2172: Ännu en gång

Utan hatarna står väl Sverige still. Tänk bara på den underfundige Behrang Kianzad som inte skräder på orden (FB):

”Ingen ’hatar’ Vilks, när man konstaterar att han är en simpel islamofob, som hänger med KKK och de värsta islamofoberna och försöker rädda det sista skälvande ’konstnärskapet’ genom att hoppa på ’hata islam’ tåget.”

Han får till det den gode Kianzad, ”hänger med KKK”. Naturligtvis menar han att detta skall vara enbart ett konstaterande och absolut inget hat.

Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman är mannen bakom den historiska ledaren i tidningen från 2007 ”Rätten att förlöjliga en religion”. Sannolikt blev den publiceringen (med bild) den tändande gnistan. En utförlig analys av konsekvenserna av artikeln kan läsas här. Häromdagen skrev Ströman:

”Mina tankar kring Lars Vilks är dubbla. Å ena sidan: Jag är hjärtligt trött på Lars Vilks. Efter den karikatyrkris som utlöstes efter att vi på NA publicerat en bild som Lars Vilks hade ritat, hade han kunnat förnya sig. Han hade kunnat byta spår och driva med något annat. Men han har blivit som besatt av muslimer och karikatyrer av deras profet. Varför inte driva med kungen eller något annat? Han har dessutom allierat sig med krafter som är minst sagt tvivelaktiga.”

Det här är både naivt och okunnigt. ”Driva med kungen”, storartad förnyelse… Dessutom går mitt konstnärskap inte ut på att ständigt driva med det ena eller det andra. Vem eller vad rondellhunden driver med har aldrig, och lär aldrig, bli utrett. Även om många anser sig vara tvärsäkra. Ströman, liksom många andra, tror alltså att jag är ”besatt av muslimer och karikatyrer av deras profet”. Jag har sagt det många gånger: Jag har inte tillfört något av större intresse till mitt projekt efter 2007. Däremot har jag drabbats av attentat och förberedelser till attentat och hatkampanjer som har fört med sig stor medieuppmärksamhet. Egentligen har jag inget större personligt intresse av Islam och muslimer men eftersom jag hamnade i ett intressant konstprojekt blev det nödvändigt att sätta mig något in i saken. Och följa med i RH:s resa. Några karikatyrer har jag aldrig gjort, däremot 2007 några teckningar varav en har fått en viss uppmärksamhet.

Ströman har inte bekvämat sig att ta reda på vad jag har gjort sedan 2007. Trots att möjligheterna till utställningar har inskränkts på grund av min situation har jag ändå gjort en hel del som inte på något sätt har med rondellhunden att göra. Men det har naturligtvis inte kommit i närheten av den uppmärksamhet som tillkommer RH-projektet. Det är tydligen bara den nivån som räknas.

Det här inlägget postades i debatt, politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

14 svar på 2172: Ännu en gång

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Kan låta egenartat men filurer som Behrang Kianzad fyller sin funktion nu när korridoren svänger då allsköns skrivkulier som sjungit med änglarna nu enkelt kan ta avstånd från dylika hysteriker och sjunga med i en ny tonart.

  När tendensen skiftar så kan kunskap, fakta och god ton helt plötsligt avkrävas. Behrang fattar inte att rådande mode är såå ute.

  Bara att hoppas på att Aftonbladet, Dagens Arena, Expo etc samt mången mp:are och v:are skriker sig hesa och moraliserar över sådant som inte kan skambelägga den Andre på samma sätt som innan. Förhoppningsvis slår det tillbaka på dem själva.

 2. 1+1=2 skriver:

  Behrang Kianzad menar säkert att han är en hederlig reporter

 3. Krister skriver:

  Vilks i julkalendern:

  http://www.expressen.se/kultur/kulturens-julkalender-hadelser-1-lars-vilks/

  Det ser verkligen ut som det har vänt.

  Det tidigare gaphalsarna börjar bli tysta och de som tidigare var tysta börjar höja sina röster.

 4. Adam skriver:

  Beppe/ Krister: Är nog en förändring vi bevittnar i detta nu. Och sen har vi Lars Ströman, som försöker sitta på två stolar samtidigt.

  Ska bli spännande att se om Vilks någonsin blir inbjuden att delta i På Spåret eller får sommarprata i P1. Eller kanske en allför avlägsen idé?

 5. Krister skriver:

  Fast några är skiträdda och måste visa upp sitt avståndstagande såsom Benny Fredriksson, Gunnar Olsson, Lars Ströman.

 6. Almen skriver:

  Ser fram emot Lars Vilks som julvärd nästa år.

 7. CeDe skriver:

  Ja, duger en muslim så ska väl inte en ateist vara något problem. Alla kan vi fira jul, det är kul.

 8. CeDe skriver:

  Behrang Kianzad ”diskuterar” hedersförtyck med en arrogans som saknar motstycke i västvärlden.
  Dags att täppa till trutarna på dylika element.

  Tino gör ett försök:

  http://www.tino.us/2015/08/behrang-kianzad-diskuterar-hedersfortryck/

 9. mohammad skriver:

  Tuffe ”jag tar smällen” Krister…hoho!

 10. Krister skriver:

  Vi är ett fredligt, räddhågset och fegt folkslag med det mest avancerade samhälle som funnits vilket gjort oss passiva och naiva.

  Historien är full av exempel på mindre avancerade kulturer som tagit över högre civilisationer.

 11. Krister skriver:

  Mer censur av Benny Fredriksson.

  http://www.dn.se/kultur-noje/makode-linde-och-kulturhuset-i-namnstrid/

  Men kanske mer motiverat den här gången då det är kränkning av folkgrupp, inte religion, som används i pr-syfte.

  http://www.svd.se/ett-simpelt-pr-trick-av-makode-linde/om/kultur

 12. Beppe Grillos Vänner skriver:

  När Lars dyker upp i ”tankar för dagen” i p1 så har det definitivt vänt

 13. CeDe skriver:

  Vilken droppe fick bägaren att rinna över, kan man väl undra.

 14. 1+1=2 skriver:

  Paris

  Inte ens SR’s Alice Petrén kunde klura ut hur skyldiga offren var den här gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.