2082: Oförnuft och känsla

Understundom nedstiger filosoferna från sin vittra parnass för att upplära folket med sin visdom. Igår, t ex, kungjorde Sven-Eric Liedman (DN) att vår tid härskar oförnuft och känsla. Sådant leder ofelbart till främlingsfientlighet och nationalism. Detta får honom att likna vår tid vid 30-talets Tyskland. Jag trodde att det argumentet var utslitet men tydligen inte.

Liedman har dock helt rätt, vår tid (och egentligen alltid) styrs av oförnuft och känsla. Med dessa medel kan man manipulera och eventuellt även manipulera sig själv. Ett bra exempel är dagens presentation (DN) av invandringens lönsamhet. Den går med storstilad vinst enligt artikelförfattarna som för att få en god startsträcka har utgått från 1950. Men även idag är det vinst. Sådana rapporter återkommer med jämna mellanrum och jag kan inte se annat än att de har ett politiskt syfte: Det vore bra om det var på det sättet och då kan väl några skribenter hjälpa till?

För att få glädjebarometern att inta rimliga proportioner får man stava sig genom Tino Sanandajis kommentar. Tänkte väl det.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2082: Oförnuft och känsla

 1. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Gammelmedianernas hötorgskonst är verkligen komisk.

  Förbluffande att dom inte fattat att mer och mer av den seriösa samhällsdebatten förs på andra fora än deras egna, att olika hårdvinklade beställningsverk strimlas sönder och samman av intellektuellt hederligt folk och att DDR stämpeln förstärks för varje presenterad kludd av pk-isternas egenartade ”socialrealism”

 2. mohammad skriver:

  Den bloggande ”konspirationsekonomen” Tino Sanandajis.

  Hur många egna rapporter i kontexten har denne man egentligen presenterat?

  Precis…!

 3. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Tino använder sig av officiell statistik. En guldgruva då merparten av etablerade ekonomer fegar ur då slutsatser dragna ur den officiella statistiken går mot det politiskt/mediala etablissemangets propaganda om sakers tillstånd.

  Detta i sin tur öppnar fältet för allsköns utopister och önsketänkande om att något annat skulle vara fallet som inte är det.

  ”konspirationsekonom” He he. Upp flyga orden…

 4. Lars Vilks skriver:

  Sanandaji har vid flera tillfällen gått in med rättelser i dylika propåer, de har publicerats i DN och vad jag vet har ingen ifrågasatt att han varit noggrann.

 5. CeDe skriver:

  Enligt finansministern är Sverige i behov av att låna pengar.
  Detta trots detta:

  http://www.statsskuld.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.