1731: Konsert för medier och tillskyndare

Man får inte glömma att politisk underhållning är långt mera intressant än den politiska verkligheten. Åt den senare kan man inte göra särskilt mycket. Med den politiska underhållningen, som med en konstteoretisk term skulle kunna kallas för relationell estetik, förhåller det sig annorlunda. Ett av de mest uppskattade och utlösande ämnena för denna teater är rasisttemat. Idag drog föreställningen om polisens register över romer igång. Då polisen genomgående får spela skurkens roll fanns goda förutsättningar för ett vinnande manus vilket snart besannades. Tillskyndarna skyndade till, rubrikerna braskade (à la ”rasismen visar sitt fula tryne”). Med en gnutta flax kan saken växa ytterligare. Och det är goda nyheter ity det visar, vilket är oerhört viktigt att visa, att svensken (och särskilt svensk polis) är bemängda med ofattbara kvantiteter av strukturell rasism (den ständigt undflyende defekten som samtidigt sprider sig panikartat).

 

Nå, det är ingen väsentlig nyhet men enastående medial, lätt att vinkla och förvandla till enbart svart och vit. Om man ändå skall kommentera händelsen så kan man nog slå fast att polisen inte agerar med rasistiska motiv. Antagligen är det så att romer är överrepresenterade vad gäller kriminalitet. Inga undersökningar får göras i detta ämne men det brukar vara så att även i politiskt korrekta kretsar medger man detta men hänvisar samtidigt att romers utsatthet och fattigdom gör dem till en del av en samhällsgrupp som generellt sätt är överrepresenterad. Emellertid kan man inte komma ifrån att även kriminella romer är ett problem. Jag råkade för några månader sedan bli vittne till ett par romer på stöldexpedition på ett köpcentrum i Helsingborg. En av dem hade kört ut en kundvagn till landsvägen där han snabbt lastade av i bakluckan på en bil som sedan snabbt vände för att åka tillbaka, antagligen för att hämta mer last. När jag grävde lite i det här fallet visade det sig att brottet kunde kopplas till en av polisen välkänd rom. Denne kunde naturligtvis inte själv vara med i frontlinjen utan agerade genom sina bulvaner som utgörs av familj och släktingar. Och den här dagen var det flera aktörer verksamma på samma köpcentrum. Skall man ha någon möjlighet att reda ut sådana historier är det nödvändigt att kartlägga nätverken. Gör man det kan man drabba den enskildes integritet och även dra in oskyldiga. Och det är lätt hänt att polisarbetet kan leda till konserter för medier och tillskyndare.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

65 svar på 1731: Konsert för medier och tillskyndare

 1. Agneta skriver:

  Ironiskt nog har de rättrådigas högste pretendent i egen hög person i eget TV-program uttalat sig negativt om nämnda folkgrupp en gång i tiden. Huruvida dennes utsaga är med sanningen överensstämmande eller inte är av sekundär betydelse. Har för mig att BRÅ skulle vederlägga Guillous utsaga, men denna kom av okänd anledning bort i hanteringen.

  Att media når upp till oportionerligt upphaussade nivåer av denna sak visar bara på vilka hysteriska tider vi lever i. Media fördjupar ju snarare klyftor mellan olika grupper utan att själva inse det. Alla är vi ju svenskar, eller hur? När blev “kringresande” liktydigt med etnicitet? I så fall genom medias agerande.

  För vidare läsning se
  http://andreasjohanssonheino.blogspot.se/2013/09/halften-av-alla-stjal.html#comment-form

 2. anon skriver:

  Man kan undra om Vilks menar att det överhuvudtaget finns något som ÄR rasism. Och hur tolkar han då vad det faktiskt är. Skulle vara intressant om vilks kan beskriva rasism med egna ord. Gå nu inte i min fälla, ty du har ingen erfarenhet av rasism, du har inte utsatts för den, du har normalfärgad hud, är av normalt kön och har normal sexualitet. Så hur kan du beskriva och förstå vad rasism är. Du som inte lyssnar, du som vet. Vad är rasism enligt dig?

 3. Lars Vilks skriver:

  anon,

  anon, Jodå, jag har utsatts för rasism i egenskap av att jag inte är “äktsvensk”. För övrigt kan vem som så önskar ta del av definitionen av rasism enligt t ex Wikipedia. Jag har inget principiellt att erinra mot detta, problemet är hur det skall tillämpas. För man kommer, när man sådant eftersöker, att finna hur många fall som helst i vilka man kan tänka sig att det föreligger rasistiska motiv. När exempelvis en etniskt utsatt grupp får kritik kan företrädare och tillskyndare komma med anklagelser om rasism. Om polisen upptäcker ett kriminellt nätverk där samtliga inblandade är romer och går en förteckning över dessa, ja, då kan det vara illa. Osv. rullar denna karusell dag och natt

 4. Hlsn d skriver:

  Anon, du skriver att LV är av normalt kön. Du måste skämta? Menar du att de med det andra könet, kvinnorna, är onormala?
  Att du sedan också har koll på LVs “normala” sexualitet får smilbanden att närma sig örsnibbarna. Vad vet Du om den? Nog för att han stundtals sover med en yxa under sängen, men då inte p.g.a. sina böjelser utan för att försvara sig.
  Och kanske bör du påminnas om att LV utsatts för mordbrand och dödshot m.m. Detta till stor del av människor som flytt till Sverige från diktaturer där ofrivilliga begravningar hör till vardagen.
  Att påstå att LV inte vet vad det innebär att vara förföljd är botten av okunskap.

 5. Gurun Gudrun skriver:

  Det är rasism att påstå att alla romer är kriminella.
  Skånepolisen vill sedan registrera sedan alla romer, oavsett ålder, med inbördes släktförhållanden, i ett register för att förebygga kriminalitet.

  Om det inte är rasism är Vilks en enhörning i karusellen.
  (Men det kanske han vill vara.)

 6. Lars Vilks skriver:

  Gurun Gudrun,

  Vem har påstått att alla romer är kriminella? Och varifrån har du fått att polisen vill registrera alla romer? Tydligen föranleds dessa frågor av hyperaktiv identitetspolitik.

 7. CeDe skriver:

  Lycka till med kvinnor och frihet i Köpenhamn!

 8. Gurun Gudrun skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/over-tusen-barn-med-i-olaglig-kartlaggning/

  Enkel journalistik, som jag litar mer på än den diktatoriska identitetspolitik som brukligt hemvärnsmannen Vilks står för.

 9. CeDe skriver:

  Gurun Gudrun,

  Även barn växer upp och de har också använts av föräldrar i stöldraider. Ingen rök utan eld. Vi kan nog lugnt lita på att polisen vet vad de gör.

  http://www.avpixlat.info/2013/09/26/polischef-i-orebro-kritiserar-drevet-mot-zigenarregistret/

 10. Hlsn d skriver:

  Vad har DNs artikel med LV att göra? GG, tror du överdoserar din medicin.

 11. anon skriver:

  Hlsn d,

  Du vet uppenbarligen ingenting om det du kastar dig in för att debattera. Det blir liksom lönlöst att bemöta din idioti. Inlägget var riktat till Lars, och han förstår nog mycket väl min kommentar.

 12. Hlsn d skriver:

  anon,

  Jag går inte på ditt flumsnack. Fortsätt du!

 13. Gurun Gudrun skriver:

  Hlsn d,
  Vilks undrade över källan till mitt påstående att polisen vill registrera alla romer; Alltså angav jag villigt den till DN.
  Var det så svårt att förstå, tycker jag synd om dig.

 14. Hlsn d skriver:

  Läser man ditt inlägg 26 sept kl. 06.44 så är det dina ord. Ingen hänvisning till DN.
  Tack för att du bryr dig om mig och gläd dig åt att du inte har några studieskulder.

 15. Lars Vilks skriver:

  Gurun Gudrun,

  Artikeln i DN meddelar inte att polisen skulle registrera alla romer, det rör sig om att kartlägga kriminella aktiviteter. Så jag har väl rätt angående den hysteriska identitetspolitiken.

 16. anon skriver:

  Nu visar det sig, föga förvånande, att andra statliga organ bedrivit ren rasbiologisk registrering av Romer fram till 1996. När menar Lars, att ett agerande från vårt samhälle övergår till att vara strukturella problem? Eller menar han att det inte finns strukturer?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/romer-kontrollerades-i-sina-egna-hem/

 17. markus skriver:

  Man ska inte tro på allt man läser i DN. Någon “rasbiologisk registrering” har inte förekommit (som om polisen skulle ha resurser eller vilja till det…). Det här är en icke-händelse som sker främst inom det politiska och mediala etablissemanget där de kan spinna vidare med hysteriska kommentarer, artiklar, böcker, självgratulationer, priser, mer politiska “åtgärder”, bidrag osv osv. Normalt folk begriper det och 99% av befolkningen rycker därför på axlarna.

 18. Gurun Gudrun skriver:

  Hlsn d,
  Precis som du säger, min första kommentar är mina ord; den andra är ett svar på Vilks motfråga och innehåller min källhänvisning till DN.
  Din kommentar, som kom efter min andra kommentar, undrade vad DN har med det hela att göra.
  Kan vi gå med på det?
  (Ja , jag oroar mig så smått för dig.)

 19. CeDe skriver:

  Grottfolk gör sig bäst i grottor, i dagsljus framstår de mest som groteska.

 20. anon skriver:

  markus,

  Du kanske skulle se dig i spegeln nån dag och fråga dig, “hur vill jag att demokratin i mitt land ska se ut?”. Svarar du då “alla människor ska ha lika värde”? Eller får du andra idéer?

 21. Gurun Gudrun skriver:

  Vilks,
  Oddsen i fikarummet var låga på att du skulle fortsätta slingra dig; På vilket sätt var mer oklart.
  Hur som helst, när jag läser den hänvisade artikeln från DN verkar jag få en helt annan tolkning än din; Citat:
  “Enligt uppgift till DN har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över Sveriges romer.”
  “Barn utgör en fjärdedel av hela registret. …Att de inte är straffmyndiga spelar ingen roll: de har inte hamnat i registret för att de begått kriminella handlingar.”
  “Registret innehåller många helt ostraffade människor.”
  “..alla registrerade är dock inte släkt med varandra”
  osv.

  Du skriver sedan; “Artikeln i DN meddelar inte att polisen skulle registrera alla romer, det rör sig om att kartlägga kriminella aktiviteter.”
  Jag finner en viss diskrepens mellan våra tolkningar.
  Men, i ett fritt land är måhända även tolkningen av nyhetsjournalistik öppen.
  Sedan, ditt upprepade antagande och tyvärr fåfänga angrepp om vad du kallar “hysterisk identitetspolitik” är väl antagligen en typisk försvarsmekansim. (jag har själv aldrig reflekterat över begreppet innan du nu nämnde det.)

  Ja, ja, det här blev lite ovanligt torrt och trist; Jag får väl skylla på egna klimakteriekänningar, som börjat ge sig till känna med vissa irriterande stickningar nu efter hundraårsstrecket.
  Vad Vilks har att skylla på vet jag inte, men det finns alltid något; han är ju ingen ungdom heller.
  Till slut måste jag nog ändå ge en eloge och uppmuntran till konstprofessorn; Om konstnärlig talang saknas, uppvisar han ändå en annan, stor talang att ständigt vara helt uppåt väggarna.

  “Blomma, hav förbarmande med larven,
  den är inte ett bi,
  dess kärlek är en blunder och en börda.”

  (Ur min kommande översättning av Rabindranath Tagore; släpps på Nobeldagen. Signerat ex till Vilks utlovas.)

 22. CeDe skriver:

  Gurun Gudrun,

  Gurun, om du läser min kommentar till dig 12.40 där bilagan rör vad en polischef i Örebro har att anföra i ämnet så kanske det klarnar för dig hur polisen jobbar.

 23. CeDe skriver:

  ps 12.40 var din kommentar min daterades till 13.16.

 24. anon skriver:

  CeDe,

  Allt är väl sagt om dig när du länkar till den öppet rasistiska siten Avpixlat.

 25. CeDe skriver:

  anon,

  Är polischefen i Örebro rasistisk?

 26. anon skriver:

  CeDe,

  Det vet jag inte. Men Avpixlat är rasistiskt!

 27. markus skriver:

  Busenkelt. Demokratin ska inte åsidosättas av antirasistiska fantasier på DN och andra verklighetsavskärmade enklaver utan ha sin gilla gång på rationell grund. Romregistreringshysterin sker i en pk-marinerad bubbla som normala svenskar inte ens orkar gäspa åt längre (har inte hört någon irl ens nämna romregistreringen). Snart har den blåst över när man hittat nån annan “rasism” att tjata om.

  Medan DN/SvD/SR tjatade om hur synd det är om kriminellt belastade romfamiljer så rapporterade BBC om islamister som massmördade folk i Nairobi. Apropå “lika värde”.

 28. Cecilia skriver:

  Är Gudrun kapad?

 29. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Grottfolk gör sig bäst i grottor, i dagsljus framstår de mest som groteska.

  Dagsljus är nog relativt? Och vad har du emot grottfolk?
  Vissa grottfolk hyllar du, sen dissar du andra.
  Fast du är kanske bara ett korta-nutidens barn? Och gör därmed en oersättlig insats. Som så många andra genom människans historia. Alla har vi nog vår roll?
  Åtminstone några år till.

 30. Cecilia skriver:

  markus:
  Medan DN/SvD/SR tjatade om hur synd det är om kriminellt belastade romfamiljer så rapporterade BBC om islamister som massmördade folk i Nairobi. Apropå ”lika värde”.

  Kanske tjatandet inte egentligen handlar om det som “den” tror, utan är en sorg över att ens eget nu/verkligheten ständigt förändras – dvs en slags konservatism; nog en rätt grundläggande vilja till oförändring/lugn i livet när man har satt “maten på bordet”?

 31. CeDe skriver:

  Cecilia: Vissa grottfolk hyllar du, sen dissar du andra.

  Du krånglar till det Cecilia.

  Jag varken hyllar eller dissar grottfolk, vilka de nu är. Kommentaren avsåg GG, som när han sitter i sin grotta och studerar gamla filosofer är mer till sin fördel än när han går ut och filosoferar i egen regi. Kanske var min mening lite svår att uttyda, ber om ursäkt för det.

  Kanske kan den också ses i en lite annan dager, om man tänker efter.

 32. anon skriver:

  markus,

  Vad har du för belägg att normalt svenskt fölk inte ens orkar gäspa åt romregistreringen. IRL finns ingen runt omkring mig som gäspar åt det.

 33. Anders Eriksson skriver:

  anon,

  Hur vet du att det var romer Lars? Har du tillgång till polisregistret? Eller har du polisvänner som inte kan hålla sig inom tystnadspliktens gränser?

 34. Lars Vilks skriver:

  Det finns ingen anledning att ange mina källor lika lite som DN anger sina. Men jag uppskattar din ilska.

 35. markus skriver:

  Ingen jag mött eller hört har nämnt något alls om romregistret. Och då rör jag mig bland normalt folk i flera olika sammanhang. Hade det varit så stort som DN vill få det till med flera dygns hysterisk rapportering hade någon upprört nämnt det. Men icke. Och jag är inte förvånad alls. DN och andra medier har helt enkelt tjatat för länge om “rasismen” för att någon ska orka bry sig. Klart ingen orkar fördjupa sig i storyn om ett romregister. Speciellt inte de som till skillnad från DN-folket haft med romer att göra irl. Nej det här funkar bara på de redan gravt pk-marinerade. Inte så smart att välja romer som antirasistisk murbräcka förresten. Men empirin var väl tunn så man fick ta det som fanns och fantisera kring det. (Risken är ju att man hade fått skriva om de som försökte mörda pappan till 1-åringen, och det går ju mot DNs “agenda”. Den storyn försvann snabbt. Apropå “lika värde”.)

 36. Lasse skriver:

  Gurun Gudrun,

  ”Enligt uppgift till DN har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över Sveriges romer.”
  Det där knepet är ett av journalisternas favoriter. Man ger intryck av att någon initierad polis läckt uppgiften till DN men det kan lika väl ha varit hotellkatten på Sheraton i Stockholm eller journalistens eget påhitt.
  Nästan lika luddiga och användbara är “nu växer kritiken mot…” eller “källor inom polisen säger…”
  Endast journalistens fantasi och moral sätter gränser.

 37. CeDe skriver:

  Antar att konstnären har klippt öronhåren och sitter i svarttaxin på väg till Kalmarunionen.

  Vad och vem ska vi tro på nu när inga gör några källsorteringar i sant eller osant. Vi får själva avgöra tillförlitligheten, om vi vill.

 38. Anders Eriksson skriver:

  Jag struntar i DN Lars, jag frågar dig, hur kan du veta att det var romer? Du kanske bedömde deras etnicitet pga dina fördomar? Eller gick du på utseendet? Sen skulle jag vilja fråga dig vad du anser att rasism är? Du säger dig själv ha blivit utsatt för det, så du lär ju ha en klar bild av vad som räknas dit.

 39. markus skriver:

  Jag struntar också i DN.

 40. Cecilia skriver:

  markus,

  Jodå, det har nått ut. Hörde lite funderingar på fikat härom dagen.

 41. markus skriver:

  😀
  …”lite funderingar på fikat”, ja det var ju god utdelning efter flera dagars hysterisk hårdvinklad propaganda i samtliga stora dagstidningar plus radio och TV…

 42. CeDe skriver:

  Anders Eriksson,

  Är det inte lite tjatigt att komma med insinuanta frågor till Vilks om samma saker som han redan i tidigare svar har delgett sin uppfattning om.

 43. Lars Vilks skriver:

  Det är inte alltför svårt att känna igen olika folkgrupper. Jag förstår vart du syftar med din hysteriska identitetspolitik: om någon säger sig känna igen någon från en viss folkgrupp beror ett sådant konstaterande på rasistiska fördomar. Men i det här fallet finns alldeles säkra källor dem jag sålunda ej har för avsikt att röja. Vad rasism är kan du se på wikipedia; jag har redan skrivit detta och meddelat att jag inte har något att erinra mot principen i den definitionen. En lite annan sak är rasism förr i världen, i det här fallet från min ungdom. Rasism hade då inte den status den har fått idag utan fungerade som mobbning i allmänhet. Rasismen var inte heller exotisk p g a brist på objekt. Det gick bra med t ex danskar.

 44. mohammad skriver:

  Själva olagligheten från Skånepolisens sida avser inte upprättandet av analysfilen.

  Olagligheten består av “förbiseendet” att under tid gallra och uppdatera informationen enligt verktygsmanualen.

  Det är denna omständighet som klassar registret som etnisk registrering, ett brott mot svensk lag.

  Förstår man inte det får man heta Lars Vilks. *ler*

  /M…

 45. mohammad skriver:

  Hej söta CeDe:

  Är det inte lite tjatigt att komma med insinuantafrågor till Vilks om samma saker som han redan i tidigare svar har delgett sin uppfattning om.

  Har man sagt A har man att säga B, annars är det ju samma hittepå som DN anklagas för..

 46. CeDe skriver:

  mohammad,

  Du är rolig du bror, sa gumman till grisen.

  Om jag ser en kvinna med påbyggda höftpartier i lång kjol och spetsar i blusen, då tippar jag på att hon är etnisk svensk för att slippa bli anklagad för hittepå.

 47. Krister skriver:

  Identitetspolitik verkar vara da buzzword för tillfället.

  Annars tar ju ordet rasist mest plats nuförtiden och ingen verkar ha fullt koll på vad begreppet egentligen innebär.
  Jag uppmanar semantikfilosofer att komma ut ur sina institutionella grottor och göra lite praktisk samhällsnytta för ovanlighetens skull med att slå fast vad rasism och rasdiskriminering egentligen betyder och distinktionen dem emellan, så kan vi kanske lyfta från negerbollsnivån och bli mer konkreta.
  Det är kanske västvärldens viktigaste begrepp och vi vet inte riktigt vad det är vi snackar om.

 48. mohammad skriver:

  CeDe: Om jag ser en kvinna med påbyggda höftpartier i lång kjol och spetsar i blusen, då tippar jag på att hon är etnisk svensk för att slippa bli anklagad för hittepå.

  Var det så tjuvarna var klädda, eller hänförs dylik information också de mystiska “källorna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.