1657: Demonstrationen som form

Thomas Nydahl har skrivit om gårdagens demonstration i Malmö då ”Swedish Defence League” (SDL) aktade att företa uppläsningar ur Koranen. Nydahl menar att demonstrationer av det slaget är meningslösa:

 

”Jag skulle inte komma på tanken att ställa mig på ett torg i akt och mening att ’demonstrera mot politisk islam’. De som gör det visar bara hur lite de förstår av situationen. Om det nu inte är så att de helt enkelt vill locka fram våldet och pöbelskriken. Det kan man för övrigt göra på vilket fotbollsarrangemang som helst numera.”

 

På ett sätt har han rätt. I gamla tider kunde en demonstration i sig vara opinionsbildande. Så är det inte längre utan förhoppningarna riktas istället mot medierna. Mest säljbara är demonstrationer där det uppstår våld och sammanstötningar. SDL är en helt marginell organisation som inte har några förutsättningar att bli någon maktfaktor. Dessutom har moderorganisationen English Defence League drabbats av avsevärda bakslag sedan Tommy Robinson (Stephen Lennon) fängslades för att han tog sin in i USA med falskt pass. Robinson är nu frisläppt mot borgen och därmed begränsad rörelsefrihet. Det går trögt för rörelsen.

 

Men det som är intressant med det svenska fenomenet är att en obetydlig organisation kan skapa identitet och uppmärksamhet genom att demonstrera: Ett tjugotal demonstranter mot upp emot tusen motdemonstranter. Antirasisterna springer på alla bollar och lika osvikligt som Pavlovs hundar kommer en mindre grupp av våldsbejakande frihetskämpar att överskrida yttrandefrihetens spelregler. SDL lyckas med detta enkla knep att marknadsföra sig och dessutom inkassera sympativinster. Demonstrationen som medieperformance fungerar ännu som ett taktiskt instrument. Antirasisterna borde dock lära sig att välja sina strider.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

24 svar på 1657: Demonstrationen som form

 1. Emmy skriver:

  Ännu har vi inte nått det stadium då mainstreammedia tar strid för rätten att avvisa en fundamentalistisk religionsåskådning, en Femenaktivist i Tunisien riskerar nu stening och dödsstraff efter att ha visat bar överkropp med koranverser och en cigg i handen.
  http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/03/22/topless-tunisian-feminist-amina-stoning-death_n_2930611.html

 2. Klemkäck skriver:

  Nej, det är horribelt, när nazismen och rasismen är det.

 3. De 1.000 antirasister Malmö avslöjar sig genom sitt agerande som tillhängare och förespråkare för anti-demokrati, kvinnoförtryck, imbecillitet och allra värst som glorificister av stening och avrättning av performance konstnären Amina, därför att hon naken protesterar mot islam! Därmed har också antirasisterna ställd sig bakom rätten till avrättning av Lars Vilks för sin blasfemiska teckning av Muhammed som hund!

  Varför? För att dessa korkade individen demonstrerar mot SDL’s demonstration, som just går emot denna rätt! Det gör även jag, varför jag måste ställa mig frågan om antirasisterna, som stödjas av EXPO, Researchgruppen med flera också menar att jag förtjänar döden genom stening?

  Antirasisterna går även in för det gränslösa samhället, därför menar jag, att deras syn på en kriminell handling som hädelse av profeten (som beskrivit ovan) givetvis i deras värld också måste gälla i Tunesien, Mali, på Maldiverna som den skulle gälla i Sverige!

  Jag menar det är stort behov av SDL så länge de – med deras 20 medlemmar – kan vara med att avslöja, att det går så många störda unga människor på våra gator av svensk etnisk ursprung som önskar stening av olik tänkande medmänniskor!

 4. Kenneth Karlsson skriver:

  Jag är inte enig med Thomas Nydahl även om jag förstår vad han vill säga. Om SDL skulle bestå av bara en person, så skulle jag ändå försvara dennes rätt att stå där på torget och säga sin mening (vilket förstås också TN gör). Och jag skulle också tycka att det skulle finnas en mening med denna aktion, även om så bara två stannade till och lyssnade. Dels för att jag tror på det fria ordet, dels för att jag tror på opinionsbildning som fenomen, och dels för att jag tycker att SDL har några viktiga saker att säga som vi kan lära oss av.

  Det sista är dock det mest oväsentliga. Om så vi inte hade nåt att lära av SDL överhuvudtaget så fyller de ändå en uppgift i en fri demokrati, genom sitt exempel. De som försöker förhindra det fria ordet med våld utgör demokratins dödgrävare.

 5. Klemkäck skriver:

  Alldeles korrekt Kenneth Karlsson.

 6. Som Ett Spöke skriver:

  …vandrar nöjt genom staden, sedan 20 stolta krigare i dess centrum, visat barbarerna sin rakryggade hållning.

 7. Som Ett Spöke skriver:

  …vandrar nöjt genom staden, sedan 20 stolta krigare i dess centrum, visat barbarerna sin rakryggade hållning.

  http://petterssonsblogg.se/2013/03/25/dialogpolis-provocerar-i-malmo/

 8. Thomas Nydahl skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Kenneth, om du läser hela min text så ser du att min slutsats är en del av min tes om Malmö. Och du ser också att jag skulle vara rörande enig med dig om rätten att yttra sig. Malmö är, och det hävdar jag med en dåres envishet, en förlorad stad. Att ställa sig på ett torg där ger aldrig någon avsedd effekt. Det skriver jag också i min text. Men Lars Vilks lägger till en ny och inte mindre viktig aspekt. Nämligen den att allt numera blir en medial show. Vem orkar diskutera islamismen när man istället kan komma med tre minuter i Rapport för att man ingår i en pöbel? Så problematiken är långt större än man först anar.

 9. Kenneth Karlsson skriver:

  Thomas Nydahl,

  Jag slarvade i min kommentar: det skulle ha stått ”Jag är inte HELT enig med TN…”

  Tillställningen får också nåt absurt över sig. Tjugo människor helt stilla och fredliga, omringade av skrikande och våldsamma motdemonstranter. En scensättning från helvetet, eller Malmö.

 10. Johanna skriver:

  Vad som skrämde mig mest var polischefens uttalande till pressen efter Stortorgskriget: ”Det var stökigt”.

  Stökigt – det är det när skolelever kastar papperstussar. Stökigt – det är vad jag hemma. Man kan använda många adjektiv om lördagens begivenhet men ”stökigt” är inte ett av dem.

  Men kanske bättre ändå än Sydsvenskan som inte drog sig för rena lögner. SDL skulle ha koppling till SD. Dessutom påstods det att man spelade vit makt-musik.

  Man spelade hårdrocksbandet Sabaton vars medlemmar alltid låtit sansade på intervjuer. De är populära i Israel, ett land de ofta spelat i, och inte bara för Counterstrike, som även jag lyssnar på med ojämna mellanrum när jag vill muntra upp mig.

  Vit makt – musik, i ####### heller!

 11. mohammad skriver:

  Man blir smått rörd av er kvasiintellektuella tyckare i myssoffan.

  Ytrandefrihet hit och yttrandrefrihet dit, så synd det är om er (lol).

  Ett tusental antirasister har nu talat maktspråk i Malmö.

  Det vill säga, detta är vad som fortsättningsvis väntar de som behagar visa sina antimuslimska trynen igen.

  Rasisterna utmanar och kommer givetvis att få betala, och förlora, så har det alltid varit gott folk.

  En gnista i Malmö att sprida sig över hela Sverige.

  Och Vilks snackar om sina tre mediala minuter i morgonsoffan.

  Dags att vakna Lasse, den där rasist utställning kan du nog glömma…(hehe)

 12. Emmy skriver:

  Dumheten urholkas, likt den hårda stenen, av det oavbrutna droppandet från sanningskärlekens klara källvatten, religionens inkvisitorer och dess politiska hantlangare, vädrar i sin brutalitet, morgonluft, alltmedan lågan hos de sannfärdiga och tålmodiga, brinner än mer ihärdigt och ståndaktigt.

 13. Klemkäck skriver:

  Väldans bra sagt och formulerat Emmy.

 14. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Mo SKINKA i all sin antidemokratiska prakt. Masken har fallit, förvisso för länge sedan, den mask av påsmord juridisk jargong som Mo SKINKA en gång i tiden trodde skulle kunna dölja hans riktiga avsikter. Inget nytt under den solen med andra ord.

 15. Som Ett Spöke skriver:

  Taqiyya som dansar techno i tomma staden till hårgalåten, tills man ser benranglen träda fram.

 16. *.morr skriver:

  Rasism har att göra med etnicitet. Att vara emot en åsikt såsom islam har inget som helst att göra med rasism. Mohammed blandar ihop sin egen gegga, Ibland måste man det, för att ha orken att vara arg, längre.

 17. Kjerstin 67 skriver:

  Vem skall baka pizzor till mina barnbarn?
  Vem skall köra mig i bussen eller taxin till sjukhuset?
  Vem skall skura toaletterna?
  Vem skall plocka mina lingon?
  Ja, jag ligger och oroar mig fram på småtimmarna.
  Invandringen är ju snart ett minne blott.

  Vilks kan väl dra sitt strå till stacken och ta ett busskort, han har väl ändå inte mycket för sig.

  Till slut dock en eloge till Vilks livvakter, det kan inte vara lätt att avvärja angrepp från nästan en fjärdedel av jordens befolkning. Kämpa på, di svenske!

 18. Cecilia skriver:

  ”De som gör det visar bara hur lite de förstår av situationen.”
  ”På ett sätt har han rätt. I gamla tider kunde en demonstration i sig vara opinionsbildande. Så är det inte längre utan förhoppningarna riktas istället mot medierna.”

  Nja?

  Men det som är intressant med det svenska fenomenet är att en obetydlig organisation kan skapa identitet och uppmärksamhet genom att demonstrera: Ett tjugotal demonstranter mot upp emot tusen motdemonstranter.
  Antirasisterna borde dock lära sig att välja sina strider.

  Precis.

 19. Cecilia skriver:

  PS. Tur att jag inte läste kommentarerna ovan, innan jag skrev.
  Kunde ju ha blivit lite ilsk, och tappat greppet helt. För ett tag, i alla fall.. 😉

 20. Cecilia skriver:

  mohammad:
  Man blir smått rörd av er kvasiintellektuella tyckare i myssoffan.

  Ytrandefrihet hit och yttrandrefrihet dit, så synd det är om er (lol).

  Ett tusental antirasister har nu talat maktspråk i Malmö.

  Det vill säga, detta är vad som fortsättningsvis väntar de som behagar visa sina antimuslimska trynen igen.

  Rasisterna utmanar och kommer givetvis att få betala, och förlora, så har det alltid varit gott folk.

  En gnista i Malmö att sprida sig över hela Sverige.

  Och Vilks snackar om sina tre mediala minuter i morgonsoffan.

  Dags att vakna Lasse, den där rasist utställning kan du nog glömma…(hehe)

  Mohammad – rasistutställning är ett ord. Hallå – skärp dig!

 21. Klemkäck skriver:

  Bättre 20 friska själar än tusen loppor, och deras groteska skäggiga värddjur.

 22. Som Ett Spöke skriver:

  Håller med på stadens gator i virrvarrkvarter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.