1731: Konsert för medier och tillskyndare

Man får inte glömma att politisk underhållning är långt mera intressant än den politiska verkligheten. Åt den senare kan man inte göra särskilt mycket. Med den politiska underhållningen, som med en konstteoretisk term skulle kunna kallas för relationell estetik, förhåller det sig annorlunda. Ett av de mest uppskattade och utlösande ämnena för denna teater är rasisttemat. Idag drog föreställningen om polisens register över romer igång. Då polisen genomgående får spela skurkens roll fanns goda förutsättningar för ett vinnande manus vilket snart besannades. Tillskyndarna skyndade till, rubrikerna braskade (à la ”rasismen visar sitt fula tryne”). Med en gnutta flax kan saken växa ytterligare. Och det är goda nyheter ity det visar, vilket är oerhört viktigt att visa, att svensken (och särskilt svensk polis) är bemängda med ofattbara kvantiteter av strukturell rasism (den ständigt undflyende defekten som samtidigt sprider sig panikartat).

 

Nå, det är ingen väsentlig nyhet men enastående medial, lätt att vinkla och förvandla till enbart svart och vit. Om man ändå skall kommentera händelsen så kan man nog slå fast att polisen inte agerar med rasistiska motiv. Antagligen är det så att romer är överrepresenterade vad gäller kriminalitet. Inga undersökningar får göras i detta ämne men det brukar vara så att även i politiskt korrekta kretsar medger man detta men hänvisar samtidigt att romers utsatthet och fattigdom gör dem till en del av en samhällsgrupp som generellt sätt är överrepresenterad. Emellertid kan man inte komma ifrån att även kriminella romer är ett problem. Jag råkade för några månader sedan bli vittne till ett par romer på stöldexpedition på ett köpcentrum i Helsingborg. En av dem hade kört ut en kundvagn till landsvägen där han snabbt lastade av i bakluckan på en bil som sedan snabbt vände för att åka tillbaka, antagligen för att hämta mer last. När jag grävde lite i det här fallet visade det sig att brottet kunde kopplas till en av polisen välkänd rom. Denne kunde naturligtvis inte själv vara med i frontlinjen utan agerade genom sina bulvaner som utgörs av familj och släktingar. Och den här dagen var det flera aktörer verksamma på samma köpcentrum. Skall man ha någon möjlighet att reda ut sådana historier är det nödvändigt att kartlägga nätverken. Gör man det kan man drabba den enskildes integritet och även dra in oskyldiga. Och det är lätt hänt att polisarbetet kan leda till konserter för medier och tillskyndare.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

65 svar på 1731: Konsert för medier och tillskyndare

 1. CeDe skriver:

  mohammad,

  Kliv ur sandlådan och ställ dina frågor till dem de berör.

 2. Gurun Gudrun skriver:

  Krister,
  Som en vän med huvudet på skaft, Tom O’Graphy, skrev för ett bra tag sedan:
  (efter en kvarts begrundande)
  ” – Fördomar, främlingsfientlighet, rasism – i den rangordningen, där det oftast inte kommer så långt som till rasism; Ordet verkar dock ligga bättre i munnen.
  – Även fördomar räcker långt; Ursprunget ur en global och allmänmänsklig kärlek för kategorisering; för sin egen säkerhets och trygghets skull.
  Vi skapar in- och utgrupper; Den egna gruppens positiva egenskaper tillhör personligheten, de negativa egenskaperna tillfälligheter, omständigheterna;
  Utgruppen, de Andra, är tvärtom – positivt är tillfälligheter, negativt personlighet.
  – Medvetna om detta omedvetna förhållande, kan inskränkta människor möjligen bli friare; I eftertanke.

  – Ändå är detta inget nytt.”

  (Mitt egna tillägg är en notering att Vilks inte kan bedömas utifrån detta, eftersom han inte har möjlighet i sin solitära och självvalda avsaknad av samvete att ens skapa in- och utgrupper.)

 3. anon skriver:

  CeDe,

  Du är ju helt besatt av rasistsiten avpixlat.

 4. CeDe skriver:

  anon,

  Om det brinner i mitt hus anon, som pragmatiker, försöker jag då släcka elden oavsett vem som tillverkat brandsläckaren.

 5. anon skriver:

  CeDe,

  Det brinner ej i ditt hus. Hur vet jag det? Jo, ty ditt hus är mitt hus. Vårt hus.

 6. Krister skriver:

  Om nu fördomar, främlingsfientlighet, rasism är sprunget ur en global och allmänmänsklig kärlek för kategorisering; för sin egen säkerhets och trygghets skull, så är det kanske en så grundläggande instinkt hos människan att det inte är lönt att bekämpa utan istället koncentrera sig på att bekämpa negativa effekter av kategorisismen dvs.kategori-och rasdiskriminering.
  Ungefär som att det inte är lönt att attackera människors andlighet om man vill bekämpa religioners negativa effekter.

  Mycket energi i debatten går åt till barnsligheter som inte gör något gott för mänskligheten mer än skapar nya kategorier.

 7. Kenneth Karlsson skriver:

  anon,

  Och hur ska odemokratiska krafter som Gyllene gryning bekämpas? Jo med demokratiska medel förstås. Därför värnar jag om demokratin.

 8. anon skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Är du helt naiv eller?

 9. anon skriver:

  CeDe,

  Allvarligt. Avpixlat är en enda stor skygglapp för rädda marginaliserade veklingar. Måste det sägas om och om igen. DET ÄR EN RASIST SITE. Sluta länka dit!

 10. CeDe skriver:

  Porca misèria – tremo!

 11. Cecilia skriver:

  Krister:
  Om nu fördomar, främlingsfientlighet, rasism är sprunget ur en global och allmänmänsklig kärlek för kategorisering; för sin egen säkerhets och trygghets skull, så är det kanske en så grundläggande instinkt hos människan att det inte är lönt att bekämpa utan istället koncentrera sig på att bekämpa negativa effekter av kategorisismen dvs.kategori-och rasdiskriminering.
  Ungefär som att det inte är lönt att attackera människors andlighet om man vill bekämpa religioners negativa effekter.

  Mycket energi i debatten går åt till barnsligheter som inte gör något gott för mänskligheten mer än skapar nya kategorier.

  Ja, de grundläggande överlevnadsinstinkterna har nog inte förtvinat alls. Det är nog mest en förrvirrande kollision idag, mellan den djuriska grunden och det mänskligt åstadkomna. Reder säkert ut sig så småningom.
  Bekämpandet har dock säker sitt finger med i historiens gång. Utan upprördhet kan ju saker gå illa? Vet väl alla…? För det var ju alldeles nyss, som man bara teg och blundade. Ingen höjdare, eller hur…

 12. Bruno G skriver:

  anon:
  CeDe,
  rädda marginaliserade veklingar.

  rädsla och marginalisering som något föraktansvärt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.