1874: Bland grand och bjälkar

Expressen har publicerat några godbitar ur ett föredrag av Ulrika Knutsson. Måltavlan för hennes tidstypiska bombardemang är skalden Erik Axel Karlfeldt. Han är, med vår tids mått mätt, full av politiska inkorrektheter. Knutsson gör också en viktig konsthistorisk iakttagelse, nämligen att Richard Berghs målning Riddaren och jungfrun med stor sannolikhet visar en jungfru som inte har fyllt femton. I tidens anda kan vi förvänta oss en polisrazzia med beslag av denna förmodligen pedofila målning och, efter att Statens Kriminaltekniska Laboratorium har analyserat objektet, att Thielska Galleriets intendent inkallas till förhör med misstanke om brott.

01bRiddaren_och_Jungfrun_1897-396x367
Richard Bergh: Riddaren och jungfrun, 1897

Det här inlägget postades i Konstkritik. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1874: Bland grand och bjälkar

  1. *.morr skriver:

    Tjusig målning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.