1432: Gdansk

Mitt första besök i Polen föranleddes sålunda av att jag presenterade Ladonien och dess mer än 30-åriga historia. Detta skedde i konstcentrat Laznia i Gdansk, ett gammalt badhus som byggts om till en plats för samtidskonst. Det har varit verksamt sedan 1992 och är på alla sätt uppdaterat och relevant även om det, av naturliga skäl, mest har koncentrerat sig på konstnärer från regionen. Man skall inte tro annat än att Östeuropa är med i samtidsleken. Det gäller alldeles särskilt Polen som även under diktaturens tid ägde mer frihet än vad som var fallet i övriga östblocket.

agn o mart

Curatorerna Agnieszka Wolodzko och Martin Schibli i föreläsningssalen.

 

På Galleri Günter Grass visades en utställning kring passagerarfartyget Wilhelm Gustloff, curaterad av Martin Schibli. Skeppet transporterade från öst flyende tyska soldater och civila. Det torpederades utanför Gdansk i januari 1945 och blev den i människoliv räknat största sjökatastrof någonsin med mer än 9 000 döda. När den inträffade väckte händelsen inte någon större uppmärksamhet, i krigsslutet var det annat att tänka på. Dessutom bar den med sig den politiskt inkorrektheten att göra tyskar till offer. Günter Grass, bördig från Gdansk, har skrivit en novell om Wilhelm Gustloff (Krabbans gång). Novellen kom ut 2002 och skapades för första gången ett större intresse Wilhelm Gustloffs öde. Grass motiverar sin novell med att han ville förändra politiken kring fartyget. De högerextrema hade använt sig av händelsen och Grass ville ge en annan bild.

 

Som konstutställning inträder naturligtvis svårigheten att estetisera händelsen. Ämnet är överväldigande och de konstnärliga bidragen har svårt att hävda sig mot den dokumentära verkligheten. Men så är samtidskonstens samhällskontrakt: Det angelägna och kontroversiella innehållet har blivit konstens styrfunktion.

wil gust

Foto av Wilhelm Gustloff i utställningen

wg utst

Konstnärliga kommentarer

Det här inlägget postades i Böcker, Föreläsningar, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

4 svar på 1432: Gdansk

 1. CeDe skriver:

  Kommer det att bli några mer hundutställningar nu när galleristen har råkat ut för trubbel?

 2. CeDe skriver:

  Goda tider för curatorer – bekvämt att vila armarna på.

 3. Krister skriver:

  Gillar egentligen inte att komma med nått off topic till de alltid intressanta uppdateringarna och berättelserna från konstvärlden men eftersom det har lite rondellhundskoppling från den alltid klurige Johan Hakelius länkar jag vidare till hans krönika.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article18264451.ab

 4. Cecilia skriver:

  Krister,

  Tack Krister!
  Det tog mig ett tag för att… ”förstå mig på” Hakelius (prenumererar på Axess sedan länge).
  Jag var nog mest ovan vid att det finns skribenter som faktiskt är lite långsiktiga människor, och som – följdaktligen – publicerades lite här och där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.