2355: Clear and present danger

Jag håller på med ett föredrag om yttrandefrihet. Det har efter hand blivit en del sådant. Ett tema hämtar jag från Niklas Orrenius bok Skotten i Köpenhamn. Det avsnittet handlar om tidigare JO Hans-Gunnar Axberger och hans syn på yttrandefrihet. Axberger säger:

”När yttranden enbart har till syfte att smäda och provocera – då blir yttrandefriheten, tycker jag, svår att försvara. Då kan det nästan bli ett yttrandefrihetsintresse att faktiskt sätta upp något slags gräns. Annars går själva värdet i yttrandefriheten lite grand förlorat. Människor i allmänhet kan få svårt att förstå vad den egentligen ska vara bra för.”

Lite problem här eftersom det är ytterst att finna något exempel. I vår värld utgår vi ifrån att det finns ett motiv. Den rena smädelsen och den rena provokationen är knappast något annat än en estetisk fiktion. Däremot kan det röra sig om föga djupsinnig motvilja och hat. Men det är också ett motiv.

Axberger vill försvara tidigare Justitieministern Laila Freivalds ingripande mot Sverigedemokraternas karikatyrtävling på temat profeten 2006. Han åberopar ”clear and present danger”:

”Kanske, funderar han, borde Sverige ändra lagstiftningen så att framtida liknande censuraktioner från regeringen i extraordinära situationer hamnar inom lagens råmärken. Åtminstone borde det diskuteras att skapa en laglig möjlighet att ingripa när det råder clear and present danger.
För så var det i fallet med SD:s karikatyrtävling, det man måste nog säga.”

”Clear and present danger” brukar exemplifieras med en talare som hetsar upp en folksamling som visar klara tecken på att ta till våld och stormning. Då kan polisen ingripa. Lite svårare att applicera detta på teckningar. Här måste det gå en omväg genom medierna och för att det skall bli någon verklig effekt krävs en stor spridning. Men inte ens då är det säkert att det blir något. Det är alltså inte så enkelt att påvisa en fara som är ”clear and present”.

Nå, det finns ju röster som menar att respekt bör visas och kränkningar bör inte tillåtas. På 1960-talet hade Sverige fortfarande lagen om trosfrid. Orrenius berättar om ett välkänt fall:

”Lagen om trosfrid användes 1963 mot radiokomikerna Carl-Uno Sjöblom och Lasse O’Månsson. De dömdes till dagsböter efter att de i Sveriges Radio sänt ut en sketch som gick ut på att en bensinmack och en kyrka hade slagits ihop, så att man kunde få nattvard och oljan kollad på samma gång. ’Slå ihop smörjan’, sa Carl-Uno Sjöblom i etern och det ansågs så stötande för människors religiösa känslor att Stockholms rådhusrätt fällde sketchens manusförfattare för brott mot trosfrid.”

Trosfriden lär vi dock inte få tillbaka.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

50 svar på 2355: Clear and present danger

 1. Hahahahah, vilken skön historia det där om kyrkan och macken.

 2. Hemkär skriver:

  Ingenting är ju i verkligheten heligt. Det finns inga tomtar och troll. Ej heller gudar som kan kallas Oden, Tor, Allah eller Gud. Detta gäller i verkligheten.

  Många med begränsad verklighetsuppfattning lever i en annan tro. De har fastnat i en kontext som anger vilken politisk/religiös uppfattning som är lämlig att hålla sig till. Ibland i en tro som kräver blind lydnad. Då är det fara å färde.

 3. Kenneth Karlsson skriver:

  Svenska myndigheter ingrep mot Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och dess chefredaktör Torgny Segerstedt under 2:a världskriget. Den munkavlen måste i Hans-Gunnar Axbergers tolkning av yttrandefriheten vara ett kristallklart exempel på när ”Clear and present danger” kan åberopas.

 4. sl skriver:

  Det egendomliga är att ingen inser att islam och dess anhängare är ”clear and present danger”, och att de på en gång hånar och hotar oss. Det är ingen som förolämpar och kränker islam, det är islam som förolämpar, hotar och kränker oss. Ovanpå det ska vi betala deras uppehälle! Förbjud den hotande och kränkande religionen islam i Sverige, så löser det hela sig på bäst sätt.

 5. sl skriver:

  Jag säger som Gert Fylking; ”Äntligen!” Varför har du inte berättat?

  http://inzoomat.se/kultur/lars-vilks-ger-ut-ny-kokbok/

 6. Från Graven skriver:

  Helvete vad häftigt, vilken kultbok!!!

  Årets julklapp fixad!!!

 7. Krister skriver:

  Haha, en svinbra fläskig utgåva med grisrecept, bl.a. en Allah-dob!

 8. sl skriver:

  Superlativerna flödar; ”fläskigt”, ”svinbra, ”allah-dob”. Never give up on a good thing!

 9. minnesdagen skriver:

  Trosfriden har vi, om man ser på förintelsereligionen som en religion.

 10. Molly skriver:

  Jag har ungefär 10 kokböcker. Ingen av dem har kunnat lära mig laga mat. Jag lider av kulinarisk motsvarighet till musikalisk tondövhet. Man kan inte lära eller tvinga en person med tondövhet att sjunga rent! Ja KAN inte laga mat! Hur många böcker jag än läser. Men hoppet finns kvar. Kanske aspekten hur en gris kan bli mat kan lösa min förbannelse. Värt att försöka. Man kan ju skriva Grisen på spisen på sin önskelista. till julen.

 11. Hans Odeberg skriver:

  Trosfrid skulle dock sannerligen behövas nu när män i grupp omringar unga kvinnor och sticker ned händerna innanför trosorna.

 12. Kenneth Karlsson skriver:

  Inzoomat är en ironisajt. 🙂

 13. ÅHemkär skriver:

  ”Vem kan man lita på” var titeln som Göran Lindbergs satte på sitt föredrag. Snacka om att teori och praktik var varandras motsats. Ett helgon som visade sig vara en djävul.

 14. mohammad skriver:

  Snarare en satirsajt – frågan är dock vem som avses förlöjligas – Lars Vilks eller Grisen.;))

  Damage done…

 15. Hemkär skriver:

  Vem kan man lita på” var titeln som Göran Lindberg satte på sitt föredrag. Snacka om att teori och praktik var varandras motsats. Ett helgon som visade sig vara en djävul.

 16. Jor-El skriver:

  Synd på så rara ärtor angående sanningshalten med ”Grisen på spisen”. Men varför inte ta rygg på fiktionen och använda bra idé när den nu ligger på bordet, vem som än kläckte den från början?
  ”Betraktarna är med och skapar verket”, redan innan det tagit form…

 17. sl skriver:

  Givetvis var det ett skämt, det framgick genast, roligt dessutom, och uppenbarligen inte på Vilks bekostnad. Ett uppfriskande normalt skämt som påminner om Sveriges pre-islamistiska normaltillstånd; man kan skämta, utan sedlighetspolis och nervösa neurotiska ryckningar. Ingen hånades, endast det roliga lyftes fram i kraft av sig självt.

  Det är ett riktigt rejält sjukdomstillstånd att genast komma fram till nedvärderingsteorier, att genast se det negativa i saker, särskilt när det framgår av text och omständigheter att det bara var på kul. ”Inzoomat” är däremot glädjande frisk.

 18. Hemkär skriver:

  Särimner går igen.

 19. Molly skriver:

  Jag gick på skämtet!
  Korkat av mig? Javisst. Jag är helt enkelt feluppfostrad. I min värld, full av gyckel och spel, danser, spök- och trollhistorier, uppfostrades jag till vetenskapsman!
  Inget hittepå! Verifiera allt du skriver! Sök fakta! Bevisa! Jo jag lärde mig läxan och blev belönad.
  Jag trodde på skämtet. Varför inte? LV lagar sin mat. Långkok kallar han det. Varför inte en kokbok? Jag är van vid duktiga manliga kockar i min familj.
  Står med ett ben i den förtrollade kreativa världen och den andra i vetenskapens stränga rum. Jag är nog lätt att lura.
  ps. Vet ni hur jag upptäckte det? Vetenskapsmannen googlade på förlag Melker Pärsson. Letade på författare LV, Inget-resultat. Letade på nyutkomna – Ingen gris på spisen. Då fick jag bevisen. Underkänt på artikel där det förekommer påståenden som saknar bevis.

 20. sl skriver:

  Vi får

  1) glädja oss åt det lyckade skämtet, avsändaren har ingen dålig avsikt
  2) inte ta på oss någon skuld vi inte bär
  3) verkligen hoppas på en framtida utgåva av ”Grisen på Spisen” Lovande!

  (Nu kom jag på en annan bok; ”Grisen vid Spisen” 😉 . Redan utgiven, tror jag)

 21. Ateisten skriver:

  Det har varit en hel diskussioner runt Israel vs araber. Jag har alltid varit en Israelvän men när jag såg en inspelad film som visades i SVT2 23/9, Rättegången – Amsalem vs Amsalem (finns på SVT play), blev jag helt bestört. Man har visserligen hört att dom här tokarna som drar omkring i flätor, konstiga hattar och slår pannan blodig mot en mur slipper värnplikt, men det här! En religiös domstol där parterna och deras företrädare tillåts vräka ur sig skvaller, lösa påståenden, moraliska fördömanden osv. Utan att domarna tillrättavisar. Gissar att inte ett enda uttalande från åtminstone den trilskande mannen och hans företrädare hade fått passera i en västerländsk domstol.

 22. pöbeln skriver:

  http://www.dn.se/kultur-noje/sverige-framstalls-som-ett-land-i-forfall/

  Först ställer man upp på att det finns ett PK och att detta representeras av media. Sen är steget inte långt till att acceptera att mainstream eller gammelmedia är lögnaktigt i stort. Så har man upplöst att det överhuvud taget finne en objektiv sanning. Istället ska man lita på propagandisterna som satte igång den här snurran i första taget, typ anekdotiska och ideologi osande avpixlat eller infowars. Så skapar man en nyttig antiliberal idiot.

 23. sl skriver:

  Det är alltså ”Sverige” som demoniseras, och lösningen är att UD bär sig åt som sina turkiska eller kinesiska motsvarigheter. Däremot passeras ”no-go-zones” med ett rejält höjdhopp. Surrealistisk text.

 24. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Sommaren 2016 rapporterades ca 1000 bilbränder i Sverige.

  Detta fick jag höra på bilradion i morse när Sveriges Radios P1 bjudit in ett polisbefäl till nyhetsstudion. Enligt morgonnyheterna i svensk public service har problemet har nu blivit ett så stort samhällsproblem att polisen och andra myndigheter försöker formulera en strategi för att tackla problemet.

 25. mohammad skriver:

  Sl känner sig inför läsekretsen nödgad att göra en pudel och bedyra sina goda avsikter inför det ”lyckade skämtet”.

  Men visst – skrattet fastnar otvetydigt i halsen när det i eftertankens kranka blekhet står klart att det ”lyckade skämtet” faktiskt är på Lars Vilks bekostnad.

  Damage done…

 26. pöbeln skriver:

  Visst finns problem med kriminalitet. Men SUPRISE den kommer inte upphöra med minskad invandring. Och att som Per få för sig att det specifikt handlar om minskad muslimsk invandring är rent ohederligt. Likaså är våldtäktsargumentet helt taget ur hela sin kontext när högerpropagandister ska spinna det.

  Men P1 håller absolut hög journalistisk integritet och jag förhåller mig mer än gärna till siffror presenterade där eftersom dom har trovärdig källhänvisning. Det är liksom inte dom som är problemet. Problemet är när antiliberaler spinner sin egen verklighet. Med en antiliberal agenda.

 27. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Om kvinnor från en viss kultur värderas t.ex efter ifall de täcker ansikte och/eller huvud och detta fenomen etablerar sig i Sverige så kommer jag att hävda att islam är problemet.

  Om det kastas sten på ambulanser – vilket det aldrig gjorts förut i Sverige – så kommer jag att hävda att det är ett problem som står att finna i värderingar som flyttat in till Sverige.

 28. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Läs det här:

  https://affes.wordpress.com/

 29. Från Graven skriver:

  Men visst – skrattet fastnar otvetydigt i halsen när det i eftertankens kranka blekhet står klart att till och med IS ledarskap nu flyr Mosul:

  http://www.washingtonexaminer.com/in-mosul-isis-leaders-flee-while-foreign-fighters-are-trapped/article/2604982

  Damage done…

 30. Ulf skriver:

  Det är inte konstigt att personer med invandrarbakgrund överepresenterade när det gäller våld och stölder.
  Sådana brott begås av unga marginaliserade män och just den gruppen är proportionellt större i gruppen svenskar med invandrarbakgrund än bland ”etniska” svenskar.

  Under det senaste kvartsseklet har det årliga antalet offer för dödligt våld minskat trots att befolkningen ökat, särskilt då den delen med invandrarbakgrund. När det gäller det dödliga våldet mot barn så har det halverats mellan 1990 och 2014.

  Betyder detta att invandringen verkat lugnande på svenskarnas våldskultur, särskilt då mot våldet inom familjen!
  Det finns de som menar att medicinska framsteg skulle ligga bakom det minskade dödliga våldet de senaste kvartsseklet. Men eftersom medicinen utvecklades starkt under hela efterkrigstiden samtidigt som det dödliga våldet ökade fram till 1990 så verkar den förklaringen inte hålla.

  För de som menar att invandringen leder till ett våldsammare samhälle är dessa siffror onekligen ett problem.

 31. Från Graven skriver:

  Ulf skriver: 2016 19 oktober kl. 21:14

  Det är inte konstigt att personer med invandrarbakgrund överepresenterade när det gäller våld och stölder

 32. Per skriver:

  Pöbeln

  Det är bara naivt ostringent svammel du åstadkommer.
  Dina inlägg håller låg intellektuell kvalitet genomgående.
  Med det sagt påstår jag inte att jag själv är superanalytiker.
  Självklart inte. Men du saknar politisk talang. Ungefär som dagens socialdemokrater. Sent 1800-tal och första halvan av 1900-talet var det hög intellektuell nivå på SAP, men inte numera. Senaste exemplet var komnunalrådet i Lund som vill ge IS-krigare bostäder och mkt annat om de återvänder till Sverige. Snacka om politisk idiot!

  på SAP

 33. pöbeln skriver:

  Graven
  Mosul verkar återtaget. Bra. Och samarbetet med Peshmerga verkar ju oxå funka. Positivt.

 34. sl skriver:

  Man kan fråga sig vad det finns för ett missbildat psyke bakom en sån som mohammed. Det finns ingen pudel att göra, skämtet är inte på Vilks bekostnad och fastnar alltså inte i halsen, det var ett vanligt skämt av den typ vi hade i Sverige innan något släppte in det dåliga skämtet islam, och alla blev rädda för att säga och göra ”fel”.

  Islam är på alla svenskars bekostnad, och Vilks har ställt sig först i ledet att betala priset för att vara en fri svensk i sitt eget land. ”Du gamla du fria”; det var förr det. Men ”Grisen på Spisen” är en rolig idé, för den som minns hur det var att vara fri. För de olidliga torrbollar som uppfostrats av miljöpartiet och börjar skälva indignerat när de ser ordet ”negerboll” i tryck (väl bekomme!) innebär ordet ”fri” att pliktskyldigt lyda påbuden från genus-generaler, att skämmas för ett påstått kolonialt förflutet de saknar varje ansvar för, att oroa sig för klimat-kompensationen inte ska ”räcka”. Vi är faktiskt tillbaka i för-luthersk tid; miljöpartiet islamisterna försöker göra avlatsbrev modernt.

  ”Grisen på Spisen”; jag skulle köpa den direkt! Tänk bara; revbensspjäll, små mjälla pannbiffar i svampsås, baconlindad torsk, isterband, pajer och patéer. Som en extra plusinstallation kunde man dela ut kokboken tillsammans med ett välkomstbrev redan i passkontrollen, där man förklarar mellanösterns obsoleta kostregler i ett historiskt upplyst perspektiv, trikinernas stekkrav och kyldiskens välsignelser. De som blir kränkta kan vända direkt.

  ”Grisen på spisen” bör ges ut som första volym i samlarserien ”Svenska Vanor” , med Regeringen som ansvarig utgivare, och förord av Jordbruksdepartementet, Kulturdepartementet och Livsmedelshandlarnas Centralorganisation.

 35. Från Graven skriver:

  +1

 36. mohammad skriver:

  Jag kan inte bli annat än stolt – då självaste smartingen von Graven kopierar mina formuleringar…;))

 37. pöbeln skriver:

  Som vanligt när man skrapar o läser lite så blir bilden ganska klar kring bilbränderna. Ulf har såklart rätt i att förövarna kommer från redan marginaliserade och kriminella grupper. Vågen i Malmö verkar bero främst på hämnd mot att polisen gripit ett antal grovt kriminella personer.

  http://www.svd.se/tiotal-nya-bilbrander-over-hela-malmo/om/bilbranderna

  Att som Per påstå att det beror på Islam är rent nonsens.

 38. mohammad skriver:

  Sl i obarmhärtigt upplösningstillstånd över det ”lyckade skämtet” – damage done…;))

 39. Jor-El skriver:

  Ja, dumt av polisen att störa grovt kriminella i Malmö. Brushan och brushan blev sura över detta och behöver bara lätta på trycket.

 40. sl skriver:

  Trosfrid Modell 2016 skyddas av ett litet blåvitt band med texten ”rörinteminsnippa/polis”. Man kan få en mer påkostad variant också; ”Kyskhetsbälte by Polis”. I en extra dyr och säker variant kan den erhållas med prydnad i form av halvmåne, kroksabel och texten ”muhammed was here”.

 41. Från Graven skriver:

  mohammad

  Det är väl ändå kalifatet som är i upplösningstillstånd!

 42. headlamp15 skriver:

  Feministisk Utrikespolitik är allt ett riktigt äventyr. Man får beundra hela svenska folkets regering, skickligt synkroniserad med opinionen, dess framgångsrika navigerande mellan blindskären, dess modiga ministrar med högburet huvud och aldrig sviktande fingerspitzgefühl. Kan det vara så att dess stoltaste stund ännu ej timat, att vi fortfarande inväntar dess energiskt intelligenta formtopp? Feministisk Utrikespolitik får hjärtat att svälla av stolthet över att vara just svensk, född i den Humanitära Stormakten med den förnuftiga och självklara politiken, alltid redo att undervisa dem som sakna pannlampa, och inte förstå att den lätt kan inhandlas på Överskottsbolaget för 29:90.

 43. Från Graven skriver:

  Pöbeln
  Jag talar inte om våldtäkter. Jag talar om det som Ulf säger: ”Det är inte konstigt att personer med invandrarbakgrund överepresenterade när det gäller våld och stölder

  Denna slutsats kommer ju från BRÅ själva!

  Så här skriver BRÅ:

  Att överrisken för de utrikes födda har ökat beror inte på att vissa invandrargrupper i dag i större utsträckning är registrerade för brott än för 12 år sedan. Ökningen förklaras i stället i huvudsak av att antalet personer i Sverige som tillhör de flyktinggrupper, som redan i tidigare studier visat sig ha en särskilt hög överrisk, har ökat.

  BRÅ skriver – svart på vitt – ”Ökningen [av registrerade brott] förklaras i stället i huvudsak av att antalet personer i Sverige som tillhör de flyktinggrupper, som redan i tidigare studier visat sig ha en särskilt hög överrisk, har ökat.

 44. Hemkär skriver:

  Clear and present danger är enkelt överstökat med lite fläsk i köket.
  Apropå vår (S)tatsmimister så har han stoppat huvudet i lejongapet och vill tala om mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Gud vad patetiskt!

 45. Per skriver:

  Denna formulering av sl här ovan är värd att upprepa. Kort o koncist.

  ”Islam är på alla svenskars bekostnad, och Vilks har ställt sig först i ledet att betala priset för att vara en fri svensk i sitt eget land.”

  Man blir nästan lite nostalgisk om hur det var före massinvandringen av muslimer, även om en stor del av dessa (som trodde att de skulle bli fria från islams förtryck här) troligen håller med om sl:s bedömning. Jag tänker t.ex. på samhällsklimatet när Hasse o Tages fria o vassa samhällssatir var en självklar del av svensk kultur.

 46. Ulf skriver:

  Hasse o Tage var väl väldigt vad som i dag kallas politiskt korrekta. På vilket sätt är det inte okey i dag att göra narr av statskyrkan, USA och kapitalister?

 47. Per skriver:

  Ulf

  Jag menar mer generellt. Att vi fått en mer räddhågsen kultur. Där samhällskritiken blivit mer ängslig oavsett innehåll. Kulturarbetare, journalister, forskare etc. ligger mer lågt idag. Tryggheten har försvunnit. Tilliten mellan människor har minskat. Åsiktspoliser har dykt upp på ett sätt som inte fanns på typ 70-talet. Osv.

 48. CeDe skriver:

  Niklas Orrenius nominerad till Augustpriset i fackbokskategorin för ”Skotten i Köpenhamn”.
  Ett litet försiktigt grattis till både Niklas och Lars!

 49. minnesdagen skriver:

  Eftersom vissa ständigt slänger ur sig orden anti semit till höger och vänster, här är ett klipp från ett brev från George Orwell till sin judiske vän Julian Symons 29 oct 1948:

  ”… Some people go round smelling for antisemitism all the time. I have no doubt Fyvel thinks I am antisemitic. More rubbish is written about this subject than any other I can think of. I have just had Sartre´s book on this subject for review, and I doubt whether it would be possible to pack more nonsense into so short a space. I have maintained from the start that Sartre is a bag of wind …”

  En del slänger dessutom ur sig de grövsta epiteten bara för att man inte tror på gammal krigspropaganda. Vilket bevisar att det Orwell skriver är sant och att inget i det här avseendet förändrats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.