1437: ”Yttrandefrihet”

På fredag, den 14 februari, är det inte bara Alla Hjärtans Dag, detta moderna och vilseledande påfund, utan även dags för ett nytt arrangemang av den danska Lars Vilks-kommittén. I Köpenhamn på Krudttønden. Den dagen är det också 25-årsjubileum för den fatwa som riktades mot Salman Rushdie. Därför kommer det att handla om yttrandefrihet. Mitt bidrag kommer att handla om formen för konversation i sådant som berör detta ämne. T ex att ”yttrandefrihet” inte längre betyder yttrandefrihet utan har fått en glidande konnotation med suspekta inslag.

På tal om yttrandefrihet såg jag i Kvällsposten att Dan Park (som i vissa kulturkretsar bär tillnamnet ”den vidrige”) lyckats med konststycket att åstadkomma tre åtal för hets mot folkgrupp. Park har mer eller mindre lyckats skaffa sig monopol på detta område som han redan har inhämtat en fällande dom i ett tidigare åtal. Man kan knappast ta det här åtalet på allvar, det blir ingenting annat än Dan Pars teater där myndigheterna och anmälarna skapar den bekräftelse som han behöver för att hans konstnärliga överskridanden skall mötas med gravallvarlig indignation.

Fälld konstnär faller inte, som det gamla ordstävet lyder.

Det här inlägget postades i Föreläsningar, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

9 svar på 1437: ”Yttrandefrihet”

 1. Hans Vildegren skriver:

  Nä, ordet är allt. Lagar intet, vid en jämförelse. Friheten att framföra allt i tal och skrift. Även också just det auktoritära. Men inte att genomdriva det, på bekostnad av andras yttranderätt och liv.

 2. Stefan Plahn skriver:

  Lars Vilks, ser du själv inte något problem med att Dan Park uttrycker sig nedsättande mot folkgrupper, dels i gatukonsten, men mer explicit i kommentarerna på sin blogg?

 3. Lars Vilks skriver:

  Dan Park strör problem omkring sig i en aldrig sinande ström.

 4. Hans Vildegren skriver:

  Ja, stadens nyckel skulle du och alla modiga ha, som vågar gå mot strömmen, och stå upp för en egen sak, särskilt när det blåser så snålt som i dag, gentemot det annorlunda och udda ifrågasättandet.

  Dessutom. Sanningen är aldrig nedsättande, hos sagesmannen, utan hos det nedsatta, som bekräftar sin roll.

 5. Krister skriver:

  ”Alla Hjärtans Dag, detta moderna och vilseledande påfund”

  Moderna påfund håller jag med om men det vore intressant att höra på vilket sätt det är vilseledande.

 6. Lars Vilks skriver:

  Krister,

  Det lär finnas tre St. Valentin. Vore kanske bättre att satsa på Sankta Valentina med tanke på dagens klimat.

 7. CeDe skriver:

  Släpp loss och snobba inte med det nu i Köpenhamn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.