2291: Nationaldag

I Nationaldagens sista flämtande minuter kan jag ej uraktlåta att fästa några rader om denna företeelse. Jo, det är svårt att få den plats. Nationaldagen är ingen svensk tradition. Den utgick visserligen från något som var en svensk tradition, nämligen Svenska Flaggans Dag. Det var ingen munter tillställning, kunde knappast sägas vara upplyftande, men dock svensk.

När vi nu undfått denna statligt tillsatta dag kunde man åtminstone pröva att iscensätta något av det svenska kulturarvet. Nära till hands ligger Esaias Tegnérs Svea. Det vore något för statsministern att läsa upp för folket. Man tvingas säga att det är en rätt tröttsam historia men för att passa in i tidens id kan den reduceras till en enda rad och med en obetydlig korrigering lyda:

”Inom Sveriges gräns erövra världen åter”.

Mindre än så är inte tänkbart för en nation med stora ambitioner.

Emellertid finns det mer av svensk kultur. Jag tänker på konsten där vi kan glädja oss åt att ha något som ingen annan har och som skulle försvinna om vi inte höll fast vid det. Jag åsyftar svensk konsthistoria. Visst är det så att svensk konst är grova lån från utlandet men väl inkommen, förpackad och lätt bearbetad blir den ändå svensk och lever sitt eget liv inom Sveriges gränser. Vän av ordning kan omedelbart påpeka att det var förr, nu är all konst internationell samtidskonst och saknar hemort. Jo, det är riktigt (i och för sig bör man nämna att det är en väldigt liten del av svensk konstproduktion), men Sverige har hittills inte lyckats producera något som ingår i den internationella konsthistorieskrivningen. De svenska ansträngningarna behöver inte vara förgäves eftersom räddningen utgörs av svensk konsthistoria. Där kan även Sveriges internationella samtidskonst överleva.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2291: Nationaldag

 1. benke bus skriver:

  ?

 2. benke bus skriver:

  Han med den krokiga revolver då?

 3. Lars Vilks skriver:

  C F Reuterswärds revolver är mer berömd än berömd som konst. Hans ranking är blygsam.

 4. Från Graven skriver:

  Lars, du måste väl ändå vara den internationellt mest kända svenska konstnären idag?

 5. Från Graven skriver:

  svenske

 6. Lars Vilks skriver:

  Det räcker inte med att vara känd.

 7. CeDe skriver:

  Nej, man måste också vara erkänd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.