2228: Ishästar och konstnären som slutade måla

Konstvärlden består inte bara av internationell samtidskonst och envist livaktig modernism. Man kan också finna profiler och initiativ som kan bjuda på oväntade överraskningar. Idag var det vernissage på Höganäs museum.

André Prah, konstnär och känd illustratör, har under många år arbetat med ett projekt som utgår från en händelse under finska fortsättningskriget. Under striderna mellan finnar och ryssar skall ett större antal hästar ha frusit fast i Ladoga. Visionen av denna syn har skapat Prahs ”Ishästar”, en installation av hästar utförda av drivved. Ett mycket noggrant och målmedvetet arbete med stark visuell slagkraft. Om händelsen verkligen har ägt rum har aldrig helt kunnat klarläggas. Vill man fördjupa sig mer i André Prah och hans projekt kan man använda den här länken.

prah ishM
”Ishästar”

Medutställare är Henrik Bager, en mycket speciell målare som berättar historier men alltid i fragment som gör det omöjligt att veta vad som har förekommit före och efter. Han är en målare av rang. Det är dessutom så att Bager slutade måla, jag tror han berättade att det var 15 år sedan han sist svingade penslarna. Han säger själv att han inte vill bli kommersiell men jag känner mig inte riktigt övertygad om att det är skälet. Vi försöker i alla fall att få igång honom igen. Nästan alla målningar som finns på utställningen kan ses på nätet. Det är värt ett besök.

hbpå strandenM
”På stranden mellan Binz och Neu Mukram”

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2228: Ishästar och konstnären som slutade måla

  1. *.morr skriver:

    Tjusiga målningar i trevliga format!

  2. LH skriver:

    Väldigt stämningsfulla bilder av Bager. Hoppas övertalningskampanjen lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.