1930: Svenskheten

Är Zlatan svensk? Det självklara svaret utifrån den rådande och rekommenderade diskursen är nej. Zlatan är inte svensk, han är global. Och så är det också med fotbollen. Det finns ingen svensk fotboll, vad skulle det vara för något? Trots att argumentationen förefaller vara en förintande uppgörelse med svenskheten är den praktiska tillämpningen något helt annat. Det visar sig att det såväl finns svensk fotboll som svenska fotbollsspelare i utländska klubblag. Samma gäller för andra sporter. Gäller det inom sporten torde det inte vara annorlunda i andra verksamheter. Konsten försöker visserligen att göra sig fri från det svenska men identiteten är starkare än man tror. Vi har svenska konstnärer som verkar i den internationella samtidskonsten och vi har svenska konstnärer (som utgör nästan hela konstnärskåren) som arbetar och ställer ut i Sverige. Därför är det befogat att fasthålla min återkommande uppdatering av de bästa svenskarna i den internationella samtidskonsten. Listan ser ut så här:

1. Nathalie Djurberg 278
2. Klara Lidén 381
3. Karl Holmqvist 574
4. Nina Canell 620 +
5. Öyvind Fahlström 805
6. Johanna Billing 896
7. Goldin + Senneby 989
8. Sofia Hultén 1036
9. Runo Lagomarsino 1052
10. Andreas Eriksson 1486
11. Matts Leiderstam 1754
12. Hilma af Klint 1852
13. Henrik Håkansson 1922
14. Annika von Hausswolff 2067
15. Kajsa Dahlberg 2126
16. Carl Michael von Hausswolff 2131
17. Annika Larsson 2167
18. Annika Eriksson 2193
19. Fia Backstrom 2209
20. Jacob Dahlgren 2472

Skillnaden är inte så stor gentemot den lista jag presenterade för ett halvt år sedan. Hittills har inte Sverige presterat mer än ett stabilt namn, nämligen Öyvind Fahlström. Hans placering gör honom inte till någon självklar stjärna men han finns stadigt med i det övre skiktet. Tidigare genom åren har vi haft Ann-Sofi Sidén som just har lämnat listan och Johanna Billing som är på väg ner. Om Djurberg och Lidén kommer att uppnå fasta platser i toppskiktet återstår ännu att se. Nina Canell, Goldin + Senneby, Sofia Hultén och Runo Lagomarsino tillhör avdelning av relativt nytillkomna klättrare. Imponerande är Andreas Eriksson tiondeplacering. Måleriet är inte någon stor genre i samtidskonsten och att en svensk kommer så pass högt är oväntat. Han är också den ende målaren på listan. Tills vidare får man säga att satsningen på Hilma af Klint har kommit av sig. Att hennes trend pekar neråt behöver dock inte betyda att hon försvinner. Hon kan ha blivit tillräckligt upptäckt genom den vandringsutställning som man satsat på för att åtminstone kunna hålla ställningarna. Men hon förblir nog mera av en kuriositet än en utmanare till Kandinsky.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

11 svar på 1930: Svenskheten

 1. Doktorn skriver:

  Kamrat Vilks vare kungligt tackad för denna sin seaste uppdatering av den svenska konstens 20-i-topp lista. Med 20-faldiga tangentval rullar hela den gåtfulla samtidskonsten upp på datorskärmen – i sin svenska version visserligen – men ändå bra snarlik konstens väldiga globala problemställningar kunde jag tänka. Listan är dessutom korrekt kvoterad utan signifikanta skillnader könen emellan upphöjda till att inskrivas i det lysande massivet ’Parnassos’.

  Men vad har de tagit med sig upp i de höga bergen? Samställning av de utvaldas verk framkallar minnen från utbldningstidens terapisalar på dåvarande Ulleråkers dårhus. Bortsett posering av det egna ’geniet’ tycks den illustra samlingen ge uttryck för en schizofren tidsanda med puerila visdomsord de lyckats finna tänkvärda och avteckna i olika material och för säkerhets skull alltid lite tafatt på engelska.

  På psyket i Uppsala regerde professor Torsten Svensson Frey med sin pipa och tobakspåpse samt predikade Freuds läror. Freud predikade att den vita västerlänningen behöver mera sex, så blir det mindre antisemitism. Antisemitspöket styrde även Frankfurterskolan, vilken menade att den vita rasen bör fråntagas sina auktoriteter, så blir det mindre antisemitism. På 60-talet upphörde kravet att skolbarn skulle infinna sig i tid. Slutligen skapade Freuds dotterson Edward Barnays, efter sin onkels lära om det omedvetna ’Propaganda’ och blev mäkta berömd:

  … it is possible to ”regiment the public mind every bit as much as an army regiments their bodies.” These new techniques of regimentation of minds, he said, had to be used by the intelligent minorities in order to make sure that the slobs stay on the right course. We can do it now because we have these new techniques… Från Noam Chomsky, What makes Mainstream Media Mainstream, 1997.

  Det var så det började vid tiden för första världskriget. Våra herrar bekymrade sig om vårt sexliv och våra förebilder … mera sex och mindre autktoritet samt exponering för en ständigt nötande propagandamix!

  Redan då uppstod PK. Den intelligente bör skydda sig för dylik allmän hjärnvaskning. Inte undra på att konstvärlden ter sig schizofren.

 2. Doktorn skriver:

  ERRATUM: Edward Barnays var systerson, icke dotterson!

 3. Tallskog skriver:

  De flesta svenskar anser nog att den konstnärliga svenskheten representeras av;
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Larsson

 4. Doktorn skriver:

  Månne var jag lite hård i mitt konstomdöme. Dock beviken över de till parnassen inbjudnas alster.

  Personligen tycker jag fortfarande Lars Vilks egen skrift ’Myndigheterna som konstnärligt material’ från 1995 är en absolut höjpunkt i svensk modern konsthistoria, vilken också belyser hans magiska ’Art City’ Nimis.

  Denna händelse tycks kringå hela problemet med utövad propaganda med nutida schzofren splittring.

 5. Heidegger skriver:

  @Doktorn Även om jag avskyr religion som pesten.. Så tycker jag doktorn i bland har sina poänger..

 6. Heidegger skriver:

  Frankfurtskolan men framförallt Freud är nog ansvariga för en inte oansenlig del av det västerländska lidandet och för de totalitära tendenser som sprider sig i väst…

 7. Doktorn skriver:

  Herr Heidegger utrycker sig väl med att mynta ’det västerländska lidandet’.

  Dagens eftermiddagskaffe på Calmare Mammografiavdelning (där jag är periodiskt tillrest expertkonsult) förflöt med mycken undran hur det skulle gå för en äldre sköterskornas bevarade negerleksaksdocka hon älskat så mycket, om den nu måste ställas undan, samt hur det skulle gå för Helen Bannermans rara historia om Svarte Sambo. Snart går väl inte att sälja pepparkakor heller, funderade damerna vidare och Marabos Alladinaskar kan väl fortsättningsvis endast innehålla vit chokolad.

  PK-giftet vart ständigt och vart man än kommer.

  (Nu stänger jag butiken för ikväll och tänker senare i afton se hur MFF får dingel av Juventus i sällskap med Calmare pensionerade ’Fotbollsakademi’ på O’Learys.)

 8. Jonas skriver:

  Vit makt choklad? Vilka rassetanter!

 9. Erik skriver:

  Hej Lars!
  Vi kan ha träffats för länge sedan. Jag är Claes son.

  Bra lista, mina personliga favoriter på denna är nog Nina Canell och Sofia Hultén.

  MEN jag måste vara en jobbigt självtjänande gallerist (du får ursäkta, jag är ny i rollen) och hävda att du kan ha förbisett två konstnärer jag arbetat med nyligen, Sophie Tottie och Alexander Gutke. Sophie med sin utställning på legendariska Konrad Fischer, gästproffesur på Harvard, samt medverkan i utställningar på MoMA dr hon också ingår i samlingen. Och Malmöutbildade Alexander Gutke som genom välrespekterade tysk-slovenska galleristen Gregor Podnar ställts ut internationellt långt mer än i Sverige där han är relativt okänd. Om du är i Stockholm fram till 21a december visar jag gärna utställningen.

  Hälsningar,

  Erik N

 10. Lars Vilks skriver:

  Hej Erik! Nejdå jag har inte förbisett Sophie Tottie och Alexander Gutke. Jag känner väl till båda två. Gutke placering är dock endast 3.153 och Tottie ligger på över 10.000.

 11. *.morr skriver:

  Öyvind Fahlström ”Scha-lla-la-la, Öyvind Fahlström, Schaa-la-lla-laala!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.