1681: Den arabiska våren

Att det har blivit några dagar utan skriverier beror på att jag har varit utomlands. Men nu är jag tillbaka och det skall bli lite bättre fart på författandet. Det stora svenska nyhetsflödet är naturligtvis den relationella estetiken i Husby. Som honnörsbegrepp, och tillfälligt undanträngande de strukturella rasismerna, lyder utanförskapet. I det här fallet kan man konstatera att utanförskapet har föranlett en del våldshandlingar. Nu skall detta tolkas och förstås och många hjärnor arbetar för att tränga genom ungdomarnas febrila aktiviteter för att blotta dess djupare mening. Skall man utdela ett pris i denna uppsatstävling skulle jag stanna inför Ann Heberleins fantasifulla och hamrande prosahexameter (SDS). Vad vi ser, menar hon, är att den arabiska våren har kommit till Husby. Denna diktning fyller Heberlein med sitt vanliga stilgrepp att kraftigt höja diskursnivån och idka en imponerande namedropping, Fanon, Sartre och Arendt får assistera tesen om våld som uttryck för maktlöshet. Storheten i denna tanke ligger självfallet att den en gång för alla kan förklara våldet. Om jag förstår saken rätt är t ex organiserad brottslighet ett uttryck för maktlöshet. Och då är det inte så mycket att bekymra sig över.

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

47 svar på 1681: Den arabiska våren

 1. Jag som arbetat med språk i hela mitt liv kunde inte låta bli att kolla hur de ledande svenska medierna reagerat på kravallerna i Husby. Ingen av dem har uppgett etniciteten hos kravallisterna, även om flera videor verifierar att de ropat ”Allahu akhbar”.
  Dagens nyheter skriver: ”Främlingsfientliga tjänar på upplopp”.
  Även polisen får kritik. Svenska dagbladet: ”Unga blir provocerade av poliser i centrum”.

 2. Stefan Edlund skriver:

  Ja, den arabiska våren är tyvärr här. Det som den väntade, var en utlösande faktor. Precis här som där. Och vår Mobarauk sitter still, och väntar. Reinfeldt och co, har verkligen lekt med elden, och är nu extremt farligt ute. Det blir vi frisinnade som kommer att förlora, precis som i den värld som begreppsimporten kommit från. Det är nu det gäller, hur det ska bli.

 3. Emmy skriver:

  Snart ligger moder Svea i ruiner, ödelagt av instormande, destruktiva element, likt fallet av Rom, skördar just nu den sovande medborgaren frukterna av sin psykiska träda, naturens lagar gäller även ett land, ett folks mentala status, ogräset har tillåtits kväva det friska, alerta och livsbejakande, vila nu i frid kära fosterland, dina ljuva och nordiska vindar sveper ännu genom minnets gröna korridorer, violinens vemodiga folkvisa förmår ännu röra själens djup under daggens böljande rörelser över en gryende nejd.

 4. anon skriver:

  Har denna blog blivit ett formulerande av den nya nationalromantiken. Jag trodde du var ”samtids” konstnär. Nä, du vilks ta avstånd från denna besatthet av denna forna nationen sverge. Sverige är ju inte vatten värd om det inte kan skapa de begär som skapar vår gemensamma framtid.

 5. CeDe skriver:

  anon: Sverige är ju inte vatten värd om det inte kan skapa de begär som skapar vår gemensamma framtid.

  Och en kommentar är inte vatten värd om den inte går att tyda. Ta av din ögonmask och se verkligheten.

 6. Cecilia skriver:

  Emmy,

  Inkarnerad…?

 7. Gurun Gudrun skriver:

  För En nekad att dricka
  Att berätta om Vattnets goda
  Borde vara värre, eller hur,
  Än låta Honom själv förmoda?

  Att visa Honom Flödet, där
  Av den friska Brunnen
  Påminner det Honom inte, bara
  Om evigt torra munnen?

  Emily Dickinsons eviga ungmö till ande kommenterar ånyo aktuella händelser (plötsligt, då jag idag satt i trädgården och såg kumquatbuskens nya friska blad växa ut och väntas ut av äggläggande fjärilar; som alla vårar innan)

 8. Lennart Jonasson skriver:

  Gurun Gudrun,

  Bruno K har ävenså mycket att säga om den galna pk-idiotin:

  ”till slut
  kommer dom till dej
  och avslöjar att dom ständigt
  ropat ditt namn
  för att locka det till sej
  genom en spricka i ditt bröst
  och tappa dig på näring
  länsa dig på varje betydelse”

 9. anon skriver:

  Inte nog med att du drar mot det nationalromantiska, du lockar fattiga tempelriddare(terrorister) också. Ta avstånd NU du blir ju bara kletigare och kletigare…

 10. Lars Vilks skriver:

  Den anonyme: Vad är det du vill att jag skall ta avstånd ifrån? Och på vilket sätt drar jag mot det nationalromantiska? Förefaller mig dock som om anon torde vara ett av dessa troll som älskar stenkastning som nöjessport.

 11. anon skriver:

  Konstigt att du vänder dig mot min kommentar när du har tempel riddare att ta itu med. De kastar ju som bekant inte sten…lite ryggrad i dig skulle ju inte sitta fel.

 12. Lars Vilks skriver:

  Ja anon, intet hade du att komma med utom att utöva särskrivningen. Om det är dig angeläget torde det vara en lämplig uppgift att uppfostra den du kallar för tempelriddare. Jag antar att denne gestalt är islam- och invandringskritiker. Det finns gott om åsikter, somliga är kommunister och djurrättsaktivister. Så länge de inte spammar och håller sig inom den sakliga ramen har jag inga problem. Men kanske du har det.

 13. Allah Uakbar är ingen etnicitet – kom ihåg, det var en del folk som skrek Heil Hitler också. Inte så stora till antal, men ångesten för skriken var lika hörbara som ürsäkten hos dagen politiker.

  Händelsen i England i dag tycks dock vara mer nödvändig att stirra på än lite bilar som brinnar i Stockholm, det har vi ju sett förut i Europa – däremot har vi inte förän i dag sett ”halalslakt” av en människa på gatan i en stad i västeuropa (även om en del har blitt mördat i Allahs namn!

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2329089/Woolwich-attack-Two-men-hack-soldier-wearing-Help-Heroes-T-shirt-death-machetes-suspected-terror-attack.html#ixzz2U2UOTeUS

 14. Emmy skriver:

  anon,

  Är det självaste Ignorasmus som intagit kommentatorsfältet för att utöva kritik skjuten från höften, träffande vitt, brett och planlöst och inte så lite påminnande om ”Filip den skönes” dekret om ”häxbränning” av Tempelherreorden, ädla riddare, vilka troget, under ett par århundraden, tjänade de nykristna under deras pilgrimsfärder på väg till den heliga staden, det sägs att Orden överlevde i det fördolda och säkert också dess antagonister, vilka hör och häpna, nu tycks poppa upp, anno 2013, för att så split bland förkämpar för det fria skapandet.

 15. Gurun Gudrun skriver:

  Solskuggan drog förbi vårt flytande löv; Termiken skapar en stilla vindpust, oemotståndelig:
  Jag och Emily Dickinsons ande drar våra alltför känsliga öron åt oss; Nu när en förstulen fjärrskådarblick uppdagar att alla sociala problem kommer att lösas när tillräckligt många i yttrandefrihetens namn laddat ner Breiviks manifest (nu även på svenska).
  Lycka till.

  Vatten lärdes när man törstade.
  Land – av Haven korsade.
  Transport – av blodpropp –
  Fred – av kulor skjutna –
  Kärlek, av Minnen gjutna –
  Fågelsång, av snöglopp.

  /
  Detta hjärta som bröts så länge –
  Dessa fötter som aldrig tröttnade –
  Denna tro som sökte förgäves efter stjärnan,
  Ges nu varligt åt de ruttnade –

  Hunden kan inte fånga Haren
  som skälvde flämtande, här –
  Heller ingen skolgrabb länsa boet
  Ömhet byggde här.

  Till Cecilia.
  (Ja, även svinen får givetvis böka fram dessa sista två pärlor/tryfflar, håll till godo!)

 16. anon skriver:

  Du ser det nog inte, men ditt relationella projekt, över vilket du har ett ansvar, drivas och dryftas de nationalromantiska tendenserna, ytterst genom tempelriddarnas försorg. Men om detta ser du intet, ty du vänder din blick mot de som undviker densamma.

 17. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  Är jag ett svin?

 18. Cecilia skriver:

  anon,

  Ursäkta för att jag lägger mig i… men jag undrar bara lite över det, som tycks vara anons övertygelse om andras dumhet/den egna begåvningen.
  Undrar om anon någonsin funderat på om han/hon eventuellt inte besitter all världen kunskap och insikt, eller möjligtvis ens förmågan till att urskilja… ”den egentliga verkligheten”. Är det någon egentligen förunnat…? (Några har försökt sig på detta, och det var ju inte så värst lyckade försök.)

  Lite kul är det väl alltså att anon tycker sig veta hur allt egentligen är (utan pardon). Halleluja, får man väl säga då…?

 19. Lars Vilks skriver:

  anon. När du skriver i högtravande stil är det tillrådligt att inte glömma objektböjningen av modersmålets pronomina. Annars må man dryfta vad man så önskar inom ramen för mitt relationella projekt. Räds ej det nationalromantiska. Något sådant kan aldrig återkomma utan endast i den distanserade versionen av neo-.

 20. CeDe skriver:

  Antar att du menar det för Cecilia så förhatliga ”dem”.

 21. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  PS. Det var fjantigt av mig förstås. Sorry!

 22. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Antar att du menar det för Cecilia så förhatliga ”dem”.

  .. undviker detsamma… kanske?

 23. Emmy skriver:

  anon,

  Vem garanterar projektet demokrati och frihet om inte de, genom historiens vingslag, tysta och stolta riddare, som ännu bär det röda korset över sina brynjor, Dianas månskära bärs idag av fel kön, då jaktmarkernas gudinna gått och blivit man, med murrigt skägg och som förtrycker de varelser som den egentliga beskyddarinnan av månskäran var satt att värna, kvinnan och naturen.

 24. anon skriver:

  Emmy: Det du talar om är inte demokrati, du talar om majoritetens diktatur.

 25. CeDe skriver:

  anon: Det du talar om är inte demokrati, du talar om majoritetens diktatur.

  Är det Sverige du har i åtanke eftersom vi saknar författningsdomstol.

 26. anon skriver:

  CeDe,

  Du verkar tro att demokrati är en bunt papper…

 27. CeDe skriver:

  Det är en allmän uppfattning bland vänstern att eftersom Sverige saknar författningsdomstol så är landet en majoritetens diktatur. Det är inte min uppfattning. Du får gärna beskriva vad du anser vara demokrati, om den skiljer sig så markant från de gamla grekernas.

 28. LH skriver:

  Apropå högtravande stil kan jag inte låta bli att undra var Emmy får sin ”poetiska” inspiration ifrån – konditor Ofvandahl?

 29. TJ skriver:

  Beskrivningen av Heberleins uppsats SDS på pricken.

 30. Gurun Gudrun skriver:

  Cecilia- Nej, du är verkligen inte ett svin. Ursäkta om mina ambivalenta formuleringar är i mossigaste laget; Mina kängor av dockstorlek är ämnade åt andra – de i myllan, i kätten.
  Emily Dickinsons ande får så det sista ordet (eller två, ursäkta för det) från sin ensamma 1800-tals kammare, omgiven av det spirituella ljuset reflekterat in från den eviga trädgården: (Hon var inte riktigt nöjd med min senaste, slarviga, tolkning)

  Ingen kan komma runt Gråt –
  När på Vägen utan Mål
  Bara bit för Bit
  Vandraren går –

  Omedveten om Bredden –
  Omedveten om att Solen
  Går ner bakom Hans steg –
  Så korrekt är Den

  På att uppskatta Smärta –
  Vars egna – just slagit ut –
  Hans okunnighet – Ängeln
  Som leder Honom runt –

  /
  Själen åt sig själv
  är sin bästa kamrat –
  Eller den värsta Spion –
  En Fiende – kan ge mandat –

  Säker mot sitt eget –
  Utan risk for förräderi –
  Sig själv – i suveränitet – av sig själv
  Själen borde ges ett Frieri –

  Ja, ursäkta ett långrandigt farväl; Jag kommer nu bestämt inte längre med detta undersökande projekt.
  (Allting binds nog ihop till en bok som läggs i väntrummet utanför min seansgrotta tillsammans med det andra andliga skvallret och lämnar Vilks Vilsna Väg därhän.)

 31. Emmy skriver:

  Gurun Gudrun,

  Poesins ande svävar över sajten, här kommer ett till alster av Dickinson;

  För skönhet dog jag, men otillräcklig var,
  i graven tillrättalagd,
  då en som dött för sanning las
  i angränsande rum.

  Om varför jag misslyckats han frågade mjukt,
  ”för skönhet”, svarade jag.
  ”Och jag för sanning – – de två är en;
  vi bröder är, ” sa han.

  Och så som fränder möts en natt,
  vi talade genom rum,
  tills mossan våra läppar nått,
  täckt över våra namn.

 32. Gurun Gudrun skriver:

  Med risk för att få se en spamflagga vinka på sidlinjen, på gamla dar:
  Emmy, just for skönhets och sannings skull; Denna konstbloggs honnörsord(?) –
  Miss D. tycker du gjorde ett bra försök, men rätt skall vara rätt; Följande är en skönare tolkning, av auktoriserat medium (undertecknad) :

  Jag dog for skönheten men var knappt
  Inrättad i min grav,
  Förrän en som dött för sanning lades in
  I angränsande sal.

  Han frågade stilla vad min orsak var?
  ”För skönhet”, svarade jag.
  ”Och jag för sanning, – de två är ett;
  Vi bröder är”, han sa.

  Och så, som släkten möts om kvällen,
  Vi pratade mellan rummen,
  Tills mossan hade nått våra läppar,
  Och växt över namnen.

  Nu går även jag och Emily Dickinson och drar något gammalt och mossigt över oss (bakom en andlig brandvägg);
  Ropen skalla,
  Vår åt alla.
  (Mer kärlek, mindre hat)

 33. Krister skriver:

  Spam spam spam fån Gurun Gudrun kan man inte få nog av.

  http://www.youtube.com/watch?v=g8huXkSaL7o

 34. Krister skriver:

  Hanne Kjöller alltid balanserad och skarp i analysen. Här angående upploppen i Husby.

  http://www.dn.se/ledare/signerat/upplopp-husby-som-ett-rorschachtest

 35. Cecilia skriver:

  Krister,

  Balanserad, men skarp…?
  Historielösheten tycks, likt en utomjordisk invasion i StarGate, eskalera med kvadraten på sig själv.
  Har månne det gått så långt, att IdolSamhälle har tagit över?

 36. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  Tack för klargörandet. Och förlåt för att jag retades.

  Något märkligt hände härom dagen.
  Jag tittade på Criminal Minds säsong 5, och plötsligt dök ett citat av ED upp, som det citat som de definierar varje avsnitt med.
  Ja, hon är ju i gott sällskap – men visst måste hon ha vunnit någon slags deltävling, för att ens kvala in? För Criminal Minds är ju inte ens… HBO.

 37. Krister,

  Instämmer med föregående talare. Gurun är makalös!

 38. CeDe skriver:

  Trots att, enligt Kjöller, Anders Lindberg är dåligt påläst så lyckas han ändå pricka in en sanning när han serverar att det som sker i Husby är en konsekvens av Alliansens politik.

 39. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Trots att, enligt Kjöller, Anders Lindberg är dåligt påläst så lyckas han ändå pricka in en sanning när han serverar att det som sker i Husby är en konsekvens av Alliansens politik.

  Är du fångad i en stormvind kanske?

 40. Cecilia skriver:

  GG:
  Ja, verkligen – vår åt alla. Våren är härlig! Precis som hösten. Sommaren är lite tradigare, tycker otåliga jag.

  Fast jag tycker nog bäst om vintern ändå.
  Den är oundviklig och sopar bort allt trams man fått för sig; livet blir enkelt och alla blir människor igen, då det inte har något val. Och det verkar alla gilla

  En riktig snöstorm – det ger livet det, om något!

 41. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Trots att, enligt Kjöller, Anders Lindberg är dåligt påläst så lyckas han ändå pricka in en sanning när han serverar att det som sker i Husby är en konsekvens av Alliansens politik.

  Är du säker på det?
  Du verkar ha lagt av dig…. ett tecken i tiden?

 42. Krister skriver:

  Cecilia,

  Sessan, jag tycker det är dags för dig att komma med fler påståenden ! och färre ifrågasättanden ?

 43. Cecilia skriver:

  Krister,

  Ska försöka. Men jag är mer intresserad av frågor än av svar. Och är ständigt lika ifrågasättande när det gäller mig själv.

 44. Cecilia skriver:

  mig själv också. Glömde också.

 45. elina skriver:

  Stefan Edlund,

  Våren? Låter nästan förväntansfullt. Det är nog novembervinter i stockholmstrakten du menar?

 46. Stefan Edlund skriver:

  Elina, man kallar det så. En öppning. Frågan är bara öppning från vad och till vad. Kommer av ”pragvåren”. Det var endast en vår när pragborna under Dobcheck, som ledde det, fick lite lättnader och smak på frihet under den totalitära kommunismen 1968. Sen slogs frihetskämparna brutalt ner, och dröjde många många år innan de blev verkligt fria från kommunismen. Under Dobchek, hade de fredligt demonstrerat för frihet i då Tjekoslovakien. Och till en början, en vår, lät den totalitära kommunistregimen dom hållas.

  Det här med ”arabiska våren” är hänvisning till detta av journalisterna. Men helt felaktikt som du påpekar, när man nu ser resultatet. Det är inga verkliga frihetskämpar som det var i sovjetimperiet. Utan det är olika totalitär syn som står emot varann. Och då föredrar jag det förra i Nordafrika. Må Asad sitta kvar. Bra mycket bättre, än det som eventuellt blir. Men Husby kan leda till att vi enar oss mera mot denna skit. Att dom sovande svenskarna, äntligen vaknar.

  Strömavbrott i Stockholm inatt. Det var kablar som brann. Kan det ha varit ett attentat detta också. I så fall är det ju mycket allvarligt. Då är det en militär angelägenhet för civilförsvaret. Det kan ju annars gå hur illa som helst. Vem vet vilka ondsinta planer som smids av detta galna muslimpack i denna stund. Bäst att vara på sin vakt, anser jag. Militärt alltså. Bevakning av terroristernas sambandscentraler (moskéerna m m.), borde ske i nuläget, tycker jag. Vår säker het är viktigare än dessas lössläppta frihet i vårt land. Det främjar inget gott i längden. Bara elände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.