1690: Sedlighetens diktatur

”Ja, tiden är sedlig. Men den visar äfven anlag att bli fanatisk, aldrig har predikogåvan varit så i öfning som i dessa dagar, och ehuru det alltsammans går ut på ädla syften – kärlek, broderlighet, altruism osv. – förefaller det mig som hätskheten endast vore i stigande. Man predikar om kärlek tills man blir het och arg, man slår hvarandra i hufvudet med kärlek och broderlighet – man hjälper och upprättar hvarandra i kärlek med sådant nit att man håller på att strypa hvarandra.”

 

Tiderna har sina återkomster och ovantstående författade Gustaf Fröding 1890. En mera precis beskrivning av dagens situation torde vara ”sedlighetens diktatur”. Just har vi rundat ett känsligt märke, Nationaldagen. Trots att den inte väcker något speciellt intresse är blotta förekomsten av förledet ”national” nog för att sätta igång hela väckelserörelsen. Och det allra värsta med den dagen är att vi blir påminda om att nationalsången innehåller strofen ”Du tronar på minnen om fornstora dar” vilket kan ses som om stormaktstiden ej är raderad ur den svenskhet som inte finns.

 

Allvar är den enfaldiges sköld.

 

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

15 svar på 1690: Sedlighetens diktatur

 1. Cecilia skriver:

  Jo, historien är intressant. Tar den förhåppningsvis månne sin rätt plats snart kanske?

 2. Cecilia skriver:

  Rätta plats- jag måste ha haft lite hjärnsläpp igen.
  Oomkullrukeliga, menade jag förstås.

 3. Frihetenärhär skriver:
 4. Ateisten skriver:

  Frihetenärhär,

  Vad menar du med ”hans rättmäktiga plats”?

 5. Gurun Gudrun skriver:

  Vilks provocerar alltjämt lika desperat pretensiöst och humorlöst, likt Frihetenärhär är genuint patetisk. (Jag spår det fortgår ännu en tid, och efter det ännu en.)
  Och det är bara blä.

  Det enda som sant provocerar är att Gud älskar alla teofober.

  Prata ni på om konst, prata om liv – utan att leva i ansvar för lyckan, utan glimtande själ (lysmasken i försommaråns varma brink)
  Rådet är att gå i exil; Förvisade tillbaka till livmodern/ kuvösen, utan det smutsiga regnstället.
  Som jag – upptäckande att humlor har mer mål och mening, disciplin, än de flesta; fällde ut vingarna
  i morgonljuset
  och fördes bort
  av vinden.

 6. Gurun Gudrun skriver:

  Och det är oomkullrunkeligt.

 7. CeDe skriver:

  Gurun Gudrun – Impotent galamatias – The Triumph of Bullshit!

 8. LH skriver:

  Gudrun måste ha fått i sig något olämpligt. För mycket osmält poesi, kanske. Sånt blir man lätt uppblåst av.

 9. Stefan Edlund skriver:

  Bara den strofen: ”…fornstora dar.”, vittnar om nåt mer än ingenting. Vi har ett arv att vara stolta över, som dagens sovjeter försöker rasera på alla sätt de kan. För det är det som är målet. Att ta bort vår historia. Precis som Erdogan i Turkiet, som vill jämna den historiska parken med marken. Allt för att kunna bygga upp sitt islamistrike i tomma intet. Utan historiska referenser, faller ett folk samman, och tyr sig till vad de kan i nuet, även det fördärvliga. Stalin visste vad han gjorde på sin tid. Därför varade hans totalitära regim så många decenier. Kulturen är det väsentliga om man vill ha ett sammanhang för ett folk med röttter. Kulturen i det som bara är, utan ett lömskt syfte av den styrande makten.

 10. CeDe skriver:

  Islam är inte heligt. Var och en gör sin tolkning och har eget ansvar för handlingarna därefter.

 11. Filippa skriver:

  Tack Lars för dagens första skratt!

 12. Lars Vilks skriver:

  Gurun Gudrun,

  Trots åtskilligt funderande kan jag inte förstå på vilket sätt Jag skulle provocera pretentiöst. Är det månne så att du blir provocerad av att konfronteras med nationalskalden Fröding?

 13. Gurun Gudrun skriver:

  Vilks, det var bara ett eget försök att provocera; Vilket verkar lyckats till viss del – Tack för kaffet.

  Vill man ha nått nytt och fräscht och doppa, får man ju baka det själv; Vilks köpebröd (mest syndaskorpor) blir tradigt i längden.
  Jag rekommenderar en titt då och då i ”sju sorters kakor” – en klassiker med mycket mer än de evinnerliga Bagdadbullarna och Blåbärsbröden.

  Ja, det är i alla fall något att fundera över i bersån.

 14. CeDe skriver:

  Detta oerhörda högmod att ha mage att ge sig på och provocera, och inte bara en gång, det absolut mest förbjudna – islam. Pretentiöst och smaklöst så det förslår. Att sen få till en utställning också, ja, då har ju alla gränser för vett och etikett passerats!

  Grottmannen.

 15. Stefan Edlund skriver:

  Om sedlighetens diktatur blir fullständig. D v s islamkryddad, blir dina små älsklingar inspärrade Lars, inte för att dom säger saker dom inte borde säga enligt diktaturnormen, utan blott för att deras blotta närvaro, kommer att reta de överkänsliga mullornas regim. Då du Lars, får du fara till Schweiz, och leva det liv som dina älskligar för jämnan lever, om vi inte lyckas ändra på detta förståss, innan dess.

  http://petterssonsblogg.se/2013/06/10/manniskans-basta-van-arresteras/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.