2012: En onödig attack mot en svag grupp av personal och studenter

På universitetet i Uppsala lider stora delar av personal och studenter av en svår kränkning av arbetsmiljön. Konstnären Mikael Richter har utfört ett offentligt verk där en del utgörs av ”Apollon och Dafne” med ett tillhörande gökur. ”Apollon och Dafne” är ett mycket vanligt konsthistoriskt motiv, mest berömd torde Berninis skulptur av det mytologiska paret vara.

Men nu är det andra tider. Och visst kan vi förstå det oerhörda psykiska lidandet som drabbar många av de förbipasserande. Bara för att det är tillåtet (och sanktionerat av Statens Konstråds korrupta patriarkat) att göra en sådan installation är det inte nödvändigt att utföra den. Respekt!

Konstnären har efter genuskritik tillagt en omvänd version där kvinnan jagar mannen. Men det räcker inte. Och antagligen räcker det inte ens med att permanent låta bilden hysas inne i gökuret. Man vet ju att den finns där vilket otvivelaktigt skapar outsäglig upprördhet och gränslös smärta.

Det här inlägget postades i Konstkritik. Bokmärk permalänken.

54 svar på 2012: En onödig attack mot en svag grupp av personal och studenter

 1. Från Graven skriver:

  He he…

  Jag älskar denna beskäftiga moralpanik; särskilt när den representeras av ett helt drev av prefekter!

 2. Heidegger skriver:

  Jag kan intyga att Ekonomikums arkitektur är fruktansvärd och att lite ”Statens Konstråds”-sexism knappast kan göra den rumsliga upplevelsen värre..

 3. CeDe skriver:

  Men hur tänker konstnären i den omvända?

 4. Heidegger skriver:

  Hohoho vad var det jag sa, moraltanterna hade fel!!! :

  http://www.expressen.se/nyheter/sexkopare-inte-farre-trots-sexkopslagen/

 5. Lasse skriver:

  På 70-talet hånade vi de reaktionära moralens väktare som bistert höll moralens fana högt. Nu är de tillbaka och dessutom med massivt stöd från alla tänkbara opinionsbildare.
  Pendeln har sannerligen svängt ordentligt.

 6. Heidegger skriver:

  @Lasse Dagens moralister håller sig med lite annan terminologi (kulturmarxism) men mekismerna får nog antas vara de samma: d.v.s. uttrycka sin egen förträfflighet mm.

 7. Inge skriver:

  ”På 70-talet hånade vi de reaktionära moralens väktare som bistert höll moralens fana högt. Nu är de tillbaka och dessutom med massivt stöd från alla tänkbara opinionsbildare.
  Pendeln har sannerligen svängt ordentligt.”

  Spørsmålet er hvor ateistene henter moral fra.

 8. Heidegger skriver:

  @Inge

  Kulturmarxisterna tror (i de fall de inte är renhetsivrare -det senare är nog är vanligare) att de kan uppnå Rättsvisa (stort r). Djupare än så har de inte tänkt.

 9. Doktorn skriver:

  Jag förstår inte det höga tonläget i gamla Alma Mater Uppsala. MR är ju bara en i raden av sysslolösa lycksökare med det offentligas bidragspengar i sikte i en tid av djup andlig nedgång, vars smak han tycks väl anpassad till. Lite pikant att förlagan gjordes av en 9-åring – månne har ungarna bibringats tidsenlig sexualundervisning i småskolan? Krisen vi genomlever är djup. Enda räddningen – skippa all ’accepterad’ media och bli Era egna åsikters herrar.

 10. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Pendeln har faktiskt inte svängt.
  Etablissemang som etablissemang, som försvarar sina positioner, nu som då. Skillnaden är enbart retoriskt finlir.
  Det osmakliga (och förvirrande för de obelästa) i vår tid är att det är vänsterfloskler som brukas för att förtrycka och markera social högfärd mot ”mindre fint folk” ur det folkdjup som skapade det gemensamma hem det gamla etablissemanget till vissa delar tvingades släppa. Nu firar de sina positioner genom semiillitterata tillika vänsterliberala budbärare. Dessa anar men kommer aldrig att inse kraften i Vilks RH varför det fegas i parti och minut.

 11. Heidegger skriver:

  @BGV jag håller till viss del med, men gör ett IQ-test och begrunda sedan att halva sv befolkning ligger under 100. En osjälvisk styrande elit vore att föredra, problemet är förstås att en sådan aldrig funnits och aldrig kommer kommer att finnas..

 12. mohammad skriver:

  Heidegger och Dafne…

  Symptomatiskt att du associerar till sexköpslagen, är det så du ser dig själv vid ett avskaffande av lagstiftningen..?

 13. CeDe skriver:

  En tandlös lag från början. Vill man på allvar stävja prostitution så bör väl både köpare och säljare lagföras. Att nuvarande utformning har sin grund i att man vill skydda de svaga säljarna det hjälper ju ingen – utom möjligtvis hallickarna.

 14. Pöbeln skriver:

  @mohammad
  LOL

 15. CeDe skriver:

  Dessa är just psykopatiska islamister!

 16. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Också Saudiregimen får väl då ses som psykopater.

  http://www.expressen.se/nyheter/dokument/saudi-prinsessorna-ar-fangar-pa-slottet/

 17. Heidegger skriver:

  @Mohammad Mitt i prick!

 18. Doktorn skriver:

  Satans dolda hand

  har med diverse påtryckningar trollat fram dagens kulturella vacuum, exempelvis den löjliga installationen på Ekonomicum i Uppsala eller all slags dunka-bunka skit IQ hundra minus personer laddar ner i sina ipodar och sedan terroriserar sina begåvade kamraters resemiljö med i tåg och bussar. Första Iraqkriget avslutades med en en uppseendeväckande grym massaker på 150 000 flyende soldater – det var Pres. Bush den äldres Purim-present till Lucifer. Just denna dag inföll nämligen Purim 1991 (Andrew Harrington Hitchcock). L’s tillbedjares framfart kan spåras i och efter varje tillfälle av regiocid i vår historia. Varje gång har mörksens makt ökat – från ’A History of Central Banking’, Stephen Mitford Goodson, 2014. Tiden 1815 – 1918 kallar kan ’Rothschieldklanen kontra folket’. Världskrigen kunde de planera oroväckande bra. Endast Finlands hjältemod blev ett streck i räkningen, samt de (jättehemliga) internationella SS-brigadernas, annars hade vi fått NVO i Sverige och på kontinenten redan 1945. Det tredje världskriget kanske började den 11 september 2001, när tvillingtornen med ett dittills okänt helvetesvapen förvandlades till nanodamm. Trots att man obs! ’tillät’ Dr. Judy Wood beskriva alltsammans i en påkostad bok, vägrade den traumatiserade intelligentian tro henne. Detta var – mina damer och herrar – anestesiläkarens kontroll att narkosen fungerar och patienten sover. Civilsationen i senare bronsåldern kollapsade fullständigt. Antiken gick samma väg. Nu har Rothschieldarna tagit ledningen i senaste komplotten mot frihet och välmående, vilken inleddes med Karl den förstes avrättning 29 januari 1649 och sedan dess sakta med ockrandets vapen bitit sig allt längre in i historien.

  När skall Kristus återkomma och än en gång kasta månglarna ut från templet?

 19. Pöbeln skriver:

  Jag bara säger att min position inte skiljer sig så mycket från CIA:s eller Obamas position.

  Var CD har sin position kan vi bara ana…

 20. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Varför är du en sån religionsvurmare? Är du lika förtjust i den kristna högern -röstar du KD?

 21. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Tur för Saudikungarna och prinsarna att de inte lever i Sverige. Då hade de åkt fast i sexköpslagen.

 22. Pöbeln skriver:

  CD
  You bet…

 23. Pöbeln skriver:

  Heidegger
  Nu förstår jag dig inte alls…kan du förtydliga ditt resonemang?

 24. CeDe skriver:

  Pöbeln,

  Var man står är bara ett epitet. Vad man står för är det som räknas!

 25. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Tycker mig kunna skönja en viss asymmetri: du talar dig varm för jihad och Islam men brinner ditt hjärta lika starkt för den kristna högern i USA?

 26. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Menar du att Obama och CIA tillhör den kristna högern i USA. Du skämtar…

 27. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Nej så menade jag visst inte..

 28. Pöbeln skriver:

  Vad jag är emot är kategoriseringar. Jag skulle inte säga att alla kristna bränner och mördar svarta i usa även om KKK gör det. Förstår du vad jag menar…? Men jag kan säga att KKK handlingar är barbariska….

 29. mohammad skriver:

  Elected President George W Bush i sitt tal inför kongressen 20 september 2001:

  ”We gonna play them against each other.”….

 30. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Kategoriseringar är grovkorniga, oprecisa och politiska till sin natur, problemet är de nödvändiga instrument i en komplex värld – så länge man inte hemfaller åt naiv realism är det väl inget större problem?

 31. Heidegger skriver:

  ..sociala kategoriseringar ska jag säga, inom fysiken är man nog hyfsat precis..

 32. Pöbeln skriver:

  Hahaha…

 33. mohammad skriver:

  @Heidegger

  Du kanske skulle stått över de sista tolverna…

 34. Heidegger skriver:

  @Mohammad Utveckla käre bror..

 35. Pöbeln skriver:

  Ymnighetshornets tunna skramlar ganska högt den också. Vad vill han? Är han för el emot vapenexporten…? Att vi blir förda bakom ljuset är ju inte direkt någon nyhet. Vapenfabriken tex…

 36. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Det är korrekt. Det är ändå hur som haver skamligt att vi exporterar till en militärdiktatur, att likställa med Storumans järnmalm som gick till Auschwitz-ungarna…(trots att det säkerligen gav några hederliga norrlänningar jobb)

 37. Inge skriver:

  Heidegger: @Mohammad Utveckla käre bror.

  Mohammad argumenterer aldri for sine meninger, fordi han da vil bli sårbar for motargumenter.

  Så langt jeg kan se er Mohammad et troll.

 38. Heidegger skriver:

  @Inge Så är det nog, han kämpar med att få metaforiska tolkningar av profetens lära gå ihop med upplysningsarvet, och när det blir besvärligt kommer trollandet som ett brev på posten..

 39. minnesdagen skriver:

  Tack doktorn 11:31, kände inte till Judy Wood.
  Helt klart att tornen exploderade.

  har nu tittat på denna video:
  https://www.youtube.com/watch?v=sRlYwyqDA3Y

  På samma tema:
  http://bollyn.com/#article_15034

 40. CeDe skriver:

  Vi får ge mohammad kärlek, vända andra kinden till. Det är nog det han söker – kram mohammad!

 41. mohammad skriver:

  Kram CeDe…

 42. Inge skriver:

  CeDe,

  All ære til deg og din tilnærming, men jeg skulle likevel ønske at Mohammad deltok i en seriøs diskusjon.

 43. Från Graven skriver:

  Inge

  Jag tror du redan har definierat varför det inte går.

  mohammad kan ibland backa upp sina argument – men endast i juridiska ställningstagande.

  På alla andra områden duckar hen eller trollar hen.

 44. Heidegger skriver:

  @Från Graven Precis Mohammad är väldigt fixerad vid lagboken och Koranen..

 45. Från Graven skriver:

  från det ena till det andra; saxat ur DN idag:

  Grundaren Lars Hedegaard – som gjort sig känd för kraftigt antimuslimska åsikter och bland har anklagat muslimer för att våldta sina egna barn – har liksom Vilks varit utsatt för attentat.

  Nu har jag inte informerat mig om precis allt Lars Hedegaard sagt, skrivit och gjort, men när media använder termen ”antimuslimska” så ringer alla larmklockor – antagligen har LH helt enkelt kritiserat islamsk doktrin.

  För meningen ”anklagat muslimer för att våldta sina egna barn” så ringer larmklockorna dubbelt! Antagligen har LH helt enkelt problematiserat barnäktenskapen inom vissa islamska kulturer – än idag – hänvisat till Mohammads egna sexuella övergrepp på en nioåring; samt återigen problematiserat islamsk doktrins normerande acceptans.

  ”sina egna” barn misstänker jag (utan att ha kontrollerat än) antingen vara en medial omformulering för att smutskasta honom; alternativt en kollektiv anspelning av LH, dvs inte att muslimska fäder våldtar sina egna döttrar.

  Jag vet som sagt inte säkert eftersom att jag inte kontrollerat (än) men skulle jag tvingas satsa pengar på ett av alternativen så tror jag mina pengar är säkrast om jag satsar dem på att media sin vana trogen medvetet förvrängt.

  Just my two cents…

 46. CeDe skriver:

  En stor kram till Lars Vilks också i hans tuffa tid.

 47. Från Graven skriver:

  Alltför ofta ställer jag mig frågan nuförtiden vad som är den principiella skillnaden mellan svensk public service och Putins statskontrollerade media; samt skillnaden mellan svensk gammelmedia och de icke statskontrollerade men ändå statstrogna media i Putins Ryssland.

  Den objektivitet som BBC försöker upprätthålla med viss framgång har vi inte i svensk Public Service.

  Detta är det starkaste argumentet för att slopa Public Service!!!

  Privatägd media vet man att vara kritiskt inställd till.

  Alltför många svenskar tror naivt att Public Service särställning förpliktigar m.a.p objektivitet och att denna därmed upprätthålls.

  Farligt.

  Mycket farligt.

 48. minnesdagen skriver:

  Vad som normalt saknas i analyserna av 911 är… ,
  Alla arkiv och all information som förstördes.

  Motivet, att starta krig, är, möjligen motivet för 911.
  Men att dom valde WTC, och speciellt WTC7, som inte träffades av något plan, beror på speciella myndigheter, deras utredningar och arkiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.