1956: En dag ej helt fri från hyckleri

Man skulle ju tycka att det gamla kravet på en balans i diskussionen mellan ”respekt” och ”yttrandefrihet” skulle ha en möjlighet i det här läget. Det är ju klart att dessa begrepp är politiserade. Men just därför är det svårt med medelvägen. Identiteten har sökt sina symboler och det är mer eller mindre betongfast. Charlie Ebdo har tillfälligt skapat en samstämmighet men det är naturligtvis fråga om en stund i sorgen. Man får dock inte glömma att Charlie Ebdo inte har setts med alltför blida ögon. När tidskriften för några år sedan gjorde sitt Muhammednummer fick de stark kritik (”onödigt”, ”respektlöst” etc.). Man fruktade också att det skulle utbryta upplopp. Men den gången hände just ingenting. Charlie Hebdo har inte varit intressant i Sverige. I konstvärlden är det en marginell händelse. Karikatyrteckningar befinner sig sällan i konstens mittfåra och Charlie Hebdo kan utan vidare sägas sakna ”rätt radikalitet”.
Det skrivs mycket och lite trevande för att få de givna identiteterna på plats igen. Några påminner oss om den grad av hyckleri som I am Charlie drar med sig. Lars Åberg erinrar sig (SDS) om den bristande uppslutningen för mig och Westergaard. Logiken är enkel, man bör bli ihjälslagen för att bli tagen på allvar.
En fråga som valsar runt är om terroristerna representerar Islam. I denna definitionsfråga kan, som i så många andra fall, den institutionella teorin hjälpa till. Islamvärlden uppfattar terroristernas tolkning av Islam som en avart, så mycket avart att den skulle vara något annat. Det är vad man brukar säga inom konstområdet när det handlar om kontroversiell konst. Men det är alltså en fråga om kvalitet. Terroristislam betraktas som Islam av mycket låg kvalitet, men i klassificeringsmässigt är det svårt att komma fram till något annat än att den tillhör fältet. Som det brukar heta: ”Det finns inte ett islam utan många”.
Islam som fredens religion är en annan återkommande stöttespelare. Den brukas främst ironiskt men EXPO gör en markering av dess boktsavlighet genom Daniel Poohl. Den salomoniska lösningen på detta är att ingen av de mosaiska religionerna är särskilt fredliga. I teorin är Kristendomen tämligen fredlig medan Islam är betydligt mera burdus.”Fredens religion” lär vi inte hitta i någon av dessa. Poohl gör för övrigt vad han kan för att hålla fast den åtråvärda identitet. Detta drag, att försöka återta de behärskade områdena finner man också hos Natalia Kazmierska som anstränger sig för att väga upp Charlie Hebdo med Breivik. Att likheten mellan den islamistiska terrorn och Breiviks solitära galenskap inte riktigt går ihop noteras naturligtvis inte.
Några artiklar gör hederliga försök. Kenan Malik gör det han brukar genom att försöka stävja motsättningar och de näraliggande beskyllningarna som ständigt är verksamma kastvapen. Men det är svårt att få något igenom, den som äger en övertygelse och identitet har sitt eget skruvstäd.
En bra artikel är skriven av Zizek. I varje fall som beskrivning av det rådande dödläget. Sedan är det givetvis så att Zizek också siktar på det han är övertygad om: Lösningen på allting är en ny vänster. Det kan mycket väl vara riktigt bara vi fick veta hur en ny vänster verkligen skulle vara funtad. Men det kanske räcker med frågan: Vi behöver en helt ny vänster – har vi några förslag?
Zizek menar också att terroristen är avundsjuk på den moderna människan, liksom att det också finns något av en omvänd avundsjuka. Den moderna människan saknar det totala engagemanget och hängivelsen. Något kan det väl ligga i det men dock undrar man vad som är att föredra. Den moderna människan skapade yttrandefriheten för att utmana Det Allsmäktiga Auktoriteten. Den får man nog vårda så gott man kan.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

131 svar på 1956: En dag ej helt fri från hyckleri

 1. CeDe skriver:

  Heidegger,

  Det verkar inte var mycket som Pöbeln egentligen förstår. Han får kvarsittning!

 2. Heidegger skriver:

  Det terroristerna gör är gott i deras värld, allt som betyder något är LIVET EFTER DETTA, vad är världsligt lidande i jämförelse med EVIG LYCKA/EVIGT LIDANDE? Det är klart att det är farligt när hundratals miljoner människor efter Hiroshima har sådana vanföreställningar.. Väx upp!

 3. Pöbeln skriver:

  @Greven

  Om tu tänker efter så har jag redan svarat på din fråga…

  Jag ser inte någon religion som en fungerande samhällsmodell. Detta trodde jag du redan fattat.

  Sen är inte religion den enda maktordningen där ute. Se det och kanske ni också kommer in i det 22 århundradet och förstår strukturell analys.

 4. Pöbeln skriver:

  Nu VET heidegger på något magiskt vis att hundratals miljoner (antar muslimer du menar) är ute efter att detonera en atombomb på hens bakgård.

 5. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  OK – tack! (helt ok svar i mina ögon)

  Men jag börjar blir orolig

  – Du tycker inte att islam är en fredens religion
  – Du tycker inte Sharia är en acceptabel samhällsmodell

  Du…. har väl inte gått och blivit… främlingsfientlig???

 6. Från Graven skriver:

  Jag menar – du börjar ju låta som Björn Söder!

 7. CeDe skriver:

  Haha, snyggt jobbat Graven!

 8. Heidegger skriver:

  @Pöbeln Trots att du hela tiden pratar om att sätta sig in i den Andres berättelse så är du oförmögen att leva dig in i extremisternas värld.. En värld som knappast är unik utan författades av en psykopat för 1500 år sedan..

 9. Heidegger skriver:

  @ Frän Graven. Bra jobbat.. men jag misstänker att Pöbeln snart kommer börja om på ruta 1.. som en trasig LP… Väntar med spänning pä muslimska attityddata!

 10. Heidegger skriver:

  Bara som en liten påminnelse kan det vara värt att veta att de intellektuella i Frankrike och Storbritannien konsekvent och framgångsrikt lobbade för nedrustning under mellankrigstiden.. för att säkra världsfreden.. så kom 1939..

 11. Pöbeln skriver:

  @Graven

  Suck. Nu gör du som Heidegger och klistrar dina egna ord på mig. Trodde du var smartare än så.

  Men visst, nyfiken på dina siffror, även om din kognitiva tillvaro verkar orubblig.

 12. Pöbeln skriver:

  @Heidegger

  Ja, så kom högern och förstörde alltihopa.

 13. Från Graven skriver:

  Ja, det var lite elakt Pöbeln; kunde inte låta bli! 🙂

  Fortfarande kompisar?

 14. Från Graven skriver:

  Källa – PEW Research

  Support for Sharia

  % of Muslims who favor making sharia the official law in their country

  Russia** 42
  Kosovo 20
  Bosnia-Herz. 15
  Albania 12
  Kyrgyzstan 35
  Tajikistan 27
  Turkey 12
  Kazakhstan 10
  Azerbaijan 8
  Malaysia 86
  Thailand^** 77
  Indonesia 72
  Afghanistan 99
  Pakistan 84
  Bangladesh 82
  Iraq 91
  Palestinian terr. 89
  Morocco 83
  Egypt 74
  Jordan 71
  Tunisia 56
  Lebanon 29
  Niger 86
  Djibouti 82
  DR Congo 74
  Nigeria 71
  Uganda 66
  Ethiopia 65
  Mozambique 65
  Kenya 64
  Mali 63
  Ghana 58
  Senegal 55
  Cameroon 53
  Liberia 52
  Chad 47
  Guinea Bissau 47
  Tanzania 37

 15. Från Graven skriver:

  Det är oroväckande många islamska stater med en majoritet som är för Sharia som samhällsbärande juridiskt sytem

  När det där har sjunkit in kommer det lite siffror på hur många av Sharia-förespråkarna som anser att Sharia även bör omfatta icke-muslimer.

  Samt

  Hur många Sharia-förespråkare som menar att dödsstraff är lämpligt för avfall från islam (apostosi).

 16. Från Graven skriver:

  Det spektakulära är att det börjar finnas tillgång till kvantitativa data på muslimers attityd till olika islamiska fenomen.

  Vi kan alltså sakta men säkert börja fundera på ifall uttalanden som att ”en försvinnande liten minoritet av världens muslimer [tycker si eller så]”

  Och omvänt.

  Helt klart är att ”en liten fraktion av muslimerna förstör för majoriteten” är ett högst analyserbart påstående idag.

  Det börjar bli spännande!

 17. Ludvig K skriver:

  Med undantag från Malaysia möjligen så speglar ju de länder med högst procent rätt väl de flesta av världens oroshärdar just nu… tror procentandelen hade sett annorlunda i Afghanistan i slutet av 60-talet. Det skulle isf bekräfta att folk i krisdrabbade områden söker sig till religionen.

 18. Ludvig K skriver:

  Men vad tycker du vi ska göra med den där informationen, bäste von graven? trycka upp i stora plakat och smälla upp? Tapetsera våra boningar med? Steka i smör och äta på mackan?

 19. Heidegger skriver:

  Skulle vara intressant med siffror från EU-länder.. det har gjorts studier i Storbritannien eller USA tror jag, där hade man ”unga män” som egen kategori.. Annars mycket intressanta siffror!

 20. Heidegger skriver:

  @Ludvig K. Vi kunde börja med att läta svenska skolan bli en motpol, där en sekulär hållning lärs ut, sluta sponsra Islamism via skattsedeln osv..

 21. Heidegger skriver:

  @Ludvig K o Pöbeln. En ingång i ämnet för er kan vara att läsa Nalin Pekguls ”Men jag är ju svensk” ..

 22. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  Titta på Indonesien.

  Det är det fjärde folkrikaste landet i världen; med 252 000 000 invånare. Dvs, en kvarts miljard – av världens 1.6 miljarder muslimer.

  Deras giftermålslagstiftning är redan i linje med Sharia.

  Män får ha fyra hustrur – men kvinnor får inte ha fyra män; osv osv.

  Börjar 25-öringen trilla ned m.a.p. vad världens muslimer kanske egentligen tycker, när allt kommer omkring?

 23. Molly skriver:

  Bästa von Graven
  Hur är det? Har kvinnor i allmänhet rösträtt i dessa länder? Sharialagen ger ju män oändliga förmåner, och de vill man ju inte ge upp utan strid. Det skulle förklara de höga siffrorna.

 24. Från Graven skriver:

  Jag hade f.ö. en brevvän i Indonesien.

  En flicka jag träffade i Indonesien för länge sedan.

  Tyvärr har hon – efter att ha blivit allt hätskare i tonen angående väst – slutat skicka brev (vi diskuterade aldrig politik; men hon var mycket ”islamskt” medveten mot slutet).

  Jag såg hennes profilbild på ett bokforum förra året. hijab och hela köret. När vi kände varandra gick hon utan hijab.

  Jag blir orolig när jag observerar den här typen av strömningar i världen.

 25. Från Graven skriver:

  Ingen aning angående rösträtt – men det går väl att ta reda på. Det är ju en relevant fråga.

 26. Från Graven skriver:

  Ser man på!

  Pseudoliberalerna på DN har vaknat till liv!

  http://www.dn.se/ledare/signerat/susanna-birgersson-krossa-boko-haram/

  Nu passar det! Fram till häromveckan hade ju Boko Haram ”inget med islam att göra” enligt DN; men nu talar man om ”dödsdyrkande islamism”.

  OK – hyckleriet vet inga gränser. Alla vill ”vara Charlie” idag. Men tills nyligen svartmålade man alla som försökte problematisera islamsk doktrin. Ynkryggar!

 27. Ludvig K skriver:

  25-öringen trillade ingalunda ner, om du tycker att jag ska knyta an till exempelvis ”islamiseringen” av Europa, massakern på Charlie Hebdo etc.

  Men jag håller med dig om att strömningarna i världen är oroväckande. Jag undrar dock vad som blir bättre av att få folk att känna sig ovälkomna. Det är nog den enda reella effekt jag kan se av er typ av retorik och informationshantering. Och jag tror det finns samband mellan denna känsla av att inte vara välkommen och radikalisering.

 28. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  14% av Frankrikes befolkning >i>stödjer IS(!) enligt en opinionsundersökning för några månader sen.

  Du kan lugnt ta bort dina citationstecken runt ordet ”islamiseringen” [av Europa]

 29. Heidegger skriver:

  @Ludvig K, om du betraktar Sverige tror jag att det finns visst fog för påstiendet att utanförskap kan leda till radikalisering. Segregation plus arbetslöshet plus välkomnande imamer (betalda med oljepengar). Lösningen borde stavas Integration/Assimilation. Hur görs detta? Enkelt strama åt invandringen så att vi bara ger TUT till flyktingar med FN-status, sedan låter vi löner för okvalificerat arbete sjunka en bra bit. I kombination skall bostadsmarknaden avregleras (ett till stockholm får plats i stockholms län om vi ruckar lite på ”gröna kmherernas” restriktioner enl. Stockholms handelskammare och vi har bland de högsta byggkostnaderna i världen)

 30. Pöbeln skriver:

  Det bor bara 4-5 miljoner muslimer i Frankrike. Så då måste en betydande del icke muslimer stödja IS…

  Tro inte allt ni läser.

 31. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  ICM Resarch (gå in på icmunlimited.com)
  Attidydundersökning angående ISIS för Storbritannien, Tyskland, Frankrike, 11-13 July 2014.

  Av den Röstberättigade befolkningen indelade i åldersintervallen 18-24. 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+

  Så fördelar sig nettot av de positivt inställda, som följer – 27, 22, 20, 10, 10, 11% – enligt frågan:

  Q2 From what you know, please, tell me if you have a very favorable, somewhat favorable, somewhat unfavorable or very unfavorable opinion of the Islamic State of Iraq andthe Levant otherwise known as ISIS?

  Det viktade total-netto för för åldersgrupperna röstberättigade blir 16% för frankrike (motsv 2% för GB, 7% för Tyskland)

  Frankrike har en stor population från tidigare franska kolonier i nordafrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.