2390: Fri Debat och yttrandefrihet

Igår deltog jag i Fri Debats möte i Köpenhamn. Fri Debat är alltså en sammanslutning som ägnar sig åt yttrandefriheten. Gårdagens begivenhet utgick från det mastodontverk som skrivits av Frederik Stjernfelt och Jacob Mchangama Men – Ytringsfrihedens historie i Danmark. Kommentarer från författarna (mycket läsvärda) kan man finna i Information.

Angående det heta och svåra ämnet Islam och yttrandefriheten har författarna kommit med följande uttalande (Alltinget):

”Muslimer i Danmark har en grad af frihed, som de ikke ville have i noget muslimsk land. Men man må kunne sige: Du kan leve her i Danmark, selvom de fleste danskere ikke bryder sig specielt meget om islam og synes, at din levemåde er meget fremmed,” siger Mchangama og fortsætter:
”Til gengæld må du acceptere, at folk giver udtryk for deres modvilje i den offentlige debat og ikke har nogen pligt til at respektere islamiske trossætninger.”
Stjernfelt supplerer: ”Vi danskere har nok i for høj grad undladt at gøre opmærksom på, at ytringsfriheden har de to sider, at hvis du vil have goderne ved et open society, så må du også tage de grundlæggende konditioner om en offentlig sfære, hvor robust kritik er tilladt.”
Mchangama: ”Det er adgangsbilletten til det åbne samfund.”

Det slags uttalande är mindre vanligt i Sverige men man får säga att det sätter sakerna på den plats där hör hemma. Yttrandefriheten är ett uttryck för ifrågasättandet av auktoriteter och kan inte relativiseras bort.

00fridebat16
Möte med Fri Debat (det serveras julglögg)

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

101 svar på 2390: Fri Debat och yttrandefrihet

 1. Ulf skriver:

  Nej “Från Graven”. Källförteckningen i artikeln från Sydsvenskan visar att artikelförfattaren Petter Larsson kombinerat de aktuella siffrorna när det gäller antalet bilbränder under 2016 med studiet av tre akademiska analyser som behandlar ämnet.

  Någon sådan bred analys har inte Aftonbladet försökt sig på. Att läsa av och förstå vad en källförteckning säger om hur seriöst menad en artikel är verkar gå över din horisont “Från Graven”.

 2. Från Graven skriver:

  Här är så en artikel från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016 – det vill säga en månad efter den artikeln du hänvisar till(!) – där Sydsvenska skriver: Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  Det är DINA siffror som är gamla, Ulf!

  Ulf hänvisar till en artikel vars senaste siffra var inaktuell redan veckorna efter den skrevs! Resten av artikeln hänvisar till trendanalyser som är över två år gamla när artikeln skrevs!

  Ridå!

 3. CeDe skriver:

  Ludig K, Har hamnat i slussen tidigare med ett svar till dig. Självklart att vi ska hålla en god ton i kommentarerna. Ber om ursäkt om jag var rå och hoppas kunna bättra mig.

 4. Från Graven skriver:

  Decembers skörd av bilbränder hittills (statistik från Räddningstjänst Syd/Arkiv)
  [jag har inte tagit med mopedbränder, då blir siffran ännu högre]:

  7 av dessa bilbränder, endast under december 2106, är i Malmö

  2016-12-01 kl 01.46
  Brand ute – fordon

  2016-12-01 kl 01.15
  Brand ute – fordon

  2016-12-01 kl 04.06
  Brand ute – fordon

  2016-12-01 kl 14.17
  Brand ute – fordon

  2016-12-01 kl 15.26
  Brand ute – fordon

  2016-12-01 kl 15.31
  Brand ute – fordon

  2016-12-04 kl 01.47
  Brand ute – fordon

  2016-12-05 kl 14.38
  Brand ute – fordon

  2016-12-08 kl 23.29
  Brand ute – fordon

  2016-12-15 kl 09.08
  Brand ute – fordon

  2016-12-15 kl 18.46
  Brand ute – fordon

 5. Från Graven skriver:

  Den här är inte inlagd i statistiken än, vad jag kan se:

  http://www.sydsvenskan.se/2016-12-16/bil-borjade-brinna-vid-hylliebadet

  I så fall skulle det vara 8 bilbränder i Malmö under december hittils.

 6. Ludvig K skriver:

  Från Graven

  jag tackar för ditt intresse och grävande. Du tycker alltså att DN borde ha en sida vigd åt detta varje dag, på bekostnad av andra nyheter? Annars är DN vinklat?

 7. Ludvig K skriver:

  För nu delade du faktiskt en länk från MSM, så helt tyst är det ju inte från det hållet.

 8. Från Graven skriver:

  Ja DN är vinklat. Hårt vinklat (miraklet i Sandviken). Bilbränderna är ett rikstäckande fenomen men trots att bilbränderna i Malmö fortgått från rekordnivåer redan i augusti så verkar DN ha tappat intresset.

  Jag misstänker att Malmö har ett nytt rekordår som redan med råge slagit det gamla rekordåret 2009 (bilbränderna har fortgått sept/nov/dec). Men detta skulle alltså inte vara av nyhetsintresse?

  Varför?

 9. Ludvig K skriver:

  Du svarade inte riktigt på min fråga.

  Som jag kan förstå sker ingen mörkning av bilbränder i förhållande till hur man rapporterar om andra brott, t ex attacker från nazister eller ekobrott eller dylikt. DN har ju en Stockholmsprägel, och rapporterar ganska ofta om bilbränder i Stockholmsområdet, eller har jag fel?

  Vi har nog olika uppfattningar om vad en tidning bör vara. Jag är osäker på om det ska vara ett referat av de brott som begås. Snarare bör det ju finnas analyser och intervjuer med personer, som t ex dagens intervju med migrationsministern (som jag tycker var bra).

 10. Ludvig K skriver:

  Inte ens Flashback rapporterar om varje bilbrand som sker runtom i Sverige.

 11. CeDe skriver:

  Så, nu har ni väl ändå överbevisat er själva att det enda stället där man kunna läsa om alla bilbränder är alltså på AP. Ja, vad ska man säga?

 12. sl skriver:

  Som vi just såg hittade AP på att Obama avstått från kristen helghälsning, under diverse krumbukter, begreppen Merry Christmas, Happy Holidays och Seasons Greetings lappar över varandra, men Michelle slutar ändå med “God Bless You” från en kristen utgångspunkt, muslimer firar inte Jesus födelsedag och har annan tidräkning. I USA finns republikaner som lever i en alternativ verklighet, de tror att Obama är muslim och socialist. Rätt underhållande; socialismen är en av kristendomens alla offsprings, muslimska socialister är en självmotsägelse, man kan vara muslim eller socialist. De arabiska socialister som funnits och nu för en tynande tillvaro var arabiska kristna. De har fått nya problem “på halsen”, sunni-islams saudifinansierade mördargäng och shia-islams Teheranfinansierade mördargäng.

  Om man önskar sig en sammanställning av invandrarhat och brottslighet eventuellt korrelerad med invandring är AP användbart, men man får en kraftigt biased nyhetsrapportering, och som vi just sett är den inte nödvändigtvis sann. Det största problemet jag ser är de svenska statens oerhörda oduglighet. Varför kan den inte ens formulera det enklaste mål; tex att internera de som uppehåller sig illegalt i landet? Det finns inte minsta förberedelse, man måste ha inhägnade uppsamlingsläger med beväpnad vakt mot det vi nu har inom landet. Varför kan de inte använda vanlig doktor mot ensamkommande 25åring som låtsas vara “barn”? Varför visar sig den svenska staten vara en påse nötter som försöker få sin egen polis att säga upp sig?

  Den som läser AP är inte ond, utan nyfiken, men för egen del tror jag att man kan bli ond av för mycket AP. För min egen del, alltså.

 13. Ulf skriver:

  Att tidningarna väntat med att rapportera om bilbränderna under hösten och vintern 2016 beror antagligen på att polisen inte redovisar någon statistik för den perioden förrän i början på nästa år.

  Det är intressant att notera skillnaden i polisens och Räddningstjänstens statistik. Enligt polisens siffror rapporterades 628 bilbränder 2009 medan Räddningstjänsten bara har noterat knappt 200.
  Räddningstjänsten syd har fram till i november 2016 registrerat nästan 250 bilbränder i Malmö vilket alltså inte ens når upp till hälften av antalet av polisen registrerade bilbränder i samma stad 2009.
  Att då komma med tvärsäkra uttalanden om att antalet bilbränder i Malmö skulle vara rekordartad stort 2016 vore därför något förhastat innan all statistik finns tillgänglig.

  Länk till Räddningstjänstens syds statistik: http://www.rsyd.se/vid-olyckor/bilbrander-2016/fakta-bilbrander/
  Här är polisens siffror: http://www.newsoresund.se/minskningen-av-bilbrander-i-malmo-kom-av-sig-under-augusti/

 14. Från Graven skriver:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

 15. Ulf skriver:

  Men nu har jag ju visat att den uppgiften inte stämmer med polisens statistik. Polisen och Räddningstjänsten räknar olika.

 16. Från Graven skriver:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

 17. Ulf skriver:

  Så du menar alltså att polisens siffror när det gäller bilbränder inte stämmer, vad grundar du det antagandet på “Från Graven”?

 18. Från Graven skriver:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:
  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

 19. Ulf skriver:

  Den där artikeln är inget svar “Från Graven”. Faktum är ju att Räddningstjänsten anger att det förekommit cirka 250 bilbränder fram till november 2016. Enligt polisens siffror så registrerades det över 600 bilbränder 2009. Hur kan 250 vara fler än 628?

 20. Från Graven skriver:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

 21. mohammad skriver:

  Bäste von Graven – du blandar prinskorvarna med köttbullarna

  Räddningstjänstens statistik avser nämligen antal utryckningar och inte antal bilbränder – vilket också framgår av din egen länkade artikel i Sydsvenskan:

  “Statistik från räddningstjänsten visar att de gjort lika många utryckningar till bilbränder hittills i år som under hela rekordåret 2009.”

  Av Räddningstjänstens officiella samlade statistik kring bilbränderna i Malmö framgår också att vid en utryckning/händelse kan flera bilar brinna:

  “Alla staplar bygger på antal händelser och där en händelse är en utryckning. Vid en händelse kan flera bilar brinna.”

  Det är således antalet utryckningar som överskrider 2009 års rekordnivå och inte antalet bilbränder.

  hehe…

 22. Från Graven skriver:

  Det fina med ctrl C ctrl V är att du får vad som sägs, mohammad; av Aftonbladet, Sydsvenskan, och Räddningstjänst Syd. Vill du sedan blanda prinskorvarna med köttbullarna så står det dig fritt:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  he he…

 23. sl skriver:

  Lastbil mot julmarknad. När händer det här?

  Notera efterdiskussionen; ska julmarknader förbjudas eller inte. Ingenting om undantagstillstånd och militärdomstolar mot islamister, ingenting om importstopp på muslimer.

  Det är alltid vi som ska ändra oss.

 24. CeDe skriver:

  Nu gäller det att inte läsa på AP för då kan man bli ond. Det var antagligen bara en ensam galning med psykiska problem.

 25. mohammad skriver:

  Von Graven

  Från Sydsvenska Dagbladet den 19:e september 2016:

  “Statistik från räddningstjänsten visar att de gjort lika många utryckningar till bilbränder hittills i år som under hela rekordåret 2009.”

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  Till detta kommer mitt visade förtydligande att Räddningstjänsten enbart för statistik över antal utryckningar och inte över antal bilbränder – vilket är Polismyndighetens uppgift.

  http://www.rsyd.se/vid-olyckor/bilbrander-2016/fakta-bilbrander/

  Du brister således – som vanligt – inte bara i rudimentär innantilläsning utan även i nödvändig källkritik.

  Men vill du även härefter – förmodat till den samlade menighetens åtlöje – hålla fast vid att blanda prinskorvarna med köttbullarna så bjuder jag på det von Graven.

  hoho…

 26. sl skriver:

  Som jag skrev, CeDe, “för egen del”. Man kan vilja eller känna sig tvungen att läsa AP, jag avstår. För egen del. Islamisterna är ensamma galningar, men de har en sak gemensamt. Islam.

 27. sl skriver:

  Det finns bättre källor än AP, källor som är måna om sin trovärdighet.
  http://ledarsidorna.se/2016/12/syrien-tid-ar-blod/

 28. asiktenmin skriver:

  Åsiktskorridorer i den akademiska världen.
  http://jewishworldreview.com/cols/sowell100516.php3

 29. CeDe skriver:

  sl,
  Man blir inte ond av att läsa om ondska lika lite som man blir grön av att äta grönsaker.

 30. sl skriver:

  CeDe, det är riktigt, men ett koncentrat av ensidiga uppgifter är ohälsosamt. AP är som du sett inte så varsamma med sanningen, vissa saker som står där är inte sanna. Om en sak var falsk, hur ska du veta vilka som är sanna?

  Det finns bättre sätt att utveckla sin kunskap.

  På youtube finns intervjuer med Victor J Hanson och andra vid Hooverinstitutet, en serie som heter Uncommon Knowledge, där amerikanska insiders berättar om Trump, omvandlingen av den konservativa rörelsen, där finns mycket av intresse. AP berättar samma ledsamma historia over and over, den är i huvudsak sann, men du fick desinformation om USA, eller hur? Jag följde AP i tio dagar, det räckte, man mår inte bra av den kosten, man vill inte bli misantrop.

  Ledarsidorna är skriven av en hederlig person som på goda grunder oroar sig. Han ingår i normal socialdemokratisk vegetation men är specialiserad inom islam och säkerhet. Av honom får man mer vederhäftig info.

  Victor J Hanson är en slags amerikansk motsvarighet. Nedtonad, saklig akademisk kunskapsvärderande tradition. Inte ett ord om klimatet, desto mer om militär historia, allianser, maktprojektion och politisk kultur.

  Rise to the occasion, höj nivån, följ inte med ner i djupet. Där är det bara mörkt. Gör som du vill, jag tror inte du blir ond av att läsa AP, jag tror bara inte det är så utvecklande. Johan Westerholm på Ledarsidorna är bättre.

 31. Jor-El skriver:

  Jag tror sl menar Victor Davis (D?) Hanson. Victor J Hanson på youtube verkar vara en plojmusiker med sombrerohatt.

 32. Från Graven skriver:

  Då gör vi det här så lätt att en femåring kan hänga med (för att ge mohammad och Ulf en sportslig chans):

  Ulf skriver: 2016 18 december kl. 19:37

  Mellan 2009 och 2015 halverades antalet bilbränder i Malmö

  Varpå jag replikerar:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.”

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  En förvirrad Ulf har inte förmått läsa innantill och mohammad försöker blanda bort korten för att rädda situationen.

  He he…

 33. Från Graven skriver:

  Fast det där vart ju inte så bra! Så vi tar det igen

 34. Från Graven skriver:

  Så här ser den sorgliga sanningen ut om vem som trasslat till det:

  Ulf skriver: 2016 18 december kl. 19:37

  Mellan 2009 och 2015 halverades antalet bilbränder i Malmö

  Varpå jag replikerar:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:

  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  En förvirrad Ulf har inte förmått läsa innantill och mohammad försöker blanda bort korten för att rädda situationen.

 35. Ulf skriver:

  Mycket skarpsynt av dig “mohammad” att hitta förklaringen på varför polisens och räddningstjänstens beräkningar av antalet bilbränder skiljer sig så kraftigt.

  “Från Gravens” inlägg visar däremot hur illa det kan gå om man inte bryr sig om att sätta sig in det ämne man vill diskutera och inte heller läser igenom de inlägg man försöker svara på. Onekligen en intressant uppvisning. 🙂

 36. Från Graven skriver:

  Så här ser den sorgliga sanningen ut om vem som trasslat till det:

  Ulf skriver: 2016 18 december kl. 19:37

  Mellan 2009 och 2015 halverades antalet bilbränder i Malmö

  Varpå jag replikerar:

  Från Sydsvenska Dagbladet från 19:e september 2016:
  Antalet bilbränder uppe på rekordnivåer 32 bilar bara i helgen. Antalet bilbränder i Malmö är redan uppe på samma nivåer som rekordåret 2009, visar statistik från Räddningstjänsten Syd.

  http://www.sydsvenskan.se/2016-09-19/antalet-bilbrander-uppe-pa-rekordnivaer

  I sitt inlägg från 18:e december har Ulf inte förmått att läsa innantill och blandat ihop antal bilar som brunnit med Räddningstjänsten Syds utryckningsstatistik.

 37. CeDe skriver:

  En blind leder en blind!

 38. CeDe skriver:

  sl, Jag går mycket på intuition och det har lett mig rätt hitintills. Har andra intressen än att pumpa mig full med akademiska anemiska slutsatser, som sen visar att verkligheten blir något helt annat. Nuet och känslan är min ledstjärna.

 39. sl skriver:

  För all del, ingen tvingar dig, jag för min del anser att det som gjort akademska meriter anemiska är vänsterns övertagande av institutionerna, den river vad den kommer åt, dess politiska hegemoni är grunden till vår försvarslöshet. Om man har tur leder intuition och känsla rätt, har man otur leder den fel. Amerikansk debatt om Trump är oändligt mycket bättre än svensk debatt om Trump, den svenska åsiktsmaskinen är direkt korkad.

  Intressant att ta del av; https://www.youtube.com/watch?v=ATH5A7Jtq6M&t=1873s

  I Sverige finns ingen höger, det finns bara olika sorters sossar, kristdemokraterna kan inte ens hävda att abort är avlivande av mänskligt liv, så tvingar en känslostorm fram abdikation. Sd längtar tillbaka till femtiotalets sossar.

 40. sl skriver:

  Också reflektioner. Det är dessutom bra övning i språkförståelse.
  https://www.youtube.com/watch?v=z7pQdqPzozc

 41. CeDe skriver:

  Intuitionen leder alltid rätt, intellektet och viljan kan manipulera.

 42. CeDe skriver:

  Jag kan fem språk, jag klarar mig bra!

 43. sl skriver:

  När det gäller språk talar jag för mig själv, jag är nöjd om jag greppar innehållet i engelska och tyska.

  Om du tittar lite på Hanson, ser du att jag lett dig till intellektuellt försvar för Trumps kampanj. Något vi får lära oss inte finns. Håll till godo 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=r2NV_oesw3k

 44. Från Graven skriver:

  En blind leder en blind?

  Nja, mohammad räknade ju faktiskt ut var diskrepansen låg. Men sedan gjorde de gemensam sak i att försöka trassla Ulf ur misstaget han gjorde i sitt klantiga 19:37-inlägg. Snarare Helan & Halvan, med en något smartare Helan och en förvirrad Halvan.

  Men, CeDe, det jag har flinat åt hela tråden igenom är följande: vad är det som mohammad och Ulf med liv och lust diskuterar!?

  Bilbränderna i Malmö!!!

  Vilket år som var rekordåret, 2009 eller 2016! Ifall 600 bilar eller 300 bilar har brunnit! ifall man skall räkna brandkårens utryckningar i låga hundratal per år eller antal brunna bilar i högre hundratal!!!

  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Jag har Helan & Halvan EXAKT där jag vill ha dem!!!

 45. CeDe skriver:

  Tack, sl!

 46. CeDe skriver:

  Precis, Gravisen!

 47. sl skriver:

  Det var så lite så. Victor David Hanson (Jor-El hade rätt) har mycket att säga om USA, Europa och allianserna, i ett militärhistoriskt sammanhang. Han har på fötterna, det gör honom intressantare! Klassisk bildning är en stor tillgång. Strunt som genusteori, identitetspolitik och klimathysteri är motsatsen till klassisk bildning.

 48. Adam skriver:

  sl

  Davis Hanson är ändå gammalt vin på nya flaskor. Om du är intresserad av amerikansk konservatism som inte är neokonservativ, kolla hellre upp genrens rötter: Russell Kirk. Kirk har i princip alla efterföljande amerikanska konservativa som inte är neocons:

  Centralt för Kirk var att det finns bestående värden och normer, men vi lär känna dessa i första hand genom traditionen, som kan gestalta dem något olika i olika kontexter. Rationalistiska ideologier leder, enligt honom, till ödesdigra förenklingar och misstag. Målet för våra strävanden är inte ekonomisk tillväxt, njutning eller makt, utan dygd. Den uppnås inte genom politiska åtgärder och ekonomiska insatser utan kommer till uttryck i individer och gemenskaper som kan stödja dess tillväxt. Politiska problem är i grunden moraliska och religiösa.

  Kirks tonvikt på gemenskap och tradition förde honom på kollisionskurs med Frank Meyer, som försökte skapa en allians mellan konservativa och libertarianer, och därmed stod för en individualistisk filosofi som, enligt Kirk, leder till själviskhet och ensamhet.
  (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Russell_Kirk)

 49. Adam skriver:

  *har i princip influerat

 50. sl skriver:

  Tack, Adam. Nu har jag ramlat över Davis Hanson via ämnet militärhistoria i länken “Wy does WWII matter”, och inte genom amerikansk konservatism. Men sen kommer man raskt vidare.

  Då och då görs påstenden om att neocons är fd trotskister, men det påstås ju så mycket, känner du till något om det? Jag har aldrig tagit del av James P Cannon, men har lite svårt att tro på en så radikal omläggning av kursen, men det verkar som om traditionell västerländsk konservatism och neocons inte drar jämnt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.