2226: Det sedvanliga gnisslet

Somliga tomtar går och grunnar länge innan det kommer ut. Så med Michael Storåkers (DI) som råkade se mig på biennalen i Venedig i fjor. Med bevakning. Som det numera är vanligt skall man ut med åsikt utan att behöva göra något arbete utöver att tycka till från den egna fataburen. Platsen där han ser mig är när Lina Selanders utställning öppnas. För Michael Storåkers blir stämningen förstörd. Jag har dragit in honom i skottlinjen. Hans kommentar är att Selanders utställning delvis fick finansieras genom privata medel medan min säkerhet finansieras dygnet runt. Och han går vidare med vad han anser om kvaliteten på min konstnärliga verksamhet (som han inte vet särskilt mycket om). Han har fått för sig att jag har någon helig mission för att förlöjliga profeten. Varför skall man finansiera en medioker konstnärs säkerhet? Det blir det centrala budskapet i denna – får man nog säga – mediokra krönika.

ven ms kr
Stämningsfullt vid invigningen av Lina Selanders utställning

I en inte helt glasklar liknelse kastar Storåkers fram: ”Vad är värdet av att säga N-ordet när det skär i andra människor som knivar och får dem att må dåligt?”

Detta uttalande har en aktuell tillämpning sedan radiopjäsen ”Ungdom utan Gud” efter den antifascistiske österrikisk-ungerske författaren Ödön von Horváth roman från 1937 fått problem (SR). Läraren som är huvudpersonen hamnar i diskussioner om fascism med eleverna. Eftersom man talar om kolonialismen kommer det beryktade N-ordet att användas. Trots att sammanhanget är uppenbart kritiskt och att det dessutom rör sig om en fiktion stoppades pjäsen. Den skall nu sändas men med N-ordet borttaget. Manusförfattaren Stellan Larsson är kritisk och jag menar med all rätt. Skall man börja gå genom konstnärliga texter för att ta bort det som kan tänkas kränka någon är det självklart fråga om censur. Men så tycker inte förstås inte intresseföreningen.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

36 svar på 2226: Det sedvanliga gnisslet

 1. Från Graven skriver:

  Vem är Michael Storåker?

 2. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Michael Storåker vill bli bekräftad av de sina för sin egen skull. Denna logik präglar i huvudsak gammelmedianerna, vilket förklarar varför de är i färd med att skapar sin egen pissränna.
  Att de på sikt är på väg att mura in sig i sin egen ensamhet kommer de aldrig att förstå.

 3. Lars Vilks skriver:

  Michael Storåkers
  Styrelseproffs och tidigare chef för auktionshuset Bukowskis och reklamföretaget McCann.
  Han skriver krönikor i Di var tredje torsdag.

 4. Ludvig K skriver:

  Michael Storåkers, vilket stolpskott. Känns ju lika relevant som Beppe Grillos Vänners bittra och manipulativa instick. Gammelmedianer, vilket hittepåord.

 5. Pöbeln skriver:

  Det var väl inte en så knepig artikel.

  Jag undrar oxå:
  ”Men återigen, vad är värdet av att säga N-ordet inom ramen för yttrandefriheten när det skär i andra människor som knivar och får dem att må dåligt? Brist på empati, historielöshet eller dumhet?”

  Inte att man kan, utan varför…

 6. CeDe skriver:

  Allt sker hos betraktaren, hen väljer själv att identifiera sig eller modigt stå över. Många blir påminda om att de måste reagera trots att det aldrig föresvävat dem.
  Läste en gång ekonomi på universitet men det jag mest minns var ett citat från det löpande bandet i en Ford-fabrik i USA. En fackinspektör var på plats och frågade arbetarna vid bandet hur länge de hade haft det så här dåligt. Och han fick till svar: inte förrän ni påpekade det.

 7. mohammad skriver:

  ”…ta bort det som kan tänkas kränka någon är det självklart fråga om censur.”

  Underförstått: – Jag, Lars Vilks, är också självklart utsatt för censur…!

 8. mohammad skriver:

  Fryser ni…?

 9. Lars Vilks skriver:

  Det är i alla fall inte underförstått utan ett faktum. Den vanligaste orsaken är skräck & fruktan.

 10. CeDe skriver:

  Påhittade religioner har censurerat oss i årtusenden, kanske dags att avskaffa sagornas makt.

 11. Från Graven skriver:

  mohammad

  nej vi fryser inte.

  Vad har du tagit?

 12. CeDe skriver:

  Glykol?

 13. Från Graven skriver:

  Opiater ger ju frossa vid abstinens.

  Men det är ju knappast abstinens som mohammad kommer hem med 03:53 en lördagsmorgon.

  Kan någon gå och knacka på hans dörr och ifall gossen lever?

 14. Från Graven skriver:

  Allvarligt talat.

  Är det någon som har koll på mohammad?

  Det vore ju tragiskt om hans sista ord blev ”Fryser ni…?”

 15. mohammad skriver:

  Greven är tydligt insnöad?

  Upplysningsvis till läsekretsen: Det är inte alla som har förmånen att ställa klockan efter de svenska förhållandena….

  hehe

 16. Från Graven skriver:

  Aha.. på det viset.

  Nåväl, allting gott.

 17. mohammad skriver:

  Allting gott från underjorden…?

 18. Ateisten skriver:

  Som tillägg till Adonis’ påpekande om muslimsk stagnation kan vi uppmärksamma att antal Nobelpris till muslimer är försvinnande litet i jämförelse med deras antal och bortser vi från freds- och litteraturpris tror jag vi bara kan hitta en egyptisk kemipristagare. Men han är visst lika sekulär som Adonis.

  F.ö. sände SVT en dokumentär härom dan om en sekulär muslim som försöker omvända sina trosfränder. Tror att han fortfarande är vid liv.

 19. Ateisten skriver:

  Och idag har DN tagit ett jättekliv bort från PK-sidan genom sin artikel om socialsekreteraren i Botkyrka som fått skyddad identitet efter att en muslimsk familj hotat henne till livet, tuttat på hennes bil, villa och socialen. http://www.dn.se/sthlm/socialarbetaren-hotades-nu-lever-hon-med-skyddad-identitet/

  Det märkliga är DN faktiskt ger SD draghjälp genom att ange att en ”man från moskén” lett aktionerna från sin mobil.

 20. CeDe skriver:

  Ateisten,
  Enligt Adonis finns ingen lösning på problemet. Men visst måste det finnas det. Allt går att lösa, det gäller bara att hitta nyckeln.
  Har du några tankar kring det.

 21. CeDe skriver:

  Jag tror att en bra början vore i alla fall här i Sverige att tydligt tala om vilka det är som utför våldsbrott. Som det är nu så vill man dölja förövarnas identiteter både med hänsyn till förövarna som till folket i allmänhet. Det är förödande enligt min mening. Vi skulle få helt nya konfrontationer om allt talades i klartext. Blir man uthängd så tror jag att man tar sig samman för förändring på ett annat sätt än om man hela tiden skyddas.
  Man rensar luften så att säga.

 22. Det konstigaste av allt är nog ändå att DI publicerar en sån skitartikel.

  Michael Storåkers är en sån där ryggradslös mes, som tycker att konst ska vara vackert, glamoröst och behagligt, perfekt dekoration egna aktiviteter, som att gå med cocktailglas på konstutställningar och vara fiiiiin, tillsammans med andra fiiiiiina människor med makt, pengar, kulturellt kapital och dyra kläder.

  Inget att bry sig om.
  Om 50 år kommer ingen att komma ihåg Michael Storåkers – men du har hamnat i historieböckerna som en av Sveriges viktigaste konstnärer.

 23. sl skriver:

  DN´s ljugande och undanhållande av nyheter upphör när de själva fruktar att tillräckligt många utgår från att vad som står i tidningen är falskt, då har den inte längre något existensberättigande. Just nu är det många bedagade 68:or som är missnöjda med att DN påminner om att vi inte har något försvar, Sveriges i särklass malligaste och mest solidariska reporter med sina dyra viner och franska bilar sprider sitt gift i tidningen som inte behövs om sanningen ska fram, men i långa loppet kan inte privata media sprida desinformation för tydligt, då uteblir kunderna. Annat är det förstås med det före detta statsbärande partiets egen statstelevision, med miljöpartistiska sporer i hela organismen.

 24. sl skriver:

  Finanskapitalet uttalar sig alltid i den riktning de tror ger mest vinst. Det är gott om rika araber. Finanskapitalet är alltid styva i korken, det blir man när man lurat många på mycket under lång tid, och ingen säger emot.

 25. Från Graven skriver:

  För mig har DN tappat all trovärdighet för en mycket lång tid framöver.

  Frågan jag ställer mig är ifall skadan är irreparabel.

  Om Bonniers gjorde sig av med Wolodarski och var explicita med att DN tappat fotfästet i objektiviteten så kanske man kunde ge efterträdaren en möjlighet att visa hur hen skulle hantera objektiv rapportering av verkligheten.

 26. Från Graven skriver:

  DN håller tydligt på att lägga om kursen.

  Men en lögnare som lägger om kursen är fortfarande en lögnare.

  Wolodarski måste bort.

 27. sl skriver:

  För många miljöpartister ombord. Notera att DN har en rullgardinsmeny som heter ”klimatet”; den är ett oändligt Romson-solo, där ingen har möjlighet att opponera sig mot vår tids stora neuros och skattehöjarbluff. ”Klockan är fem i tolv”. Inte. Vad gäller importerat judehat är den fem över tolv.

 28. Ateisten skriver:

  Snart är det väl bara fröknarna Bah och Jackelén som ser något mervärde med islam i Sverige.

  Samtidigt är de nog medvetna om att alltför många av dess trosbekännare har ett leverne som strider mot svenska lagar och sedvänjor. Och mest av allt är det kvinnorna som blir lidande och tyvärr är det också de som i första hand är bärare av dessa traditioner, t.ex. omskärelse.

  Mitt förslag är att alla som söker sig till vårt land ska få en skrift i sin hand där man på individens eget språk har förklarat de viktigaste skillnaderna i lagar och sedvänjor som skiljer sig från deras hemland. En sammanfattning får säkert rum på en halv A4 och mer omfattande information på ytterligare några sidor. Det ska framgå på första sidan att om personen bryter mot svensk lag inom de första 5 – 10(?)åren blir man omgående utvisad. Svenskt medborgarskap prövas även inom denna tidsrymd.

 29. sl skriver:

  Det är knappast information som är bristen, det är vi som har problem med islamhanteringen, vår bristande repressiva förmåga ifrågasätts implicit. I dess ställe etableras de främmandes repressiva förmåga, nyss mot konstnärer, nu mot socialtanter. I morgon?

  1) så länge vi betalar bidrag till dem som kommer är sockerskålen värd långt mer än förmaningar.

  2) så länge vi inte internerar dem som cirkulerar i Sverige utan uppehållstillstånd spelar våra förmaningar ingen roll.

  3) så länge vi tolererar moskéer med hatspråk finns de kvar. Svensk beväpnad vakt och filminspelning inne i moské, eller stängd moské bör vara enda alternativen.

  4) ett fartyg har hyrts för miljoner som flyktingboende. Praktiskt; det kan köras till Västra Sahara och tömmas där.

  Endast handfasta grepp kommer att fungera. Tomma ord är tomma. Tyvärr är svenska politiker experter på tomma ord, och saknar både händighet och verktygslåda.

  Observera att varje påstående om att jag hatar islam är falskt. Islam hatar oss. Det är problemet, inget annat.

 30. Ateisten skriver:

  Jag glömde en sak: Nederst på sid 1 skall stå: ”Jag har läst och förstått”. Undertecknat med namn och identifieringsuppgifter. Fingeravtryck och DNA-prov medföljer handlingen.

 31. Adam skriver:

  sl: Har du lästips, artiklar eller böcker, till kritiker av klimatförändringen?

 32. sl skriver:

  @ Ateisten; tre problem,

  1) läskunnighet,
  2) islam betraktar lögn gentemot de otrogna som ok,
  3) om man delar ut gratis pengar kommer det folk

  @ Adam
  http://www.klimatupplysningen.se/

  Jag är bara marginellt intresserad av vår tids stora bluff, men tror att professorerna på klimatupplysningen kan leda dig vidare.

  1) Atmosfären består av 80% kväve och 20% syre = 100%
  2) Politiker vill höja skatten
  3) Andra världskrigets bränder gav kalla vintrar.

  Ökning av co2-utsläpp från 0% till 0% leder till ingenting. Jordens bana elliptisk, solens aktivitet varierar, klimatet styrs inte av människan.

  Enligt https://aleklett.wordpress.com/ är oljetillgångarna begränsade på ett sätt som gör alla påhitt om utsläpp och temperatur irrelevanta. De regressionsanalyser av påhittade samband mellan utsläpp och medeltemperatur som prognosticeras in i framtiden saknar bränsle, de kan inte inträffa.

 33. sl skriver:

  @ Adam, jag borde ha skrivit ”gav” kalla vintrar. Det är en svensk massmedial sjuka att ge statistiska resultat via regressionsanalys kausal betydelse. Statistik bevisar inte samband, den bara visar på att två variabler samvarierar, och kan inte uttala sig om kausala bevis.

  Nu gäller bråken om det finns någon uppvärmning eller ej, samtidigt försöker de troende göra det till hädelse att ifrågasätta den, men egentligen vet vi nog inte. Atmosfärens sammansättning, politikers skattehöjarbehov, jordens bana, solens aktivitet räcker för mig. Planetens klimat har skiftat av olika skäl, människor har begått övergrepp baserat på olika religioner. Antropogen uppvärmning är en.

 34. Ateisten skriver:

  @ sl Jomenvisst, men nu har myndigheten åtminstone ett effektivt verktyg att avvisa oönskade personer. Och naturligtvis, om vederbörande är analfabet, får hen dokumentet uppläst för sig och får kvittera med ett tecken.

  Jag har svårt att se om mina förslag inte överensstämmer med svensk lag, kanske någon lagkunnig läser detta?

  I vilket fall, förhållandena i vårt land tycks snabbt sprida sig till de områden som våra invandrare kommer från, så de här ”nya” reglerna kommer nog snabbt ge resultat.

 35. sl skriver:

  @ ateisten; Jag ogillar inte alls dina förslag, de är bara otillräckliga. Felen med svensk import är på den invandrande sidan islam, med dess traditioner och värderingar, och på den svenska sidan okunnighet, rädsla, oduglighet och helt osammanhängande politisk vision.

  Osammanhängande felprioriteringar:

  40 miljarder som inte finns till försvaret finns plötsligt till islamimport. Försvaret är vårt, muslimernas inbördeskrig inte vårt.

  Koldioxidutsläpp ”bekämpas” med kärnkraftsnerläggning, under hänvisning till uthållighet. Vindkraftverken stannar vid konsumtionstopparna. Kvar blir avfall utan produktion.

  Bostadsbrist baserad på ransoneringsskatter och politiska hinder försvåras av storskalig import av bidragstagare. Hyreskontrollen och överklaganden ges skulden igen, dvs hushållen ska betala för politikers felbeslut. Gång på gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.