1913: Under ytan

De mediala ubåtarna myllrar. Och det är en vacker återkomst av 1980-talet då det togs på fullt allvar. Återkomsten brukar få en annan karaktär, antingen en fars eller en blandning av fars och tragedi. På 1980-talet föll ubåtarna in i en given tidsanda, ryssen kommer. Nu när Putin bedriver sin idé om Rysslands återkomst är det andra saker som är tilldragande. Försvarsmakten hoppas att den kraftfulla, men av budgetskäl begränsade, insatsen skall ge försvaret extra budgettilldelning. Vänstersidan ser det som ett spektakel och Gudrun Schyman talar sig varm för en patriarkalisk tolkning av föreställningen. Dramat följ av ett stort uppbåd journalister som betraktar vattnet och den svenska marinens irrfärder. ” ’Tis here, ’Tis here, ’Tis gone” som det heter i Hamlet.

Den antirasistiska dogmatiken gör sig gällande i Norge (Aftenposten). Inför mitt besök kan man läsa i Aftenposten: ”Svenske Lars Vilks er selv mest kjent for sin tegning av Muhammed som hund, men har også føyd seg inn i den antisemittiske tradisjonen med sin fremstilling av en «jødesugge» (’Judensau’).Budskapet har opp gjennom historien vært at jøder er og bør behandles som dyr. Angivelig er det bare et utslag av umoden politisk korrekthet når noen av oss mener at jøder ikke bør fremstilles som griser.”

Liksom i skribenternas lamentationer över Dan Park befriar man sig helt från kontext och intention. Men så är det med religiösa påbud. De skall åtlydas enligt den gudomliga lagen om skomakarrealism.

Det här inlägget postades i debatt, Föreläsningar, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

15 svar på 1913: Under ytan

 1. Steen skriver:

  Man ser i dag, at venstrefløjens nye Internationale er, at melde kunstnere i alle lande. Jallow Momodou spreder sin forretningsidé til Danmark:

  Dan Park-udstilling meldt til politiet

  http://nyhederne.tv2.dk/2014-10-21-dan-park-udstilling-meldt-til-politiet?cbox2

  Jeg håber, politiet giver ham en bar røv at trutte i, som vi siger på mere folkeligt dansk. God tur til de norske antiracister.

 2. kristina skriver:

  Hej Lars,

  Jag förstår inte hur du tänker?
  Har du inte fått lära dig att visa respekt för andra människor?

  Du får mig att skämmas för att jag är svensk.

  Det spelar ingen roll att vi har yttrandefrihet. Varje människa måste tänka på konsekvenserna av sitt handlande. Det lär vi våra barn!
  Står du över detta?

  Du får skylla dig själv om du fpr problem!!!

 3. kristina skriver:

  Vem är det som ska granska min kommentar? Säpo?

 4. Från graven skriver:

  Kristina

  License to offend – är en rättighet som av Europadomstolen explicit framhålles som essentiell för ett pluralistiskt samhälle.

  Din penultimata kommentar är direkt osmaklig.

 5. Nemesis skriver:

  En fars ja. På detta tema spinner också denne frisägare. Dock en något annorlunda väg:

  http://demokratbloggen.blogspot.se/2014/10/u-batsjakt-till-vilken-nytta.html

 6. minnesdagen skriver:

  Har nu sett avsnitt 6 av ’Skandal’ för andra gången. Denna gång på SVT Play. Programmet var sevärt men inte speciellt bra. Alltför ytligt. Programmet tar inte upp den grundläggande frågan.

  Vad är det för respekt, kristina, som får dig att skämmas som svensk, stör konstnären din heder ?

  Många, även svenskar, föredrar uppenbarligen en hederskultur. Varför? Det är den grundläggande frågan.

 7. Nemesis skriver:

  Är det så konstigt ”minnesdagen”, när så många av våra svenska tjejer vanhedras i dagens övergreppssamhälle. Men det är på en helt annan nivå, än det här med Lars. Det flummiga påhoppet förstår jag inte. Det saknar helt relevans. Lars gör ju ingen illa. Det var bara dumheter från hennes sida, om hon inte kan förklara sig. Så omotiverat, när allt gäller så mycket viktigare saker här. Men hon har kanske dykt. Jag ser då inte periskopet nå mer. 🙂

 8. molly skriver:

  Detta påminner mig om min svarta fosterson, 16 år, Det åskade och blixtrade över vårt hus. Pojken var skräckslagen. Jag lugnade honom och berättade om åskledare och elektriska spänningar i luften som leds bort. Han trodde mig inte. Det var gudar som slängde sten på oss för att vi gjort något fel. Att tvättmaskinen och spisen fungerade med el var inget bevis för att blixt var elektricitet. Han hade sett ett träd sprängas i bitar. Efteråt fanns det fullt med stenar runt trädet då det ryckts upp med rötterna. Han såg vad han såg och min konstiga elektricitersförklaring gav han inte mycket för. Det konstiga är att alla som analyserar Parks målningar kan inte ens säga som min svarta pojke: Jag såg vad jag såg, för de flesta av dem har inte ens sett målningarna! De vet ändå!

 9. Ateisten skriver:

  Jag förstår inte heller hur Lars tänker. Och tur är väl det. Lars är humanist med ett väldigt praktiskt handlag, jag är tekniker/naturvetare med ett väldigt praktiskt handlag (och humanist eftersom jag är medlem i Humanisterna). Det är just i mötet mellan människor som nya tankar uppstår. Det tråkiga är att PK-människan börjar med att klistra etiketter på sin omgivning och utifrån dem stänger ute ett vettigt meningsutbyte.

  Är det någon som vet när hovrätten publicerar domen?

 10. Ateisten skriver:

  Hm, jag glömde bort varför jag började skriva. Sedan flera år tillbaka, oftast i samband med nobelpriskännagivandet har jag funderat över om det inte finns ovanligt mycket judar i denna kategori. Och mycket riktigt, en googling gav snabbt den här adressen: http://www.gluefox.com/orel/nobelislam.shtm där man kan se att i förhållande till folkmängden är det 1446 gånger så många judar som muslimer som fått priset.

  En del rasister har velat förklara de klena svenska skolresultaten med den ökade invandringen, kanske en del av sanningen trots allt finns där?

 11. minnesdagen skriver:

  Mycket om Dan Park i dansk media. Tyst i Sverige i väntan på hovrättsdomen:
  http://politiken.dk/magasinet/interview/ECE2432641/dan-park-jeg-er-et-easy-target/

  Längst ned i denna artikel finns länkar till 2 danska halvtimmes TV-program om Dan Park:
  http://www.d-intl.com/2014/10/24/kronika-hall-den-svenska-sjukan-utanfor-vart-land/

 12. Tallskog skriver:

  Jag är djupt imponerad av DK Deadlines intervju med Momodou Jallow.
  Intervjuarens intellektuella hederlighet är en njutning att lyssna till efter ha tvingats hålla tillgodo med alla års PKsmörja i svensk MSM.
  Momodou visar att han är en diktatorisk, egocentrisk maktmänniska. Sveriges extrema invandringspolitik har förstört vårt land för all framtid. Det finns snart en million Momodous som kommer att terrorisera svenska folket på liknande sätt.

  Här är ett mycket roligt tips från dansk TV hur man handskas med självgoda mötesstörare;
  http://www.youtube.com/watch?=sRGqEDla7ps&feature=youtu.be

 13. Tallskog skriver:

  Kanske detta fungerar;
  Flöjteaktivisterna flöjtes ud
  http://www.youtube.com/watch?=sRGqEDla7ps

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.