2033: Finsk reträtt utan sisu

Ett seminarium om yttrandefrihet i Helsingfors skulle äga rum i Riksdagshuset. Jo, det verkade bra när riksdagsledamoten Mika Raatikainen från Sannfinländarna bjöd in mig. Sannfinländarna är naturligtvis ett kontroversiellt parti men jag har inga problem med det. Om politiska partier prövar att vinna några röster genom att intressera sig för yttrandefriheten så gärna för mig. Se intervju

Vad som är angeläget för mig är att summera de diskussioner och uttalande som dykt upp efter Köpenhamn. Även personer som borde veta bättre, t ex politiker, kommer med besynnerliga villkor för yttrandefriheten; våld blir en del av en förhandlingsprocess. I den frågan finns ett faktiskt hot mot yttrandefriheten, alltså en vitt utbredd uppfattning om att man bör undvika yttranden som kan framkalla våld och innebära risker för medborgarna.

Som sagt verkade det här bra, inte kunde gnällande svenskar bråka om några kostnader eftersom det skedde utanför landets gränser. Men det svenska skräckklimatet råder även i Finland och talmannen och riksdagens generalsekreterare satte stopp för företaget. Risken enligt ”terroristerna kommer” blev dem övermäktig.
Något blir det kanske ändå, vi får se under de närmaste dagarna. Det har blivit en följetong. Från lokal till lokal. Endast husbilen tycks vara säker.

Tillbakablick i YLE.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2033: Finsk reträtt utan sisu

 1. Tallskog skriver:

  Du gjorde din del
  med HEDERN i behåll!

 2. Inge skriver:

  Vold, og trusler om vold, fungerer. For en deprimerende innsikt. Selv ikke myndighetene i suverene nasjoner, med tilgang til politi og militærmakt, tør å forsvare ytringsfriheten.

  For et knefall for islam.

 3. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Detta är fruktansvärt..
  Varenda tänkande människa inser att om det västliga politiskt/mediala etablissemanget i tillräcklig grad gjorde ”i am spartacus” när det gäller publicering och öppna samtal om den godmodiga hunden så skulle laddningen i detta specifika avseende tyna bort.
  Berör mig personligen på djupet!
  Vi är många som tänker på dig Lars.

 4. CeDe skriver:

  Trots en till synes bekymmerslös gäckande tillvaro i eget land så har ändå alltid gudarna ett finger med i spelet och ordnar rättning i leden. Den i det närmaste totala friheten förbyts sedermera till den nästan totalt motsatta. Balansen är uppnådd och universums energier har återigen visat sina muskler.

 5. Från Graven skriver:

  Finske talmannen lämnar WO i debatten om yttrandefriheten inför hotet om våld?

  Jamen… då finns den ju inte längre!

 6. Kin skriver:

  Jeg trykket ”liker” på dagens innlegg. I etterkant kom jeg på at dette kan tolkes i flere retninger. Det kan leses som at jeg liker at det nesten er umulig for deg å komme til talebenken – hvilket er enda et eksempel på hvor lett det er å forville seg inn i jungelen av tegn og symboler. For å si det overtydelig og banalt: Jeg liker å høre at vold og trusler ikke må stå i veien for ytringsfriheten.
  Det er ille at du betaler dyrt for å spre dette budskapet.

 7. Palinurus skriver:

  Sida vid sida, tillsammans rycker de fram (på flykt undan terrorismen):
  http://worldwarera.se/alla-posters/finlands-sak-ar-var-propaganda-poster-ww2/

 8. elina skriver:

  Som dotter till en skadad krigsveteran, en av dem i Väinö Linnas krigsepos, dotter till en mor som bar tegel på byggen efter kriget, föräldrar vilka lärde mig att frihet och få tala för sin sak är guld men tiga av rädsla knappt silver, men att be för sina medmänniskors lycka och frid var dock utanpå allt, nu skäms jag så över Finlands, mitt forna hemlands, förfall.

 9. Filippa skriver:

  Tråkigt att höra. Finländarna är tydligen lika mesiga som svenskarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.