2219: Kommande konferens

På lördag blir det en ytterligare konferens på Christiansborg i Köpenhamn. Nu med Lars Vilks-kommittén. Kommittén har organiserat föreläsningar och diskussioner sedan 2013. Vill man veta vad som har förevarit kan man klicka här. Den 14 februari är ett återkommande datum för arrangemang, en påminnelse om Salman Rushdies fatwa. I år blir det dock den 13 februari eftersom Christiansborg inte är tillgängligt på söndagar. För att komma in på Christiansborg måste man bli inbjuden av någon politiker. Kommittén har bjudits in av Mai Mercado från Konservativ Folkeparti.

I fjor introducerade kommittén ett pris för insatser gällande yttrandefriheten. Det utdelades då till Charlie Hebdo. Chefredaktören Gerard Biard (som överlevde terrorangreppet genom att han händelsevis var på resa i London) kom till Köpenhamn för att hämta priset och samtidigt berätta om tidskriften. I år går priset till Passion for Freedom, en organisation som varje år anordnar en utställning av konst i yttrandefrihetens namn.

Konferensen (se detaljer här) kommer att handla om hur man bäst skall skydda konstnärernas yttrandefrihet. Det är verkligen befogat att diskutera och framför allt att göra en genomgång av hur situationen ser ut, alltifrån den kristna högern i USA till de bedrövliga förhållanden som råder i t ex Mellanöstern eller problemen i Ryssland, Kuba Polen, och den komplext sammansatta problematiken i stora delar av Europa. Önskar någon delta är det hög tid att anmäla sig, senast i morgon. Föranmälan är, på grund av säkerheten, nödvändig.

Eftersom det är ett år sedan terrorattacken i Köpenhamn blir det en del uppmärksamhet kring evenemanget. Här är en färsk intervju i Berlingske.

01 mm m m K
Mai Mercado med det porträtt som jag har målat av henne.

Det här inlägget postades i Föreläsningar. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2219: Kommande konferens

  1. K2 skriver:

    Det var ett mycket fint porträtt. Är det metamodernistiskt? Eller hur ser du på ditt måleri?

  2. minnesdagen skriver:

    ” Grunden til, at han er blevet en så hyppig gæst i Danmark bunder ifølge Lars Vilks i, at der er mere plads til uenighed og pluralisme her til lands end i hjemlandet, Sverige. ”
    Ja, I Sverige råder inte bara den allt trängre åsiktskorridoren utan också dumhetens tyranni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.