt ger en god bild av brottsligheten i Sverige. Värre för dig ”Från Graven” som anser att alla bara ljuger, särskilt BRÅ!

 34. Från Graven skriver:

  Menar du BRÅ’s rapport om hur fler och fler känner sig otrygga i Sverige?

 35. sl skriver:

  Artikeln skulle kunna vara satir, med ska satir fungera ska den vara tydlig. Den tydligaste (ofrivilliga) satiren idag presteras av aftonbladet, den tidning utan verklighetskontakt. När jag läser garnman ser jag aftonbladets redaktion framför mig. ”Obligatorisk feminism”. Aftonbladets satir är så omfattande, att den lilla garnman-artikeln blir en piss i mississippi.

  Det föreligger en diskussion i Japan, vars arbetsliv och familjepolitik resulterar i åldrande befolkning, 120 miljoner ska på sikt bli 60 med nuvarande födesletal. Vissa anser att det är ett stort problem, det kommer inte att finnas personal, men det kommer kanske heller inte att finnas jobb. Det är ingen som vet vilka jobb som efterfrågas till vilka priser i framtiden, därför hade hypoteser om självreglering varit intressanta, om det fanns några. Ingen vet vad nästa industriella fas kommer att ha för effekter på befolkningssammansättningen.

  Att importera inbördeskrig är inte ett sätt att lösa eventuella demografiska problem. Att våra politiker inte duger till något annat än att ta betalt, inte förmår agera till skydd för den svenska befolkning som valt den, ser jag som det största problemet. Svenskars nativitet kan enkelt boostas, det är bara att överföra pengar från andra till barnfamiljerna. Sverige kan enkelt sänkas, det är bara att importera fler muslimer. Enkelt val, så länge man ser det ur svenska folkets synvinkel. Ur individuell, kortsiktig, konfilktminimerande och nyttomaximerande politikers synvinkel är det däremot komplicerat, de saknar ju moral. Istället har de ”värdegrund”, uppenbarligen skilt från moral.

 36. Ulf skriver:

  Sanningen ”sl” är att det svenska folket har valt de politiker som stödjer den nuvarande invandringspolitiken. Så länge en stor majoritet av väljarna belönar politiker som stödjer massinvandring så kommer massinvandringen att fortsätta.

  Att skylla på politikerna tycker jag faktiskt är lite lågt, de för ju bara den politik som de lovade i att föra i valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.