1819: Livat på Trygdekontoret

På ONSDAG skall jag vara med i det norska teveprogrammet Trygdekontoret. Det är ett populärt program som med ett humoristiskt tonläge tar sig an dagens frågor och problem. På måndag kommer det att handla om yttrandefriheten.

 

Det händer en del saker i programmet och jag rekommenderar att ni ser den senaste upplagan som handlar om rasism i Norge. Jodå, allt är välordnat, debattörerna är synnerligen representativa. Men mellan de tre som har sina rötter i olika afrikanska länder blir det en upphetsad diskussion. Nämligen är det så att en av dem, konstnären Fadlabi, håller på med ett konstprojekt där han skall återskapa den ”kongolesiska by” som uppfördes som attraktion i Oslo 1914. Givetvis är det här ett synnerligen känsligt ämne vilket alltså starkt kommer till uttryck i diskussionen, där Fadlabi inte drar sig för att säga att han är den i sällskapet som är mest afrikansk. Inte så mycket att bråka om men det skulle bli värre eftersom Elisabeth Norheim, PR-konsult och bloggare med etiopisk bakgrund, lyckas med att få fram ett rejält antisemitiskt övertramp vilket lett till en lång rad reaktioner i Norge.

 

Man kan på intet sätt säga att den norska debatten skulle visa det, som det anses i vissa kretsar i Sverige, fascistoida Norge. Allting är så välplanerat med lämpliga personer vilket inte hjälper när fadäsen är ett faktum. Underhållningsvärdet är trots allt betydande.

 

Hela programmet här.

Om ni enbart vill se Norheims fadäs (med kommentar) här.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

1 svar på 1819: Livat på Trygdekontoret

  1. Cecilia skriver:

    Riktigt kul! Tack Lars!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.