2222: Blasfemi, politik, rasism

Seminarierna i Köpenhamn duggar tätt. Förra lördagen var det Fri Debat och blasfemiproblematiken. I morgon är det Lars Vilks-kommittén som tar upp konstnärernas yttrandefrihet jämte prisutdelning. Värd för programmet på Christiansborg är Mai Mercado från Konservativ Folkeparti. Så är det ett år sedan den dödliga dramatiken vid Kulturhuset Kruttunnan. Dit lär Lars Vilks-kommittén aldrig kunna återvända.

Sålunda talade Fri Debat om blasfemi och som ett brev på posten dök det upp ett domslut i ämnet. En dansk medborgare fälldes vid rätten i Helsingör enligt den danska ”racismeparagrafen”, alltså ”hets mot folkgrupp”. Ett diskutabelt domslut eftersom den man som uttalat sig talar om Islam som ideologi. I grund och botten är det fråga om det gamla problemet om Islams politiska innehåll som en giltig del av religionen. Det är inte kontroversiellt att Islam lider av att inte ha moderniserats. Det betyder en långtgående giltighet för texternas utsagor. Så vad är det egentligen som gäller för anhängarna till Islam?

Hur som helst lär det bli fortsatt strid om saken. Se t ex utläggningarna på juridisk nivå (DR.DK). Fri Debat har också engagerat sig och författaren Jens-Martin Eriksen, talesman för gruppen, har gått ut på Facebook med ett upprop. I Berlingske skriver Jacob Mchangama (jurist och samhällsdebattör) om glidningen från blasfemi till rasism. Diskussionen är intressant, inte minst ur svensk synvinkel. Jag föreställer mig att den här diskussionen svårligen skulle vara tänkbar i anständiga svenska medier.

charhebM
Den här bilden fungerade som introduktionsbild via min dator när kommittén hade fjorårets seminarium på Kruttunnan.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.