1991: När poeterna går i barndom

Jo, så är det ju, och det gäller även för de bevingade poeterna, att då känslosamheten får sin eruption kan lite av varje dyka upp. Theodor Kallifatides försvarar begränsningar i yttrandefriheten med en retorik som är värdig den värste politiker (DN). Med en liten omskrivning av det mest svallande inslaget i hans text får man en annan historia:

När man frågade henne hur hon hade orkat med allt detta svarade hon inte med ord. Hon pekade med handen mot det bleknade porträttet av Stalin. Hon var övertygad kommunist. Hemma hade hon ett miniatyrkapell där hon hade en bild av Lenin och en statyett av Marx.
Hur enfaldig måste man inte vara för att hävda att det finns en rätt att skända hennes ikoner, att spotta på hennes tro, ringakta hennes liv och kalla sådant barbari för en demokratisk frihet? Och inte nog med detta, utan dessutom hävda att man inte gör något.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

129 svar på 1991: När poeterna går i barndom

 1. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Ja, mycket, mycket sorgligt.

 2. Pöbeln skriver:

  Men GRAVEN, du frågar och frågar alla oss som försöker se vägar framåt i allt detta, och du landar tillbaka på en fråga om ett specifikt innehåll i koranen. Men nu vill jag fråga dig:
  HUR SKA VI/DU LÖSA PROBLEMEN I MELLANÖSTERN?

  Är det krig, utrotning, propaganda eller rent av upplysningen som ska bära segrarens fana? Hur ska du ha det? Och relativisera inte ditt svar nu!

 3. Doktorn skriver:

  Underbart! Nu börjar bloggen arta sig till en ’Group Process’ à la Arnold Mindell. Det fanns synliga roller i debatten-argumentationen – vilka alltid uppmuntrades till att bli öppna gräl. Ingen gick säker med sin ’heder’ – men innan upplösningen kunde ske – alla tystna och en ’ängel skrida genom rummet’ – måste ’the ghost role’ identifieras (vad ingen vågade påpeka). ’Grupprocess’ var en fantastisk upplevelse.

 4. Doktorn skriver:

  ’Ghost Role’ på Vilks bloggs

  ständiga ventilerande av konst, muslimer, vänsterliberaler mm. är något ingen – vare sig mäster Vilks, eller någon i hans hängivna skara ännu satt ord till och utan vars beaktande ingen fred komma kan, nämligen motorn till alltihop, palestiniernas situation.

 5. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Upplysning; utbildning, utjämning av resurser; det kommer naturligtvis att ta tid.

  Under tiden är det ju vansinne/baklänges att tappa upplyst, jämlik terräng åt konservativ islam & islamism i länder som redan, sedan tidigare, gjort upp med medeltida läror.

 6. Från Graven skriver:

  Doktorn

  Ja Palestiniernas situation är naturligtvis en bidragande orsak. Olagliga bosättningar, expropriering, och dylikt elände måste upphöra.

 7. Beppe Grillos Vänner skriver:

  @Doktorn
  Palestiniernas situation?
  Njae, de må gälla specifikt deras belägenhet men knappast den övriga muslimska världen som behandlat sina egna medborgare samt minoriteter sju resor värre, plus medioker, usel (generellt sett) sjukvård, skola osv.

  Den palestinska frågan är snarast av operettkaraktär vid en bred jämförelse. Det arabvärlden lyckats med däremot är de insupit sina medborgare med en grov och grav antisemitism.
  Att detta kunnat ske hänger förmodligen samman med ett skall vi säga strukturellt mindervärde (gentemot väst) blandat med islam och annan upplysningsfientlig kulturell bråte.
  Tvivlar på att det skulle se så mkt annorlunda ut om palestinierna hade ett eget land de kunde göra inbördeskrig av.

 8. Ludvig K skriver:

  Hörde någon gång att antisemitism bland muslimer och vice versa var en ganska perifer sak innan Israel grundades – den infekterade konflikten mellan judar och araber är således ett västerländskt påfund och ingen anrik tradition.

 9. Pöbeln skriver:

  Graven verkar riktigt nykter idag 🙂

 10. Kenneth Karlsson skriver:

  Ludvig K: Har du hört talas om Muhammeds Medina-period, där han slaktade judar på löpande band?

 11. mohammad skriver:

  Tack Lars för att jag får vara med, att få ge och ta så som bara kompisar kan.

  Din blogg är en källa att ösa ur och din historia och engagemang är en inspiration långt utanför det rent konstteoretiska.

  Skönt att du är home and safe är det, var nu rädd om dig, du har mycket ogjort….

  /m

 12. Från Graven skriver:

  Ludvig

  Nej det stämmer inte.

  Islam börjar med en mass-slakt på judarna i Ummahn.

  800 män, kvinnor och barn.

  Om du kan din islams historia, så vet du att Mohammad togs emot i Ummah när han drevs ut ifrån Mecka. Efter att ha samlat efterföljare och växt i styrka och makt, delvis genom attacker på fredliga handels-karavaner.

  Judarna i Ummah handlade traditionellt med Mecka, och ”profeten” tog en dag detta som intäkt för att tacka dem för deras gästvänlighet med ett präktigt folkmord – på samtliga judar, som sagt, 800 män, kvinnor och barn.

  ”Profeten” behärskade nu Ummahn.

  Därifrån växte islams inflytande främst genom regelrätta krigskampanjer.

  Den skamliga behandlingen av Ummahs judar har alltid förklarats med judarnas ”svek” genom att handla vidare med Mecka (de hade inget att göra med Mohammads konflikt med Mecka).

  Sedan denna uppgörelse med judarna är islam MYCKET antisemitiskt.

  Och du Ludvig K – maler på med din okunniga, västfientliga SKIT som intelligensbefriad, outbildad förklaringsmodell på ALLT.

  Du är och förblir allt som är värt att förakta.

 13. sl skriver:

  @ mohammed, jag förstår att du tillhör den importerade fienden. 2015 års femtekolonn. Lögn och svek är grundläggande grepp vid islams expansion.

  @ Ludvig K, islams imperialistiska tradition var med från början, och ingår som motor i själva läran. Det lilla kriget i det heliga landet är en av islams många konsekvenser. Det palestinska folket är ättlingar till tvångkonverterade judar, islam började kriget och driver det fortfarande. Islams inbördeskrig är hundrafalt större. Överallt där det finns islam finns det krig; islam är krig. Även i Vårberg. Frånvaro av islam innebär en eliminerad krigsorsak.

  LV har förbrutit sig mot islams totalitaritet på samma sätt som judarna; han har förkastat islams överhöghet. Med all rätt! Det är förklaringen av RH.

 14. Pöbeln skriver:

  @Graven
  LOL

  Och det var en jude som förrådde Jesus. Tackar tackar. För antisemitismen rinner ju inte starkt
  i den kristna idétraditionens ådror. Nej då! Bara under 2000 år sådär.

 15. Ludvig K skriver:

  Tack FG för info. Formulerade mig slarvigt så jag får skylla mig själv.

 16. mohammad skriver:

  ”Om du kan din Islams historia…”

  Vilken pajas du är von Graven, den historielöse dilletanten visar sig nu också vara den revisionistiske fejken, jag knäcker mig i gapskratt!

  För den ynka trovärdighets skull som du ändå hade kvar von Graven…be Lars Vilks ta bort skämtet….

 17. Hemkär skriver:

  @mohammad.
  ”ta bort skämtet…” Vad menar du?

  Mohammed från Mecka var i grunden en trist person. En mobbare. En mördare.
  Om han levt idag hade han väl tillhört någon av våra 1% Outlaws. Hells Angels, Original Gangsters eller liknande klubbar. Något snille mer än att han var typ streetsmart går inte att finna i hans tvångsmässiga regelverk.
  Att tro på en gud blir inte bättre för att andra gjort eller gör det. Tro själv!

 18. CeDe skriver:

  Hemkär,

  mohammad är lite kaxig nu när han fått ihop det med LV.

 19. mohammad skriver:

  @sl

  Bättre kan du, det krävs mer av islamofobisk hätskhet för att få mohammad ur balans.

  Men varför undervisa Ludwig K, han har ju helt rätt!

  Allt sedan den första sionistiska världskongressen 1897 – ”Om Palestinas kolonialisering” – har ju judarna i organiserad form sökt att lägga beslag på området, så lätt då att kalla motståndet för antisemitisk.

  Härtill slarvar du ånyo med begreppsbildningen för att kunna lägga pusslet då båda folken är semitiska.

  Den verkliga antisemitismen står som Pöbeln mycket riktigt påpekar att finna i den kristna idetraditionen, det är ett historievetenskapligt faktum som du bara har att acceptera.

  Skall du slåss mot väderkvarnar får du söka andra jaktmarker…

 20. mohammad skriver:

  CeDe, för min del är jag öppen för en trekant….

 21. sl skriver:

  @ mohhamad

  din religion får dig permanent ur balans, du är en representant för själva obalansen. Islam är kraftens mörka sida, samhällsförgöraren. Att slippa islam är att komma i balans. Religionsfrihet är att slippa islam.

  Palestinerna är semiter, de är ättlingar till Israels urprungliga judar, tvångskonverterade till islam. 1897 är bara ett årtal.

  Funnes inte Israel skulle palestinierna mördat varandra i krigen som uppstår om islam under islam, nu senast Syrien. Islam innebär krig.

  RH är bara en bild, islam är kriget.

 22. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Du besvarade aldrig min fråga så här kommer den igen:

  Den postmoderna verklighetsuppfattningen är anledningen att Pöbeln är oförmögen att kritisera Islam, eftersom han därmed skulle reproducera fel verklighet. Eller hur Pöbeln?

  Liten hyllning till friheten för Pöbeln att läsa:
  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2015/02/frivillighet-eller-tvang.html

 23. Rurik skriver:

  Spännande detta !
  Men tror fortfarande det anspråkslösa namnet döljer en leninist.
  Den postmoderna verklighetsuppfattningen är ”maskirovka” , ett slags kamouflage.

 24. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Jag vill gå ett steg längre i mitt svar. Jag tror inte vi kan använda det postmoderna för att förstå samtiden, utan snarare måste vi se geopolitiken och det icke-linjära. En alldeles utmärkt kortfilm illustrerar vårt gemensamma predikament, vi kan inte längre se makt som kluster, utan som motsägelser. Politik idag opererar precis lika oförutsägbart och motsägelsefullt som kapitalism. Allt annat är hopplöst kvar i den gamla skolan…

  https://www.youtube.com/watch?v=wcy8uLjRHPM

 25. Från Graven skriver:

  mohammad

  Jag tycker du skall berätta för tråden vad Profeten Mohammad gjorde med den judiska Quray?ah-stammen.

 26. Från Graven skriver:

  ”Högerns goda våld”?

  Besynnerligt.

  Polisen har våldsmonopolet i Sverige. Och, som jag förstår det, får väktare använda sig av visst våld också.

  Men detta gäller ju oavsett regering – höger som vänster.

  Missar jag någonting?

  Ligger det motioner från något allians-parti eller SD som vill återinföra våldsinslag i skola eller hem?

  Jag är inte säker på att jag hänger med.

  Väktarvåldet mot 9-åringen bör ju utredas; precis som vid alla tveksamma våldssituationer.

 27. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Det handlar om kognition, som jag försökt säga tidigare. Du slänger dig med frågor och påståenden om obskyriteter i islam samtidigt som du vägrar försöka se ”the bigger picture” eller se dig i spegeln. Du fokar på en minoritet samtidigt som du undviker elefanten i rummet. Du vill ”rädda” kvinnor från (en högst reell) misogynitet i Islam, samtidigt som du vägrar se den samma i Kristendomen (se tex artikeln om barnaga). Samma med antisemitism, du vill stoppa den i islam men ser inte att antisemitismen är lika utbredd i den”kristna” världen. Vi som är bevandrade i antisemitismens uttryck vet att motståndet mot relativism såsom SD uttrycker sig är en antisemitisk tankefigur i sig (tydligt beskrivet i ”protokollet”)

  Jag kan lugna dig, det är inte IS som vinner den ideologiska striden, hur barbariska de än må vara. Det troliga är att du och jag kommer stå på barrikaderna mot ett helt annat hot. Men skulle det trots allt vara IS så lovar jag att jag kommer stå bredvid dig då också.

 28. CeDe skriver:

  ”Men skulle det trots allt vara IS så lovar jag att jag kommer stå bredvid dig då också” – Badoom!!!!!!!!

 29. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  1977
  Torbjörn Fälldins koalitionsregering – Centerpartiet, Moderata samlingspartiet och Folkpartiet – tillsatte en kommitté med uppgiften att undersöka hur barns rätt i samhället skulle kunna förbättras.

  1978
  Resultatet av denna utredning var SOU 1978:10 som rekommenderade att barnaga förbjuds i föräldrabalken.

  Detta blev även vad som föreslogs i Prop 1978/79:67, att inga barn får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling.

  Detta skedde under Ola Ullstens Folkpartiledda regering 1978.

  1979
  Det uttryckliga förbudet infördes 15 mars 1979 i föräldrabalken och gällde från och med 1 juli samma år.

  Återigen skedde detta under Ola Ullstens Folkpartiledda regering 1979.

  Det var m.a.o. högerregeringar som tillsatte kommitté, utredning, lade fram prop, och såg till att förbudet mot barnaga och kränkande behandling antogs av riksdagen 1979

  Frågor på det, Pöbeln?

 30. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Jag är inte kristen.

  Jag är inte ens ateist.

  Jag är en tämligen moderat (måttlig) antiteist.

  Varför tror du att ditt resonemang 21:30 på något sätt skulle kunna ha udden riktad mot mig???

  Jag är medlem av humanisterna och bekämpar all vidskepelse och alla omänskliga traditioner (inklusive sådana sprungna ur kristendomen).

  Dina rallarsvingar viner i tomma luften ikväll Pöbeln.

 31. Pöbeln skriver:

  @CD
  Vad dyster du är

  @Graven
  Nix. Som sagt, sverige var ett föregångsland här. Inga invändningar där, men läs mellan raderna och du kommer se en retorik som återkommer i alla konservativa regimer. Nämligen omsorgsargumentet, barnet förstår inte bättre, kvinnan förstår inte bättre osv.

  Sen kan man ju tillägga att det var kommunisterna (nej jag är inte kommunist) som föreslog avskaffande av skolagan 1945.

  Kognition således.

 32. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Jag är väl uttråkad… 🙁

 33. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Jag är väl uttråkad… 🙁

 34. Pöbeln skriver:

  Jag är väl uttråkad… 🙁

 35. Från Graven skriver:

  Läs du ”mellan raderna” Pöbeln – att allt som är ont kommer från högern, och att allt som kommer från från högern är ont.

  Jag nöjer mig med att titta på fakta.

  När en vänsterjournalist skriver att ”Sverige skulle inte gått i täten mot barnaga i dag” samt om ”det goda högervåldet” – så vet jag att chanserna är goda att vi har att göra med propaganda, historieförfalskningar, samt rena faktafel – samt att chanserna är ännu större att det var just högern som införde förbud mot barnaga.

  Men som sagt, fortsätt du med ditt ”läsande mellan raderna”, Pöbeln.

  Ironin!

  Ironin !

 36. Från Graven skriver:

  Och jag kan upplysa dig om – Pöbeln – att utredningen om enhetsskolan, som sedermera blev den statliga svenska grundskolan, tillsattes av högermannen Gösta Bagge; Ecklestiastikminister med ansvar för den statliga skolan; i Per Albin Hanssons samlingsregering.

  Vad är det du håller på med Pöbeln?

  En pissar-längst-tävling?

  Där du omedelbart pissa i brallan med fiaskot att försöka koppla motstånd till barnaga till ”högern” – och så var det högerregeringar som förbjöd den.

  Ironin!

  Ironin!

 37. Från Graven skriver:

  Får man påpeka att din ”kognition” är ordentligt ute och cyklar ikväll, Pöbeln.

  Har du druckit, eller något?

 38. Heidegger skriver:

  @Pöblen. Jag vill betona att jag inte tillhör batonghögern, utan snarare hippiehögern, har det inte helt klart för mig om du är anarkist eller repressiv vänster: du gillar sexköpslag etc..

 39. Från Graven skriver:

  Heidegger

  Risken är ju stor – med Pöbelns träffprocent – att han tror sig vara en sak, men uppfyller kriterierna för något annat.

 40. mohammad skriver:

  Von Graven

  En petitess bara (i all välmening): Det är de ledamöter som stödjer förslagen i riksdagen som skall ges poängen, inte de partier som bildar regeringsunderlaget.

  En kul grej (att vara stolt över): Förbud mot barnaga överhuvudtaget initierades av Kommunisterna genom förslaget om förbud mot skolaga redan 1945!

  Förslaget röstades dock ner av Socialdemokrater och Högerpartiet och det dröjde ända till 1958 innan skolaga förbjöds.

  Konklusionen: Sverige tycks ha varit snudd på rena talibanriket för inte allt så länge sedan…

 41. mohammad skriver:

  @Heidegger

  Hippie-vänster här, absolut för en förstärkt sexköpslag men ytterst drogliberal (av princip givetvis)….

 42. mohammad skriver:

  Pöbeln

  Som vanligt väldigt populär ser jag, grattis!…

 43. Från Graven skriver:

  Stackars mohammad – famlar efter halmstrån i sina försök att ignorera det faktum att det var Fälldins och Ullstens högerregeringar som tillsatte utredning, lade fram propositionen, och vars riksdagsmajoritet antog den, för att förbjuda barnaga och kränkande behandling av barn – åren var 1977, 1978, och lagen stiftades 1979.

  Skolexempel på hur man skjuter sig själv i foten Pöbeln!

  Stolpskott till damage limitation, mohammad.

 44. CeDe skriver:

  Drogliberalism kan ge utslag(i princip givetvis)..

 45. mohammad skriver:

  Stackars von Graven, som inte har läst på, men jag skall låta dig vara käre vän, du är ju trots allt bara en människa, du också…

  All lies and jest
  Still, a man hears what he wants to hear
  And disregards the rest

 46. Heidegger skriver:

  @Mohammad

  Hm intressant, vad säger Koranen om sexköpslagen mån tro?

 47. mohammad skriver:

  Koranen, som vid tiden den mest avancerade doktrinen till skydd för kvinnan, stipulerar en sexköpslag…

 48. Heidegger skriver:

  ser man på.. men sexarbetarna själva gillar ju inte lagen, hur ska man tänka där?

 49. CeDe skriver:

  Sexköpslagen i Koranen är ett sexköpsslående.
  mohammad gillar femkant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.