2393: And then we take Berlin

Så var det Berlin. Terrorattacker har blivit så vanliga att det ofattbara förvandlas till ett mönster: Alla avståndstagande, tankarna som går till de berörda, bilderna, paniken, rädslan.

De politiska konsekvenserna dyker också upp fort. Först väntan, kom det från högerextrema eller islamister? Eller kan det handla om en ensam galning? Det mesta tyder på att Berlindådet hör till islamismens dystra terrorprotokoll. Och då kan saken börja värderas. Wolfgang Hansson skriver (Aftonbladet) under rubriken ”Attentatet kan bli ett ytterligare slag mot Merkel”, en rubrik som inledningsvis vinklades ”Terrorattentatet i Berlin kommer som en skänk från ovan” (rubriken sattes inte av Hansson men den var lite för smaklös för att kunna stå kvar). Det är naturligtvis nog så riktigt men det blir cyniskt att så snabbt ge sig ut i de politiska träskmarkerna.

Samtidigt är det bara att konstatera att vi lever med terrorattacker in på knutarna. Man kan inte göra mycket åt det. Det rör sig om ett fåtal fanatiker och några av dem kommer alltid att kunna slinka genom säkerhetsnäten.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

130 svar på 2393: And then we take Berlin

 1. minnesdagen skriver:

  De som åker ner till mellanöstern och mördar folk behöver inte tillåtas komma tillbaka. Man undrar om den skadeskjutna jeppen som fick full assistansersättning och som hade mördat fångar på film och blev dömd för krigsbrott. Hur kom han tillbaka till Sverige ? Ambulansflyg ?

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/livstid-f%C3%B6r-terrorbrott-i-syrien-1.176435

 2. Från Graven skriver:

  Det hela är mycket enkelt: se till att vanligt folk kan gå på sina julmarknader i säkerhet, eller betala priset nästa riksdagsval!

 3. Molly skriver:

  När månen vandrar på fästet blå
  och tittar in genom rutan,
  då tänker jag understundom så
  och knäpper sakta på lutan:
  Vad du är lycklig, du måne klara,
  som får så högt över jorden fara
  och blott se på!

  Men jag bor här på en blå planet
  och här vill jag göra nytta,
  för det finns inte, så vitt jag vet
  nån möjlighet att få flytta.
  Att bara gå här och glo på bränder
  Och skaka huvud och vrida händer
  Är inte nog.

  Säg vilka vapen kan man ta till
  mot skräck och terror på jorden?
  Då de som dödar oss också vill
  få lämna livet på jorden.
  Då upp till månen jag ville fara
  Och där bland änglarna kunna vara
  och slippa se.

  Ibland jag känner mig som poet
  som tappat orden, de rätta.
  Och jag går mållös och intet vet,
  om det finns mening i detta.
  Jag vill bli månen och sluta tänka
  och när som mörkast få mänskan skänka
  mitt eget ljus .

 4. Bo Strömberg skriver:

  Den som åker till Mellanöstern och mördar och åker tillbaka till Sverige skall rådbråkas helt enkelt. Ett jämrande konstverk där ett gammalt vagnshjul ingår förutom stolpen ned i jorden och gärningsmannen med sina krossade lemmar.

  En och annan torde betrakta konstverket med viss eftertänksamhet.

 5. benke bus skriver:

  Full av förtjänst, dock diktande
  bor människan på denna jord – F. Hölderin.

  GOD JUL debattörer

 6. Per skriver:

  Bo Strömberg

  ”skall rådbråkas”

  Hur svårt är det att fatta att de inte skall tillåtas återvända, helt enkelt?
  När skall den politiska naiviteten i Sverige upphöra?

 7. sl skriver:

  Och hur svårt kan det vara att införa partiellt undantagstillstånd riktat mot illegala immigranter? Den nu efterspanade gynnaren har varit under polisbevakning, en 20årig tunisier som borde ha suttit i cell eller utvisats, och inte sprungit fritt med polisövervakning. Goddagyxskaft från Merkel. Att invånarna av politikerna uppmanas inte anpassa sig är löjeväckande, politiken ska anpassas till fiendernas agenda, med avsikt att eliminera deras rättigheter. Internering, utvisning och aldrig fri är den enda vägens politik.

 8. CeDe skriver:

  En kommentar i mängden:

  Hade attentatet hänt i Sverige så hade polisen påhejad av högste hönset Eliasson jagat Kent Ekeroth i stället.

 9. CeDe skriver:

  Herregud sl, du låter som Trumpen.

 10. sl skriver:

  Själva idén att man ge asyl till och rättigheter till attentatsmän liknar rätt mycket själva kärnan i begreppet ”icke hållbart”. Till skillnad från insignifikant koldioxidstrunt.

  De verkar ha remixat Cohen-låten, men jag föredrar ”Manhattan” med Dinah Washington.
  https://www.youtube.com/watch?v=EzvSZgVN5o0

 11. CeDe skriver:

  tack igen,sl!

 12. Per skriver:

  CeDe

  sl låter nog inte som Trump skulle jag säga. Jag tycker att du inte har tillräckligt på fötterna för din tillitsfulla inställning avseende Trumps medvetenhetsnivå angående islams och muslimsk kulturs destruktiva och fascistiska karaktär. Han har ju bara sagt att han vill stoppa inflödet av muslimer tills han förstår what’s going on där borta. Hur förtroendeingivande är det? Och vem vill inte krossa IS?
  Vi bör nog vänta och se vilken konkret politik den nya administrationen kommer att föra. Jag litar inte på socialkonservativa politikers mentala och intellektuella kspacitet att bekämpa islamiseringen av Väst. Se bara på SD och deras mumlande i frågan. När han formulerar sig som Gert Wilders m.fl. så kan vi har stort förtroende för honom.

 13. sl skriver:

  Jag har inhämtat lite mer från USA via youtube, det är gott om folk som är förtröstansfulla inför Trump, tex Henry Kissinger. Den svenska debatten om Trump är faktiskt helt ointressant, den tillför ingenting utom insikter i svensk okunnighet och svenska fördomar. Och Sveriges smått otroliga självgodhet. Nåja, Löfven hälsade trots allt till Trump, med allt överstruket…

  Exempelvis anses ”The Clintons” vara USA´s mest korrumperade någonsin, många som röstade, valde mellan något som säkert var dåligt (Clinton) och kanske dåligt (Trump). Obama anses ha lämnat demokraterna i spillror, Trump har enat republikanerna och kommer att ha senat, representanthus och högsta domstol på sin sida. Trumps verbala excesser har massor av föregångare i amerikansk politik, tex Andrew Jackson, han anses inte alls dum i USA, utan som smart och driven.

  Obama anses ha lanserat identitetspolitik som grunden för amerikansk politik, och därmed eliminerat Clintons bas bland vita amerikanska arbetare, förlusten i Pennsylvania, Ohio, Michigan ses som ett slags demokratiskt självmål, insparkat av Obama, men Clinton tog kostnaden. Trump har pensionerat paret Clinton, republikanerna jublar, de hoppas på Trump som en ny Reagan.

  Jag känner att man kan strunta i svensk statlig nyhetsförmedling, den lämnar oss som frågetecken när reportern inte förmår sammanställa läget på marken, och vi får höra att ondskan segrat. Även svensk nyhetsförmedling från mellanöstern lämnar alla frågor obesvarade, det grundläggande strategiska spelet mellan Israel, Iran, USA och gulfstaterna förklaras mycket bättre av amerikanska media, som gör en offentlig och realistisk värdering av läget mellan Israel och USA, och mellan Iran och Saudi. Det liknar litegrann ett spegelvänt 1914. Sveriges glada försäljning av flygande radar till saudi ökar riskexponeringen för några miljarder i statlig vinst. Vi blir brickor i ett strategiskt spel där självmordsbombare framför meddelanden som ingen kan missa.

 14. CeDe skriver:

  Nu känner jag mig inte så ensam längre på bloggen, sl,

 15. CeDe skriver:

  Han har ju humor också. Trump: ”Jag la ut mycket mindre pengar på vinst än vad Clinton spenderade på förlust.

 16. sl skriver:

  Bäst är att ta del av amerikansk debatt, den är mycket omfattande, och den lider inte av svensk ”neutral”, ”objektiv”, ”progressiv”, ”modern” självbespeglande och snuttifierad inlägg som redigerats av någon som spenderade sina tonår i marxistleninistiska kamppartiet MLK. Och som missat hur lika de är nordisk ungdom.

 17. Från Graven skriver:

  Kina blir intressant

 18. pöbeln skriver:

  Oj, SL har upptäckt att man kan läsa utländsk media. Något vi andra gjort i 20+års tid.

  Ja, Kina blir intressant. Även hur Trump kommer hantera Standing Rock och ursprungsbefolkning kommer bli ett test på om Daddy är tyrann eller inte…

 19. sl skriver:

  Ett par ytterst framstående industristater, Tyskland, Sydkorea och Japan, lever under USA´s kärnvapenavskräckningsparaply. Alla tre kan på ett år ta fram hundratals eller tusentals kärnladdningar, men avstår, de litar på USA. Om USA backar ner för Kina, kommer Japan och Sydkorea att skaffa sig kärnvapen mot Kina och Nordkorea, om USA backar ner i mellanöstern, måste Västeuropa börja ta iranska missiler med någon form av nukleär laddning i beaktande. De stater som kan tillverka kärnvapen som upplever sig som obeväpnade kommer att skaffa sig det amerikanerna kallar ”a big stick”. Israel har goda skäl att slå ut Irans kapacitet, med en president som offentligt förnekat Hitlers bravader och samtidigt vill göra en repris på dem är, kan man förstå huvudbryet.

  Den konstgjorda ön utanför Kina, Taiwans status, Irans allians med Ryssland och importerade luftvärnssystem ; näste amerikanske president saknar inte orsaker till huvudvärk. USA grand strategy parat med alla lokal småpåvars strategier leder i otäck riktning. 1914. USA lärde sig något, isolationism fungerar inte, men västeuropas alla gratisätare och mellanösterndespoternas krigshetsare ska tydligen lära sig allt igen. med högre insats. Sveriges lille svetsare är marginellt intressantare än borgmästaren i Luxemburg.

 20. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Om du vill behålla initiativet i tråden räcker det inte med att påstå att SD är nynazister.

  Att du är sarkastisk mot sl uppfattas endast som att du är sur för att du inte hänger med i svängarna när sl kör sitt eget race.

 21. sl skriver:

  Jag har haft tillgång till Economist i decennier, men att hela intervjuer och debatter från USA´s östkust ligger ute på youtube, med flera debattörer samtidigt, utan tillstymmelse till svensk okunnighet och svensk politisk korrekthet, det har inte funnits i decennier att ta del av. Economist är bra, men har ett uppfostrande perspektiv på USA, vilket är motsatsen till den inomamerikanska debatten.

 22. Jor-El skriver:

  Hade varit intressant om SD hade skickat Paula Bieler istället.
  Rubrik: ”Israel portar nynazistisk judinna”?
  Inte lätt att vara fula ankungen – längre ”högerut” är tvärtom ett skällsord för SD ”Sionistdemokraterna”.

 23. Ateisten skriver:

  Idag rapporteras om en man som blev avvisad från ett Delta Airlineflyg från London till New York när en kvinna protesterade mot att han talade arabiska: https://www.youtube.com/watch?v=43RgvVY_wvQ

  Vad händer om LV vill ut och flyga?

 24. CeDe skriver:

  Pratade han med sig själv?

 25. Lars Vilks skriver:

  Inga problem när Vilks skall flyga. Det arrangeras med all tillbörlig säkerhet.

 26. pöbeln skriver:

  Graven
  Det är inte jag utan Israel som påstår att SD är nynazister.

 27. Per skriver:

  pöbeln

  Israel har väl ingen åsikt om SD? Det är ju ett land/en nation!

  Ur DN:
  ”Israels Utrikesdepartement har beslutat att porta sverigedemokratiska Kristina Winberg från ett möte med landets vice utrikesminister. Anledningen:

  – Den svenska representanten är medlem i ett parti med nynazistiska tendenser, förklarar Emmanuel Nahshon, talesman för israeliska utrikesdepartementet för The times of Israel.”

  Jag undrar vad han menar med ”har nynazistiska tendenser”.
  En politisk analys förmåga som inte imponerar på mig i alla fall.
  En talesman för Israels regering borde väl känna till nazismens ideologi och politik?

 28. Från Graven skriver:

  Det vore mer korrekt att tala om ett nationalistiskt socialkonservativt parti med vit makt/nynazistisk bakgrund. Det är väl det som menas med ”nynazistiska tendenser”; det vill säga israeliska UD klarar bättre av nyanseringen än chimpansen Löfven som tog i så att han sprack med ”nazistiskt parti”.

 29. Ulf skriver:

  Naturligtvis är det den israeliska regeringen som ligger bakom beslutet att porta Kristina Winberg. Men en demokratiskt vald regering representerar hela landet Israel.

  Beslutet är ett naturligt resultat av både Sverigedemokraternas motioner i riksdagen med syfte att förbjuda import av kosherkött och omskärelse av nyfödda pojkar. Om de motionerna skulle vinna laga kraft så skulle det vara omöjligt att leva som religös jude i Sverige.
  Aron Verständig ordförande i Stockholms judiska församling menar att Sverigedemokraternas syn på friskolor gör det omöjligt för Stockholms judar att driva en egen skola. I partiets principprogram från 2011 beskriv en egenskap som kallas ”nedärvd essens” . Här går det direkt att dra en parallell till nazisternas svammel om ”Blut und Boden” . Svenskheten är en nedärvd egenskap precis som tyskheten var det i Tredje Riket.

  Allt detta är allvarliga nog men till det kommer olika utspel från sverigedemokrater i ledande ställning. Björn Söders funderingar i Dagens Nyheter om den judiska minoriteten i Sverige väckte internationellt uppseende.
  Anna Hagwall är visserligen nu utesluten ur Sverigedemokraterna men hennes riksdagsmotion riktad mot judiskt ägande i mediabranschen svärtar ner hela partiet. Hur har en sådan extremist som Hagwall kunnat nå sådana toppositioner i partiet och vad säger det om synen på judar i partiet att en sådan antisemit som Hagwall kunnat göra karriär i Sverigedemokraterna!

 30. Från Graven skriver:

  Han som blev ombedd att lämna Delta har gjort det till ett ”prank” att medvetet ”spook” sina medpassagerare med höga nedräkningar(!) på arabiska, ibland på sin mobil, eller att iklädd huvud be en bön med jihad-laddade sidor öppen på sin mobil för medpassagerarna att se.

  Klart han skall sparkas av planet och helst beläggas med flygförbud.

  Självklart nämns inget av detta i svensk media.

 31. Från Graven skriver:

  Förbjuda import av ritualslaktat kött (kosher och halal) som slaktats med metoder som inte följer svensk djurskyddslagstiftning.

  För övrigt vill även Humanisterna sätta sätta stopp för religiöst betingad omskärelse. Det gör dem knappast till nynazister.

 32. sl skriver:

  Övriga partier förser sd med väljare, och har gett vissa företagsamma nynazister en plattform. Sd blir trodda eftersom övriga partier satsar på att inte bli trodda. De har fått sin plats av övriga partier. Som AKB säger hade det varit lätt att hindra sd´s tillväxt, det hade bara krävt en nykter invandringspolitik. Någon sådan levererades inte. Nu har vi sd. Skickligt. Minns vem som betalar kalaset. Sd´s väljare är helt säkra på vem som betalar. De själva. Det gör dem inte till nazister. De är helt vanliga fd sossar och fd moderater. Missnöjda med sina gamla partier. Vilka skyller ifrån sig.

 33. Ulf skriver:

  Humanisterna har mig veterligen inga skrivningar om ”nedärv essens” i sitt principprogram. Inga citat från företrädare för Humanisterna har heller hamnat på Simon Wiesenthal-centrets lista året tio värsta antisemitiska utsagor.
  Humanisterna har inga uteslutningsärenden som påminner on Anna Hagwalls eller Patrik Ehns där ledande sverigedemokrater uteslutits för antisemitiska riksdagsmotioner eller som i Patriks fall för formuleringar som ”Kamp Hell”.

 34. pöbeln skriver:

  Jag tror inte att en ”bättre” invandringspolitik stoppat SD. Anledningen att höger populismen växer är saknaden av det CeDe så vackert uttryckte det: DADDY.

  Om ni är oroliga för hur Rosengård skrämmer judar ut ur sverige, så vänta bara om SD växer. Då kommer den svenska diasporan vara ett minne blott.

 35. Ulf skriver:

  Jag vill påstå att du och Batra förenklar skälen till Sverigedemokraternas framväxt när ni så enögt fokuserar på invandringen.
  Finland som för en mycket restriktiv invandringspolitik har också ett av Norden största missnöjespartier Sannfinländarna. I brist på invandrare så riktar partiet in sig på svensktalande finländare och homosexuella.
  Missnöjespartierna söker och hittar syndabockar, finns det inga invandrare så riktas bannstrålen mot andra grupper. Det viktiga är att någon är skyldig till allt!

 36. CeDe skriver:

  Det är ingen förenkling att miljarder ur den gemensamma kassan går åt annat håll än vad svenskarna förväntade sig med världens högsta skattetryck.

 37. Från Graven skriver:

  DN ådrog sig också kritik för djupt antisemitiska och mycket obehagliga bilder av judar som hade gjort 30-talets nazistiska propagandamaskineri grönt av avund.

 38. Ulf skriver:

  Bilden var både grov och obegriplig men den anses inte som antisemitisk av SKMA eller Henrik Bachner som är expert på antisemitism. Den ansågs däremot antisemitisk av Simon Wiesenthal-centret. Vidrig är den hursomhelst!
  Någon likhet med 30-talets antisemitiska bilder har den dock inte vilket framgår av den artikel som publicerades på bloggen ”Ledarsidorna”.

  Du ”Från Graven” vill göra det omöjligt att leva som religös jude i Sverige och försvarar hela tiden Sverigedemokraternas antijudiska politik därför försöker du också hela tiden bagatellisera det arv från nazismen som hela tiden kommer till uttryck i Sverigedemokraternas politiska utspel,. Obehagligt!

 39. Från Graven skriver:

  Ulf

  Varför vill du förlöjliga Simon Wiesentahl-centret?

 40. Från Graven skriver:

  Ulf viftar undan DN’s antisemitiska nidbilder och spottar på Simon Wiesentahl-centret!

 41. Ulf skriver:

  Skillnaden mellan ”Från Graven”, Sverigedemokraterna och DN är att de två förstnämnda vill kasta ut de svenskar som vill leva ett religiöst judiskt liv medan Dagens Nyheter vill tillåta judar leva här på det sätt de levt här i sekler.
  Det är därför Kristina Winberg portades av israeliska UD.

  Om jag spottar på Simon Wiesenthal-centret så gör även SKMA och Henrik Bachner det.
  Jag känner mig ganska trygg i deras sällskap ”från Graven”. Till skillnad från dina kompisar Sverigedemokraterna är både Bachner och SKMA till hundra procent för de svenska judarnas religösa och mänskliga rättigheter!

 42. CeDe skriver:

  Hur går det med barnens mänskliga rättigheter över sina egna kroppar då, står föräldrarnas religion över det. Det tror jag inte, men det är ingen som vågar ta tag i det.

 43. pöbeln skriver:

  Graven sjunker djupare och djupare. Tråkigt. Han måste blivit påverkad av hatarna. Jag tror knappast vilks själv kommer försvara SD och dess antisemitiska gods…

 44. pöbeln skriver:

  DADDYS tre barnbarn är omskurna.

 45. Från Graven skriver:

  Ulf har inte mycket till övers för barnens rätt att bestämma över vem som skär i deras kroppar. Lika lite som han bryr sig om djurskydd. Är det motiverat av islam får man skära, oavsett om djuren lider eller barnen är spädbarn.

  Inte konstigt att Ulf ”halal är smaskens” inkompetensförklarar Simon Wiesentahl-centret.

 46. mohammad skriver:

  i) Svensk lagstiftning medger omskärelse av pojkar.

  ii) EU rätten medger import av djur slaktat utan stöd av Svensk djurskyddslagstiftning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.