1711: Det svenska raseriet, en repris

För några dagar sedan sändes reprisen av Uppdrag Granskning om mitt besök på SION:s konferens i New York. Tiden har gått och det torde vara lättare att skönja estetiken i den mäktiga performance som utspelade sig. Förmodligen är inte minst denna del av konstprojektet en stark kandidat till en svensk konstklassiker. Den befinner sig i tiden, ett socialkritiskt projekt som berör ett angeläget ämne, en och annan gräns överskrids och projektet når såväl en stor som en specialiserad publik.

 

Konferensen hänger samman med dess förelöpare Utställningen, alltså utställningen i Östersund där jag hade bjudits in att visa min bearbetning av en fransk opera. Som säkert en del minns ledde mitt deltagande i SION-konferensen till att jag uteslöts från utställningen vilket i sin tur förde med sig att övriga konstnärer mer eller mindre motvilligt också drog sig ur. Att det blev så är främst Marianne Lindberg De Geers förtjänst. Hon insåg genast att det var en principsak och att en sådan även gäller för känsliga ämnen.

 

Konferensen fick sin energi genom misstanken att konstnär Vilks skulle kunna vara en del av den reaktionära främlingsfientligheten. Därmed var den kittlande medievänligheten utstakad: Hur skulle Vilks kunna klara sig genom SION:s konferens? Skulle han slutligen bekänna färg? Så fick vi en symfonisk mediekonsert där konstnären bevakades och granskades. Inget nytt av intresse kom fram, det slutade vid tidigare mitt uttalande om att muslimer i allmänhet inte bekänner sig till en moderniserad religion, ett tämligen banalt påstående.

 

Den oro som uttalades av åtskilliga kritiker var att jag med mitt besök på konferensen skulle legitimera SION. När man ser tillbaka på detta inser åtminstone jag hur befängd en sådan synpunkt är. Den enda legitimering som kan tänkas kom genom mediernas stora intresse. Även om dessa mangrant intog en ytterst kritisk inställning till arrangemanget kan man inte vara helt säker på att uppmärksamheten kan få andra effekter än dem man önskar.

 

Det återstår naturligtvis att paketera projektet i en utställningsform och återsända den till konstvärlden. Jag arbetar med saken.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt. Bokmärk permalänken.

63 svar på 1711: Det svenska raseriet, en repris

 1. CeDe skriver:

  ..”att muslimer i allmänhet inte bekänner sig till en moderniserad religion”..
  Finns det då något moderniserat islam att bekänna sig till?
  Tror dock förhoppningsvis att det kan existera några modiga moderniserade muslimer.

 2. LH skriver:

  Det är alltid lika generande att höra konstnärer och författare av uppenbara kompensations- och revanschbehov tala om sina egna alster som klassiker eller, som t ex Stig Larsson, sig själva som genier. Det är det säkraste tecknet på att det på allvar börjat gå utför. Visst kan jag förstå Vilks önskan att gå händelserna i förväg, men som alltid är det nog bäst – och inte minst värdigast – att lämna kanoniseringen till eftervärlden.

 3. Inge skriver:

  LH, du illustrerer Janteloven godt. Du skal ikke tro at du er noe.

  Etter mitt syn har kunstneren Lars Vilks plassert seg i sentrum av en konflikt som trolig kommer til å prege verden i århundrer, men som det politiske flertallet lukker øynene for. Slikt mot er sjeldent.

 4. Lars Vilks skriver:

  LH. Din indignation inför RH är välkänd och den behöver inte maskeras med någon pseudoretorik.

 5. Roland I Persson skriver:

  Kanske kan kanoniseringen ske redan i höst på Kulturhuset!
  Fick just detta via facebook:

  Marianne Lindberg de Geer (som berättat för hundratals personer att hon tänker bli chef för kulturhuset) fjäskar i DN för Benny Fredriksson (9 juli 2013):
  ”Inom all konstnärlig verksamhet behövs rörelse och förnyelse. Han ser till att hålla bollarna i luften, att skapa utrymme för nytänkande…. Fredriksson ger publiken en teater av internationell klass.
  Att slå ihop Kulturhuset och Stockholms stadsteater? Svårt att säga hur det går. Men om någon kan klara det så är det Benny Fredriksson.”

  Funkar det att fjäska i Sverige? Vem tror ni blir konst- och designchef på stadsteatern/kulturhuset i höst? Svaret kommer den 15 Augusti.

  Har smörandet fungerat?

  En av många av Mariannes fjäskningsexempel:

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ofortjant-hard-kritik-mot-stockholms-stadsteater/

  PS. Att Maria Lind inte längre kommer på tal efter den omoraliska Bukowski/Lundin-skandalen är självklart. Men det finns andra kandidater: Sara Arrhenius, John Peter Nilsson, Jan Åman, Sara Kristofferson, Bo Madestand, Dennis Dahlqvist… Eller är Lindberg De Geer den kunnigaste curatorn vad gäller design?

 6. Ateisten skriver:

  Jag har en teori. 1600-talet präglades av religiösa krig i Europa. Egentligen ”religiösa” eftersom religionen enbart används för att förtrycka folk och som en förevändning för krig. Idag är islam 1400 år gammalt och har uppnått samma tillstånd som kristendomen hade då. Genom den moderna kommunikationstekniken har man tjänat in 200 år och vi får väl hoppas att det går ändå fortare att uppnå ett sekulariserat tillstånd. Att någon idag levande person kommer att uppleva detta är nog tyvärr en from förhoppning.

 7. Stefan Edholm skriver:

  Jag tror det är grunden som är fel. Finns inte grunden i en religion till nåt bra, finns inte heller hoppet till nåt bättre. Islam bär på fördärvet i sig. De övriga innehåller en strävan efter nåt bra för ALLA i alla fall, och inte bara för avguden Alla´h. Krig är inget som bekräftar nåt dåligt i sig, om det är berättigat. Om nån radikalt försöker bryta mot gängse normer, blir det en strid, om ingen ger sig. Tänk PK-ismens krig mot frihetskämpar som Lars m fl. Det är som Katolska kyrkans krig mot Martin Luther, när det begav sig. Precis samma sak. Muhammeds krig, från Mecka däremot, var ett skoningslöst erövringskrig utan nåder. Helt enligt den doktrin han skapat i Koranen. Och så har det fortsatt genom seklerna, därför att det är så denna lära är uppbyggd. Till total motsats mot Kristendomen. Och så har det alltid varit, och kommer alltid att bli.

 8. LH skriver:

  Lars Vilks,

  Lite pseudoretorik är väl bara passande när det handlar om pseudokonst.

 9. Lars Vilks skriver:

  Som sagt, indignationen när affekten och lite känslor gör att den indignerade tar i lite extra.

 10. CeDe skriver:

  Pajkastning och tautologi, det piggade upp!

 11. CeDe skriver:

  Stefan Edholm,

  Jag tror snarare det är något fel som är trasigt.

 12. Stefan Edholm skriver:

  Ja i stort, i hela tillvaron, ja. Sant CeDe. Därför är också lidandet så övermäktigt i allt. Men hos islam, är allt bara FEL. Hela islam, är fel i sig självt, helt enkelt. Men vårt, det vi har, är trasigt, men det kan gå att laga, förhoppningsvis. Innnan det blir försent.

 13. Stefan Edholm skriver:

  Yttrandefriheten har blivit attackerad. Hemskt.

  http://petterssonsblogg.se/2013/08/12/avpixlat-attackerad/

 14. CeDe skriver:

  Yttrandefriheten går för sig så länge den inte tar sig friheter och yttrar sanningar.

 15. anon skriver:

  Intersektionalitet!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Intersectionality

  Eller det kanske är något herr vilks inte vill inlämma i sin världsåskådning.

 16. Stefan Edlund skriver:

  Här mycket intressant att läsa om det hela. Också kommentarerna.

  http://petterssonsblogg.se/2013/08/13/religiosa-manniskor-ar-mindre-intelligenta/comment-page-1/

 17. anon skriver:

  Ja, verkligen jätte intressant Stefan. Du lär vara ateist du. Och arbetslös. lol.

 18. anon skriver:

  Man skulle troligen finna samma korrelation om man undersökte SD sympatisörer.

 19. GG skriver:

  Beroende på hur man definierar religion/religiositet och intelligens kan man nog få fram en lämplig korrelation som passar ens sina syften.

 20. Cecilia skriver:

  GG,

  Tack GG.

 21. CeDe skriver:

  Hur som – så behövs nog inga vetenskapliga studier för att gemene man ska begripa att om någon tror att sagor är sanna då tillhör hen nog inte begåvningsreserven i alla fall.

 22. mohammad skriver:

  Lars ”Leonard Zelig” Vilks…

 23. Krister skriver:

  Istället för att mäta förmågan att tro på sagor borde man mäta den andliga intelligensen:

  ”Eng: spiritual intelligence, SQ (spiritual quotient).

  Förmåga att uppfatta och ta ställning till existentiella aspekter av den egna tillvaron och tillvaron som helhet, att på etiska grunder ifrågasätta syften, medel och mål, rutiner och invant tänkande, att se saker och ting i ett större perspektiv. Att aktivt och reflekterande ta ställning till hur man vill leva sitt liv”.

  Och korrelera det med IQ.
  Jag tror det hade gett ett annat resultat.

  (Om man nu tror det går att mäta SQ och IQ och om det för med sig något gott)

 24. CeDe skriver:

  ….i stället för att gissa eller tro.

 25. CeDe skriver:

  förgående kommentar relaterar till tidigare som har fastnat i tullen.

 26. anon skriver:

  Då så kan vi väl ”down rate” Pamela Gellers IQ med ett tjog. Man borde ha blivit misstänksam redan när man hörde namnet på hennes organisation. SION. Hur corny får det bli.

 27. CeDe skriver:

  mohammad,

  Ge publiken vad publiken vill ha. Galna vore vill väl annars. Om vi inte njuter av att gräva vår egen grav vill säga.

 28. Cecilia skriver:

  Krister:
  Istället för att mäta förmågan att tro på sagor borde man mäta den andliga intelligensen:

  ”Eng: spiritual intelligence, SQ (spiritual quotient).

  Förmåga att uppfatta och ta ställning till existentiella aspekter av den egna tillvaron och tillvaron som helhet, att på etiska grunder ifrågasätta syften, medel och mål, rutiner och invant tänkande, att se saker och ting i ett större perspektiv. Att aktivt och reflekterande ta ställning till hur man vill leva sitt liv”.

  Och korrelera det med IQ.
  Jag tror det hade gett ett annat resultat.

  (Om man nu tror det går att mäta SQ och IQ och om det för med sig något gott)

  Tack Christer!
  Funderade själv på att skriva lite om de olika Q:na. Och så bidde det bara en liten tumme till GG.
  EQ är ju också ett relativt nytt tillskott till ”Q-familjen”; det hela indikerar väl att en ny ”intelligens-definition”, håller på att sätta sig, så där lite rent allmänt?

 29. Stefan Edlund skriver:

  Om det finns korrelation till låg intelligens nånstans, så är det hos det stängda PK-folket. Där kan man tala om religiös fanatism. Bra Krister. Det handlar inte om religion eller inte. Utan det handlar om man är en dåre i det man tror på, eller inte. En ateist, som blint tror på det faktiskt synliga, är lika stor dåre, som begapar religionen fanatiskt. Men det finns nåt annat än vi ser. Om inte, skulle vi alla vara exakt likformiga. Men vi är alla olika, hurkom, om vi alla bara är KÖTT. Det stämmer inte. Hur kan ni exempelvis tro på tankar och känslor. Kan ni BEVISA att dom finns. Dom syns ju inte. Hur kan ni inbilla er det då. Vissa saker låter sig helt inte bevisas, i den simpla konkretionens mallar. Men finns ändå. Fast läs på om Higgs partikel te x, får ni se. Där finns nåt i alla fall. Och du anon. Med vilken rätt dömer du mig, va. Jag gav er bara tipset, för att det var intressant att läsa. Och diskussionen med alla kommentarer fram och tillbaka också. Men jag tog ju inte ställning för själva artikeln i och med det. Men det framkom så mycket intressant, så jag tyckte det var värt att upplysa om för er. Och apropå sagor. Sagan om invandringens goda konsekvenser för samhället. Sagan om välfärdssamhället. Sagan om PK-ismens förträfflighet. Sagan om SD:s ondska och rasism. Sagan om regeringens goda styrning av samhället. Sagan om islams ofarlighet och religiösa likhet. Alla dessa sagor visar på PK-istisk religiös fanatism, och därmed de ointelligentas styre av vårt land. Intelligens är däremot ifrågasättande och eftertanke. Och vilka står för det om inte SD och Avpixlat. Det är dom ointelligenta PK-istiska veritofoberna, som nu gett sig på och attakerat Avpixlat. Varför. För att de inte tål sanningen och frihetens röst, som ifrågasätter det konformistiskt dumma trosfanatiska PK-etablissemanget. Veritofoberna vill ha lögnens ointelligenta psykvårdssamhälle. Men det vill inte jag.

 30. CeDe skriver:

  Stefan Edlund,

  Intelligens = ifrågasättande och eftertanke. Där gav du ju svaret Stefan Edlund. Vilka troende ifrågasätter sin religion?

 31. Stefan Edlund skriver:

  Jag menar att inte vara blint godtrogen. Men jag menar inte, att inte tro på nåt. Man kan pröva om det verkar rimligt och vettigt för en, och justera sig till det man kommer fram till i så fall. Då är man intelligent. Men att inte göra det oavsett allt, är dumhet. Sen som jag sagt är allt religion mer eller mindre. Eller allt som du inte säkert vet. Bortser du från det, så bortser du ju från allt. Alla som har en uppfattning om nåt, är troende. Att tro att man ska lyckas med nåt, är ju också som sagt tro. Och att tro på vetenskapens möjligheter eller konstens mening. Att tro på kärleken och livet. Att tro på en känsla eller tanke man har. Och att tro att man hinner till, eller hinner med något m m m m. Så det finns mycket tro. Inget sämre eller bättre än något annat, om det är rimligt, efter ifrågasättandes prövning och eftertanke. Då är man intelligent. För intelligens är OCKSÅ TRO. Men en tro som är öppen och inte blockerad i instängdhet, men ändå riktad på ett sätt, som känns rätt för en.

  Läs länken jag gav, mycket bra sägs där.

 32. anon skriver:

  Stefan: Du svamlar. Man bygger inte värdens dyraste mikroskop för att man TROR att man ska hitta en partikel som heter Higgs. Man gör det för att man VET att den finns där. Precis som du vet att köksbordet står där det står. Eller TROR du bara att det står där?

  CeDe: Läs religionshistoria. Kristendomen erövrade världen just för att den ifrågasatte och var intellektuellt mer överlägsen de tidigare religionerna.

  ”PK folk” är bara en omskrivning för ”bättre bildade” eller ”intellektuella”. En huvudingridens i varje konspiratorisk världsuppfattning.

 33. anon skriver:

  Är man intelligent OCH bildad förstår man vad strukturell rasism är. Om man inte förstår det är man…

 34. CeDe skriver:

  anon: CeDe: Läs religionshistoria. Kristendomen erövrade världen just för att den ifrågasatte och var intellektuellt mer överlägsen de tidigare religionerna.

  Det har jag gjort. Och efter kristendomen kom en sekt förklädd till religion som erövrade med våld.

 35. CeDe skriver:

  anon: Är man intelligent OCH bildad förstår man vad strukturell rasism är. Om man inte förstår det är man…

  Ja, vad är man då, anon – en sån som du som praktiserar den.

 36. anon skriver:

  CeDe,

  Tvivelaktigt om du läst religionshistoria. Religion har alltid följts av våld. Precis som människans historia. Eller menar du att den store konstantin var en duvunge när han förgiftade sitt barn eller kokade sin fru Fausta levande.

 37. CeDe skriver:

  anon,

  Om du tar av din ögonbindel så kanske du blir varse att det muslimska våldet har pågått sen starten och pågår konstant, till dags dato, i alla länder som
  islam påverkar.

  Din bindel gör dig inte bara enögd utan total blind. Du sjunger på din eviga kanonsång och lär aldrig komma någon vart.

 38. Inge skriver:

  Er Anon forelsket i sin intelligens?

  For meg er det forskjell på en religion som ber sine tilhengere om å skjære hodet av mennesker og en religion som ikke gjør det.

 39. anon skriver:

  CeDe,

  I vår moderna tidsålder(1900-nu) har fler människor dött i krig än vad som dödats under hela människans historia i krig.

  1:a världskriget
  Kommunistiska Revolutionen
  Sovjetiska progromer
  2:a Världskriget
  Koreakriget
  Kambodja
  Vietnamkriget
  Afrikanska postkoloniala konflikter
  Irakkriget 1+2

  Våld. Vad menar du envetna människa. Vad har dessa konflikter med Islam att göra. Förklara det för mig. Annars är det du som inte bara är blind, utan stum också. Inte ens den ”arabiska våren” har med islam att göra, men allt att göra med det koloniala arvet.

  Skäms!

 40. CeDe skriver:

  anon: Våld. Vad menar du envetna människa. Vad har dessa konflikter med Islam att göra.

  Herr arrogante besserwisser.

  Stefan Edlund svamlar, jag ska skämmas och Vilks ska inte tro att han är någon konstnär. ???!

  Ps Vad de ”moderna krigen”, som du räknar upp, har med islam att göra får du nog svara på själv. Påståendet är ju ditt.

 41. Stefan Edlund skriver:

  Det är du som svamlar anon. Du tror dig veta, Men du är lika fanatisk som vem som helst när du hävdar att du vet. Det är inte speciellt intelligent. PK-folk är snarare en omskrivning för bättre inbillade outbildade. Veritofober, som lever i livslögn, för att det SKA vara så. Inte för att de vill uppnå nån korrekt sanning, utan bara korrekt diktatur. Så där har du helt fel. Allt är ju så genomskinligt, bara man ids se. Men det verkar du inte vilja göra.

  Apropå att tro sig veta. Vad är ett bord anon? Och hur vet du att det står där? Hur mycket bord är det i bordet? Och varför är ett bord ett bord? Man kan inte veta nåt överhuvudtaget. Allt bygger på hypoteser och belägg genom trolighet p g a att det TER sig rätt. Men bevis. NEJ, aldrig. Ptolemaios ifrågasattes, och visade sig ha fel, trots att han ansåg sig ha rätt, och ha det bevisat. Newton likaså. Och nu ifrågasätts Einstein. Sanningen är relativ, inte sann. Att den är sann, kan ingen med bestämdhet hävda. Allt är tro.
  PK-folket lever i en inbillad värld som inte håller. Annars skulle väl allt vara perfekt i dagens värld. Det är ju totalt haveri istället. Detta för att den PK-istiska ointelligensen och felsynen styr världen. Sen islam är samma sak. Dårskap som styr. Det finns inget vett i denna krigiska lära. Jämför den med kristendomens medmänsklighet, så ser du skillnaden. Detta uppfattningarna i sig då, oavsett människor, som använt sig av dem i sin religionsutövning. Och det räcker bra bara så. Ser man till utövarna, blir islam än värre i sin vidrighet. Och kristendomen godtagbar.

  Krig är neutralt i sig. Om man betänker det ohyggliga lidandet av ett icke-krig, som kanske föreligger i många fall. Eller menar du att det var fel att förklara Hitler krig för att det var krig? Skulle man istället ha förhandlat fram en överenskommelse tycker du? Så att Hitler kunnat sitta kvar, och människor sluppit bli indragna? Hade det varit en bra lösning, tycker du?

 42. Stefan Edlund skriver:

  Strukturell rasism = mångkulturalism och PK-ism, som ointelligent genomsyrar dagens samhälle med sina förkvävande inskränkta dogmer av svenskdiskriminering och frihetsförtryck.

 43. Gurun Gudrun skriver:

  Se där, Vilks kämpar alltjämt på – bygger fåfängt sin egen värld
  där man får peka finger
  på distans – ovanifrån
  flytande runt
  med skorna doppade
  i dyn.

  Lycka till med esteticeringen av denna säregna sfär
  – där ingen med snille och smak vill vara.

  För övrigt, i min egen värld har vi avskaffat bilismen.
  Faktum är att det bara har varit olyckor och tragedier från början till slut;
  folk dör ju som flugor, dagligen, över hela världen på grund av denna ism.
  Jag ringaktar därför alla dumma bilburna – de respekterar inte oss gångtrafikanter eller cyklister! (de vill väl ta över vägarna helt)

  Till slut ett smakprov (i halvtid) från mitt projekt med översättning av Rabindranath Tagores poesi: ”Sitter leende”

  Jag skröt vitt och brett att jag kände dig.
  Alla ser bilder av dig i mina verk.
  De kommer och frågar, ”vem är han?”
  Jag vet inte hur jag skall svara dem, utan säger, ”Det kan jag inte säga.”
  De föraktar mig och går med avsmak därifrån.
  Och du sitter där och ler.

  Jag fäste sagorna om dig i stadiga sånger.
  Hemligheterna flödar ut ur mitt hjärta.
  De kommer och frågar, ”Förklara meningen.”
  Jag vet inte hur jag skall svara dem,
  säger bara, ”Ja, vem vet?”
  De skrattar och går iväg i yttersta förakt.
  Och du sitter där och ler.

 44. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  Ingen estetisering – men det vet ju du.
  Har jag för mig?

  PS. Formellt jo, men vem bryr sig om sån’t? För du lever ju inte i ett kort nu, har jag alldeles bestämt för mig?

 45. Gurun Gudrun skriver:

  I en syn om paradiset på jorden:
  En utsaga för den alltmer sekulariserade och utilitaristiska västvärlden – Bliv muslimer;
  De supande västlänningarna står, enligt WHO, för 4 procent av alla dödsfall i världen (bara i USA cirka hundra tusen liv per år). Om alla konverterade till islam och därigenom avstod från alkohol, skulle många, många liv, sparas.
  (Avskaffar vi dessutom, enligt tidigare förslag, bilismen, sparar vi också en dryg extra miljon liv per år.)

  Vad spelar sedan några extremistrelaterade offer eller hedersmord för roll?

  I kortsynte svenskar, värna om livet!
  Det är ingen konst alls.

 46. CeDe skriver:

  Gurun Gudrun,

  Hellre vara död på riktigt än levande död.

 47. Stefan Edlund skriver:

  Ha ha ha GG, vilket otroligt rått skämt. Inte ens värt att kommentera. Om islam och PK utrotades, skulle vi få en bra värld. Supandet beror därav, liksom ALLA dödsfall. Därför CeDe, tänker du som jag. Men rikta vreden utåt istället för inåt, min vän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.