2140: Genom dagens djungel

Så var det den ungerske modefotografen Norbert Baksa som estetiserade angelägen politik (BBC). Att göra mode av flyktingar och taggtråd. Fotografen har försökt värja sig mot stormen genom att tala om vikten av att uppmärksamma och belysa flyktingarnas tragiska öde men det blir lite svårt med trovärdigheten. Kanske just det inte spelar så stor roll, så mycket krävs för att bryta de alltmer ensidiga nyhetsbilderna som folk tröttnar på. Lite glamour sätter sakerna på rätt plats, men då krävs en fördjupning som nog inte var tänkt och som definitivt inte uppfattas av bildens många konsumenter.

03norbert baksa
Norbert Baksa

Ja, vad skall man ha konsten till? Frågan ställs på The Art Newspaper till en rad framträdande samtidsprofiler. I och för sig en hopplös fråga och svaren handlar mycket om kapitalismen och konstmarknaden som i vanlig ordning har förstört det fina. Fransmannen Bernard Blistène är åtminstone spirituell: ”I personally prefer Jean-Luc Godard’s approach to cinema: ‘What is art? Nothing. What does it want? Everything. What can it do? Something.’”

Ja, någonting är ett solitt svar. Carolyn Christov-Bakargiev är också med och finner så småningom fram till Giorgio Morandi (angående konst och politik): ”But an artist like Morandi, who painted only bottles throughout Fascism, may prove after many years to have represented a greater opposition to Fascism than one might have thought. Those bottles are like people standing in the middle of a storm.”

En något fri och enkel tolkning, men sympatisk. Dock hade Morandi fingrarna i grytan men lyckades trots det hävda sig som apolitisk. Morandi hade stora framgångar efter kriget men förblev ändå en gestalt i periferin. Ända tills han fick sitt genombrott i den bemärkelsen genom Fellinis film La Dolce Vita 1960.

Jag kan dock inte låta bli att finna tanken vinnande: Måla buteljer för en bättre värld (eller som man ständigt säger i konsten: visa motstånd).

03still-life-with-green-box-giorgio-morandi-1954
Giorgio Morandi stilleben, 1954

03morandi
Morandi i La Dolce Vita

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

14 svar på 2140: Genom dagens djungel

 1. Inge skriver:

  Morandis bilde minner om ditt selvportrett som Cezanne.

 2. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Norbert Baksas bild synes mig vara en variant av Cindy Shermans blick mot skyn bland skyskrapor i en alienerad storstad.

 3. 1+1=2 skriver:

  För att representera ”ett större motstånd mot fascismen än vad man först kunnat tro” så får man nog anse att Morandi garderade sig snäppet för mycket på den säkra sidan.

  Är man för vag för makten att bekymra sig över så utgör man inget motstånd, och förtjänar heller inte att benämnas i sådana termer.

 4. Inge skriver:

  Motstand har mange nivåer.

 5. 1+1=2 skriver:

  Vissa på så låg nivå att de i bästa fall är meningslösa

 6. Inge skriver:

  Resten av oss har det bare i munnen.

 7. 1+1=2 skriver:

  Som motstånd mot det totalitära är det väl bättre att göra sin stämma hörd än att måla blomkrukor?

 8. Doktorn skriver:

  Moral & moral.

  De Sabbatiska Frakisterna var heretikerna bakom en förförelse av halva judendomen inklusive associerade ingifta ’high achievers’ alltsedan 16 och 17 hundratalet, som undergrävde moralkänslan och predikade att ont är gott och tvärt om samt att kaos och ödeläggelse banar vägen för Messias Ankomst!

  Detta tycks fortfarande vara aktuellt.

 9. Doktorn skriver:

  Eftersom både avgångne och nytillträdde påven, liksom Putin och Kissinger

  har fotograferats i akt att ge varandra ett frimurarhandslag är allt hopp ute för en demokratisk global framtid. Överhetens lust att spela ’gud’ över oss, med oinskränkta befogenheter kan inte längre motverkas i tankens spelrum. Återstår blott ett – att med kärlekens makt löna ont med gott. Fienden har ockuperat tankens värld – men mot viljans – som tillhör individens innersta märg – förmår tanken intet. Med ’Vilja och Varande’ – tidigare i dessa spalter mångordingen presenterat, skall vi gå framtiden till mötes. Detta är intellektets bortglömda makt. ’Tyranners välde blir kortvarigt, ty deras ande är liten’ (kinesiskt ordspråk).

 10. Inge skriver:

  1+1=2,
  Noe av hensikten med å kjempe mot det totalitære er vel å verne om det skjøre og forsiktige i menneskene. Morandis meditasjoner gir mening for meg i hvert fall, i en slik sammenheng. Mitt seneste kjøp er av en nederlandsk fotograf som gir meg noe av den samme følelsen: https://www.bna.no/erez4/cache/lysaker_100000_100485-4_tif_40c90a8d7cc617a9.jpg

 11. Adam skriver:

  Doktorn: Ditt inlägg är faktiskt riktigt läsvärd nietzscheansk filosofi. Stryk bara det första meningen i ditt inlägg, den om frimureriet, för det är en konspirationsidé som sticker ut som dum och ytlig i sammanhanget.

 12. CeDe skriver:

  Vacker bild och inte långt från Riksdagshuset där det pågår debatt. Den mest minnesvärda repliken kom från SD till Moderaternas partiledare Batra: ”Vad gör du här…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.