1417: Apropå julberättelsen

Min lilla julberättelse har föranlett en del invändningar. Jag trodde att essensen var tämligen självklar men tydligen är det så att i känsliga ämnen ser man hellre känslor än realiteter.

Kärrtorp var alltså en demonstration mot rasism. Man skulle kunna ha tänkt sig att demonstrationen hade gällt nazistisk rasism och nazistiskt politiskt våld. Jag förstår att den vinklingen inte var lockande. Det är en alltför marginell affär. Det är inte vad man vill komma åt. Men problemet med det breda anslaget ”rasism” är att begreppet innefattar lite av varje. Ta t ex det för mig näraliggande exemplet med rondellhunden. Jag har tecknat en rondellhund och blir därför utpekad som rasist. Skall man då uppfatta att demonstranterna vill förbjuda och förkasta rondellhunden? Eller debattörer som vill diskutera invandringspolitiken och omedelbart blir kallade för rasister. Är de också inkluderade i demonstrationens syfte?

Demonstrationen kan naturligtvis se som en kul grej som skall stärka de redan övertygade, men om den skall bli något mer än så får man tänka sig att den skall påverka opinionsläget. Det är väl den enda tänkbara poängen med en sådan manifestation. Och opinionsläget har väl inte stort mer att hänvisa till än SD:s framgångar i opinionsmätningarna. Om det nu skulle visa sig att stödet för SD skulle minska efter Kärrtorp, då kan man tala om en verklig effekt. Men det är svårt att tro det eftersom strategin i Kärrtorp följer samma strategi som har pågått en längre tid med helt motsatta effekter än de förväntade.

Mer än så innehåller inte julberättelsen: Manifestationer utan några reella effekter kan vara tjusiga för anhängarna men till vad nytta?

Orsaken till avsaknaden av framgångar för den ”antirasistiska rörelsen” beror dels på att anslaget är för brett (man kunde lika gärna gått ut och demonstrerat för fred och samförstånd i världen) och att man inte har lyckats få fram någon fungerande strategi som avspeglar sig i opinionsmätningar.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

48 svar på 1417: Apropå julberättelsen

 1. CeDe skriver:

  Estetiken sa lite mer!

 2. Robert Larsson skriver:

  Varför vara övertydlig Lars, och be om ursäkt. Jag tyckte det var alldeles utmärkt som du ironiserade över spektaklet. Folk måste väl kunna tänka själv, och se det bakomliggande. Jag tyckte du belyste det här med ont och gott och hat rätt bra. Jag skrev ju lite om det själv i en kommentar i inlägget Innan.

  Är det t ex inte just såna där manifestationer, som är hat på marsch. Där de ”rätta” visar de övriga, som paraderna i Tyskland på 30-talet ungefär. Rasism är bara ett tomt ord, som används på samma sätt som ordet jude då. Jag blir mer skrämd av dessa ”rätta” marscher än av SMR eller liknande. För hur fanatiska är inte dessa människor, som ska tvinga på andra sina enhetsvärderingar, som inte får ifrågasättas. Även du blev ju skrämd till eftergivenhet. Nä rasism är nåt påhittat för att trycka ner människor med ”fel” åsikter. Som du själv säger: ”Kan innefatta lite av varj”. Eller ingenting säger jag. Dessutom: Hur vet man att SMR är tvättäkta nazister. Är inte det nåt man bara slänger ur sig vårdslöst, lite som de övriga skällsorden, för företeelser man ogillar, för att de inte är i ens smak. Inte är tillräckligt västerextremistiska, för att uttrycka det rakt. Och hur bär man sig själv åt mot dig, mot Jimmy Åkesson och andra SD:are, mot EDL och alla oliktänkande med avvikande åsikter. De fick i Kärrtorp bara smaka på egen medicin, som de utsatt många andra människor i vårt land, under decennier. Så jag tycker bara det var välförtjänt backslasch, för en gångs skull.

  Det handlade nog heller inte om nazism, utan om missnöje att ständigt bli överkörda av PK-ismens överhöghet och ”rätta” väg, som inte får avvikas från det minsta. Och hur bra är det i en ”demokrati”.
  Slutligen läs det här och begrunda, så ser ni vad vänstern egentligen går ut på, och vad som är dess sanna väsen. Inte är det då att stävja extremistisk terror inte. Människor är inte jämlika och lika mycket värda för vänstern. Vissa är jämlikare än andra. Och andra förtjänar allt vidrigt de tänkas kan, för att de tänker och är annorlunda.

  Man gillar inte olika, utan man gillar de olika man utväljer som passar en, för att de är lika.

 3. Robert Larsson skriver:

  Läs det här vad vänsterns manifestationer egentligen handlar om:

  http://avpixlat.info/2013/12/22/reportage-fran-karrtorpsmanifestationen/

 4. Krister skriver:

  Sen finns det väl en poäng i ’julberättelsen’ att reflektera över att våldet som begås av antifascist-fascisterna bedöms på ett helt annat sätt än samma typ av våld som begås av fascist-fascisterna.

  Med det goda våldet, det goda hatet och den goda begränsningen av friheterna är man inne på en farlig kontraproduktiv väg.
  Men folk tänker inte själva utan tågar vidare i den ’goda’ flocken för rädslan att bli utstött är starkare än rationaliteten.

 5. LH skriver:

  Bäste Vilks, försök nu inte släta över din lilla julberättelse. Till skillnad från inlägget ovan, som präglas starkt av eftertankens kranka blekhet, är den författad med verklig känsla, full av löje och hånfullhet mot demonstranterna som utsattes för det nazistiska våldet. Vad beträffar realiteterna, som du vurmar så för, verkar du inte ha full koll. T ex var syftet med demonstrationen den 22/12 inte att fira och ”hylla de snälla AFA-aktivisternas seger över de i och för sig fåtaliga men dock fruktansvärda nazisterna”. Inte heller var demonstrationen riktad mot dig personligen och din rondellhund. Även om jag förstår att det lätt kan uppfattas så, när självupptagenheten och de egna känslorna översvämmar och fördunklar realiteterna.

 6. CeDe skriver:

  LH,

  Enligt din mening LH, vad var då det egentliga syftet med demonstrationen och de våldsmättade musiktexterna.

 7. Robert Larsson skriver:

  Just det CeDe. Jag kan då inte se nåt annat syfte än att manifistera PK-isternas hat mot oliktänkande. Det är ju så det är idag i vårt land. Det är naivt självbedrägeri att tro nåt annat. Det är ett spel och lek med ord, för att framstå i bättre dager än man är. Men i själva verket är man bra mycket värre än SMR och alla Sverigevänner. Se bara på den som blev allvarligt knivskuren vid sammandrabbningen. Inte var det nån av de manifesterande inte. Det säger något om sanningen det. Den avslöjar sig s a s. Hur mycket man än försöker dölja den.

 8. CeDe skriver:

  ”Du ska inga andra gudar hava jämte mig” Kan tydas i modern tappning: Tyck som vi annars smäller det. En tolkning av demokrati i signaturen LH:s värld.

 9. Lars Vilks skriver:

  LH,

  Jag har inget behov av att släta över. Det kunde ju ha varit en manifestation för dem som utsattes för våldet från nazistattacken, men du är säkert klar över att den saken kom i skymundan. Istället fick AFA en framskjuten plats och vann en vad man kan kalla för en pyrrhusseger. Vad manifestationen gick ut på är fortfarande ytterst oklart. Du kanske vet mer?

 10. marianne lindberg de geer skriver:

  En manifestation som den i Kärrtorp stärker de som demonstrerar och framför allt det stärker de som utsätts för rasism, nazism och främlingsfientlighet, det begriper du väl!

  Hur skulle det se ut om en befolkning INTE visar att rasism inte är ok? Det vet vi nu, eller hur? Att den som tiger samtycker. Och att det kan få fruktansvärda följder.
  Du tycker rondellhunden ska ha existensberättigande i yttrandefrihetens namn, då får du väl tolerera att såna här manifestationer också har det.
  Väninnan

 11. Cecilia skriver:

  marianne lindberg de geer,

  Jag är rätt säker på att LV vet detta. Och även hur svängningarna i samhället går, i sina försök att uppfylla det eftersträvansvärda; ett samhälle i harmoni.
  Nu tycks detta ändå vara lite långt borta tom i Sverige (blink), då fortfarande en hel del har fajten som sin ”livsnäring”; detta är nog en genuin överlevnadsinstinkt? Och då kan man väl ändå bara säga ”Hurra – vi lever!”
  Och se framtiden an.

 12. Lars Vilks skriver:

  marianne lindberg de geer,

  Om man bara visste vad ”rasism” är för något och vilka som skall pekas ut hade det varit betydligt enklare. Jag tolererar naturligtvis manifestationer, men jag förbehåller mig rätten att ifrågasätta vad de egentligen går ut på. Alltför breda bredsidor drabbar alla och ingen.

 13. Molly skriver:

  Lars Vilks,

  Lars!
  De som betackar sig, kritiserar, anför loft-tomtar eller utnämner debattmotståndare till självupptagna som låter känslor fördunkla realiteterna, de har inga argument! De vill inte heller höra några logiska argument. Tvingas de att lyssna på realiteter, logik eller vetenskapliga bevis, är de förlorade. Då kommer deras starkaste argument fram; Idiot, hora, Hitler, Breivik, dö din jävel, och liknande uttalanden. Man sparar tid om man stoppar fingrarna i öronen och låter dem väsnas för en sak lär man sig med tiden. De kommer aldrig att förstå en sanning. Min personliga tro är att det kommer en dag då de, liksom den förra generationens tyskar och svenskar kommer att förneka att de någonsin (röstat på nazismen)så kommer de nuvarande att om 10-20 år förneka att de kastade sten på svenskar, hatade och bar sig åt som huliganer och terrorister, De låter sina barn få höra hur goda de varit.

 14. Cecilia skriver:

  Molly:
  Lars Vilks,

  Lars!
  De som betackar sig, kritiserar, anför loft-tomtar eller utnämner debattmotståndare till självupptagna som låter känslor fördunkla realiteterna, de har inga argument! De vill inte heller höra några logiska argument. Tvingas de att lyssna på realiteter, logik eller vetenskapliga bevis, är de förlorade. Då kommer deras starkaste argument fram; Idiot, hora, Hitler, Breivik, dö din jävel, och liknande uttalanden. Man sparar tid om man stoppar fingrarna i öronen och låter dem väsnas för en sak lär man sig med tiden. De kommer aldrig att förståen sanning. Min personliga tro är att det kommer en dag då de, liksom den förra generationens tyskar och svenskar kommer att förneka att de någonsin (röstat på nazismen)så kommer de nuvarande att om 10-20 år förneka att de kastade sten på svenskar, hatade och bar sig åt som huliganer och terrorister, Delåter sina barnfå höra hur goda de varit.

  ”Man sparar tid om man stoppar fingrarna i öronen”.

 15. CeDe skriver:

  marianne lindberg de geer,

  Väninnan borde nog läsa på innan hon uttrycker sig så kategoriskt.

  Manifestationen i Kärrtorp utannonserades som en antirasistisk demonstration men avslöjades snabbt som en SD-fientlig manifestation med inbjudna gäster från den autonoma våldsbejakande extremvänstern och halvkriminella rappare som uppmanade till slakt på sverigedemokrater. Även radikala islamistiska intressen var starkt inblandade.

  Ledande svenska politiker som riksdagens talman och Stefan Löfven borde ha gjort sin hemläxa bättre och tackat nej till att medverka i dylika evenemang.

 16. Rune skriver:

  CeDe,

  De som demonstrerade uppfattade ju även att demonstrationen skulle vara en demonstration mot politiskt våld.
  De fann till sin förvåning att de hamnat på en demonstration ’för politiskt våld’.
  Det var ju detta som Britta Svensson gav uttryck för i sin artikel.

 17. Cecilia skriver:

  CeDe,

  ”Ledande svenska politiker som riksdagens talman och Stefan Löfven borde ha gjort sin hemläxa bättre och tackat nej till att medverka i dylika evenemang.”

  Amen CeDe. Har du inget historiskt perspektiv? Du som ändå varit med ett bra tag…
  Är korta nuet fortfarande vad som ligger dig varmast om hjärtat? Jag trodde lite fåfängt, att tiden skulle ge dig svaren du sökte…

 18. Robert Larsson skriver:

  Människor luras till massmanifestationer mot rasism, precis som under nazisttiden. Då blev ”jude” ett skällsord. Idag är det ”rasist”, som är det. Men innebörden är detsamma. Hets mot de som är och tänker annorlunda. Därför vill man inte definiera ordet rasism. Därför att man vill ha sitt PK-envälde, och lura massorna, precis som under tredje rikets ”storhetstid”. Alla totalitära regimer använder sig av samma knep. I gamla sovjetunionen t ex, stämplades många som misshagade regimen som psykiskt sjuka. Allt för att få bort dem. Man kan ju undra hur många människor med misshagliga åsikter i vårt eget land, som behandlas på samma vis. Definitioner på s k psykiska sjukdomar råder det i alla fall ingen brist på, sen den nya ”världspsykbibeln” kommit ut. Bra sätt att få undan kritiska skolelever, eller hur, att stämpla dem som bråkiga, med ADHD eller liknande. Ja, alla medel tycks vara tillåtna i totalismens namn i dagens fördärvade land.

 19. Stefan Edlund skriver:

  Ha ha! *stort leende* Var du där, Robban?

 20. Från graven skriver:

  LH,

  Jag är också nyfiken på vilket syfte LH menar var det enda och riktiga.

 21. Gurun Gudrun skriver:

  Som ett tankeexperiment; bara som ett tänkbart svar på Vilks baslinjespel i senaste repliken – En lång boll tillbaka med parafrasen kommenterande hans egen manifestation, Rondellhunden:
  ”Om man bara visste vad ”islamism” är för något och vilka som skall pekas ut hade det varit betydligt enklare. Jag tolererar naturligtvis satir, men jag förbehåller mig rätten att ifrågasätta vad det egentligen går ut på. Alltför breda bredsidor drabbar alla och ingen.”

  Spelet går nog vidare. (Ja, utan domare blir seten långa; som åskådare riskerar man tröttna
  till slut.)

 22. Robert Larsson skriver:

  Islamism är ju solklart. Det används inte som skällsord mot oliktänkande vilka de än är, som rasism görs. Det är snarare mycket specifikt. Medan rasism är väldigt allmänt och luddigt.
  Rasist används precis på samma sätt, som ett visst annat ord användes en gång. ”Inga rasister på våra gator”, skanderar man. Det ger rysningar, och får en att tänka på detta:

  http://sarahhonigblog.files.wordpress.com/2013/08/nazi-era-e2809cjudenfreie2809d-sign.jpg

  Samma sak tycker jag. Fast olika tid, och benämning. Men ondskan visar sitt fula tryne på olika sätt, i olika tider.

 23. Lars Vilks skriver:

  Knappast någon gångbar parallell. Medan rasism kan betyda att vara intolerant mot ras/folkgrupp eller mot kulturellt betingade egenarter men också kritisk mot religioner och ideologier eller mot invandringspolitik är islamism en helt annan sak: Religiös fundamentalism som ställer krav på att religiösa dogmer skall ersätta sekulära uppfattningar om t ex kvinnans och homosexuellas rättigheter, antisemitism etc.

 24. CeDe skriver:

  Rune,

  Precis så, falsk varudeklaration. Det var visst också många som droppade av manifestationen när de insåg falsariet.

 25. CeDe skriver:

  Robert Larsson: Det stöder, vad jag säger

  Snälla Robert Larsson, etc,etc,etc… Denna hänvisning ligger redan ute i slingan.

  Din iver att i alla lägen söka din egen bekräftelse genom att ständigt påpeka ditt samtyckande med givna texter börjar bli smått enerverande.

  Det tar fokus från väsentligheterna och förminskar dig själv.

  /Christina De la Garde

 26. Gurun Gudrun skriver:

  Vilks, är alla som hedrar profeten islamister?

  Parallellen går som en röd tråd om man tänker och nystar bara lite längre.

  (Nej, nu har jag tröttnat på att virka vantar; Barnen vill i alla fall inte ha mjuka klappar.)

 27. Lars Vilks skriver:

  Gurun Gudrun,

  Nej, sekulära muslimer som t ex Mohammad Fazlhashemi är naturligtvis inte islamister och inte heller sådana som accepterar sekulära lagar och uppfattningar.

 28. Krister skriver:

  Väääldigt off topic!… men Marianne Lindberg de Geer är het… och cool!

  Tyckte det var dags för en kärleksförklaring mitt i allt hat hit och dit, kors och tvärs, ’god’ och ’ond’, pro och anti…

 29. Robert Larsson skriver:

  Vad antirasismen egentligen står för:

  avpixlat.info/2013/12/28/det-goda-hatet-pa-manifestation-mot-rasism-i-kalmar

  Talande bild:

  http://data.bloggplatsen.se/bild/filnamn-8e9208d0c997b100d8f1deadea35a3e0507d7c9e8ef75.jpg/version-7cadfbe4ff34277e3da3829e20a31ce1

 30. marianne lindberg de geer skriver:

  Alla människor är lika mycket värda. Tycker man det åker man till Kärrtorp och talar om att vi är många som avskyr rasism eftersom det är antitesen till lika värde. Svårare är det inte.

 31. CeDe skriver:

  ”Blinkers” heter det som man sätter på hästar för att de bara ska kunna se rakt fram och inte störas av det som händer vid sidan om.

 32. markus skriver:

  marianne lindberg de geer:
  Alla människor är lika mycket värda. Tycker man det åker man till Kärrtorp och talar om att vi är många som avskyr rasism eftersom det är antitesen till lika värde. Svårare är det inte.

  Så lätt är det ju inte alls eftersom det bland arrangörerna fanns riktiga fascister som gillar våld mot oliktänkande. ”Slaktande” var vad som gällde. Att de kallar sig ”vänster” gör det ju inte ett smack bättre. Vari ”lika värde” bestod får du gärna förklara.

 33. LH skriver:

  marianne lindberg de geer: Alla människor är lika mycket värda. Tycker man det åker man till Kärrtorp och talar om att vi är många som avskyr rasism eftersom det är antitesen till lika värde. Svårare är det inte.

  Nej, svårare än så är det faktiskt inte. Det är beklämmande att denna enkla sanning ska vara så provocerande för Vilks och hans anhängare här på bloggen. Argumentet att en del antidemokratiska rötägg deltog i manifestationen i Kärrtorp håller förstås inte. Det är som att döma ut en hel korg med färska äpplen bara för att den innehåller två eller tre skämda. Med denna logik skulle man i 30-talets Tyskland inte opponera sig mot nazisterna, därför att kommunisterna där var emot nazismen.

 34. markus skriver:

  LH: Nej, svårare än så är det faktiskt inte. Det är beklämmande att denna enkla sanning ska vara så provocerande för Vilks och hans anhängare här på bloggen. Argumentet att en del antidemokratiska rötägg deltog i manifestationen i Kärrtorp håller förstås inte. Det är som att döma ut en hel korg med färska äpplen bara för att den innehåller två eller tre skämda. Med denna logik skulle man i 30-talets Tyskland inte opponera sig mot nazisterna, därför att kommunisterna där var emot nazismen.

  Nej, motsvarigheten till nazisterna var de du kallar ”rötäggen”. De och de som inte tar avstånd från dem är de nya totalitära. Att inte delta i deras låtsas manifestation är självklart för verkliga demokrater.

 35. LH skriver:

  markus: Nej, motsvarigheten till nazisterna var de du kallar ”rötäggen”. De och de som inte tar avstånd från dem är de nya totalitära. Att inte delta i deras låtsas manifestation är självklart för verkliga demokrater.

  Så det var en nazist som knivhögg en nazist i Kärrtorp den 15/12. Intressant.

 36. markus skriver:

  LH,

  Vår tids motsvarighet till 30-talets nazister, ja. De kallar sig ”vänster”. Av nån anledning.

 37. Från graven skriver:

  LH:
  Vad beträffar realiteterna, som du vurmar så för, verkar du inte ha full koll. T ex var syftet med demonstrationen den 22/12 inte att fira och ”hylla de snälla AFA-aktivisternas seger över de i och för sig fåtaliga men dock fruktansvärda nazisterna”.

  LH, jag är fortfarande intresserad av att höra vad syftet med demonstrationen var. Du avfärdar Vilks uppfattning, men erbjuder inget alternativ.

 38. Robert Larsson skriver:

  Ja, på den tiden ägde många antirasistmanifestationer rum över hela Tyskland, markus.

 39. markus skriver:

  Robert Larsson:
  Ja, på den tiden ägde många antirasistmanifestationer rum över hela Tyskland, markus.

  På den tiden hade de totalitära en annan ideologi. Men kärnan var densamma, prat om att ”slakta” oliktänkande. Och en fiende skapad av projiceringar.

 40. Robert Larsson skriver:

  Jag tycker det är samma sak jag. Ingen skillnad där inte.

 41. markus skriver:

  Robert Larsson:
  Jag tycker det är samma sak jag. Ingen skillnad där inte.

  Båda leder till samma mål, koncentrationslägret. Så nån skillnad i praktiken är det inte.

 42. LH skriver:

  Från graven,

  Demonstrationen i Kärrtorp var, om du inte förstått det, en manifestation mot rasism och rasistiskt våld. Det är väl tveksamt om Vilks och hans påhejare här i spalterna var där, men för de allra flesta som var det, inklusive politiker som Stefan Löfven, Catharina Elmsäter-Svärd och Erik Ullenhag, måste påståendet i Vilks lilla julsaga att över 16.000 människor samlats i Kärrtorp i syfte att hylla vänsterextremistiskt våld uppfattas som tämligen befängt, för att inte säga oförskämt.

 43. Lars Vilks skriver:

  Bäste Allvarsmannen LH! Julsagan var skriven med ett visst mått av ironi. Men även så kan man fundera över vad som var intressant för medierna. Det vänsterextrema våldets tydliga närvaro var väl den fråga som hamnade i centrum i den här tillställningen.

 44. Från graven skriver:

  LH,

  Bäste LH. Visst har jag förstått det; och det syftet applåderar jag. Däremot är jag inte så naiv att jag stannar vid tron att det var enda syftet. AFA och Revolutionära Frontens hade egna syften: att liera sig med både den politiska och mediala makten och få bli bekräftad av dessa. Och vilken PR-vinst det blev för dem! Tänk att få sjunga ”led svinen till slakt”, att få skandera ”hugg en nasse” och samtidigt få gå sida vid sida med det politiska etablissemanget. Det var inte värdigt Kärrtorpmanifestationen, som hade vunnit mycket större trovärdighet på att undanbe sig extrema grupperingar från vilket håll de än kom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.