1849: Val och negerbykonst

EU-valet blev precis så intressant och medieanpassat som man kunde önska. Den officiella sammanfattningen av valet är att väljarna valde fel. Indignationen är stor hos de som utpekas som experter. Sådant är naturligtvis förargligt men något man alltid riskerar i en demokrati. Demokrati kan sålunda bli helt fel vilket gör att jag erinrar mig Joseph Beuys tänkvärda fras: ”Demokrati ist lustig”. Med största sannolikhet är det ändå mestadels ett spel för EU-galleriet.

Hur gick det med den norska negerbyn? Konstnärerna Muhammed Ali Fadlabi og Lars Cutzner kontroversiella återuppbyggande av den negerby som visades på en utställning i Norge 1914. De fick motta många hårda ord från många håll men när täckelsen föll blev det ett tämligen platt fall. Hyddorna med björkstammar är öppna för alla att bosätta sig i och att bosättaren därigenom blir ett utställningsobjekt. Så korrekt att inte någon kan säga mer än att det blev lite för korrekt för att bli intressant. (Aftenbladet)

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1849: Val och negerbykonst

  1. Från graven skriver:

    Nu blir jag riktigt besviken!

    Jag hade en barnsligt uppskruvad förväntan på någonting i stil med ”Tintin i Kongo”. Något som man kunde förfasa sig över, alternativt le i mjugg åt – allt efter politisk läggning och övertygelse. Någonting som skulle komplicera debatten i det att det var gjort av en äkta afrikan.

    Det hela låter mer som en ”sameby” byggd av Skistar i Tandådalen, fast under lågsäsong.

    Bättre kan du, Muhammed Ali Fadlabi! Det skall vara höftskynken i leopardskinn och nakna svarta kvinnobröst i bästa journalfilms-stil – annars får det vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.