2099: Ett par riktiga rökare

Lennart Bromander var säkert belåten med att stämpla in Selma Lagerlöf som rasist (se länk nedan). Denna belåtenhet som är så spridd och omtyckt är också en behållning för den alerte läsaren. Se så mycket tidsanda man kan ingjuta i praktiskt taget vad som helst. Och inte blir det sämre att läsa Lisbeth Stenbergs heroiska försvar av Selma (Aftonbladet); Stenberg kämpar medveten om de faror som lurar i omgivningen när man försvarar en rasist. Att vara rasist är idag nästan värre än att vara rökare.

Hur går det då för moskékonsten i Venedig? Jodå, islänningarna har dragit saken inför rätta och kräver ett rejält skadestånd. Domstolen tar upp saken i morgon den 29 juli. För säkerhets skulle vill man ha ett intyg på att det är ett konstverk, något som den välkände och rutinerade Germano Celant skall ha bekräftat. Den saken är självklar, readymaden är 101 år gammal. Men det kan ha en viss betydelse. Är islänningarna och deras bundsförvanter kloka skall man göra rättegången till så mycket konsträttegång som möjligt: ”Jamen, se här, det handlar om relationell estetik…”, ”samtidskonstens centrala uppgift är att LYFTA FRAM angelägna samhällsfrågor för diskussion”.

Det här inlägget postades i Biennaler, debatt. Bokmärk permalänken.

27 svar på 2099: Ett par riktiga rökare

 1. Från Graven skriver:

  Tack för länken, Tallskog.

  En guldgruva.

 2. Ludvig K skriver:

  Röker du, Lars?

 3. Lars Vilks skriver:

  Jag har försökt några gånger att bli rökare men tyvärr har jag inte den begåvningen.

 4. Från Graven skriver:

  Ser man på!

  https://twitter.com/paulinaneuding

  Angående Ullenhag.

 5. Doktorn skriver:

  Tack Tallskog!
  Därhän har det alltså kommit. Det är dags att ta till svärdet mot en sakta påkrypande djävulsdyrkan med allt vad det innebär av pedofilringar och övriga destruktiva beteenden det anses fritt att ljuga om gentemot människans naturliga gudagivna utvecklikg. I min ungdon föreföll Antikrist vara en långsökt filosofritt idé, men ett halvsekel senare, med ingående kunskaper om kapitalet, dess favoriserade kommunism och frimureri, önskar jag att fler skulle kunna inse faran i den värld vi lämnar över till våra barn.

 6. Lars Vilks skriver:

  Innan hela konspirationseländet skall dras igång vore det möjligen på sin plats med några konkreta uppgifter om vad de här skulpturerna handlar om eller om vem som har gjort dem. Sådana futiliteter har man tydligen inget intresse av.

 7. CeDe skriver:

  Från Graven,

  Jag åkte hölass som barn, men packades lasset för högt så rasade alltihopa.

 8. Pöbeln skriver:
 9. Från Graven skriver:

  Två intressanta uttalanden från artikeln som Pöbeln länkar till (tack):

  Fox News’s Emily Walker says that if she had tried to hold a ceremony at Harvard mocking Islam, it never would have been permitted.

  Nu tillhör ju iofs Fox News knappast de mer objektiva av de amerikanska medierna, men påståendet ligger nog ändå nära sanningen.

  Emily Walker (tidigare Harvardstudent) fortsätter:

  Harvard would be right to ban such a hypothetical event … just as it should have prohibited the black mass

  Hon menar att den svarta mässan har skydd av grundlagen [yttrandefrihet], men att den är olämplig och att det därför vore rätt av Harvard att förbjuda den.

  Resonemangen följer ju ganska väl diskursen och situationen runt islam i Sverige idag; det finns en tydlig diskrepans mellan hur andra religioner och ideologier kan behandlas och hur islam kan behandlas.

  Det finns tre kategorier åsikter runt detta: att denna åtskillnad på något sätt är acceptabel (!); att denna åtskillnad bör överbryggas med att andra religioner/ideologier åtnjuter samma skydd som islam (tänk Ann Heberlein); att denna åtskillnad bör överbryggas genom att islam får lära sig utstå samma kritik/satir/granskning som andra religioner.

  Själv tillhör jag ju ganska uppenbart den sistnämnda.

 10. GG skriver:

  The original goat pentagram first appeared in the book ”La Clef de la Magie Noire” by French occultist Stanislas de Guaita, in 1897. This symbol would later become synonymous with Baphomet, and is commonly referred to as the Sabbatic Goat. Samael is a figure in Talmudic lore and Lilith, a female demon in Jewish mythology. The Hebrew letters at the five points of the pentagram spell out Leviathan, a mythic creature in Jewish lore. This symbol was later adapted by the Church of Satan in 1969 and officially named the Sigil of Baphomet (Wikipedia)

 11. Doktorn skriver:

  Lars,
  nu påvisade Tallskog störande skulpturer eliten sätter upp. Detta var intressanta nyheter. Hur eliten sedan önskar bagatellisera sitt tilltag kan man gärna köpa om man finner lämpligt källmaterial. Men Harvardstatyn med barn tyende sig till bafomtefiguren talar ett tydligt språk till dem bevandrade i myters och drömmars uttydande. Vi ville bara påpeka detta i all vänlighet (och med ringa uttalad udd mot pedofili etc. mm.) och vill även hänvisa till GG’s förtjänstfulla forskningar – vars resultat han lägligt erbjöd sig tillhandahålla. Vid det här laget vet väl alla vems heder Du alltid försvarar – men vi kunde liksom inte låta bli att reagera på dessa synnerligen iögonenfallande statyer. Sådant är väl ändå konstens mening? Det betyder ingalunda att vi önskar dra igång ändlösa obehagliga diskussioner – det är ”lugnt”, som man brukar säga. Jag har annat ägna sommardagarna åt och har redan sagt vad jag hade på hjärtat samt avstår från allt ytterligare missionerande.

 12. Från Graven skriver:

  CeDe

  Åkte också hölass som barn.

  Bonden kunde packa det riktigt högt endast om han fick ihop tillräckligt med barn för att hålla det på plats.

 13. CeDe skriver:

  Och hästarna hittade alltid vägen hem.

 14. Från Graven skriver:

  Inte alltid

  Hos mig är alla hästar ännu inte i stallet

 15. Doktorn skriver:

  ’Das Selbst’ är vår inre Gud. Alla har en sådan. Här finns länken till sanning, skönhet och mening. Människan för dialog med sitt inre och överraskar sig själv. Så uppstod Nimis – idag för 35 år sedan. Jung var på sin tid rädd att stöta sig med kyrkan. Men inte han, utan eliten är kyrkans fiende. Eliten vill kontrollera människan. Annars kommer dess rike inte.

 16. GG skriver:

  Med anledning av diskussionen om djävulsdyrkan och ondskans problem kan det vara läge att lyssna till Jungs medarbetare von Franz: ”Finally, it is not we who will decide the question, it is the collective unconscious which will decide – in the religious language, God …… If God wants to save the world, he will call up certain people to know certain things.

  https://www.youtube.com/watch?v=USii7mjbzrw

 17. Från Graven skriver:

  Exodus 17:8-16

  Moses said to Joshua, “Choose some of our men and go out to fight the Amalekites. Tomorrow I will stand on top of the hill with the staff of God in my hands.”

  So Joshua fought the Amalekites as Moses had ordered, and Moses, Aaron and Hur went to the top of the hill.

  As long as Moses held up his hands, the Israelites were winning, but whenever he lowered his hands, the Amalekites were winning.

  When Moses’ hands grew tired, they took a stone and put it under him and he sat on it. Aaron and Hur held his hands up—one on one side, one on the other—so that his hands remained steady till sunset.

  So Joshua overcame the Amalekite army with the sword.

  Then the Lord said to Moses: “Write this on a scroll as something to be remembered and make sure that Joshua hears it, because I will completely blot out the name of Amalek from under heaven.”

  Moses built an altar and called it The Lord is my Banner.

  He said, “Because hands were lifted up against the throne of the Lord the Lord will be at war against the Amalekites from generation to generation.”

  Den guden kan du behålla för dig själv!

 18. Cecilia skriver:

  Dan Korn skrev suveränt ironiskt om detta för något år sedan – ännu helt oslagbart, tycker jag.
  Någon tycks ha grävt upp succéen i dagens åsiktsreklamtillvaro.

  Funderar lite – rubriken Lars Vilks dödad av terrorister. Skulle den bli bortglömd efter lite sörjande från de närmaste – eller skulle den så småningom ”leva”, och diskuteras och dissekeras för att förstå något om den samtid som Lars lever i?
  Bara en stilla undran.

 19. Doktorn skriver:

  GG!
  Jag gjorde på 90-talet ett nattligt besök på Jungs egenhändigt byggda slott vid övre sjön söder om bebyggelsen i Bolingen och av familjen med höga staket igenbommad för allmänheten. Det var fullmåne och februari. Jag satt på hans båtbrygga omgiven av murade torn och alkemiska ristningar samt doppade handens det kalla blänkande grå vattnet. Dina ML von Franz-filmer använde jag sedan för att rekonstruera denna händelse i mitt filosofiska verk ’Vilja och Varande’. ML von F mötte Jung just här i ’Bolingen’ på tjugotalet när han i femtioåren byggde på ’sitt tornhus’ och hon var en ung kvinna av god familj. Det kollektiva omedvetna är sannerligen värt en mässa!

 20. GG skriver:

  Doktorn
  Utan att ha läst din ”Vilja och Varande” så föreställer jag mig att den kan reduceras till det matematiska uttrycket:

  I (n+1) = I (n) + WILL

 21. Cecilia skriver:

  Den intresserade kan också läsa van der Post.
  Å andra sidan så är det ju helt off i den nuvarande lite vetenskapliga diskussionen?

 22. Cecilia skriver:

  ps. Tror att Doktor är lite självupptagen? Men det är väl mänskligt normalläge.
  Förunderligt är det ändå.

 23. Doktorn skriver:

  Cecilia,
  L van der Post och Jung kände varandra. Eftersom människans vilja är liten och därför betyder föga i officiella sammanhang finner vi alltid minoriteter vilka beklagar att saker och ting kommit att bli ’off’ och inte bara det – andlighet anses dessutom belastande. Jag har tröttnat på strömfåran.

 24. Cecilia skriver:

  Doktorn,
  Jo, jag vet att de kände varandra – därav läshänvisningen. 🙂
  Strömfårorna är ju fria att utnyttja… idag. Så småningom så kommer säkert dagens vattenfall att bli långsamflytande vackra åar igen – för ett tag i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.