2056: Det goda motståndet

Den 22 maj öppnar Havanabiennalen. Det lilla problemet med den biennalen är att Tania Bruguera sitter i husarrest i Havana och väntar på rättegång. Hon har, som jag har rapporterat, haft fräckheten att vilja arrangera ett forum för yttrandefrihet. Bruguera deltog i Venedigbiennalen men jag vet inte med vad. Hon nämndes överhuvudtaget inte i det sammanhanget, inte tal om något ”jag är Tania Bruguera”.

Nu är det alltså dags för Havanabiennalen. För en tid sedan drog man igång ett försök till bojkott men det lär inte bli särskilt mycket av det. För den insatte kan man se att det finns gott om internationella stjärnor i konstnärlistan. Det är inte troligt att någon kommer att uttala sig i det känsliga ämnet. Konstvärlden är inte benägen då det i dessa kretsar är allmänt erkänt att Havanabiennalen är en plats för motståndet mot kapitalismen och USA.

Det här inlägget postades i Biennaler, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2056: Det goda motståndet

  1. Rurik skriver:

    Om man betraktar samtidskonsten som en global politisk rörelse med strategiska intressen att bevaka blir agerandet förståeligt och kanske också berömvärt.

  2. Rurik skriver:

    Enda risken skulle då vara den framtida utvecklingen på Kuba som kan förväntas gå i kapitalistisk riktning med ett ökat amerikanskt inflytande.
    Mot den bakgrunden kunde det vara riktigt att redan nu agera till fördel för yttrandefriheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.