2127: Samtidsandan

Efter modernismens framstegstanke och dess upplösning i det postmoderna, förefaller det som om samtidens världsbild har blivit fatalt enklare. Dåtiden under ständig omförhandling (Vad var det som hände? Vems historia blev skriven?), framtiden ett kompakt mörker utan hopp och så nuet, det samtida som är fullt av bekymmer. Skall man vara ärlig får man ändå säga att utopierna inte nedmonterade. Tvärtom, i radikala kretsar har man bytt ut den marxistiska ”vetenskapen” (som naturligtvis visade sig inte vara någon vetenskap) mot rättvisan och inkluderingen. Alla världens folk skall tilldelas lika rättvisa och alla skall inkluderas (då bortsett från sådana som inte vill skriva under på ”allas lika värde”). Frihet åt (nästan) alla och mångkultur. Detta torde vara vår tids utopi. Jag skulle tro att dess kapitalistiska version kan förverkligas. Om välfärdsstaten med en stor offentlig sektor avskaffas och överlämnas till privata försäkringar borde det inte finnas några formella gränsbommar. Men då förlorar också utopin sin utopiskhet, ty en utopi skall skimra som en guldfisk i en glasburk.

Systemet är redan genomfört i konsten. Alla som investerat i den internationella samtidskonstens dogmatik är välkomna. De flesta kommer förstås inte att lyckas, men sådan är kapitalismen.

En av den moderna konstens uppgifter har varit att uttrycka och ge en respons på det moderna livet. Det lyckades väl, även om det inte blev på det storstilade sätt man hade tänkt sig. Tidens epokgörande bilder kom helt enkelt att bli tidens bilder.

Konstverk som skall fånga tidsandan behöver inte vara direkt samtida. Roman Signers stolar från 1992 menar jag fortfarande är gångbar.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori. Bokmärk permalänken.

8 svar på 2127: Samtidsandan

 1. LH skriver:

  Inte bara gångbar, den är flygbar. Tack för en lysande video!

 2. minnesdagen skriver:

  Ägnade mig åt att titta på den pinsamma
  ’Debatt Sverige – Danmark’,

  00:32:15 får danska Ingee Støjberg, stå till svars för Arnstad.

  Sedan är det värsta dårhuset när två svenska kommunister (Arnstad och Jonas Sjöstedt), läxar upp danskarna med vad som menas med demokrati.

 3. Ludvig K skriver:

  Riktigt bra video!

 4. CeDe skriver:

  Ingen mår bra av att gå omkring och oavsett vara god hela tiden. Kräv er rätt – era skyldigheter är redan reglerade av staten.

 5. minnesdagen skriver:

  Håller vi på att förberedas på något väldigt stort ?

  Ökningen av attacker från extremistgruppen Boko Haram gör nu att 1,4 miljoner barn har tvingats på flykt.
  http://www.dn.se/arkiv/nyheter/over-en-miljon-barn-pa-flykt-fran-boko-haram

  Ungarns utenriksminister: – 35 millioner migranter på vei til Europa.
  http://www.aftenposten.no/vaer/verden/Ungarns-utenriksminister—35-millioner-migranter-pa-vei-til-Europa-8171761.html

 6. Doktorn skriver:

  Lars,
  jag fruktar det inte är någon harmlös utopi Du beskriver ovan – utan världens nya ordning – till vars implementering Sverige utvalts vara experiment beträffande lämpliga tekniker inkl. propaganda det skall användas för att nå målet med fullständig utplåning av alla nationer. Du vet ju att ’nationell’ blivit ett ’negativt’ omdöme. Det handlar om en planerad autokrati via locktoner om allas lika värde och skendemokrati. Vi röstar ju högtidligt med jämna intervall – men till ingen nytta. Liknande lockbete användes i de till världens nya ordning förberedande kommunistiska maktövertagandena. Det finns knappast någon annan förklaring till våra politikers obegripliga uppträdande – men så obegripliga är de ändå inte heller – eftersom de alla torde svurit Gud vet vad för slags trohetseder till Den Store Autokraten på de jättehemliga Bilderbergermöten de mangrannt år efter år bevistar. Hotbilden mot Dig torde ständigt öka och vår barn riskerar att få överta ett u-land. Fordom var tsaren synlig och i allmänhet beskedlig – idag är det annorlunda.

  Nyckeln till frihet vore en ny icke ockerbaserad valuta reglerad av stater och också icke som nu – av en handfull anonyma internationella privatpersoner. Detta vore vårt enda smala hopp.

 7. Doktorn skriver:

  Svenskarna är tyvärr ännu bättre Sovjetmedborgare än ryssarna och allierade asiatiska folk (mina egna förfäder inbegripna) någonsin varit. Det torde bero på svenskens styrka – hans ingenjörsmässiga och organisatoriska överlägsenhet – hans förfinade förnuft – vilket i hans känslovärld tyvärr funnit sig en lika förnuftig och helt opassionerad maka. Intellektuella människor har alltid varit de mest lättledda och berett repressiva organ minst motstånd.
  Gammal KGB-visdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.