1945: Så var det en ny föreställning av identitetspolitiken

Identitetspolitikens popularitet är inte att ta miste på. Idag visade sig vara en dag som bäddar för den ständigt suspenderade diskussionen om svenskheten. Jag antar att de flesta känner till Björn Söders uttalande om vilka som är svenskar. Egentligen var det något helt okontroversiellt men antingen tänkte sig Söder och SD inte för – eller också gjorde de just det. Ja, hur skapar man en medieerektion? Den vanliga visan, numera, är att något kommer från SD-hållet och därefter bryter det lös. Hittills har det fungerat för SD. Och förmodligen gör det så igen. Politiska uppfattningar brukar inte skilja sig från religiösa. Man tror på något och misstror annat. Mer än så behövs inte, känslorna sköter resten.

Alla svenska medborgare uppfattar inte sig själv som svenskar. Och alla svenska medborgare betraktas inte av majoriteten av svenskar (etniska och kulturella sådana). T ex kan en norrman som har varit svensk medborgare under många år se sig som norsk. Och omgivningen refererar ofta till personen som ”norrmannen”. Ett annat exempel är historien om den finske radioreportern som besökte finländare som hade slagit sig ned i Kanada. Han intervjuade bland andra en äldre kvinna och frågade hur det var att vara i Kanada. Jodå, det var hur bra som helst bortsett från en sak. Det är så många utlänningar här.

Ett av de aktuella diskussionsinslagen har handlat om huruvida man kan vara både svensk och något annat på samma gång. Soran Ismail (DN) uppfattar sig som 100 % svensk och 100 % kurd. Det är teoretiskt möjligt, men man kan vara säker på att svenskarna i första hand ser honom som invandrare. Man får komma ihåg att svenskheten i praktiken följer den institutionella konstteorins modell: Det som svenskvärlden betraktar som svenskt är svenskt. Däremot är det möjligt att vara lite av varje men som det brukar bli i sådana fall blir man det ena åtminstone lite mer än det andra. Ett exempel som jag har nämnt från konstvärlden är den som är modeskapare och konstnär. En sådan person kan uppfatta sig som 100 % av båda men konstvärlden avgör saken genom sin bedömning. I den ovan länkade artikeln till DN säger Lena Paser Körösi ”Jag identifierar mig själv, ingen annan ska göra det åt mig”, säger hon till Dagens Nyheter /…/ När andra talar om för mig vem jag är, är det inget annat än en förolämpning. Det är fullständigt oacceptabelt”. Det hjälper inte att själv vilja, man styr inte i någon större utsträckning över hur man uppfattas.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

40 svar på 1945: Så var det en ny föreställning av identitetspolitiken

 1. Ateisten skriver:

  Björn Söder kommer ju från Skåne och talar en dialekt som vi i övriga Sverige har vissa svårigheter att förstå. Dessutom har Norrbotten varit svenskt långt innan Skåne blev det och judar har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Tillhör alltså Hr Söder den svenska nationen?

 2. Rune skriver:

  Jag känner inte Lena Paser Körösi men hon tycks ha en väldigt storslagen självbild? Om jag skulle uppfatta henne som svensk har jag ingen aning om förrän jag har sett henne eller träffat henne.

 3. Tallskog skriver:

  @ Ateisten
  De första judarna tog drottning Kristina till Sverige. Livläkare + affärsmän. Endast ett fåtal familjer. De flesta ”judar” med svenskt medborgarskap (ofta dubbelt) har kommit till Sverige under 1900-talet.
  Samerna har bott i Sverige ca 2000 år. De räknar sig själva som en annan etnicitet än svensk.
  Skåningarna är nordisk ras, oavsett dansk/svensk. Nordiska folk har bott i Norden i tusentals år och har folkrättslig äganderätt till Norden.
  NWO-diktaturens agenter gör ingen samhällsnytta. Det vore underbart om de emigrerade.

 4. Adam skriver:

  På ena sidan står vänstern och talar om klass, på andra sidan högern och talar om kultur, i mitten liberalerna och talar om individen. Alla brister, alla har inneboende problem. Trots det tillhör vi alla ändå endera ideologin. Är själv en liberal. Det är inte förnuft, bästa alternativet. Upplever världen så.

 5. Heidegger skriver:

  Stötta Svensken Tino Sanandaji med sitt nya forskningsprojekt: https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/moral-superpower-a-book-on-immigration-by-tino-san. -har fått in över 120000 kr första 10timmarna!

 6. Frensen skriver:

  Det hela är helabsurd.

  ”Hur kan du säga, att judar (samer, kurder, finnar)inte är svenskar?!”

  Jo, men de säger ju själva, att de är just judar (samer, kurder eller finnar)!

  ”Det finns inga svenskar. Alla, som bor i Sverige, är svenskar”. ???

  ”. Alla, som bor i Sverige, är svenskar. Sverige är ett mångkulturellt land och ska stötta alla etniska minoriteter, att de kan bevara sitt språk, kultur och etniskt identitet.” ???

 7. Från Graven skriver:

  Adam

  De svenska liberalerna har slutat tala om individen.

  Lena Andersson – libertarian – är väl egentligen den enda som är ideologiskt medveten och någorlunda konsekvent.

  Resten av liberalerna har helt tappat kompassen och bryter ofta och ogenerat mot liberala grundvärden (även socialliberala) i den konsensusorkan som blåser genom både media och politik.

  De kallar sig liberala men är egentligen ideologiskt hemlösa och verkar helt omedvetna om detta.

 8. CeDe skriver:

  È inutile ciamare non risponderà nessuno.

 9. Ludvig K skriver:

  Ja, hur skapar man en medieerektion? Den vanliga visan, numera, är att något kommer från SD-hållet och därefter bryter det lös.

  …och en lika vanlig visa tycks det numera vara att professor Vilks och andra ”fritänkare” utesluter att det finns poänger i kritiken, och blir därmed diverse mörka makters partner i brott.

  Tycker Björn Söder kan hålla snattran med vem som är svensk eller inte. Han är inte i position att göra sådana bedömningar. Alla som har sett sig omkring här i världen vet att man kan vara fler än en nationalitet. Skönt att kritiken blev snabb och inte lät vänta på sig.

 10. Ludvig K skriver:

  Tycker också det är sorgligt att du blandar ihop kritiken mot Söder med det luddiga begreppet ”identitetspolitiken”. Den identitära i frågan är ju i själva verket Björn Söder, som gör anspråk på att bedöma vilka identiteter Sverige utgörs av. Det är ju Björn Söder som bedriver identitetspolitik.

 11. Doktorn skriver:

  Bror Vilks resonemang om konstvärldsparallellen till etnicitetsanspråk liknar ett vinnande sublimt schackdrag som ställer hela partiet över ände.

  ***

  Men nu får vi inte försumma tillfället att försöka häckla överheten en smula. Deras hemliga och heliga skrift beskriver alla världens folk utom dem själva som själlös boskap.

  Tror ni därför verkligen detta hemligheternas folk känner sig vara svenskar i svenskarnas land (eller kanske fransoser i fransosernas)?

  De känner sig mycket ädla och renrasiga samt hålles i järngrepp av sina präster vilka fostrat dem till lojalitet allra mest mot sig själva och utövar en icke försumbar tankekontroll över sina fårahjordar. Därför uppträda de alltid som ’en man’.

  Det är bara på låtsats de definierar sig som svenskar etc. för att bättre kunna ägna sig åt alla hemligheter de lärt sig leva efter.

  Därav en viss förutsägbar tendens till överkänsligheter.

  Det elfte Guds bud lyder:

  ”Thou shalt not be found out!”

 12. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  Vad – i sak – är det som Söder säger du inte håller med om?

  Om vi skall kunna bena ut vad som är vad så vore det bra om du kunde referera till Söders egna ord i Orrenius intervju och undvika åsikter som andra tillskrivit honom.

 13. Tallskog skriver:

  Uppslag till blogginnehavaren som har stort intresse för bildkonst + politik + performance;

  http://www.dn.se/val/nyval-2015/5-saker-du-inte-visste-om-anna-kinberg-batra/

  Punkt 3 behöver utredas. Genomförde hon aktionen med nakenbilderna? Hon kom i alla fall in i riksdagen.

 14. Rinnande Vatten skriver:

  Många människor är lata. De orkar inte läsa utan nöjer sig med journalisternas hopkok av en intervju, smaksatt med egna värderingar, kritik och analyser. Denna gegga matas svenska folket med, som bebisar, teskedsvis. Och bebisarna blundar och sväljer.
  Sorgligt.

 15. Lars Vilks skriver:

  Det är ju så att Söder inte sade något som är särskilt uppseendeväckande i sak. Frågan är om det var ett klumpigt utspel, men den historien handlar om politisk taktik och räknas i slutändan genom antalet röster. Däremot är jag inte imponerad av kritiken mot Söder. Det finns inte mycket mer än påstående om en helig nazistisk agenda. Bättre än så tycker jag att intelligentsian skulle kunna prestera.

 16. Adam skriver:

  Från Graven: tror det är meningslöst att kritisera ideologi på det sättet. Jag upplever att folk som verkar inom en ideologi beskriver ideologin på ett sätt, och sen tillägger att det tyvärr inte ser ut så här i verkligheten. Ideologi kan väl bäst beskrivas som det ouppnåeliga mål man sätter som bäst för mänskligheten att arbeta för att komma så när som det går.

 17. minnesdagen skriver:

  En del vill både ha tårtan och äta den. Man är svensk och samtidigt en annan etnicitet, gärna med dubbla medborgarskap.

  Som grädde på moset skall man ha en massa etniska privilegier. Då får man i minoriteten extra hjälp att upprätthålla sin inbillning att man som minoritet är rasren.

  Sen blir det en favoritsysselsättning att gnälla på svenskar hur rasistiska och ogina dom är för att dom inte ger tillräckligt mycket privilegier och positiv särbehandling till minoriteter.

 18. Ludvig K skriver:

  Håller inte med om att Söders text inte är särskilt uppseendeväckande. Snarare förefaller det för varje svar som att han faktiskt är en nationalsocialist som klär sina åsikter i tjusiga ord, som alla manipulativa propagandister har gjort i historien. Jag kan förstå att det finns något hedervärt i att syna ”intellegentsian” som ni envisas med att kalla ”etablissemanget” men den här gången tycker jag ni är för bekväma i er position som ”fritänkare”.

  Söders uttalande om romer, judar och samer får mig att fundera. Hans syn på samer är intressant och ganska djärv, med bakgrund av hur samerna har behandlats. Kort sagt säger Söder att ”okej, samer får bo i Sverige, men de är inte svenskar”. Jag tycker att det är osmakligt att tilltala ett folk på det sättet, som befann sig i norra delen av vår landsremsa tusentals år innan ”svenskar” fanns och blev ohederligt berövade på sitt land och sin kultur. Övergreppen mot romer och judar behöver vi inte gå in på men det är svårt att se det som något annat än en spottloska i ansiktet på de som i åratal har trakasserats och har fått kämpa för att vara en del av det svenska samhället.

  Han tar sig också friheten att säga att han inte tycker att Soran Ismail är svensk, som anser sig vara svensk. Det tycker jag är fräckt, för att inte säga kränkande.

  Jag tycker inte allt han säger är konstigt, men det är ju märkligt att han ska hanteras annorlunda än andra politiker. Alla politiker klär ju sina åsikter i vackrare ordalag, men detta verkar ni bortse ifrån.

  Att du själv Lars som verkar inom samtidskonsten inte ens rynkar på näsan åt deras uttalande om att ”dra ner anslagen till samtidskulturen”, något som tydligen är så viktigt att betona så att man tar med det i en intervju i en tidning, kan få vara en bisak.

 19. benke busbyggare skriver:

  Någon här…!

  Som har hört talas om sverigeamerikaner. De levde i kolonier i USA som nyanlända migranter för över 100 år sedan. Beståndet uppgår nu till ca 4, 8 miljoner ättlingar,…

 20. Tallskog skriver:

  Vad händer om en mycket inflytelserik certifierad minoritet bestämmer att det svenska folket ska utrotas?
  Alexander Bard (jude) propagerar numera på twitter att vi ska ha massinvandring för att ”utplåna svenska folkets dåliga genpool”.

 21. Från Graven skriver:

  Ludvig K

  Är du medveten om de nationella minoriteterna och deras juridiska särställning?

  Hela poängen är att de skall beredas möjlighet att vara svenska medborgare utan att behöva göra avkall på sin kultur.

  Läser man Söders ord (som inte är särskilt många) ur det perspektivet så ser jag inget problem.

  Vet du, Ludvig, jag tror att du VILL se Söders uttalande i kontexter av rasbiologi, och jag noterar att du noggrant undviker att ordagrant citera Söder.

  Din typ av resonemang håller endast ihop genom att tolka vad han sagt som fan läser bibeln och hela tiden hänvisa till ”vad han menar”.

  Kanske är det DU som skall ”hålla snattran” Ludvig?

  Det finns tillräckligt med intellektuell ohederlighet i den här världen utan dig och dina medvetna feltolkningar.

 22. Heidegger skriver:

  De som startade SD var säkert rasister, alla rasister som vill göra karriär engagerar sig nog i SD,de flesta som är rasister röstar nog på SD -trots detta är nog inte 18% av Sveriges befolkning rasister. Strunta i personfrågorna och kräv av politikerna att de kan ge vederhäftiga svar på migrationsfrågorna så slipper vi sånt här.

 23. Doktorn skriver:

  Sådär – nu har samerna också påpekat de inte vill räknas vara svenskar (Mattias Åhrén i Fria Tider). Det verkar som endast s.k. nyinvandrade nomadfolk är angelägna att kalla sig svenskar – inklusive internationalister den västerländska kulturarmen känt sedan antikens dagar – av kamouflagetekniska skäl.

 24. Doktorn skriver:

  Sådär – nu har samerna också påpekat de inte vill räknas vara svenskar (Mattias Åhrén i Fria Tider). Det verkar som endast s.k. nyinvandrade nomadfolk är angelägna att kalla sig svenskar – inklusive internationalister den västerländska kulturarmen känt sedan antikens dagar – av kamouflagetekniska skäl.

 25. Från Graven skriver:

  En sak till Ludvig.

  Har du sett opinionsläget?

  http://status.st/

  Jag tycker att du skall titta väldigt noga på de siffrorna – efter fem opinionsundersökningar ligger SD för stunden på 15,7%

  Det är 1,1 miljoner (!) av de röstberättigade.

  Du gör dig bara löjlig när du försöker skylla över en miljon människor för att vara ”mörka makters partner i brott”.

  Dubbelt löjlig gör du dig med dina anklagelser med tanke på att att den tvångssteriliseringslagstiftning som Sverige hade fram till 1976 (!) – och vars enda uttalade utslag mot minoriteter var just mot ”tattare” – var upprätthållen av en lång rad socialdemokratiska regeringar understödda av kommunisterna

  Kom inte och snacka om ”mörka makters partner i brott” – din osnutna vänsterslyngel!

 26. Heidegger skriver:

  Möjligt att det finns vissa SD-are som är rasister. Men frågan är om inte vi andra 82% är, för att för en gång skull vara lite religiös, HÖGMODIGA?

  Vi slår oss för bröstet att vi minsann har råd. Men har vi det? Vi är ett av världens mest skuldsatta länder -över 200% om privat och offentlig skuldsättning sammanläggs. I ett internationellt perspektiv har också genomsnittssvensken mycket små finansiella resurser. Bostadsbubblan i Sverige kan ju ha varit BNP-drivande (pough & pohl kök mm. som ökar värdet på bostad ni vet) och frågan är om vi inte ska förbereda oss på vad som händer om/när den kraschar (säg att bopriserna sjunker 50%).

 27. Ateisten skriver:

  När jag först läste intervjun i DN hajade jag till inför ”den judiska nationen, den samiska etc” Har karln en egen definition av ”nation”? För min del, och alla jag frågat, är begreppet bundet till ett specifikt geografiskt område, inom svenska studentkårer även till landskap.

  I både Ordboken och Ordlistan kan jag inte finna annat än att denna definition bör gälla och hr Söders uttalande saknar alltså betydelse. Att vissa samer håller med Söder passar annars bra, om ”Sameland” (Sapmi)betraktas som en egen nation skulle de ju kunna göra anspråk på att bli självständiga och Sverige , Norge, Finland och Ryssland skulle bli betydligt mindre.

 28. Heidegger skriver:

  @Tallskog

  Det man missar när man kollar in statsskulden är att PRIVAT skuldsättning (bolånetorskarna) motsvarar ca 200% av BNP ensamt…

 29. Tallskog skriver:

  @ Heidegger
  Jo, det är ett viktigt påpekande. Denna enorma privata skuldsättning gör mig orolig för folkets mentala status…

 30. minnesdagen skriver:

  Förstår inte varför Soran Ismail samtidigt som är så noga med att kalla sig svensk måste kräkas så mycket på svensk kultur.

  ” gråt och nedbajsade byxor kanske påminner en del om midsommarfirande. ”… Kanske Soran hade en riktigt dålig fylla i somras, den 20 juni.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/soran-ismail-jag-ar-inte-halvsvensk_3628430.svd

  Jag undrar vad Soran anser att ’gamla vanliga infödda’ svenskar har för etnicitet. Själv är dem kurdiska etniciteten så viktig för honom, varför då ?

  För övrigt var jag på Mercedes-verkstaden med min gamla Fiat. Jag sa att det är en Mercedes, men dom höll inte med mig. ’Men det måste vara upp till varje individ att avgöra’ sade jag, för det har Soran sagt och det står i tidningen.

 31. ryggrad skriver:

  Alexander Bard är inte judisk, tallskog.

  Varje gång Israel uppmärksammas i svenska medier (landet demonteras av medierna, israeler framställs inte som människor) fråntas svenska judar sin svenska identitet av svensk vänster. Om en svensk jude blir misshandlad, kallad judejävel, mordhotad i nära anslutning till att medierna uppmärksammat Israel så ställer den svenska vänstern krav på brottsoffret: ta avstånd eller skyll dig själv.

  Det finns i Sverige inte en enda finländare som inte kallar sig finländare boende i Sverige. Det finns mängder av invandrare från MENA som aktivt valt bort den gamla nationen dvs de väljer medvetet att leva sina liv i Sverige inom en den svenska nationen. Detta är ett faktum. Likaså finns det många som lever inom en annan nation i Sverige och som ställer krav på lagändringar och diverse anpassningar till denna andra nation. Sharia-lagar som krav hos en islamsk nation är ett exempel. Om jag tolkar Björn Söder rätt och vänligt så är hans ståndpunkt att staten och samhället inte ska anpassa sig till sådana nationers krav på lagändringar och liknande.

  Ett exempel är Vilks som det ställts krav på. Vilks har ansetts tillhöra en främmande nation när han inte gjort avbön och anpassat sig till de krav som en islamsk nation ställt på västvärlden. Denna nation har fått stöd av bl.a. svensk vänster. Vilks tycks då, inte minst efter att ha konfererat i NYC, ha förpassats till en frispråkig judisk, amerikansk eller varför inte finsk eller dansk nation. Någon nation med humortradition.

 32. Tallskog skriver:

  @ ryggrad
  Det är sedan länge känt att Alexander Bard är av judisk härkomst, på moderssidan har jag läst.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Army_of_Lovers
  http://nationell.nu/2014/12/17/alexander-bard-vill-utrota-svenskarnas-genpool/

 33. Heidegger skriver:

  Jag har aldrig förstått idén med rasism, hur kan man tycka att det finns intrinsikala värden i bevarandet av en ”ras”? Tror kulturmarxisterna på fullaste allvar att 16-18% hyser sådana absurda tankar?

 34. Heidegger skriver:

  Hittade faktiskt ett exempel på rasism:

  http://avpixlat.info/2014/07/06/rasism-pa-antirasistisk-forelasning/

  (Varning sajten är inte oneutral/PK !)

 35. ryggrad skriver:

  tallskog, Alexander Bard är inte judisk. Du tänker kanske på Jean-Pierre Barda eller D.P? Bard är ju känd för sina politiskt inkorrekta uttalanden om det mesta.

 36. ryggrad skriver:

  Här är ett exempel på när vanlig lobbyverksamhet växer till ett rättsvidrigt krav på lagändringar från en ”främmande” nation i nationen. En svensk medborgare som numera identifierar sig kanske främst som muslim kräver att man inför islamiskt bankväsende utan räntor.
  http://touch.metro.se/nyheter/muslimer-kan-inte-aga-sitt-boende/EVHmcd!goM0JZVKHYhOw/

  Hans syster har av svenska vita antirasister kallats för ”husneger” eftersom de inte identifierar henne som tillhörande någon annan nation än den svenska. Hon är alldeles för svensk för de svenska antirasisterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.