2019: Intervju

Jag har en del att syssla med så idag kan jag bara bjuda på en hygglig intervju av norska NrK.

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

32 svar på 2019: Intervju

 1. Doktorn skriver:

  För å bli fri igen må Lars Vilks offra något. Arabvärlden kritiserar honom för att gå sionisters ärenden. Ett övertygande utspel emot denna förödande sionism – vilken inte betyder ett ’iota’ varken för honom, eller oss andra – och dess allom bekanta förödande inverkan på arabvärlden, vilken inte vill glömma palestiniernas situation att ha jagats ut från eget land – torde utgöra enda någotsånär realistiska plan att upphöra vara måltavla för de terrorister – vilka torde finansieras – jag vågar inte säga varifrån – eftersom jag inte vågar gå utanför Eder horisont… Kort sagt, om Lars Vilks gör ”helt om” och blir sionistkritiker samt helst även ”förintelseförnekare” tror jag att han faktiskt ännu kan ”hoppa ut av vinduet” och återerövra ett normalt liv. Jag tror inte man dödar en ångerfull förlorad son – vars mediala funktion vänts till den ”förfördelade” tidigare underlägsna partens fördel. Jag tror han skulle bli belönad – med återfunnen frihet – även från att behöva iklädas ’yttrandefrihetsikonsrollen’.

 2. Kin skriver:

  Nedenfor er et innlegg jeg la ut på FB i morges. Det er ikke store sakene, men jeg håper at folk henger seg på. Lykke til Lars!

  Lars Vilks er min venn.
  Jeg skriver dette fordi jeg er svært opprørt. På dagsrevyen i går sier Vilks: ”Nå har det kommet fram sånne tanker, at mennesker tror at om de på noe sett kan assosieres med meg, så er det fare for deres liv”. Dette springer ut fra en tegning han laget i 2007. I dag lever han i total isolasjon med drapstruslene hengende over seg. Det er ikke stort jeg kan gjøre for å endre på det, men jeg tar meg friheten til å rope ut: Lars Vilks er min venn!!! Dette er så langt mitt bidrag i debatten om ytringsfrihet.
  Jeg ber mine venner på FB om å spre budskapet videre.

 3. Jor-El skriver:

  Visst, Doktorn, om Vilks gör ”helt om” i några ärenden skulle han kanske falla i nåd hos vissa. Och det är ju många som uppfordrat Vilks att göra än det ena och än det andra sedan RH’s tillblivelse och spridning för att minska upprördheten och raseriet kring hans person.
  Dock tror jag Vilks ande skulle tappa all liv och lust om han skulle börja apa sig med utsagor och ställningstaganden på någon annans begäran. Hela Vilks resning består ju i att han är en av dom få som faktiskt vågar gå sin egen väg och stå upp för något viktigt, även när det blåser hårt.

 4. Rurik skriver:

  Under åren har på denna sida framförts många originella idéer , somliga begåvade ,andra tämligen obegåvade. Tanken att Lars ska fredas av världens sinsemellan konkurerande islamistiska terrororganisationer genom att bli talesman för förintelseförnekelse och antisionism får nog sägas inta en särställning i den senare kategorin.
  Och om det omöjliga ändå skulle ske har hetsen och propagandan rört upp starka känslor.
  Ingen organisation kan utfärda några absoluta garantier för Lars säkerhet.
  Det närmaste man kommer är det skydd Säpo kan erbjuda.

 5. Doktorn skriver:

  Jag skämtar inte Lars.
  Kanske finns en möjlighet bli fri genom att följa efter i Arnoud van Doorns fotspår?

  https://islamskinfo.wordpress.com/2013/10/16/fd-islamkritiker-konverterade-till-islam/

 6. CeDe skriver:

  Doktorn,

  Jag tror att Lars redan har fått ett erbjudande från en imam om att konvertera men avböjde inviten.

  Ett annat förslag kunde vara att med muta försöka få al-Bagdadi att ta tillbaka fatwan. Pengar är ju alltid pengar och vissa har ju lyckats köpa släktingar fria från IS.
  Sen är det ju bara för oss att börja jaga slantar.

 7. Hemkär skriver:

  Doktorn,

  Vindflöjel torde inte vara Vilks karaktärsdrag. Vad får Dej att tro att din ide’ skulle hamna i god jord?

 8. Rolle skriver:

  Nej, Vilks är inte som en vindflöjel – han är som en vindpil.

 9. Lars Vilks skriver:

  Nej, det är helt världsfrånvänt. Rushdie fick löftet att bli fri genom att offentligt be om ursäkt. Löftet hölls inte och det enda som kom ut av det var Rushdies förnedring. Hur har du tänkt dig Vilks som förintelseförnekare? Skulle jag säga att jag egentligen inte har något till övers för det men för den goda sakens skull får jag ansöka om medlemskap i FFF (Förintelseförnekarnas Förening)? Eller komma hulkande på knä till Malmö Moské och be knallkorken om förlåtelse?

 10. Från Graven skriver:

  Salman Rushdie konverterade – men det hjälpte föga.

  Tillbakadragandet av fatwan mot Rushdie kom efter många års internationella diplomatiska påtryckningar.

  Trots att fatwan mot Rushdie har formellt har dragits tillbaka så upprätthålls den inofficiellt av olika silamska lärosäten i Iran.

  Den är ingalunda borta och glömd.

 11. Ludvig K skriver:

  Alla former av omvändelse eller kursomläggning åt det ena eller det andra hållet kommer bara vara av ondo såklart. Det skulle få hela RH-projektet att fallera och skulle innebära att kapitulera åt denna mörka värld där enfalden härskar. Det skulle vara att legitimera de som har utfärdat hoten. Det kanske låter konstigt men jag tror det säkraste är att fortsätta som du har alltid har gjort Lars. Dvs vara konstnär och inget annat. Beklagar att du inte kan leva ett vanligt liv.

 12. Ludvig K skriver:

  Förr eller senare kommer problemen att lösas och vi kommer att få andra problem. Hur de ska lösas vet jag inte, men vi står inför ett skifte. Tror även SD och annat otyg kommer att tappa sin roll när dessa problem blir lösta. Hoppas bara inte det krävs massa blodsutgjutelse för att problemen ska lösas.

 13. Rurik skriver:

  Instämmer fullständigt med din uppfattning , Ludvig K.
  Vill tillägga att en eventuell kursomläggning dessutom har stora omkostnader som knappast ens tillfullo kan överblickas.

 14. Rurik skriver:

  Missade ditt sista inlägg , Ludvig.
  Min kommentar avsåg ditt inlägg kl. 19.44

 15. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Vilka problem är det som kommer att lösas och vilka nya kommer vi att få, tror du?

 16. Ludvig K skriver:

  Tja, jag är ingen profet, men…. för egen del var det en aha-upplevelse när jag för inte en tid sedan förstod sambandet mellan jihadismen och sovjetkommunismen. Om nu detta samband är reellt så är det kanske bara en tidsfråga innan detta så att säga letar sig in i kollektiva medvetandet. Det kanske är en början på problemlösningen. Hur vet jag inte. Framtida problem kanske blir var holländarna ska ta vägen när Nederländerna har begravts i havet pga höjningen av vattennivån. Får de ett nytt land då, kanske i Mellanöstern? Närå, skoja… men det finns väl allt möjligt skit som kan hända framöver.

 17. CeDe skriver:

  Lätt att kasta ur sig en massa och sen undvika att vara precis. Då blir ju snacket ganska ointressant.

 18. Doktorn skriver:

  Alla är sina identiteters fångar. Vilks är sin identitets fånge. Denna är inte hans egen, utan dikterad av omständigheterna. Vilks sanna väsen är det enda genuina hos V. (OBS!
  liksom hos alla andra, även mig o alla kommentatorer – och beror på hans i det kollektiva omedvetna medfödda ’Das Selbst’). Vilks är inte Rushdie. Vill han åter smaka friheten – skall extraordinära metoder begagnas. Jag har erfarenhet av konfliktlösningsteknik. Denna innebär insikt i hårdnackat vidmakthållen (icke-egen) identitets hämmande roll. I det omedvetna finns alltid en ’secondary identity’ att tillgå. Jag är hoppfull att dessa konfliktlösnigsagar kan tillämpas – men intet kommer utan ansträngning och sannerligen inte i uppgivet själstillstånd. Stor själslig egenmetamorfos måste till – men vinsten ställd i utsikt torde vara besväret värt. Vi talar om möjliga mirakel a la processwork psychology (Worldwork, Arnold Mindell).

 19. Doktorn skriver:

  Problemet med primär identitet är att den är tagen utifrån – hörsägen, undervisning & propaganda och inte genuint egen. Endast ’Das Selbst’ är genuint egen. Nästa på lut stående ’sekundära identitet’ bara ’något bättre’ än den primära. Världen är en teaterscen. Det går alltid att finna en genial roll. Vad är sanning? Knappast det av majoriteten omhuldade. Majoriteten har alltid fel.

 20. Kin skriver:

  Jeg ser ikke for meg at Vilks ber om unnskyldning for RH, heller ikke at situasjonen hans skulle endre seg særlig om han mot formodning gjør det, eller benekter Holocaust.
  Som profesjonell har jeg mange års erfaring fra et varetektsfengsel og jeg vet at lang tids isolasjon kan være svært krevende. Vilks påpeker i intervjuet fra søndag kveld at fanger får en times lufting hver dag, og at han selv ikke alltid er like heldig. Heldigvis tar den svenske staten ansvar for sikkerheten hans. Dessverre innebærer det en ganske alvorlig frihetsberøvelse. Under disse omstendighetene håper jeg at noen sørger for å legge forholdene til rette, slik at han på best mulig holder ut og tar vare på seg selv. Så kan vi håpe at trusselnivået synker med tiden og at Vilks får sone under friere forhold, eller aller helst, blir fri. Inntil den tid kan vi spørre han: Hva kan vi gjøre for deg?

 21. Doktorn skriver:

  När Vilks begråter fönstret han inte längre kan hoppa ut ifrån – torde envar inse att extraordinär intelligens med dito vyer är påkallad. V. måste genomgå metamorfos – oavsett flesta på bloggsvansen då kommer att förlora sin egen riskfria påhejaridentitet. Traditionell vägledning av doktor magicus – med rötter i Ural & Altai kan föreslås – outside the box. Varje själ i svårigheter måste kämpa för – sin SANNA själ förlorad bakom pålurad identitet. Därtill krävs resor till Pohjola & Päivila.

 22. Lars Vilks skriver:

  Så mycket begråtande är det inte. Mitt lilla hemliga gömställe är fullt av mina aktiviteter. Och jag får också mycket gjort. Klart att jag brukar vara mer i fysisk rörelse än vad jag är nu men det är ändå en temporär olägenhet. jag får naturligtvis stå ut med att vara syndabock (han kostar) men det är inte ovanligt att konsten får ta på sig den rollen när det behövs terapi i stor skala. Om det finns något problem är det offentliga framträdanden. Den varan lär ett bra tag vara en bristvara.

 23. CeDe skriver:

  Om Lars Vilks inte har tillgång till något hemgym så kanske det finns någon generös person som kan skänka honom en testcykel eller dylikt för att kunna upprätthålla sin tidigare goda kondition.

 24. Kin skriver:

  Godt å høre at Vilks er i sving selv om arbeidsforholdene ikke er helt optimale for tiden. Det ser ut som om han har god tilgang på tegnesaker og internett. Men vi kunne jo samle inn penger til en tredemølle eller testsykkel (hvis det da lar seg gjøre å flytte rundt med en sånn på lasset). De som passer på han får litt ekstra å slepe på, til gjengjeld kan de jo ta seg en løpetur selv. Dersom Vilks legger ut et kontonummer, bidrar jeg gjerne med summen som jeg hadde tenkt å overføre i forbindelse med metalldetektoren.

 25. Lars Vilks skriver:

  Tack för den vänliga tanken men jag sätter mig aldrig på några sådana redskap. Jag håller mig till mina egna fysiska övningar som jag alltid utför varje dag. Nu blir det lite mer av det.

 26. Kin skriver:

  Ja, hoppetau fungerer fint, det.

 27. Gunnar L. skriver:

  Hörde av vår gem.vän att sista flyttlasset gått idag. Hoppas du kan känna en acceptabel nivå av kreativitet och trygghet där du för tillfället befinner dig.
  Jag har en nära vän som bär en fatwa och har jag förstått rätt tar ayatollan/mullan/imamen med sig utfärdandet i graven utan att ngn i efterhand kan upphäva den.
  Jag undrar om det är möjligt att tillskriva dig via epost. Jag har en liten personlig undran. Alla behöver ju inte läsa vad man skriver.

  Hälsningar Gunnar

 28. Inge skriver:

  Jeg har nettopp sett en pixelert kvinne bli drept i Afghanistan, av menn som roper at Allah er størst. Mitt hat mot islam kan ikke bli større.

 29. CeDe skriver:

  Inge,

  Ganska smart att hitta på en gud(Allah) att skylla på och för att få legitimitet att utföra sina våldshandlingar.
  Även det sekulära bidrar till våldet genom sina lagar om religionsfrihet.

 30. Från Graven skriver:

  CeDe

  Glöm inte att religionsfriheten är uppdelad i två delar: den positiva (rätten att få tillhöra en religion utan statens inblandning) och den negativa (rätten att få slippa religion).

  Tills nyligen har den negativa rätten haft en något tyngre vikt i svensk rättspraxis när positiv ställs mot negativ.

  Detta är de flesta omedvetna om.

  Därför håller en jämviktsförskjutning på att ske. Till fördel för den positiva.

  Ivrigt påhejade av vänstern (kollektivet över individen) och allianspartierna (total kortslutning).

  Snackas om att såga av den yttrandefrihets/demokratigren man sitter på.

  Nåväl – de har faktiskt blivit uppmärksammade på detta – men de har stoppat fingrarna i öronen i hoppet om att vara goda antirasister.

 31. CeDe skriver:

  Fr Gr,

  Religion måste ses som en privatsak och
  religionsfriheten bör inte generera särbehandling av de troende.
  Jag går så långt att jag tycker att yttrandefriheten räcker gott till både religiösa och ateister. Begreppet religionsfrihet är överflödigt.

 32. Molly skriver:

  Att göra sig osynlig. Går det? Ja, det går. Man måste lära sig att lura ögat. Jag har prövat. Den enda som omedelbart kände igen mig var en hund! Han hoppade på mig och stod på bakbenen. Hej Hej Kompis! Är du här? Då först såg mina vänner att jag stod där mitt bland dem och inte syntes.
  Vilks kan göra det! Men det är svårt att möta en identitet i spegeln man inte känner igen. Man kan trösta sig med att det bara är utsidan. Innerst inne är man samma Molly. Den inre identiteten är det ändå få som känner. Det är ytan folk ser, den som man lurar människor med. Nej, jag avslöjar inte knepen utom till den som verkligen ibland behöver kunskapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.