1649: Cirkelskådande

Sanna Rayman har skrivit om yttrandefriheten i dagens SvD. I denna krönika passar hon på att nämna några av dem som argsint har reserverat sig mot rondellhunden. En av dessa är professor Bjereld som alltså inte har något till övers för konstnär Vilks. Som ett hjärnspöke ylar rondellhunden i hans hjärnvindlingar. Den 22 februari var han tvungen att dra sitt omkväde:

 

”Jag har tidigare skrivit att Elisabeth Ohlson Wallins konst har en riktning och ett solidaritetsperspektiv. Där skiljer hon sig i grunden från en annan kontroversiell konstnär – Lars Vilks – som provocerar för provokationens egen skull och testar yttrandefrihetens gränser genom att reta upp muslimer.”

 

Man förväntar sig att en professor åtminstone i någon mån underbygger sina påståenden. Jag har aldrig haft för avsikt att provocera för sakens egen skull. Att det i praktiken rör sig om att yttrandefrihetens gränser testas beror på sakläget. Att ifrågasätta en religiös auktoritet innebär i det här fallet att gränserna testas. ”Solidaritetsperspektivet” (smaka på detta uttryck, det befinner sig i samma papperskorg som ”Värdegrund”, ”lyfta frågor” etc.) saknas naturligtvis inte. RH-projektet är solidariskt med alla dem som tvingas till underkastelse för unkna dogmer skull.

 

Rayman konstaterar att indignationen inte riktas mot hoten utan mot den som hotas. Det är lätt att räkna ut var skon klämmer eftersom den rådande ideologin har sina känsliga punkter. Rent sakligt kan man väl inte säga annat än att RH är en helt rimlig figur. Men dess skugga, misstanken om involverad rasism, är naturligtvis irriterande särskilt när det inte kan beläggas utan enbart insinueras. I det läget, som gärna blir exalterat, kan man göra som Bjereld, bestämma sig för det man tycker sig vilja se.

 

Dock finns det ingen anledning att klaga. Bjereld, som en i ett mångfaldigt led, behövs för att visa hur osaklig fanatism leder till affekterade utbrott.

I morgon, 11 mars blir det alltså möte med Becirov efter 15.30 i P4.

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

15 svar på 1649: Cirkelskådande

 1. Solis skriver:

  Om nån står för solidaritet med de utsatta så är det du Lars. Och om nån verkligen står för provokation för provokationens egen skull om något, så är det Elisabeth Ohlson Wallin. Enbart för att reta upp borgerligheten.

  Dessutom står hon för elakhet, hat, missundsamhet, förakt och omänskligt beteende. Otan minsta gott i det hela. Enbart ondsinthet.

  Lycka verligen till idag nu då Lars. Jag håller tummarna för dig.

 2. Gurun Gudrun skriver:

  I kvällningen, när vinterns sista plötsliga vindilar riste i de gamla plommonträden i min trädgård och fick dess barnsliga blom att förvånat huttra, fick jag åter en syn, den sista, om Vilks:
  Jag såg en bortglömd barkbåt, en helt liten, med segel av rutig, grå flanell; Den drev runt på en damm då en plötslig vindstöt fick den att snurra och tippa, men komma upp på rätt köl – det var grunt vatten. Den kom strax att hamna bland de små dumma brunspräckliga ankorna på högerkanten, men i en skyddad vik, tyst tacksam. Ankorna på andra sidan såg både svartsjukt och gäckande på motståndarflockens udda tillskott; snattrande gällt.

  Den växlande vinden för den stumma barkbåten, gjord av ingen, runt; I stiltjen som slutligen kommer –
  En nyckelpiga landar på skrovet
  fäller ut små åror
  och ror båten in mot land.

 3. CeDe skriver:

  En text till er som ännu inte förstått konsekvenserna av rådande invandringspolitik. En ordning som LV flera ggr påtalat och då anklagats för att vara rasist.

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/11/sverige-klarar-inte-s-stor-invandring

 4. CeDe skriver:

  LV lagfördes för en rutten stubbe.

  Detta är vad den ansvarige för Islamic Center har
  pysslat med.

  http://www.muslimskafriskolan.blogspot.se/2009/08/islamic-center-atalas-for-grovt.html

 5. Christer Eriksson skriver:

  Kan inte din vassa hjärna även kommentera och skärsåda min egen text på Newsmill, Lars. http://www.newsmill.se/artikel/2013/03/08/muslimska-f-rbund-m-ste-respektera-sekul-ra-principer-0

 6. CeDe skriver:

  Ja, ja! Försöka duger. Tror han att du skulle tillåtas att vandra fritt och bli ett lätt byte för krypskyttar som väl då har placerats ut strategiskt.

  Herregud!

  Och hur kan han beskylla dig för att du fråntar dem deras rätt att tro på gud. Du fråntar väl inte någon något. Däremot vill de frånta dig rätten att få ställa ut din konst.

 7. Solis skriver:

  Ja, det är bara taqiyya. Sen när det verkligen gäller, har de en helt annan plan. För målet är det allenarådande Umma. Och allt som står emellan får plikta, på endera eller andra sättet. Oftast med sitt liv.

  Om inte nu, så när den tiden kommer, att man ytterligare vill dra åt tumskruvarna mot demokratin.

  Starkt av dig Lars. Du är beundransvärd. 🙂

 8. Solis skriver:

  En till sann eldsjäl och beundrandsvärd envis kämpe, som du Lars. Läs.

  http://avpixlat.info/2013/03/10/de-papperslosa-och-de-medvetslosa/

 9. Cecilia skriver:

  Gurun Gudrun,

  Tack för att du skriver här GG!

 10. CeDe skriver:

  Vad hände egentligen under mötet? Efter bara c:a fem minuter så hördes Becirov höja rösten och sändningen bröts med pausmusik. För att därefter fortsätta.

 11. Solis skriver:

  Rondellhunden kanske kom in och ville vara med. 🙂

 12. Solis skriver:

  En till frihetskämpe och eldsjäl. Mycket, mycket bra.

  http://avpixlat.info/2013/03/10/muslimer-i-vast-har-ingen-respekt-for-ert-system/

 13. Conlon Nancarrow skriver:

  Hej Lars, här har du en blogg som visuellt behandlar värdegrunden.

  http://polytempik.blogspot.se/

 14. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulrika Knutson replikerar Sanna Raymans artikel, och får ett svar tillbaka: Rayman är knivskarp.
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/03/12/replik-fran-ulrika-knutson/

 15. Krister skriver:

  Knivskarpt var rätta ordet.

  ”Det blir helt enkelt avslöjande när en debattör, trots att vi nått punkten för ständiga dödshot som sträcker sig över år av någons liv, finner det mer angeläget att harmas över konstnärens brist på hyfs än dödshotarens dito.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.