1728: Men alla visade sig vara onda

För någon vecka sedan fick jag ett erbjudande att medverka i ett upprop mot främlingsfientlighet. Referenserna i brevet var dock otydliga och den adress som jag skulle följa för att underteckna uppropet visade sig leda till en kommersiell sida. Lite förundrad blev jag också imponerad över vad jag trodde vara spammarnas fyndighet att söka nya vägar. Men det visade sig att det var allvarligt menat och uppropet publicerades häromdagen i Expressen och Aftonbladet. Där fick man sig till livs alla dem som står upp med framlyft och brännpunktisering. Ty den politiska polariseringen är en nödvändighet. Det måste finnas något som är lätt att ta ställning till och där gott och ont reduceras till schabloner. Texten till uppropet är en sådan berättelse. Man har hört den till leda och ingenvart leder den. Befriad från varje intellektuell ambition, skulle man kunna lägga till. Vindmetaforen tillhör favoriterna i den här genren: ”Samtidigt sveper en obehaglig vind genom Sverige. Människor utsätts för trakasserier och våld för att de har en bakgrund från andra delar av världen.” Och så fortsätter den anklagelsen mot någon som aldrig blir namngiven: ”…rösterna har blivit högljudda – de som påstår att vissa är lata, att andra är kriminella, att en del tar jobben ifrån oss.

Vi hör de fördomsfulla diskriminerande orden i det offentliga samtalet och vi hör dem i vardagslivet. Den där vinden sveper in över fikarum på jobbet, lunchrestaurangen eller fredagsfesten. Den märks på internet och hörs hela vägen till debatten i kommuner och riksdag.

Vi känner starkt obehag inför dessa myter, som kategoriserar och skuldbelägger människor. Vi vet vad som händer när det blir vi och de. Historiens spår förskräcker.”

 

Främlingsfientlig är alltså den som säger att de som har sin bakgrund i en annan del av världen är lata, att de är kriminella och tar jobben ifrån oss. Vem kan det vara?, undrar jag, liksom meningens avslutning med ”oss” är gåtfull eftersom det är osäkert vem som åsyftas. Hänvisningen till nazismen brukar alltid framläggas i sådana manifestationer. Men vad som förundrar mig mest är bristen på kreativitet. Eftersom det knappast finns någon som inte har hört den här harangen till leda, vem kommer då att påverkas? Eftersom man inte försöker sig på någon specifikation kan man fråga sig om den strukturella rasismen (som brukar anses som självklar i uppropskretsarna) är tillräcklig för att någon skall vara främlingsfientlig. Sedan det nu har blivit en sak av att diverse etniska grupper också bär på samma symptom torde redundansen vara total och cirkulär: Alla är hela tiden främlingsfientliga. Man borde kunna ställa kravet på att även upprop skulle kvalitetssäkras.

 

Kanske bör man kräva certifiering av äkta rasister. Ett sådant certifikat kan t ex komma genom ett domslut. Idag fick Danmark den vägen en rasist. Konstnären och debattören Firoozeh Bazrafkan fälldes för hets mot folkgrupp (efter att ha blivit frikänd i första instans). Hon har iransk bakgrund men en sådan autenticitet duger inte längre eftersom vi ser ett genomslag för vad man kan benämna ”rasism i det utvidgade fältet”. Bazrafkan behöver inte se detta som en stor olycka, som just konstnär och debattör är det bättre att bli fälld än friad. Det gynnar hennes kritiska projekt. Men när vi lever i ett samhälle (i det här fallet är förhållandena desamma i Danmark och Sverige) där man stämplar in brottslingar på det sättet kan man inte säga annat än att vi lever i farsens tid.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

20 svar på 1728: Men alla visade sig vara onda

 1. CeDe skriver:

  Redan den naiva rubriken skevar. ”Sverige räcker till för oss alla”. Vilka är ”oss” kan man alltså fråga.

  Inga resurser är oändliga. Ges det åt ett håll, så tas det från ett annat.

  Mestadels är det de gamla och sjuka som är ”annat”.

 2. anon skriver:

  Vilken var den kommersiella sidan? Hittar inte när jag letar…?

 3. mohammad skriver:

  I kategoriserandet och skuldbeläggandet grundläggs fobierna.

  Lars Vilks kom att samla på ”typiska muslimska uttryck”, Firoozeh Bazrafkan valde att hetsa.

  Både bekräftar alldeles utmärkt Rasismens autenticitet…

 4. CeDe skriver:

  mohammad: I kategoriserandet och skuldbeläggandet grundläggs fobierna.

  Så kan det också vara.

  Och som ett autentiskt exempel på det står väl din egen notoriska Vilksofobi.

 5. Agneta skriver:

  Manifestet utgör ett exempel på tron på ordets magiska makt – mycket riktigt ”befriat från all intellektuell ambition”. Så var det väl inga intellektuella som skrivit på heller får man hoppas för deras egen skull i alla fall.

  Uppropet kan kanske liknas vid medicinmannens dans, de ”rättrådigas” besvärjelser eller politisk predikotext som inte tål närmare granskning.

 6. Lasse skriver:

  Agneta:
  Manifestet utgör ett exempel på tron på ordets magiska makt – mycket riktigt ”befriat från all intellektuell ambition”. Så var det väl inga intellektuella som skrivit på heller får man hoppas för deras egen skull i alla fall.

  Uppropet kan kanske liknas vid medicinmannens dans, de ”rättrådigas” besvärjelser eller politisk predikotext som inte tål närmare granskning.

  Besvärjelserna bör kompletteras med processioner (s k manifestationer) för bästa möjliga effekt mot hemsökelserna.
  När detta väl är gjort är det bara att hoppas på andarnas välvilja.

 7. Gurun Gudrun skriver:

  Må vara att nämnda kreativitet och stil kan ha mer att lämna, men hur som helst är kampen mot främlingsfientlighet ett av världssamfundet erkänt begrepp och mål;
  (som min vän Brah at Hamed redan anmärkt här långt tidigare)

  Världskonferensen om mänskliga rättigheter i Wien 1993; Del 1, paragraf 17, …Utövandet av terrorism i alla dess former är aktiviteter inriktade på förgörandet av mänskliga rättigheter, fundamental frihet och demokrati./…det internationella samfundet borde ta nödvändiga steg för att förbättra samarbetet av förebyggande och bekämpande av terrorism.
  Del 2, paragraf 20, …Alla stater borde omgående ta nödvändiga steg och utveckla starka hållningar för att bekämpa alla former av rasism, xenofobi (främlingsfientlighet) eller besläktad intolerans, vid behov med införande av lämplig lagstiftning, inklusive straffrätt…

  Att ta lätt på kampen mot främlingsfientlighet, men samtidigt fördöma terrorism (eller ständigt mässa sitt mantra yttrandefrihet), är i så fall verkligen att ta russinen ur demokratikakan.

  De främlingsfientliga – Vem kan det vara? undrar Vilks;
  Ja, jämfört med terrorister är de svårare att hitta; de har nämligen oftast inte vapen i händerna,
  än,
  som tur är.

  Än så länge klarar man sig med att gömma sig på strutsars vis eller impregnera sin retsticka.

 8. CeDe skriver:

  Gurun Gudrun,

  Svensken i allmänhet är inte främlingsfientlig. Skulden får nog läggas på politiken.

 9. Lars Vilks skriver:

  Som sagt, samma ramsa.

 10. Lars Vilks skriver:

  Vräng, vräng i lingonskogen. Mina samlingar utgörs av dödshot, hot och påhopp från en eller flera kategorier av muslimer. Inom dessa kretsar finns det typiska drag, alltså återkommande och åberopandet av religionen. Sådant som ”jag skall knulla din döda mamma”, ”du är en djävla bög” etc. Orsaken till samlingen är naturligtvis att det är en inte oväsentlig del av kommunikationen i mitt konstprojekt. Jag har aldrig påstått att dessa yttringar skulle vara generellt typiska.

 11. CeDe skriver:

  mohammad: Firoozeh Bazrafkan valde att hetsa.

  Att tala klarspråk är inte att hetsa. Och det är ännu längre från rasism.

  Gör om och gör rätt mohammad, så slipper du framstå som den store skit du egentligen är.

 12. Lisen skriver:

  ”upprop mot främlingsfientlighet” låter lika luftigt (luft mellan öronen) som W:s ”war against terror”.

 13. mohammad skriver:

  CeDe: Gör om och gör rätt mohammad

  Rätterligen skall du väl ändå kasta din skit på Vestre Landsret i Aarhus och inte på mig…. *ler*

 14. CeDe skriver:

  mohammad: Gör om och gör rätt mohammad

  Rätteligen bör det väl rätteligen stavas.

 15. Cecilia skriver:

  Lars Vilks,

  Du glömde att säga vem du svarade. Och då jag ofta är lite obegåvad i vem-som-sade-vad-och-varför?, så är jag nyfiken på vem du ”svarade”?

 16. Cecilia skriver:

  GG:
  Retsticka-varianten är väldigt poppis; mycket spridd i alla dess olika skepnader i vardagen som alltid. Men myror är nog ändå intressantare, då de verkar vara jordens mest dominanta art.
  http://www.va.se/nyheter/lar-av-myrorna-549312

 17. Cecilia skriver:

  PS. Fysiska såväl som deras ”namnar” (glad!)

 18. Lite sent, men det får Ni tåla.

  Detta uppropet var präglad av röster från en värld, där verkligheten är den egna kränktheten och inte den stora vidsynen.

  Tänka sig, att det varje dag finns mer än 10 ämnen i tidningar och bak skärmen där man kan hålla en halvtimmes föredrag om människans totala ovetenhet och verklighetsfrånvaro.

  Den engelska premiärministern är sorrigt nog värre än de flesta av våra egna tillsammans……

  Saliga borde vi vara, vi enfaldiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.