2339: Aftonland av Therese Bohman

I höstens bokflod urskiljer vi inte minst konst- och litteraturkritikern Therese Bohmans roman Aftonland. Den har blivit hennes största framgång som författare, berömmande recensioner har dykt upp i alla större tidningar. T ex var Åsa Linderborg (Expressen) överväldigad. Jo, hon anmärkte på den ”fulländade skönheten” som inte oväntat får sin plats i boken.

Bokens huvudperson, Karolina Andersson, är professor i konstvetenskap. Bohman han har låtit henne överta en del av hennes egna uppfattningar om konst. Professorn är förtjust i det förra sekelskiftet, vurmar för skönheten i den klassiska konsten och intar en kritisk inställning till samtidens modetrender som upplösningen av konsthistoriens kronologi eller att modemedvetet satsa på forskning om kvinnliga konstnärer. Estetiken dyker upp i en rad vackra passager om t ex halkyoniska dagar eller glädjen över kolonner.

Men bokens huvudtema är den vilsna Karolina som inte lyckas med sina relationer. Hon har lite för stor aptit på såväl sex som alkohol och inser att hon alltmer intagit rollen som desperat kvinna som håller på att bli för gammal. Professorn arbetar dock en del och kan sin sak. Ett drama utspelas genom en av hennes doktorander som kommer med en sensationell upptäckt av en tidigare okänd svensk konstnärinna. Lite för sensationellt skall det visa sig vilket ger boken ett betydande spänning. Professorn hinner dessutom med att handleda doktoranden även inom andra områden.

Boken har alltså en omväxlande sammansättning och den är välskriven med många njutbara passager. Ibland lustiga iakttagelser som den något nergångna butiken som fortfarande skyltar med ”Du kan faxa här!”.

En matlagningsfavorit för professorn dyker också upp: hackad schalottenlök och en vitlöksklyfta som puttrar med smör i kastrullen. Ingen avancerad gastronomi men det fick mig att överväga schalottenlökarna när jag besökte en livsmedelsaffär idag. Jag avstod eftersom jag tyckte att de inte såg så friska ut. Kanske är det så de skall se ut, detta var min första ansats till inköp av denna produkt.

Konstpolitiken och politiken dyker också upp. Karolina, som alltså är förtjust i det förra sekelskiftets dekadens, konstaterar att intresset för den epoken drar till sig två kategorier, de som vill förgöra den och de som fascinerades av livet skuggsidor. Professorns avhandlingsarbete är följaktligen Förförerskor och förgörerskor. Den farliga kvinnan i svensk bildkultur vid sekelskiftet 1900. Och en av hennes älskare bekänner att han har röstat på SD.

Boken är välkomponerad och spänningsmomentet saknas inte: Hur skall det här sluta?

Omslagsbilden är vald med omsorg, från en målning av Ben McLaughlin. Är man inte bekant med honom är det väl värt att besöka hans hemsida.

00tbven
Therese Bohman i Venedig

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2339: Aftonland av Therese Bohman

 1. eKorren skriver:

  Schalottenlök ska du definivt testa när du hittar fräscha dito. Månne jag ska testa Aftonland…

 2. sl skriver:

  Rolig text, man anar upplivade läsare i flera led.

 3. Jor-El skriver:

  Det återstår att se. I artikeln om att Niklas Orrenius skrivit på en bok om Lars Vilks handlar det mesta om författaren, ganska lite om konstnären.

 4. minnesdagen skriver:

  Ja, han är tydlig med att han vill ha ett genomslag med sin bok. Och att han har något viktigt att berätta. Men vad är det som den intresserade inte redan vet ?

 5. Från Graven skriver:

  Han håller på att vidga åsiktskorridoren en smula utan att samtidigt provocera det egna lägret. En svår balansgång. Han känner sig säkert tillfreds med hur djärvt han gör avsteg från det invanda.

  Nåväl, i de blindas dal är den enögde kung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.