1411: ”Annonsen” en opera buffa för vår tid

Politik kan också vara roligt. Visserligen framhärdar jag i mitt krav på att det varje vecka skall hållas minst en SD-fri mediedag, men det långtgående nationella behovet av en ständigt pågående opera buffa tycks göra detta omöjligt.

Den här veckan har bjudit, kanske inte precis på några överraskningar, men välspelade föreställningar, dels i den orkestrala serien Expressen avslöjar och dels på det direkta buffatemat Den Svenska Invandringspolitikens Mörkläggning. Det senare handlar denna gång och märkligt nog om något så banalt som en bokannons i DN. De båda författarna till boken, Arnstberg & Sandelin, skriver alltså en debattbok om svensk invandring något som borde väcka stort intresse eftersom ämnet är uppskattat och medialt. Visserligen intar författarna en kritisk inställning men för alla dem som menar att en sådan attityd saknar fog vore det naturligtvis rätt tillfälle att med sakliga argument tillbakavisa skribenternas många påståenden och redovisningar. Helt uppenbart finns det många kritiker av Arnstberg & Sandelins skrift ehuru endast några få, och i förbigående, har närmat sig boken. Dessa menar t ex att det inte existerar någon mörkläggning av den svenska invandringsdebatten. Detta kan förefalla egendomligt eftersom boken i sig har blivit påtagligt mörklagd. Emellertid kan detta också bero på rena tillfälligheter, t ex att bokrecensenterna har haft andra, och viktigare uppgifter, att ta itu med.

För att få fart på intresset och försäljningen prövar författarna alltså med en annons i DN. Egendomligt nog blir annonsen föremål för ingående politisk granskning och när granskningen släpper genom annonsen utbryter en sällspord mediestorm med morgonsoffor, kvitter och motannonser. Opera Buffan Annonsen är ett faktum och denna uppenbara närhet till den musikaliska underhållningen är förmodligen orsaken till att SvT:s Morgonsoffa påpassligt kallar in musikexperten Camilla Lundberg som sakkunnig i ämnet. Hon sjunger likt en kvinnlig Basilio vackert om fördömelse och svek.

 

Nå, ingen skada skedd, i denna helaftonföreställning kan alla förklara sig som nöjda. Kritikerna fick kritisera. Rasistälskarna fick utropa sitt ”rasist, rasist det skall du heta intill tidens ände gör dig slut”, Författarna fick äntligen uppmärksamhet för sin bok och beställningarna rasade in. Rationellt och nationellt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iHgYwOuOFsE[/youtube]

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

9 svar på 1411: ”Annonsen” en opera buffa för vår tid

 1. Jakob skriver:

  Bra försäljningsknep av DN. De anade säkert kommande ”motannonser”. En har sålts och nu skramlar feminister ihop till ytterligare en!

 2. Money makes the world go round – så länge de finns!

 3. Cecilia skriver:

  ”Politik kan också vara roligt.”

  Politik är alltid roligt! Det är nog bara definitionen av roligt som varierar…
  Själv tycker jag att det alltid är skojigt, men aldrig att det är roligt. Bara ledsamt… Men en dag kanske det kommer att ta sig! (glad!)

 4. Mikael skriver:

  Herr Vilks visar åter igen att hans penna är lika vass som hans penslar. Vi applåderar åter igen……

 5. CeDe skriver:

  Några 15-åringar i Landskrona tyckte det var kyligt häromdagen och satte eld på en koran. En av pojkarna blev frihetsberövad rånad och misshandlad av några muslimer.
  Mina tankar snurrade till om vad som hade hänt om det var rondellhunden de eldade upp. Skulle det muslimska mottagande då varit positivt eller negativt.

 6. Robert Larsson skriver:

  Hela samhället, är idag en Opera Buffa. Där Reinfeldt är Rigoletto mitt i. Och du och hela den Sverigevänliga rörelsen är Hamlet. Allt kretsar kring det mytiska ”vindarnas torn”. Där allt spinner hårdare och hårdare kring, tills en öppning i tidens rum uppstår.
  Författarna fick verkligen den uppmärksamhet de förtjänade i vår maximalt veritofobiska tid. Där behövs en öppning till ett annat rum. Och nu är isen äntligen smältande, tills klarhetens sol åter ska lysa upp våra stelnade, lurade sinnen. ”Ingen kan stoppa det nu…” Sisyfos uppförsrullning har nått sitt slut. Veritofobivätlden har en ände. Medvetandet ökar. Bluffen puffar svart tjärrök. Opera Buffa är här. Kejsarens kläder fallar av, Och Reinman står där i all sin skära nakenhet, som Rigoletto, liksom hela kadern av charlatanesiska härskare genom de senaste, at least, 45 åren.

  Utom vi som visste allt, när det hände förståss, för att vi levt i vindens kraft av evig tid.

 7. Cecilia skriver:

  Robert Larsson:

  Utom vi som visste allt, när det hände förståss, för att vi levt i vindens kraft av evig tid.

  Hej Robert
  Hälsa Gudrun så gott!

 8. Steen skriver:

  Arnstberg og Sandelin klarede sig helt uden recensenter – deres bog er nr. 4 på Bokustoppen og tilfälligt slutsåld. Grattis til det private initiativ 🙂

  http://www.bokus.com/topplistor/bokustoppen

 9. Pingback: ” I would like the Netherlands to leave the EU” « Snaphanen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.