2270: Kulturer, normer och bildning

Kritik av Islam har blivit populärt. Det kom ganska plötsligt. Tidigare var minsta antydan nog för att framkalla gnisslande tänder och verop. ”Måste kunna kritiseras” läser man i Expressens ledare.

En av många bidragsgivare till denna kritik är naturligtvis Yasri Khan, den ovillige handskakaren. Han framträdde i en intervju i DN som har blivit mycket kommenterad. Khan lyckas inte speciellt väl. Hans vägran att handhålla damerna kan inte komma undan att enkelt falla i ett feministiskt fack: Särartsfeminism, dock perverterad sådan. Kvinnan har alltså genom sin gudsgivna natur egenskapen att förmedla en särskilt intimitet som gör att mannen vid beröring upplever en besvärande och överväldigande intimitet. Vad jag kan förstå kan kvinnan aldrig arbeta bort detta. Och vad jag också kan förstå är att Khan inte ser det som ett utslag av sin egen attityd. Vi, som står utanför den omedelbara andevärlden, skulle nog kunna tala om att han representerar en form av kultur som skapar detta beteende. Själv ser Khan det här med betydligt större perspektiv: ”Jag tänker att vi har våra planer och Gud har sina. Guds visdom är större. Så även om jag är ledsen och besviken så måste jag som muslim tänka större.”

Man får anta att detta är större än allt annat eftersom det skall komma från Överpatriarken själv.

Khan har dessutom några fascinerande funderingar: ”Det pågår samtal om det här i hela Sverige och vi kan kanske komma fram till vad mångfald och jämställdhet innebär. Ska alla dricka alkohol, måste alla blondera sig, jag menar var går gränsen för hur olika vi kan vara?”

Tydligen kan han fortfarande inte skilja mellan det offentliga och privata, mellan stat och religion. Troligen är det så att hans kultur lägger ett krokben. Hur som helst kan hans bryderi bara gälla för politiker. Då har vi den intressanta frågan om alla politiker måste blondera sig. Jag skulle inte rekommendera ett sådant normöverskridande emedan det sannolikt skulle uppfattas som en stark högervridning i nationalistisk anda. Det är med andra ord inte sannolikt att Löfven skulle fälla kommentaren ”I Sverige är vi blonda.” Angående om alla politiker skall dricka alkohol kan man rekommendera att det utan vidare går för sig ”efter dagens dont”, men att detta inte på något sätt är bindande. Visserligen kan man höra talas om politiker som har tagit ”one for the road”, men det har i regel inte befrämjat deras karriär. Om Khan känner sig osäker i en rad andra normer kan vi säkert samfällt hjälpa honom på traven.

Man får vara glad när bildningen och bildkonsten dyker upp i politiken. Det var något av en överraskning att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är en så stor beundrare av Rafael att konstnären fick ta plats i hans majtal. Visserligen på ett brutalt sätt med åtskilligt svavelos men i alla fall: ”Det sas om den geniale konstnären Rafael: Hugg av honom händerna och han är en lika stor målare. Jag säger om nazistledaren Furugård: hugg av honom huvudet och han är en lika stor tänkare!”

Så skipas rättvisa i vissa vänsterled. På samma sätt som med Khan kan man tala om ”kultur”. Den relativistiska mångkulturen skulle kunna ha förståelse för båda. Och att det rör sig om beteenden som kan förklaras med sociala skäl. Thorwaldsson kan ha växt upp i en av samhället marginaliserad miljö och inte fått det stöd han borde. Då radikaliseras man lätt och hamnar i en bekymmersam våldsspiral.

Nåväl, alltid något, det där med Rafael. Citatet är som sagt kryddat med våld. Det som ”sas” härrör från G E Lessing som i sitt skådespel Emilia Galotti där en replik (med lätt ironisk innebörd) faller om Rafael inte hade varit en lika stor konstnär även om han hade varit född utan händer. ”Född”, alltså ej huggen.

03 raf

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

31 svar på 2270: Kulturer, normer och bildning

 1. sl skriver:

  Herr Kahn sätter sig själv som utgångspunkt, och vi har att anpassa oss, annars saknas mångfald och rasismen härskar. Herr Kahn är den som sätter standarden åt oss. Han flyttar hit, och vi har att anpassa oss. Särskilt quinnorna med sina intima krafter.

 2. mohammad skriver:

  Herr Kahn, mannen som vill få oss att tro att han lever efter Mohammeds* Koran, när han i själva verket går långskäggens ärenden….

 3. Från Graven skriver:

  Ja, mohammad, ”peace be upon” (*) den våldsförhärligande totalitäre pedofilen.

 4. Krister skriver:

  Suveränt blogginlägg med som vanligt en skarp blick på samtidspolitiken blandat med humor och konst.
  Hade det inte varit for persona non grata problemet så borde du ha en stående kolumn i någon av de största tidningarna.

 5. CeDe skriver:

  mohammad, innehållet är Allahs, Mohammed var bara förmedlaren av Guds påbud. En i länken förstås då ängeln Gabriel var den förste. Man kan ju också fundera över hur mycket Gabriel passade på att förvanska innehållet. Egentligen kan man inte lite på någon.

 6. sl skriver:

  Att leva efter koranen och gå långskäggens ärenden är samma sak. Islam är arabisk imperialism.

 7. Molly skriver:

  Kulturer ger innehåll till människors handlingar! Handslaget är ett bra exempel. Vad betyder det i vår nordiska kultur? Affärer avslutas med ett handslag. En överenskommelse mellan personer bekräftas. Man visar att man vill hålla ett givet löfte. Man hälsar någon välkommen. Man tackar för något. Fler symboler kan knytas till handslaget. Minst av allt symboliserar denna kraft-gest någon inbjudan till sex.

  Vad betyder svenska kvinnors shorts och linne? Jag vill komma åt solens strålar. Mår bra av D-vitaminet den korta sommaren. Men vi bär kläderna i privata sammanhang, aldrig på ”jobbet”. Kvinnor signalerar inte att få bli nypna i rumpan eller våldtagna!

  Att titta någon i ögonen signalerar: Du kan lita på mig (en sed som kan tänkas försvinna) Det är förbjudet för kvinnor i stora delar av världen att se en man i ögonen. Det tolkas som en signal till en sexuell invit.

  Dessa obetydliga små signaler förses med ett innehåll från andra kulturer än vår egen. Kvinnor hindras att sända några signaler alls i många länder. Burka, dolt hår, handskar, ögonen bakom ett galler, håller henne fången i sina tygsjok. Inbilla mig aldrig att hon själv väljer denna fångenskap!

 8. Ludvig K skriver:

  Citatet som du publicerar, Lars, är ju inte alls lyckat, men du hade ju kunnat ta ett annat citat från intervjun och där gett en mer positiv bild av YK.

  Jag är emot de senaste veckornas drev. Det är hellre fälla än fria. Yasri Khan har väl lite udda åsikter kring vissa frågor, men han verkar ha rent mjöl i påsen i många andra avseenden tycker jag. Precis som de flesta människor.

  Får drevsamhället fortsätta pågå såhär kommer det snart inte finnas en enda normal människa kvar. Vi har alla våra tveksamheter. Jag tycker vi strycker ett streck över alltsammans och låter alla från Vilks till Kaplan komma in från kylan och vara med i värmen igen. Såhär kan vi ju inte hålla på längre. Och glöm inte Jan Myrdal! Eller Dan Park! Eller Jan Sjunnesson! Eller Makode Linde! Eller Åsa Romson!

 9. Lars Vilks skriver:

  På vilket sätt är inte citatet lyckat? Jag kan inte förstå varför det skulle vara min uppgift att ge en så positiv bild av honom som möjligt. Det går inte heller att tala om drev i allmänhet. Sådana är mer eller mindre befogade.

 10. mohammad skriver:

  Problemet med herr Kahns ställningstagande är att han tillskriver Allah** vad som skall tillskrivas de långskägg som egensinnigt i ahadith yttrat sig i saken, tvåhundra år efter Mohammed* död.

  ”Guds visdom är större. Så även om jag är ledsen och besviken så måste jag som muslim tänka större”, menar herr Kahn.

  Endast Koran kan i kontexten av ”Guds visdom” anses vara autentisk, frågan om handskakning eller den täckande slöjan, eller för den delen om den smutsiga hunden, berörs inte i Koran utan är långskäggens värdsliga patriarkala efterkonstruktioner i egen sak.

  Som god muslim bör Herr Kahn tänka ännu större och ödmjukt be Allah** om förlåtelse, därefter kan vi dra strecket…

 11. benke bus skriver:

  Den s k jämställda människan verkar vara en ensam människa. Det kan vi ta i hand på!
  Klass, kön, och Gud i en enda salig röra – En rörig och rörande konst, livet i köp-påse.

 12. Från Graven skriver:

  Men nu var det ju inte långskägg som sade ”kvinnan är underställd mannen”.

  Det var Allah!

  Nu var det ju inte långskägg som sade ”om kvinnan inte lyder, slå henne”.

  Det var Allah!

  mohammad, det är dags att du får veta…

  Jag är din far!

 13. Adam skriver:

  Antagligen är Gravens kunskaper om islam i nivå med hans kunskaper om renässansen, så ta honom inte på allt för stort allvar.

 14. sl skriver:

  2270 är underhållande läsning. Den ovillige handskakaren, tar avstånd från vår överenskommelse-markör nummer ett, tecknet på att man accepterar varann. Vår självförståelse är verkligen grund.

  ”Troligen är det så att hans kultur lägger ett krokben” Eller hans religion, kanske? Och är det någon skillnad på hans ”kultur” och hans ”religion”. Nej, det är två namn på samma sak.

  Drevet är inget drev, det är den debatt vi borde ha permanent, givet de påfrestningar vi utsätts för. Debatten har kommit sedan måttet rågats, man kan inte säga att det borde ha skjutits upp till april 2018, men då hade det kanske fått en annan signifikans. Nu riskerar denna ständigt högaktuella debatt att drunkna i mello (Ukrainas bidrag!), snusdosans öde (oh ve!) och vad som helst som kommer längs vägen.

 15. Adam skriver:

  Graven: Du har en styckeindelning inte ens en mor kan älska.

 16. benke bus skriver:

  …, det gäller att hålla stilen.

 17. Från Graven skriver:

  Men nu sår det i koranen (4:34) att ”kvinnan är underställd mannen”.

  Dessutom står det i koranen (4:34) att om kvinnan inte lyder så skall mannen ”slå henne”.

  Ha ha Adam – du kan inte läsa!
  Ha ha Adam – du kan inte läsa!

 18. Adam skriver:

  Graven: Jag håller med dig om att islam och koranen är kvinnofientlig. Problemet (som du som fan av Humanisterna borde veta) är att alla världsreligioner hyser kvinnoförakt. Du prisar Christopher Hitchens, men har inte fattat vad Hitchens menade;)

  Och du vad hette den där boken du tjatade om innan? Jag tänkte mejla författarna och fråga om deras bok

  a) tar avstånd från den filosofiska och vetenskapliga guldåldern hos araberna under medeltiden

  b) en man under pseudonymen Graven inte kan läsa akademisk text

 19. Adam skriver:

  Graven: Läs om God Is Not Great och återkom. Eller, nej, gör inte det. Jag vill inte veta vad du kommer fram till för felaktiga tolkningar vid en omläsning. Läs Camilla Läckberg eller Håkan Nesser ist. På din nivå.

 20. mohammad skriver:

  Kontexten Greven, kontexten!

 21. sl skriver:

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kulturpolitiken-skapar-enfald-inte-mangfald/

  Se där, nu ryker eventuellt inventarierna, åtminstone det påhittade samförståndet bakom orden.

 22. Adam skriver:

  sl: Bra text. Bo Rothstein är lite inne på samma spår när han menar att identitetspolitik och den svenska samhällsmodellen är varandras motsatser. Han skrev en DN- artikel, men hans föreläsning nedan är mer omfattande

  https://m.youtube.com/watch?v=8-i4LkVbJqo

 23. sl skriver:

  Svensk samhällsmodell byggde först på homogen protestantism och sen på homogen sekularisering. Identititetspolitik innebär förnekande av eget ursprung, kombinerat med att det ska gå att köra politikerstyrningen från det homogena samhället ändå, trots att dess förutsättningar upphört.

  Vår acceptans för andra och vår jämlikhet byggde på att den andre inte var så annorlunda. Nu är det grundligt kört, en lång smärtsam process där mycket självsäkra och extra jämlika brorduktig-typer med minst 48.000 i månadslön smyckar andra med rasism-märket, under iakttagande av egna gräddfiler i vård skola omsorg. Vid sidan om kan man dryga ut pk-lönen med ett litet flyktingboende i egen regi, som bonus.

 24. CeDe skriver:

  sl, du är en reko kille som gått den långa vägen till insikt.

 25. sl skriver:

  ” Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

  Tage Erlander 1965, året det vände. Man får gå långt tillbaka för att hitta en vettig sosse.

 26. mohammad skriver:

  ”Tilliten till honom och förtroendet för hans skicklighet har av det ryska folket känts som en stor tillgång i en värld så fylld av faror och ångest som dagens.”

  / Tage Erlander, med anledning av Josef Stalins död.

  Och den mannen kallar du vettig sl…?

 27. sl skriver:

  När Erlander kommenterade svenska folket visste han någorlunda vad han talade om. Uttalandet om Stalin ska nog kallas artig utrikespolitik, i en tid där sovjetunionen i praktiken hade kapaciteten att invadera Sverige efter behag.

  Den svenska morskheten står i omvänd proportion till risken. Igår, idag, imorgon.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article22761457.ab

  ”Hon blir svår att ersätta”. Verkligen?

 28. Adam skriver:

  sl: Blev också lite paff när jag såg att Magnus Ranstorp av alla beklagade Sahlins avhopp. Jag hoppas på att Ranstorp får ta över hennes jobb som samordnare mot extremism:)

 29. sl skriver:

  På hammaren och skärans tid i innerstaden gjorde s valhänta försök att inkludera ungdomar på intellektuell glid. Jag vill minnas att Sahlin var en av dem som gjorde ”ett stort och viktigt jobb” redan då. Inte. En tilltalande odugling som klättrat bra efter snitslad bana redan från början. Inverterad Wallenbergstrategi; att synas utan att verka, ger precis den utdelning man kan förvänta sig; ingen. En telefonlinje där ingen svarar. Arbetet som samordnare mot extremism kräver någon med hårda nypor som verkar, en hel del arbete med lagstiftning i repressiv anda, inte denna tycka-synd-om-tant med dyr handväska. Det behövs alltså andra utslag i domstolar, samt polisarbete därefter. Det är inte fråga om att vinna extremister för egen sak, utan att krossa dem. I detta arbete har hon inget att tillföra. Hon lyckades med ett nödrop placera sig rätt i förhållande till Kaplan, efter lite betänketid.

  Offentliga omdömen säger inget om den som värderas, utan om den som värderar. Magnus måste vara artig mot framtida arbetsgivare, annars anställer de bara någon annan. Kompetens är sekundärt, politisk artighet primärt.

 30. Från Graven skriver:

  Vad Masoud Kamaliad säger är (i klarspråk): vi spöar väl upp våra kvinnor traditionsenligt om vi vill, och alla som protesterar är rasister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.