2184: Konsten och politiken

Den kubanske konstnären Lázaro Saavedra (2529) går hårt (e-flux journal) fram emot Tania Brugueras provokation i Havana. Han menar att en sådan provokation bara gör sakerna värre. Han passar också på (och det brukar ofta framföras om konstnärer som drar till sig uppmärksamhet) att framhålla att hennes verkliga mål är att bättra på sitt CV.

Frågan är dock väldigt intressant. Hur fungerar en provokation? I det här fallet har hon lyckats kränka de kubanska myndigheterna och dessutom ett större antal som alltfort ser Kuba som ett alternativ gentemot kapitalismen. På kort sikt kan säker Saavedra ha rätt. Den kubanska regimen försöker säkert hålla ordning på efterföljare. Men samtidigt har man visat sin svaghet och att det inte lär gå att komma undan. Den massiva bevakningen av Brugueras fall har inte precis gett god reklam för Kubas yttrandefrihet.

I vårt land är censuren mer subtil. En god överblick av de senaste årens uppgörelser med den strukturella rasismen får man av Jésus Alcalás artikel i norska Morgenbladet. Det handlar om bibliotekens utrensning av litteratur som bedömts som olämplig. Man kan fråga sig varför man så envetet ägnar sig åt denna sport. Förklaringen är förmodligen att det intresserar medierna och engagerar många läsare. Men samtidigt drar det ett löjes skimmer över de antirasistiska organisationernas sammanbitna ansträngningar.

I den något aktuella flyktingfrågan framträder Tino Sanandaji som en från rätt många håll mindre önskad debattör. Det kan dock vara mer än rimligt att det läggs siffror på bordet istället för förhoppningar, fantasier och övervinklade påståenden. Här presenteras han av Lars Åberg i Dagens Samhälle.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

23 svar på 2184: Konsten och politiken

 1. Doktorn skriver:

  Vi lever i det postfreudianska samhället
  där samvetets stämma ur djupet av den ryska 1800-talslitteraturen ersatts av legioner hjärnskrynlare på modet implementerande teorin att samvetet är en social konstruktion och hinder för självförverkligande. Freud var en satanisters utsände. Hans teorier har skapat mycket av dagens oreda. Blodbad i tredje världen pga. kapitalistisk strävan att rita om världskartan i enlighet med dementa kontrollbehov av världens alla folk enligt någon gammal religiös legend och hos de senare, vilka Vår Herre behagade skapa färgade för deras eget bästa en oresonlig avundsjuk önskan att inte framträda sådana de blivit skapade osv.

 2. Adam skriver:

  Doktorn

  Håller inte alls med. Vi börjar med litteraturen i Ryssland på 1800- talet. Censuren i Ryssland var mycket stor på den tiden. Den samvetsröst du beskriver vad antagligen en direkt följd av att man explicit inte fick skriva vad man tyckte. Politiken vad alltid närvarande, men implicit och subtilt. Speciellt vänsterpolitik i nån form.

  Intressant wiki om kopplingen mellan litteratur och politik i Ryssland under 1800- talet: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vad_bör_göras%3F

  Sen Freud. De texter av Freud jag läst (”Vi vantrivs i kulturen” och ”Vardagslivets psykopatologi”) talar om att människan har en genuin själ bortom påverkan från sociala miljöer, och denna vår själ bör bli så autentisk och framträdande i våra liv som möjligt, annars blir vi olyckliga.

  Detta med att allt är sociala konstruktioner skulle jag snarare vilja härleda till behaviourismen, som är/ var raka motsatsen till Freuds lära om själen.

 3. Doktorn skriver:

  Freud förlägger samvetet
  till överjaget medan id är tidlöst och egot rationellt samt tidsmedvetet. Överjaget beror på uppfostran. Men samvetet blev Guds röst i den ryska människan. Nuet är också tidlöst och de parapsykologiska fenomenens fönster. Vi kan även ta Freuds modell och visa att tidlösheten är mycket mer än det primitiva id’s domän. Men Freud ville reda sig utan Gud. Samvetet är mer än moralteori. Två godtyckliga personers samveten är alltid överens.

  Det mesta enligt Freud är omedvetet. Ens hemliga mästare kunde vara behornad. Samvetet är vårt enda möjliga försvar.

 4. Hans Odeberg skriver:

  Alcalas artikel är skrämmande. Dock tryggt att grannländerna finns på bekvämt avstånd ifall kraven på likriktning går alltför långt.

  Givetvis skall alla diskussioner till slut hamna i nazismen, så låt oss börja där. Häromdagen läste jag Erich Kästners essäsamling ”Über das Verbrennen von Büchern”. Där beskriver han hur han själv stod och såg på medan Goebbels hetsade landets unga elit, universitetsstudenterna, att kasta bland annat Kästners böcker på bålen. Böcker som ansågs degenererade och omoraliska, ur tid med samtiden.

  Kästner beskrev även hur bildade tyskar försvarade den tyska kulturpolitiken, och den statliga styrningen därav, och hävdade att kulturen aldrig varit friare än nu, då de rätta och sanna åsikterna fick komma fram.

  Det är dags att kasta ut dessa månglare ur templet.

 5. Ludvig K skriver:

  Här en annan presentation av Tino Sanandaji: http://fokus.dn.se/sdu/

 6. CeDe skriver:

  Hej Ludvig K,
  På vilket sätt är det en presentation av Tino Sanandaji?

 7. Ludvig K skriver:

  Att han är en kille som dejtar SDU:are

 8. CeDe skriver:

  Kan du verifiera de ”dejterna” som skulle göra att Sanandaji tillhör en nationalistisk subkultur – en ny höger.

 9. Lars Vilks skriver:

  Ludvig har rätt angående dejtandet. Men frågan är vilka konsekvenser man skall ge det.
  https://twitter.com/kimthecynic/status/678487801126604800

 10. CeDe skriver:

  Tror inte det påverkar Sanandajis förmåga att kunna skilja på begreppen tillväxt och välfärd

  Det drogs många konsekvenser efter Lars Vilks besök hos Pamela Geller i NY.

 11. LH skriver:

  Vad jag minns dejtade väl inte Vilks Geller.

 12. CeDe skriver:

  Som alltid är det resultaten som räknas och de återstår att ses.

 13. Doktorn skriver:

  Falska förhoppningar
  om frihet, jämlikhet och broderskap har i orgiastiska blodbad skördat hundratals miljoner liv i Europa och Asien bara sedan 1914 – genom vänsterpolitikens stora världsomdaning. Nazismen lät man hållas i tolv år. Ändå tycks alla här på tråden hysteriskt upptagna
  med att avsvära sig varje som helst samröre med nationalister – när mänsklighetens verkliga plågoandar var och fortfarande är fanatiska internationalister (kommunister). Jag får bara inte ihop det.

 14. Rurik skriver:

  Det handlar endast om övertygelse.
  Kommunismen i alla dess arter och avarter är kvarireligiösa trosläror – som också påberopar sig vetenskaplig sanktion.

 15. Rurik skriver:

  RÄTTELSE :

  Det handlar endast om övertygelse.
  Kommunismen i alla dess arter och avarter är kvasireligiösa trosläror – som också påberopar sig vetenskaplig sanktion.

 16. Adam skriver:

  ”I William Hahnes styrelseförslag till SD Stockholm ingick idé- och lärdomshistoriker Jan Olof Bengtsson, som skrivit på sin blogg att ”judiska vänsterorganisationer och individer” ligger ”bakom den politiska korrektheten, multikulturalismen och massinvandringen i västerlandet”.
  Jan Olof Bengtsson undervisade vid Lunds universitet en gång per termin fram till våren 2015 då hans ideologi uppdagades, enligt prefekten.”

  Jag har haft Bengtsson som lärare. Han höll föreläsningen om romantiken. Han var extremt karismatisk, men jag begrep knappt ett ord av vad han sa. Pratade två timmar om vilja.

 17. CeDe skriver:

  Är det här ett sätt för dig, Adam att gå som katten runt het gröt för att det egentligen är Lars Vilks som du vill bespotta.
  Lars Vilks som åkte på konferens till islamkritiker i NY och har föreläst hos SDU måste alltså utifrån dessa aktiviteter vara en del av nyhögern.
  Hans övriga kvaliteter också helt underordnade.

 18. Adam skriver:

  CeDe

  Nej. Jag ville skriva att jag haft Bengtsson som lärare och inte begrep mig på honom. Hur i helvete får du det till att jag tycker illa om Lars Vilks? Låt Doktorn syssla med paranoida vanföreställningar, och håll du dig till ditt…

 19. CeDe skriver:

  Kommentaren skulle snarare ha adresserats till Ludvig K. Men som du började snacka om William Hanes styrelseförslag till SD så råkade du hamna i skottgluggen.

 20. Ludvig K skriver:

  CeDe, det är ju enbart du som blandar ihop korten här. Att Tino dejtar en SDU-tjej behöver inte betyda någonting såklart.

 21. Adam skriver:

  Ludvig K

  Jag tycker det är intressant hur alla som klagat på pk- samhället fått sina böner hörda. För Donald Trump sopar banan med alla de republikanska presidentkandidaterna och Hillary Clinton i opinionsundersökningar på sistone. Det fria skitpratets frälsare är här, men varför jublar så få..?

 22. CeDe skriver:

  Ber jag om ursäkt, Ludvig K. Då missförstod jag dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.