2068: Staden

Eftersom jag idag inte kan komma på något väsentligt att bli uppbragt över eller kommentera kan jag förtäta mysteriet med den stad jag har besökt. Målningen nedan finns i stadens förnämsta konstsamling. Inte min favorit men väl värd att studera.

dapi

Skulle det inte vara tillräckligt kanske den här kan vara en ledtråd:

skepp

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, Biennaler, Projekt. Bokmärk permalänken.

47 svar på 2068: Staden

 1. Skåningen skriver:

  Cutty Sark, det var väl världens snabbaste skepp? Vad gjorde du där?

 2. Inge skriver:

  Med Vermeer løste det hele seg. Welcome back.

 3. Edward skriver:

  Alldeles för lätt!
  Vermeertavlan finns på National Gallery
  och båten är Cutty Sark i London.

 4. Från Graven skriver:

  Jag hann se henne innan hon brann upp

 5. Lars Vilks skriver:

  Emellanåt är det läge att se på lite konstsamlingar av större format än vad som finns på våra breddgrader. Dessutom är fördelen för mig med att vara utomlands att jag kan röra mig med betydligt större frihet.

 6. Lars Vilks skriver:

  Så lätt var det väl ändå inte, det krävs lite bildningsnivå.

 7. Lars Vilks skriver:

  Cutty Sark, den snabbaste telastaren är även namnet på en whisky. Och skeppet på etiketten är målat av Kulabygdens Carl Wallin http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Georg_August_Wallin

 8. Doktorn skriver:

  Så hade doktorn rätt iallafall –
  trots att mäster V. Inte hans intuition till fullo kunde uppfatta – Göteborg – den lilla halvmiljonsmetropolen i Nordsjöns nära ostliga grannskap berömmer ju sig att vara Sveriges ’lilla London’ och huruvida Vermeers tavla hänger i Amsterdam eller London är bara fackidiotifaka för skolfuxar att bygga up sin självkänsla med – eller lämplig delfråga i något idiotiskt pub-qizz, vars outgrundligt mäktiga tjuskraft på allmänpublicum doktorssignaturens köttsliga intellekt avskyr. Dessutom – De färgade i Nigeria tackade just Den Högste för oavgjort mot svenska grisfärgade kvinnor – vilket jag såg i mitt hotells bar – och det var Idioti i dubbel bemärkelse – för det första ska man inte ta sport på allvar och för det andra inse att nationsbetecknigen NIGERIA inte längre är gångbart vår postkristna epok med alldeles ny modern uppsättning av dogmer!

 9. Inge skriver:

  Doktorn,

  Allmennkunnskap er vel ikke å forakte. Selvsagt kan den brukes som fornøyelse på puben, men den kan også være grunnlaget for overlevelse for den sosialt usikre.

 10. Doktorn skriver:

  Curry Sark var officiellt ’telastare’
  men Brittiska Ostindiska Kompaniet gick runt på opiumhandel … från Indien till Kina … där opiumkvartar blev mäkta populära (den inhemska engelske bonden ratade detta ’njutningsmedel’ när det på försök infördes) … och sedan te tillbaka till Europa … Brittiska Ostind. Komp. blev så mäktigt att det blev stommen till ’De 300’ras Kommitté’ – vilka s.k. konspirationsteoretiker funnit utgöra världens skuggregering bland multinationella bolag och all världens privata centralbanker.

 11. Lars Vilks skriver:

  Får man anta att doktorn bygger sina teorier på samma sätt som han härledes demonstrerar? Och angående samlingar är det inte alls ointressant hur dessa är uppbyggda och hur t ex Vermeermålningarna har formerat sig över världen.

 12. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Tja.. Göteborgs konstmuseum har snarlika målningar och Viking står där vid kajen. Om Doktorn vill ha ett qvisspoäng så förtjänar jag två, typ.

 13. Från Graven skriver:

  Har ni sett vad platt hennes skärm är?

  Tangentbordet är däremot monstruöst!

 14. Från Graven skriver:

  Här brinner hon – mycket tragiskt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Cutty_Sark#/media/File:Cutty_Sark_fire.jpg

  Och vad som blev kvar:

  http://news.bbc.co.uk/media/images/42954000/jpg/_42954871_sarkabove416300_pa.jpg

  Vilket fantastiskt jobb de gjort med att bygga upp henne igen!

 15. Doktorn skriver:

  Eder Allas Doktor
  indelar kunskap i tvenne kategorier, en nyttig och en annan onyttig. Nyttigt är att känna till Veermers konst – onyttigt att veta vilket museum inhandlat och utställt hans tavlor. Det vet ens PC eller Mac enklare, behändigare och bättre. Den typiska pub-quizz-arrangören känner endast till ’katalogkunskap’ och vill gärna veta vad någon originaltrummis hette i något populärt band Anno Dazumal och vad bandets sångares hålldam hette och hur många gånger bandets övriga medlemmar suttit i fängelse eller fått pris osv. Bättre vore att träna sin hjärna med att exempelvis leta efter ännu icke påvisade kvantpartiklar – någon neo-Higg eller post-Higgsk krabat vilken dansar ut ur och in i tillståndet ’existens’ – och då inse att allt detta bara finns när man aktivt tittar efter! Tanken måste ges tillfälle att kunna ’svindla’.

 16. Krister skriver:

  Doktorn, hur kan du kombinera den här världsbilden med din antisemitism?

 17. Lars Vilks skriver:

  Doktorn kan naturligtvis tycka personligt om nyttigt och onyttigt. Argumentet med datorn är dock inte övertygande. Datorerna vet allt om Vermeers målningar. Om man är intresserad blir emellertid ägandeförhållandena betydelsefulla. Vilka av Vermeers målningar är äkta? Hur ser deras proveniens ut? På den punkten finns det många oklarheter så man kan fundera påmed hjälp av vem som har köpt och ägt.

 18. CeDe skriver:

  Doktorn existerar nog bara när man iakttar honom. Så egentligen vet man inte om han är äkta.

 19. Adam skriver:

  Doktorn är ett utmärkt exempel på flumhöger. Doktorn skrev:

  Nationalism är inget borgerligt påfund ack I arma ‘intellektuella’ på Aftonbladets redaktion … utan en naturlig gemenskap hos människor, vilka talar samma språk, tänker med samma ord och uttryck och delar ett för dem unikt kulturarv. Nationen är på så vis större än individen och luften individen andas, jorden han brukar och honom närande myter han återberättar för sina barn. Att förringa nationalism är att begå folkmord – vilket kan göras både fysiskt med exempelvis kommunismens härjingar – eller intellektuellt genom internationalism och dess ambition att sammanblanda alla raser till en enda världsras – utom den utvalda judiska i Israel.
  *** *** ***

  Hur mycket man än ogillar postmodernistisk flumvänster är det bara att konstatera att flumvänstern är på väg att ersättas av flumhögern.

 20. Adam skriver:

  Radikal och Reaktionär lever tillsammans som i ett olyckligt äktenskap formade av varann, beroende av varann.
  Men vi som är deras barn måste bryta oss loss.
  Varje problem ropar på sitt eget språk.

  Tomas Tranströmer

 21. Från Graven skriver:

  Adam

  Vår doktor är inte flumhöger.

 22. Doktorn skriver:

  Eder Förträfflige Gestalt Doktorn
  har uppenbarligen stuckit sitt allvetande pekfinger i ett litet getingbo! Vad rör det en sådan doktors världsbild om Vermeerförfalskningar är till förvillelse lika autentiska verk? Glädjen att äga dem och förevisa dem sina affärsvänner torde vara lika – ända tills någon petimeter stuckit hål i ballongen. Lycka kan vara flyktig – mycket flyktig om den förväntas från förgängliga ting. Man skall inte sträva efter att äga konst utan istället
  skapa konst. Alla kan, men den som anförtrotts 5 thaler lyckad bättre än den med bara 2 – men den som ogint gräver ner sin enda thaler i jorden – vare evigt förbannad. Alla har fått någon gåva med sig. Det gäller bara att vakna upp.

 23. Adam skriver:

  Flumväster – fina ord och högtravande språk som söker maskera att det man säger/ skriver saknar innehåll. Retoriska utflykter till klass, patriarkat, genus, postkolonialism; fast de görs utan att vara annat än retorik.

  Flumhöger – samma sak, fast de retoriska utflykterna handlar om etnicitet och nation istället. Exempel: se doktorns samlade kommentarer här inne. Skitprat, ifrån höger..

 24. Från Graven skriver:

  Adam

  Har du bemödat dig med att gå igenom Doktorns samlade kommentarer så borde du inse att Doktorn inte är flumhöger.

 25. CeDe skriver:

  Får Adam välja mellan klansamhälle och nationalstat kan vi nog ana hans val.

 26. Du missade Bröderna Olsson. Kunde sagt hej till Lars som äger en Vilks-målning samtidigt.

 27. Adam skriver:

  Från Graven: jag citerade ett inlägg av honom ovan just för att visa vad flumhöger var för någonting. Det han skriver är tomt på innehåll och han maskerar det med fina ord. Många postmodernister på västersidan gör likadant. Pratar man skit, är det mig likgiltigt om man är höger el vänster.

  CeDe: Är det ens ett val? I princip alla klansamhällen ingår väl i. nån form av nationalstat?

 28. Adam skriver:

  CeDe: för övrigt får det du skriver mig att tänka på folk som uttalar mild kritik mot invandring och blir kallade rasister. Det du gör är samma sak. Jag skriver nåt som inte stämmer med din uppfattning, då är jag en idiot som vill bo i ett klansamhälle.

  Man behöver inte vara smart för att vara varken höger eller vänster. De räcker att lyssna på några idioter som pratar dynga inom respektive ideologi; ta efter, låta som dem, så blir man accepterad.

 29. Från Graven skriver:

  Adam

  Så det är ”flumhöger” att stödja Palestinas statsbildning?

 30. Rurik skriver:

  Aktivitet : Generalisering av mänskligt tänkande
  Metod :
  Förenkling Kriterier :
  Godtyckliga Rubricering :
  Återanvändning av kända begrepp
  Innovation :
  Omtolkning av tidigare betydelse
  Informationsvärde : Noll

 31. CeDe skriver:

  Adam,

  Så enligt dig finns antingen bara idioter som är flumvänster eller idioter som är flumhöger.
  Vem är då du ädle riddare som ensam funnit de sanna vägen.

 32. Adam skriver:

  CeDe: Min poäng, som är viktig, eftersom det skrivs så mycket blaj härinne, är att om du är höger härinne, behöver det du skriver inte hålla någon kvalité alls. Samma sak på olika vänsterforum. Du kan skriva ogenomtänkt dynga, så länge din dynga är vänster. Då accepteras du.

  Ditt, Gravens, och några andras reaktion på mig är ganska intressant. Att flumvänster existerar verkar ni inte ha problem med, såklart. Men bara man nämner flumhöger och att Doktorn – som ingen tänkande människa kan ta på allvar – är flumhöger reagerar ni starkt. Jag tror inte ni tänker när ni skriver, utan försvarar era primitiva positioner genom att dogmatiskt kräka upp affektiva svar i text.

 33. Från Graven skriver:

  Adam

  Du missförstår mig.

  Jag tror inte att det går att kategorisera Doktorn på det viset.

  Att det finns en flumhöger har jag inga som helst problem att medge. Även dina resonemang om flum-vänster/höger ställer jag f.ö. upp på.

 34. Adam skriver:

  Rurik: hur formellt du än framställer det du skriver är det inget annat än retorik. Jag hoppas att du, för din egen skull, begriper det… Att jag inser det är inte till nån nytta, så länge du själv inte förstår det.

 35. minnesdagen skriver:

  Adam, avsnittet ovan, om nationalism, som du kopierat från Doktorn, och kallar flum, är ganska konkret skrivet, tycker jag.
  Att lära av historien, och göra riskanalys inför framtiden. Det är så långt från flum man kan komma.

  Jag tror snarare du inte förstår.

 36. Från Graven skriver:

  Det gäller att vi inte blandar ihop flera olika frågeställningar till en oanalyserbar soppa.

  Att det finns både flum- och tok- på båda kanter har Adam naturligtvis helt rätt i.

  Men det som väcker frågor är naturligtvis hur dessa definieras: vi är tydligen inte överens här!

  Om nationalism utgör ett kriterium för flumhögern – hur skall vi då se på frågan om Palestinas statsbildning?

  Samma fråga när gäller synen på antisemitism, som ju frodas inom tokvänstern (läs Linderborg & Guillou).

  Om man – som Adam verkar göra – låter nationalism och antisemitism utgöra kriterierna för hur Doktorn skall kategoriseras så kommer ju hela tokvänstern att falla inom definitionen samtidigt!!!

  Det är detta jag är nyfiken på hur Adam förhåller sig till.

  Att Adam postar sina synpunkter är ju bara bra – då kommer debatten igång!

 37. Adam skriver:

  Graven: Vi tar ett inlägg av doktorn:

  ”Nationalism är inget borgerligt påfund ack I arma ‘intellektuella’ på Aftonbladets redaktion … utan en naturlig gemenskap hos människor, vilka talar samma språk, tänker med samma ord och uttryck och delar ett för dem unikt kulturarv.”

  Det finns nationella särdrag. Men nationen är, ur människans hela historia betraktad, en modern företeelse, som formas som idé under 1600-, 1700- och 1800- talet. Och den byggs inte uppifrån, utan formas av alla samlade lokala kulturer ett land har. Nationalkultur är alltså ett metabegrepp, som först får innehåll då man studerar samtliga lokala sedvänjor, och sedan, inom en nations gränser, ser vilken överensstämmelse sedvänjor har med varandra, över hela landet.

  Alla inre kulturer drar inte heller jämt. I somliga länder krigar nationalkulturer med varandra. I Sverige händer inte det, men spänningarna existerar, i smått.

  ”Nationen är på så vis större än individen och luften individen andas, jorden han brukar och honom närande myter han återberättar för sina barn.”

  Propaganda från Doktorn, inget annat. Han får gärna själv tro på detta, så länge han håller det för sig själv, men kommer bli emotsagt om han skriver det härinne, som en slags given sanning.

  Förutom lokala kulturer existerar intellektuella och ekonomiska skillnader, som differntierar människor inom en nation. Dessa är viktiga. Samtidigt influeras ett sådan liten nation som Sverige ofrånkomligen av andra, större, nationer. Fortfarande hävdar jag att nationen existerar. Den inrymmer en samling företeelser, men är bara ett metabegrepp.

  ”Att förringa nationalism är att begå folkmord – vilket kan göras både fysiskt med exempelvis kommunismens härjingar – eller intellektuellt genom internationalism och dess ambition att sammanblanda alla raser till en enda världsras – utom den utvalda judiska i Israel.”

  Det här stycket är så mycket flumhöger att jag inte vet var jag ska börja. En ordsallad full av oavslutade tankar. Folkmord kommer av internationalism, inte nationalism. Internationalism vill sammanblanda alla utom judarna. Jag vet inte var jag ska börja nysta i detta…

 38. Jor-El skriver:

  Antisemitism är ett annat varumärke som borde tänka på namnbyte av dess frambärare. Dels för att dess värde har devalverats kraftigt av stort överuttnyttjande av uttrycket,
  men även på grund av sin bristande definition av betydelse.

  Absolut konstigast och mest absurt blir det för att beskriva dom hot som judar i tex. Malmö upplevt på senare år. Dessa hot kommer i stor utsträckning från människor med rötter från ett annat semitiskt folk – arabiska muslimer.
  Med sina antisemitiska handlingar är man alltså rent språkligt antipatiska mot sig själva.
  Lite som om det skulle uppstå konflikter mellan letter och estländare, och vi skulle kalla den enes handlingar mot den andre för antibaltiska…

 39. Adam skriver:

  Minnesdagen: läs mitt inlägg ovan, där jag kommenterar delarna i Doktorns absurda inlägg.

  En sak du skriver stämmer. Jag förstår inte alltid vad Doktorn menar. Det, menar jag, beror inte på mig, utan på att Doktorn själv inte förstår vad han menar. Men, nåväl, jag kanske har missat något. Är det så, förklara gärna för mig, vad doktorn menar med att internationalism är folkmord. Vad jag förstått, är folkmord nationalism, vare sig det gäller judar i Nazityskland eller tutsier i Rwanda; eller folkmord på oliktänkanre – mot nationens intressen – i Sovjet, Maos Kina eller Pol Pots Kambodja.

  Och när Doktorn skriver att internationalismen vill sammanblanda alla raser utom de utvalda judarna…
  För mig är det ingenting annat än antisemitisk propaganda.

 40. Från Graven skriver:

  Adam

  Que?

  Vad är det som skiljer Doktorns hänvisning till nationen och din egen?

  Doktorn har lite darr på stämbanden och ett Heidenstamskt ordval, och du en mer akademisk ton i din beskrivning av nationalkultur, men ni verkar båda rörande överens om att känslan av samhörighet inom olika kulturer är en kraft att räkna med!

  Fortfarande hävdar jag att nationen existerar. Den inrymmer en samling företeelser, men är bara ett metabegrepp.

  Vilket är det nu som gäller? Nationen existerar men är… bara ett metabegrepp?

  Adam, vi är fortfarande inte överens om vare sig kriterierna för flumhögern eller konsekvensanalysen av de kriterier som jag – med friskrivning för missförstånd – tror mig förstå att du vill använda dig av.

  Om nationen endast är ett metabegrepp så kan väl Palestinierna slå sig till ro med sin gemensamma nationalkultur? Vad behöver de en nation till?

 41. Från Graven skriver:

  vänstern verkar ju inte vilja slå sig till ro innan Palestina är en fullvärdig stat.

  Vilket är helt ”flumhöger”!

  Ser du problemet?

 42. Krister skriver:

  Här följer min kategorisering av Doktorn: CREEPY SOB!

  Sjuk i sitt lilla överintellektuella huvud av konspirationersteorier och vanföreställningar och som talar om sig själv i tredje person

 43. minnesdagen skriver:

  Adam,
  med folkmord, syftar doktorn på helt andra händelser än de du nämner. Det är jag tämligen säker på.

  Ett exempel av flera, men ett av de viktigare. Robert Conquest skriver i boken ’the harvest of sorrow’ sida 4-5; (min översättning)

  ”Centrum för händelserna är 1929-1933. Under denna period, ungefär lika lång som första världskriget, pågick en kamp av samma magnitud på den sovjetiska landsbygden. Antalet döda i kriget mot bönderna var högre än totala antalet döda i samtliga krigförande länder under första världskriget.
  Det finns skillnader: I Sovjet var bara den ena sidan beväpnad, och nästan alla dödsoffer var på den andra sidan. Och det finns hundratals böcker och filmer om första världskriget, men inga om kollektiviseringen och terror-svälten, (med få undantag endast specialist-litteratur).
  – Hur är det möjligt att dessa händelser fortfarande är okända för nästan alla? En av de viktigaste anledningarna var förmågan hos den sovjetiska regimen att dölja och förvilla fakta.
  En annan, än viktigare, var att västerlänningar, av en eller annan anledning, ville bli bedragna. Och att västerländska media ville vilseleda sina läsare. ”

  För att förstå, det handlade inte om oliktänkande. Jag länkade detta i en annan post idag:
  http://bollyn.com/#article_15128

 44. CeDe skriver:

  Adam,

  Vad får dig att mena att Vilks.net är ett högerforum.
  Vilks själv är väl vänster. Och den dynga du tycker skrivs här får väl stå för din privata uppfattning.
  Allt accepteras på Vilks blogg så länge kommentarerna är anständiga.

 45. Adam skriver:

  CeDe: skriver du inlägg som är höger blir du inte emotsagd, möjligtvis av Mohammed. Skriver du ett vänsterinlägg blir du det.
  Mina inlägg har inte varit vänster, men kritiska till den form av ytlig högerpopulism somliga bedriver hör inne. Obs! Mitt problem har inte varit att inläggen är höger, utan att de är ytliga. För det blir jag emotsagd.

  Minnesdagen: Doktorn uttalade sig generellt om folkmord och nationalism.

  Alla doktorns försvarare: Varför kämpar ni så hårt med att försvara doktorns dumma och tanklösa uttalanden? Era försvar av Doktorn är snart lika dumma som Doktorn egna inlägg. Anade det skulle bli fulretorik mot min person – Adam vill bo i ett klassamhälle som nån skrev, och så vidare…. Fine. Men att som någon likna det Doktorn skriver vid Heidenstam. Ni gör ju för fan bort er.

 46. Adam skriver:

  Klansamhälle ska där stå, inte klassamhälle.

 47. Från Graven skriver:

  Kom igen nu Adam.

  Med jämna mellanrum anstränger vi oss alla att tygla Doktorn – vilket tyvärr helt enkelt inte låter sig göras.

  Påhoppen på dig ställer jag mig inte bakom.

  Har du förresten någon fundering på vad som skiljer din och Doktorns syn på nationalism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.