1936. Språk och kultur

I debatterna finns det en rad språkliga figurer som är mycket populära. En sådan är den alltmer uttjänta slagdängan ”inte okey”. Anna-Malin Karlsson belyser det i SvD:s språkspalt.
När något sker som inte kan försvaras hör man alltid ”oacceptabelt”. ”Inte okey” har en långt försåtligare karaktär. Här menas att något är fel men att det finns en och annan som inte tycker det. Eller med andra ord ett uttryck för att man bör omfamna det politiskt korrekta. När ”inte okey” upprepas i oändlighet blir det dock inte mycket mer än en kliché.

Så har vi det här med kultur och traditioner. Tesen att det inte finns någon svensk kultur har upprepats till leda. Nina Åkestam försöker ännu en gång i Metro. Eftersom kultur och traditioner ändras hela tiden finns de inte. Det är ett vanligt relativiserande argument. Egendomligt nog tycks det enbart gälla för svensk kultur. Även detta har man hört otaliga gånger.

Om det eventuellt inte finns svensk kultur finns det åtminstone dansk. Idag har jag belyst och intagit dansk kulturidentitet. Först visade jag målningar på Statens Museum for Kunst från den danska Guldåldern. Ett självklart kulturarv som också är en del av den danska identiteten. Därefter var det dags att inmundiga Julefrokost, obestridligen ett danskt kulturfenomen.

01ECKM
En målning från Guldåldern, 1815. Eckersbergs vy av Rom från Colosseum. Medan han och andra förberedde sig för de stora antikiserande dukarna blev det naturen som förebild och färgbehandlingen som ledde till något helt annat.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

6 svar på 1936. Språk och kultur

 1. Heidegger skriver:

  Nivelleringen av kulturarvet initierades väl i och med moderniseringsprojektet. Därtill har vi knappast haft någon adel att tala om i Sverige…

 2. Från Graven skriver:

  Men… hur hinner karln med allt?

 3. Hans Odeberg skriver:

  Istället för postmodernism borde våra konststudenter få läsa lite grundläggande naturvetenskap. Enkla studier av begrepp som läge, sträcka, hastighet och acceleration kan ge vissa insikter.

  Vårt jordklots kontinenter håller till exempel på och flyttar på sig, sakta men säkert. Det betyder inte att de inte har ett läge idag, och att detta inte kan fastställas med sådan säkerhet att man tryggt kan navigera mellan kontinenterna.

 4. LH skriver:

  Ah, Eckersberg! Trevligt ändå med konst som är fotogenique.

 5. Doktorn skriver:

  Diskursforskare professor Anna-Malin Karlsson uti Uppsala Alma Mater(44 eller kanske 45) har förlorat sig i pöbelns tafatta språkanvändningar och gör stort nummer av att ’inte okey’ samtidigt värderar och argumenterar och därmed är svårt att säga emot. Vaddå?? – frågar man sig – vari ligger problemet?

  Reklamforskare Nina Åkestam (knappast en dag över 25) är en typisk kvinnlig virrpanna som strör omkring med orden och vill mena att någon svensk kultur inte finns – utan ”ändras hela tiden”. Man fårar då lilla Nina, om detta även kan gälla småländska isterband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.