2015: När yttrandefriheten kom till Karlstad

Det blev en lugn tillställning i Karlstad precis som man kunde förvänta sig. När säkerheten är rigorös kan alla känna sig trygga. Utrikespolitiska föreningen fick genom sitt arrangemang. Sekreteraren Elin skriver följande:

”Vi vill tacka för en jättebra föreläsning och en trevlig kväll.
Vi vill även rikta ett stort tack till dina bloggläsare som har skänkt oss donationer.”

Föreläsningen fungerade bra och gav en översikt av såväl yttrandefriheten som princip som dess tillämpning i konsten. Läs t ex Lars Lindström (Expressen).

Men det är alltid roligast med de ilskna kommentarerna. Peter Franke (VF) bidrar avsevärt till underhållningen med sin ledare. Det råder en del brist på fakta och hans förhållande till yttrandefriheten består mest av att han ventilerar sina egna åsikter som en lämplig gräns för vad som skall kunna sägas.

Universitetet låg lågt och det borde vara lite bekymmersamt men rektorn känner sig trygg i sitt beslut. Thomas Mattsson på Expressen är inte lika entusiastisk.

01paula elin
Ordförande Paula och sekreterare Elin med auktionsmålningen.

01paula tal
Ordförande Paula hälsar välkommen.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

24 svar på 2015: När yttrandefriheten kom till Karlstad

 1. Från Graven skriver:

  Var inte rektorn för Lundsberg också enligt egen utsaga ”trygg” i sin roll dagarna innan han fick en spark i arslet så att han flög all världens väg?

 2. Från Graven skriver:

  kudos till flickorna

 3. Jor-El skriver:

  Jag är inte Värmlands Folkblad!

 4. Rurik skriver:

  Några reflektioner ;

  Expressens hållning överraskar med logik och konsekvens både vad gäller reportage och ledarkommentar. .

  Peter Franke har uppenbarligen inte vare sig sett eller hört föreläsningen – huruvida han ändå var på plats är mig obekant . .
  Han kom emellertid den ett viktigt tillkännagivande – ”jag är inte Vilks”
  Alltid något att vara tacksam för . .
  Polisen mobiliserade nödvändiga resurser – huruvida mobiliseringen av lärare och elever på Karlstads Universitet är tillräcklig för att rädda rektors jobb får jag låta vara osagt tillsvidare . .
  Att polisens bedömning av säkerhetssituationen verkar mer pålitlig är väl uppenbart för alla . .

 5. Rurik skriver:

  . . . slår mig att vår egen säkerhetsexpert , signaturen ”muhammad” alltid frikostigt delar med sig av sina synpunkter avseende polisens kompetens , planläggning och insats.
  Här kan vi alltså förvänta en förgörande kritik och en avvikande åsikt i frågan om säkerhetssituationen under evenemanget .

 6. mohammad skriver:

  Det praktiska planupplägget för inre och yttre säkerhet skall, så vitt jag känner till, företagits under största säkerhetstänkande både för säkerhetspersonalen och civila….

 7. Från Graven skriver:

  F.ö. det är inte flickorna som skall tacka Vilks bloggläsare; det är Vilks bloggläsare som tackar flickorna.

 8. Från Graven skriver:

  Åsa Bergenheim säger att hennes beslut att dumpa yttrandefriheten har ”ett brett stöd bland universitetets 1250 anställda och 16 000 studenter”.

  Om det är sant (vilket jag tvivlar på; jag tror Bergenheim försöker fördela sitt misslyckande) så kanske det är på sin plats att påpeka att Hitler också hade ”brett stöd”.

 9. CeDe skriver:

  Det ”sexigaste” vi har är väl ändå Lars Vilks.

 10. Doktorn skriver:

  ”Nej – jag hoppas inte det!”

  Vår gode Vilks Karlstadföreläsning blev väl sammanfattad i gårdagens SvD. På fråga efteråt huruvida han trodde på ett liv efter detta, skämtade han till att inte hoppades på det. Men så enkelt lär han inte komma undan:

  En gång si så där 15 år tillbaka for jag till Horsesneck Beach i Massachusetts för att besöka bror och svägerska. Det fanns inbjudna gäster och de önskade meditera. Jag erbjöd mig leda meditationen och använde ’turboteknik’ med hypnotisk induktion. Alla började svamla och yra, men jag hade full ’kontroll’. Sedan räknade jag tillbaka sällskapet till ’verkligheten’ igen, och släppte sedan kontrollen lite sorglöst. Därvid säckade svägerskan ihop. Hon förblev okontaktbar hur vi än försökte väcka henne. Efter en stund började hon fäkta med armarna att ’en stor kvinna höll på att ta sig in genom hennes mun’. Så blev hon åter tyst. Sedan log hon plötsligt, men blev strax mycket orolig samt började tala ålderdomlig ryska, ”Mannen är borta i kriget och hon har intet att ge barnen att äta”. Min bror, som kunde ryska, tröstade henne, ”tischi-tischi…”. Så höll det på. Slutligen blev det bilfärd iväg bort ifrån huset i 3 timmar, innan hon vaknade till igen – med att ”vad hände?”. Någon ryska kan denna dag som i dag är ännu inte. Den brända jordens taktik har i Ryssland använts i 1000 år. Det kan finnas gott om olyckliga rysktalande andar. Svägerskan är en konstnärssjäl, möjligen inte tilläckligt ’jordad’ för ’turbomeditationsäventyr’.

 11. Hemkär skriver:

  666 är mycket sexigt.

 12. Från Graven skriver:

  66

 13. Hemkär skriver:

  Ett sexigt tal som är Odjurets tal enligt religiösa skrifter. Det kan väl idag närmast likställas med islamitisk terror.
  Är det någon som är av annan uppfattning?

 14. Tallskog skriver:

  Doktorn; oerhört intressant med andar,
  vänligen, berätta mer om det!

 15. Jor-El skriver:

  Tack för länken CeDe. Tino är alltid härligt no bullshit. På sin blog, hos Realtid osv.
  Uttryckt på engelska känns det svenska mångkulturella projektet ännu mer pinsamt i all sin nakenhet när han talar om det.
  Som blåögd etnisk svensk hade han varit rökt för länge sedan, men från sin position som iransk kurd och med sin amerikanska utbildningsbas kan han mycket väl bli den som kanske väcker det svenska etablissemanget ur sin Törnrosa-sömn.
  Hoppas att folk som har Avpixlat-fobi hittar till länken på annat håll…

 16. CeDe skriver:

  Jor-El,

  Jag tror inte rödklövern här klarar av sanningssägaren Tino oavsett var han publiceras.

 17. GG skriver:

  Doktorn.
  Vilka tänkbara alternativa förklaringar finns till ett sådant besök av en rysk ”ande”. /gg

 18. Jor-El skriver:

  CeDe, kanske, kanske inte.
  Jag tänker i ett större perspektiv än bara bloggen här – hans rekordsnabbt crowdfundade bok om sakernas tillstånd borde bli politiskt sprängstoff när den blir klar.
  Han går liksom inte att sortera in under unken svensk nationalism och sopa under mattan på det sättet…

 19. Krister skriver:

  Andres Serranos Piss Christ 1990

  http://www.expressen.se/kultur/serranos-hadiska-gester-pa-fotografiska/

  ”Den allmänna meningen kring kaféborden i universitetsstaden var att det var rätt åt dem. De var ju konservativa, abortmotståndare med kvinnosyn från medeltiden.”

  ”Man kan konstatera att 20 år senare är synen på kränkning av religiösa symboler annorlunda. Åtminstone när det gäller vissa religioners symboler”

 20. OM skriver:

  Angående 666 har det mest figurerat inom rock och drogkultur. 40-talisterna verkar inte ha uppfattat det Själv så uppfattar jag det som Digitalisering. DVS Sverige och vi har redan förlorat. Kommer ihåg skrämmande reklam på 90-talet: Digit All. Sen om man är stark i tron så kan man ju omöjligt ge upp hoppet. Men döden har inträffat redan. Ett par plågade karaktärer kanske kvarstår som kan kallas levande på det gamla sättet. Skulle förklara mycket om jag har rätt.

 21. Doktorn skriver:

  Tallskog & GG!

  Jag är läkare och undersöker ofta patienter vilka gjorts varse med all ’evidensbaserad medicins’ filosofi att ’även om det ser ut att finnas hopp finns det egentligen inget hopp’ och denna s.k. ”sanning” är det vår ’plikt att upplysa Er om’. Jag blev läkare utan entusiasm och ägnade min karriär åt mitt medfödda visuella sinne (radiologens), vilket krävde ett absolut minimum av teori – jag har varit bildkonstnär hela yrkeslivet. Detta möjliggjorde ett sökande efter vid kan benämna ’det förunderliga’ i den store ryske intellektuelle PD Ouspenskys’ fotspår. Jag har varit Jungian, Gurdijeff-o-fil, Processwork Psychologystudent, ordförande för ett spiritualistiskt sällskap, medlem i the Scientific and Medical Network och Socity for Psychic Research. Jag har en viss hypnotisk förmåga och när jag går in till en patient känner jag ofta av ’i luften’ vad vi skall småprata om. Är patienten döende kan det handla om att ’medvetandet’ enligt min beundrade Dr Peter Fenwick har bevisats fungera medan hjärnan varit urkopplad – men detta tycker ’läkarna’ inte om att höra. Alla skall vi en gång gå hädan och bäst är att förbereda sig medan vi ännu lever. De döende står inför en stor transformation och med lite bildning kan vi underlätta mycket. Det finns tabubelagd forskning om nära-döden- fenomen. Jag redan till leda hunnit påpeka vilken sataniserad tid vi hamnat i.

  Jag lovar Tallskog försöka hålla en ’andarnasökande linje’ i fortsättningen och till gamle kollegan GG – det korta svaret på ställd fråga – blir i vår beundrade yttrandefrihetesbloggares Vilks allmänna debatteknik besvarad med ett oomkullrunkeligt Nej! Det långa svaret skulle bemött Ditt ifrågasättande av min noggrant framställda text och dess förfärligt empiriska innehåll med för min fåfänga ålderman stolthet mindre tilltalande försvarstal!

  På återseende, mina Herrar!

 22. OM skriver:

  Det är ju glädjande att ambassadörer från arabländer lämnar oss. Hoppas de inte återvänder. Feministisk politik känns rätt just nu. Stolt. Skit på dig äckliga oljeland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.