2390: Fri Debat och yttrandefrihet

Igår deltog jag i Fri Debats möte i Köpenhamn. Fri Debat är alltså en sammanslutning som ägnar sig åt yttrandefriheten. Gårdagens begivenhet utgick från det mastodontverk som skrivits av Frederik Stjernfelt och Jacob Mchangama Men – Ytringsfrihedens historie i Danmark. Kommentarer från författarna (mycket läsvärda) kan man finna i Information.

Angående det heta och svåra ämnet Islam och yttrandefriheten har författarna kommit med följande uttalande (Alltinget):

”Muslimer i Danmark har en grad af frihed, som de ikke ville have i noget muslimsk land. Men man må kunne sige: Du kan leve her i Danmark, selvom de fleste danskere ikke bryder sig specielt meget om islam og synes, at din levemåde er meget fremmed,” siger Mchangama og fortsætter:
”Til gengæld må du acceptere, at folk giver udtryk for deres modvilje i den offentlige debat og ikke har nogen pligt til at respektere islamiske trossætninger.”
Stjernfelt supplerer: ”Vi danskere har nok i for høj grad undladt at gøre opmærksom på, at ytringsfriheden har de to sider, at hvis du vil have goderne ved et open society, så må du også tage de grundlæggende konditioner om en offentlig sfære, hvor robust kritik er tilladt.”
Mchangama: ”Det er adgangsbilletten til det åbne samfund.”

Det slags uttalande är mindre vanligt i Sverige men man får säga att det sätter sakerna på den plats där hör hemma. Yttrandefriheten är ett uttryck för ifrågasättandet av auktoriteter och kan inte relativiseras bort.

00fridebat16
Möte med Fri Debat (det serveras julglögg)

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

101 svar på 2390: Fri Debat och yttrandefrihet

 1. Från Graven skriver:

  Suck on that, “mohammad”!

 2. CeDe skriver:

  Är det dags för Rondellhunden att bli tomte i år?

 3. sl skriver:

  Raka puckar, men undrar om polletten trillar ner? Jag har en känsla av att vissa muslimer helt enkelt kallar muslimsk diktatur “frihet”, så meddelandet går dem förbi.

  Den egentliga diskussionen är det postkristna samhällets bristande våldspotential i självförsvar, dess skenbart förnuftiga och extremt hungriga statsapparat, och oförmågan att antingen avliva, hägna in eller exportera samhällsfarliga muslimer. Med eller utan uppehållstillstånd.

  “Ajabaja” är överspelt, det räcker inte. Alls.

 4. CeDe skriver:

  Att vända andra kinden till kan säkert uppfattas som en invit.

 5. CeDe skriver:

  Läste en glad nyhet att Donald Trump kommer önska USA God Jul. En tradition som Obama tog bort för att inte kränka muslimer.

 6. Ludvig K skriver:

  CeDe: källa på den, tack.

  Bra inlägg annars Lars. Stark period på bloggen. Kan man skicka julkort till dig?

 7. CeDe skriver:

  Håll till godo om det duger med AP för någon annan media har inte uppmärksammat det.

  http://www.avpixlat.info/2016/12/16/god-jul-donald-trump-infriar-vallofte/

 8. sl skriver:

  A Very Merry Christmas from the Obamas. Det kommer Trump att göra också, remember where you read it first!

  http://www.dailymail.co.uk/video/news/video-1078324/Barack-Michelle-Obama-wish-Merry-Christmas.html

  Obama är kristen färgad nordamerikan. Michelle avslutar med “God Bless You”

 9. CeDe skriver:

  sl,
  Om du har rätt så är det verkligen illa av Avpixlat.

 10. Från Graven skriver:

  Väl grävt, Ludvig.

  Bra respons, CeDe.

 11. Lars Vilks skriver:

  Tack, man kan skicka julkort: Box 4440, 20315 Malmö

 12. sl skriver:

  Filmklippet med Obamas Merry Christmas och God Bless You är givetvis autentisk MSM, Avpixlat kan man inte ta på allvar, man kan inte ta sina nyheter från bara Avpixlat, de duger bara som referenspunkt vid allt för omfattande pk-bludder. SD är ett parti som växt när Sveriges historiska socialgruppspartier tappat markkontakten, men sd består av puckon, det är inte ett socialgruppsparti, sd är ett socialfallsparti. Det kan stå vad skit som helst på avpixlat. MSM döljer, Avpixlat tar bara fram det dåliga.

 13. Från Graven skriver:

  CeDe

  Du kan leta, men inte en enda gång har jag på denna blogg citerat Avpixlat; av just det skäl som du nu förhoppningsvis fått upp ögonen för.

  Lyssna nu på vad en av Trumps rådgivare säger:

  https://www.youtube.com/watch?v=u7CgCT3CBao

  Finn fem fel!

 14. CeDe skriver:

  Jag läser på AP som de flesta andra, men det betyder inte att jag inte läser MSM också, vilka jag dock retar mig mest på. Jag har dock förmågan att sortera det mesta och kollar också upp dock missade jag dessa julhälsningar. Dåligt av mig men ännu sämre av Avpixlat.

 15. sl skriver:

  Som ni vet är jag ingen vän av islams anhängare och deras illgärningar, baserade på religionens statuter i deras oheliga bok och 1400 års praktik. Islam är imperialism från arabiska halvön, islam sprids med svärdet, islam är en plåga utan fördelar. Av detta följer inte att jag behöver tro på vad som står på avpixlat, det är två helt olika saker. Avpixlat är en mycket negativ sajt, som påverkar läsaren i dyster riktning, det man läser på avpixlat är utvalt och ger en ickerepresentativ bild. Tolkning och även fakta kan vara fel.

  Angående Obamas julhälsning, notera deras begrepp “happy holidays” och “seasons greetings, det är en slags övergripande begrepp som slår ihop Jesus födelsedag, dagarna efter och nyårshelgen, de är helt legitima som hälsningsfraser som saknar varje uns av backande inför islam. Holiday betyder ledighet, men titta på ordstammarna; “holi” och “day”. Vad är “holi”? Holy, förstås, helig, på vanligt kristet sätt. “Helig dag” har blivit “ledig dag”, antagligen på 1900talet.

  Här finns en intressant artikel om hälsningsfrasernas geografiska spridning i USA:
  https://fivethirtyeight.com/features/where-to-say-merry-christmas-vs-happy-holidays/

 16. CeDe skriver:

  Jag får acceptera att jag är en dålig människa och skickar en sista text som i mina ögon är alldeles utmärkt skriven trots att den kommer från en krönikör på AP.

  http://www.avpixlat.info/2016/12/17/donald-trump-blottar-vansterliberalernas-rasism/

 17. Från Graven skriver:

  Stefan Thorsell var läsvärd.

 18. Ludvig K skriver:

  CeDe

  Hur var det nu med att smeta på rasse-etiketten på sina meningsmotståndare i tid och otid…?

  Kort om den senaste AP-texten du har delat:

  “På samma sätt som Aftonbladet har sina rötter i nazism genom att hylla Hitler-Tyskland, Vänsterpartiet i kommunism och Socialdemokraterna i rasism genom sitt rasbiologiska institut, har alltså sällskapet vänsterliberaler och det demokratiska partiet i USA sina rötter i rasism och diskriminering.”. AB har inte sina rötter i nazism. Det som anförs som källa håller inte. Det kan vara en insändare. VP stämmer. Sossarna och rasbiologiska institutet stämmer inte riktigt heller, om man tittar efter noga. Institutet initierades under sosse-regeringen, men med påtryckningar från Högern, och det lades ner av sossar under motstånd från Högern. Se t ex Dan Korns bok “Rasister det är vi allihopa” från tidigare i år.

  Vilken fog finns det eg. för att kalla Obama vänsterliberal? Detta måste redas ut! Annars blir det en tom kliché. I praktiken samma politik som Bush drev, med vissa undantag. Samma utrikespolitik etc.

  “Ägnar vi ett ögonblick åt vänsterliberalernas favoritsport – rasismbesatthet” – vilket man får säga är precis det som artikelförfattaren själv ägnar sig åt i denna text. Bygger hela texten på att Trump har vunnit pga “vänsterliberalernas rasism” och att artikelförfattaren skriver “Ett stort antal genuina antirasistiska amerikaner som jag själv”

  Och vad har företaget CNN med vad USA:s regering gör?

  “Chicago i USA, ett vänsterliberalt högsäte” – källa?

  “Det är alltså ingen slump att problemidentifiering och ett erkännande av problemet måste ske i ett tidigt stadium för att problemet ska kunna lösas, oavsett det handlar om alkoholism eller gettovåld. Vänsterliberaler i USA och Sverige begriper inte detta.” här ett exempel på artikelförfattarens frikostiga användande av ordet vänsterliberal för att anklaga alla som inte tycker samma som honom.

  Sedan följer en rad illa redigerade stycken som säger vänsterliberaler, vänsterliberaler, vänsterliberaler, rasister, rasister enligt den logik som många omogna debattörer i Sverige brukar göra om nyliberaler och rasister. Precis samma! Häpnadsväckande uselt och propagandistiskt.

 19. Från Graven skriver:

  CeDe

  Jag tror du missförstår mig. Även jag läser alternativmedia, och anser att alternativmedia gör ett mycket viktigt jobb när MSA lämnat walk over eller direkt försöker desinformera (miraklet i Sandviken). Det jag vänder mig emot är att försöka använda alternativmedia som källa. Alternativmedia får ju sina uppgifter någonstans ifrån, oftast allmänt accepterade, vedertagna källor. Bemödar man sig med att gå till ursprungskällan så blir det svårare för sådana som forumets islamister att hävda rasism.

  Som exempel kan anges Pöbelns fiaskoartade försök att påstå att Breitbart var fyllt med alternativmedias vrångbild av Sverige, men en kvantitativ analys visade att DN, SVT, SR och Aftonbladet med stor övervikt var Breitbarts huvudkällor och att alternativmedia antingen plockat upp nyheterna direkt från MSM, ller via Breitbart, eller via ursprungskällor i Europa.

  Kosta på dig någon extra minut att klicka dig fram till ursprungskällorna så nekar du islamisterna här på vilks.net ett slagträ att slå dig i huvudet med.

 20. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Problemet du beskriver är naturligtvis helt korrekt, och inte för att två fel gör ett rätt, men även vi som inte befinner oss mitt i tokvänstern buntas ju ihop på samma urskiljningslösa sätt som Avpixlats skribenter gör med demokraterna i USA.

  Det räcker ju med att ifrågasätta koranen så är man “extremhöger” i Sverige idag.

  Debattklimatet är absurt med svinhugg från båda läger.

 21. sl skriver:

  Avpixlat har tvingat MSM till något korrektare nyhetsförmedling, en del teoretiska artiklar kan hålla läsbar standard, men jag aktar mig för deras nyheter, det är inte säkert att det som påstås är sant. Skillnaden mellan MSM och avpixlat verkar vara att MSM döljer sanningen, men det som avpixlat lyfter fram är inte nödvändigtvis sant.

  Här tar jag paus i ärendet, jag konsumerar inte avpixlat, och bör kanske inte ha någon åsikt.

 22. CeDe skriver:

  Skulle jag inte ha läst AP de senaste åren så hade jag inte haft mycket hum om sakernas tillstånd i landet Sverige. Man förstår direkt vid diskussion med folk om de läser på AP eller inte. För när jag förklarar ett och annat så utbrister de alltid: det hade jag ingen aning om.
  Tyvärr ni AP-hatare så behövs bloggtidningen. Men visst – allt har väl sina fel och brister.

 23. Från Graven skriver:

  Hatar inte AP, men varför binda ris åt egen rygg.

  Även Flashback ger en utmärkt överblick över vad som händer i världen. Man behöver ju inte gå in i trådarna och läsa all rasism eller vit-makt-retorik, det räcker oftast med trådstarterna (där källorna står).

 24. sl skriver:

  Jag använder http://ledarsidorna.se/ som nyhetsuppdatering i problematiska frågor, den är fri från explicit främlingsfientlighet, betydligt mer utredande från ett sosse-insider-perspektiv. Ingen onödig desinformation.

 25. Från Graven skriver:

  AP täcker bilbränderna när ingen annan vill. Dag efter dag efter dag. Vecka efter vecka efter vecka. Månad efter månad. År efter år.

  Skulle man läsa DN så får man intrycket av att det varit någorlunda lugnt sedan september.

 26. CeDe skriver:

  Nu förvånar du mig, käre Graven. Läser du AP varje dag, vecka , månad och år?

 27. sl skriver:

  Exempel på ledarsidornas sammanfattande funktion:
  http://ledarsidorna.se/2016/12/media-drev-och-agaransvar-his-masters-voice/

  Vad gäller islams permanenta krig är utländska källor av högre kvalitet. Vi har just importerat problemet, och förstår inte dess magnitud än. När vi gör det kan det vara försent.

 28. Från Graven skriver:

  CeDe

  Jag kollar dagens väder på SMHI och dagens bilbränder på AP.

 29. CeDe skriver:

  Love you, babe!

 30. Från Graven skriver:

  sl

  Ja för tusan, svenska PK-media har fortfarande huvudet i sanden. Jag har bott utomlands och talar en smula tyska. En sak vet jag, svenska media täcker överhuvudtaget inte tysk samhällsdebatt annat än sådant de får via engelskspråkig press. Det är därför det är med sådan markant tidsfördröjning.

  Ta dagens artikel i SVD till exempel: http://www.svd.se/efter-valdsbrott-tyska-krav-pa-hardare-flyktingkontroller/om/varlden

  Det här är ju dagar, veckor och månader gamla nyheter ihopbuntad till en artikel som inom någon timme petats ned i aktualitet av artiklar om hur Hägglund ser på Trump.

 31. Från Graven skriver:

  Vill man veta vad som händer i världen så går det helt enkelt inte att förlita sig på MSM, och det lilla dom återger är agenda-certifierat.

 32. Ludvig K skriver:

  CeDe

  En seriös nyhetsförmedlare måste tåla granskning. En seriös nyhetsförmedlare förtjänar också granskning. Det skapar intressanta diskussioner. Det är ofta du som är snabb med värderingarna i komplexa frågor, t ex Trump=mycket bra, tillståndet i Sverige=dåligt, muslimer=ett hot, osv. Det är få här som explicit uttalat sig om dessa saker så tydligt som du. Och det verkar också vara du som läser Avpixlat flitigast då det är det enda du länkar till. Jag har bett om ursäkt för mina tidigare åthävor här, och det är ganska länge sedan nu. Så bättre kan du än “AP-hatare”.

 33. Från Graven skriver:

  Ludvig har en poäng, CeDe

 34. Ludvig K skriver:

  Från Graven

  Jag förstår vad du menar. Jag tycker att diskussionerna åtminstone ibland lyckas röra sig bort från det där. Men sen är det mycket gammalt groll som sitter i. Jag försöker skärpa mig.

  Vad gäller bilbränderna så går det att diskutera om det är en självklar grej att rapportera om varje gång det händer. Det sker ju tusentals brott i Sverige varje dag, varför ska just bilbränder vara under luppen? Någonstans blir det omöjligt och faktiskt ganska vinklat.

 35. CeDe skriver:

  Då får väl inte jag vara sämre utan ber om ursäkt för det. Men det var så jag uppfattade er efter den massiva kritiken av att jag läste AP, vilket jag nu har förstått inte vara ensam om.

 36. Från Graven skriver:

  Det är bara det att jag växte upp utan bilbränder, det är allt.

 37. Ulf skriver:

  Leif K. undrar varför just bibränder verkar intressera så många.
  Svaret är att att antalet bilbränder har ökat sett över en längre tidsperiod och att antalet bilstölder under samma tid drastiskt minskat.
  De som vill måla ut en mörk bild av brottsutvecklingen i Sverige väljer alltså att peka på bilbränderna. En typ av brott som de facto ökat och därför stödjer bilden av Sverige som ett land där brottsligheten kraftigt ökar.

 38. Ludvig K skriver:

  Från Graven

  Det förstår jag. Det gjorde jag också. Vi växte även upp utan bemanningsföretag, modern jihadism, sms-lån, Facebook, Uber, nätpoker, 5:2-diet, pulled oumph och Tinder.

 39. Från Graven skriver:

  Ett land där bilbränderna ökar.

  9+ handgranater i Malmö – endast detta år.
  Antalet mord i Malmö så många att distriktsåklagaren går ut med varningar.

  Från sydsvenska dagbladet 8:e december 2016: http://www.sydsvenskan.se/2016-11-05/rekordstor-mordvag-over-skane

  Nattens mord på Söderkulla i Malmö är det 27:e i Skåne i år. Så många har inte mördats sedan åtminstone 00-talets början – det är så långt tillbaka som Sydsvenskans och HD:s kartläggning sträcker sig.

  Normalt mördas mellan tio och sjutton personer per år.

  Till och med under mordvågen i Malmö 2011 och 2012 var antalet mord både i Malmö och i länet totalt sett lägre än i år.

  Vi köper inte din desinformerande verklighetsbeskrivning, Ulf. Har aldrig gjort, kommer aldrig att göra.

 40. CeDe skriver:

  Bilbränder är nog att betrakta som light terrorism. Hade de tillgång till vassare vapen finns det ingen anledning att tro att inte de skulle användas. Man har ju gått från att kasta sten till laser och nu även skjutvapen mot bussar och utryckningsfordon. Så att bagatellisera det till pojkstreck är nog en alltför light inställning.
  Bilstölder kan knappast betraktas som terror.

 41. Ulf skriver:

  Mellan 2009 och 2015 halverades antalet bilbränder i Malmö: http://www.sydsvenskan.se/2016-08-22/darfor-brinner-bilarna

  Ditt skräckscenario funkar inte “Från Graven”.

 42. Från Graven skriver:

  9+ handgranater i Malmö – endast detta år.
  Antalet mord i Malmö så många att distriktsåklagaren går ut med varningar.

  Från sydsvenska dagbladet 8:e december 2016: http://www.sydsvenskan.se/2016-11-05/rekordstor-mordvag-over-skane

  Nattens mord på Söderkulla i Malmö är det 27:e i Skåne i år. Så många har inte mördats sedan åtminstone 00-talets början – det är så långt tillbaka som Sydsvenskans och HD:s kartläggning sträcker sig.

  Normalt mördas mellan tio och sjutton personer per år.

  Till och med under mordvågen i Malmö 2011 och 2012 var antalet mord både i Malmö och i länet totalt sett lägre än i år.

  Vi köper inte din desinformerande verklighetsbeskrivning, Ulf. Har aldrig gjort, kommer aldrig att göra.

 43. Jor-El skriver:

  ”Förra året brändes 316 bilar i Malmö, hälften så många som toppåret 2009, och det lägsta antalet sedan dess.”
  316 bilar som brinner under ett år i en stad, och det är en halverad siffra!
  Helt otroligt att Malmö överhuvudtaget ges som referenspunkt för något som skulle räknas som normalt i Sverige.
  Känns som hela stan borde behäftas med permanent undantagstillstånd och sättas under ekonomisk tvångsförvaltning.

 44. Från Graven skriver:

  Aftonbladet (2016-08-14): http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23338220.ab

  Explosionsartad ökning av bilbränder i Malmö

  Dubblering mot förra sommaren

 45. CeDe skriver:

  Det senaste är att bränna bussar – hela depåer brinner bara de senaste dagarna,

 46. Från Graven skriver:

  Från Aftonbladets statistikgenomgång (2016-08-14):

  “84 bilbränder i Malmö i sommar
  Personbilsbränder år för år i Malmö:
  2008: 161
  2009: 196
  2010: 136
  2011: 159
  2012: 158
  2013: 147
  2014: 152
  2015: 157

  Men så skriver Aftonbladet: “men enligt statistik som Räddningstjänsten syd tagit fram på uppdrag av Aftonbladet kan man nu se nästan en dubblering i Malmö.
  – Hittills i år har vi larmats om 154 bilbränder i Malmö

  Ulfs statistik är med andra ord redan out of date!

  Vi köper inte din desinformerande verklighetsförfalskning, Ulf!

 47. Ulf skriver:

  Artikeln från Sydsvenska Dagbladet är från de 23 augusti medan Aftonbladets är från den 14 samma månad. Det är alltså din statistik som är out of date “Från Graven” 🙂

  Ett intressant faktum är att de siffror som anges i de båda artiklarna inte stämmer överens. Sydsvenskan anger en klart högre siffra för antalet bilbränder.

 48. Från Graven skriver:

  Här är källorna till Sydsvenska Dagbladets artikel (de anges sist i artikeln)

  Källor:
  Barn/ungdomar som anlägger brand – orsaker och motåtgärder”
  Sven-Åke Lindgren, Micael Björk, Hans Ekbrand, Sofia Persson och Sara Uhnoo, Göteborgs universitet, 2013
  “Segregation and social unrest in Sweden”
  Bo Malmberg, Eva Andersson och John Östh, Urban Geography, 2013
  “Stadens bränder”
  Nicklas Guldåker och Per-Olof Hallin, Malmö Högskola, 2013

  Statistikgenomgången var alltså över två år gammal redan när sydsvenskans artikel skrevs!!!

  Räddningsverkets siffror från augusti 2016 som anges till Aftonbladet är med andra ord de korrekta!

  Ulf har dragit en nitlott igen!

  Det är DINA siffror som är gamla, Ulf!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.