1634: Titta det kliar

Tensta konsthalls utställning ”Samhället utan egenskaper” ger en bild av det som pågår i samtiden. Curatorn, Lars Bang Larsen är en välrenommerad aktör i konstvärlden och genom honom och utställningen skymtar man tidsandan. Inga stora nyheter, det mesta är det närmaste man kan komma schabloner. I P1:s bevakning får vi veta att konstnärerna är skeptiska mot det samhälle som avbildas, ifrågasätter det utopiska miljonprogrammet (just det har haft en sällsynt långvarig attraktion för samtidskonsten), det neoliberala språkbruket faller inte i god jord. Den lilla justeringen är ändå Bang Larsens avvisande av provokationen. Det är nog så att de konstprovokationer som har fungerat inte har varit de som konstvärlden har önskat. Man kan därför distansera sig till provokationen som en ”journalistisk förväntan”. Utställningen uppmanar inte till aktivism. Det kan man förstå, aktivismen, hon dansade en sommar, har dragit sig tillbaka. Istället handlar det om att irritera publiken så att den börjar tänka (”klia sig”). Eftersom utställningen i praktiken riktar sig till samtidskonstnördarna från innerstaden är det svårt att tro att de kommer att tänka eller klia sig särskilt mycket annorlunda efter den här showen. Med tämlig säkerhet är det ändå en något mer defensiv inställning till konstens välsignelse för att förändra det korrumperade samhället. Vad som ändå fängslar mig mest är den närmast religiösa övertygelse om att konsten äger något oumbärligt som samhället borde få åtnjuta. Det är emellertid svårt att se att konstalternativet är något annat än tämligen traditionell vänsterpolitik förpackad med förhoppningar om stor interaktivitet, svårgenomtränglighet och en betydande dos av obegriplighet. Konst är med andra ord bäst som konst på dess egen hemmaplan. Som de troendes symbol.

 

Med på utställningen är också Charlotte och Sture Johannessons Ulrike Meinhofporträtt från 1976 (se också SvD). Det var planerat som en utställning på Kulturhuset som dock stoppades. Den plan man hade lagt upp tillsammans med dåvarande intendenten (före curatortiden) Folke Edwards var att affischer med Ulrike Meinhofs ansikte skulle sättas upp över hela Stockholm i samband med det stora kungabröllopet som alldeles lägligt råkade infalla. Meinhofs ansikte skulle då ständigt skymta i tevebilderna och förvandla det hela till ett mera omfångsrikt projekt. Men så blev det alltså inte. Istället visades det på Skånes Konstförenings höstsalong i Malmö konsthall samma år. Det året var det två uppseendeväckande verk på salongen. Ulrike Meinhof, naturligtvis, samt min gamla Volkswagen som hade omvandlats till en kringkörande installation. Jag vill tro att anledningen till att den blev antagen var att mitt verk vandaliserades. Nämligen var det så att när jag skulle lämna in konstbilen till juryns bedömning var dörren för liten och objektet fick ställas utanför konsthallen. Dagen efter var det vandaliserat. Förmodligen var den enkla lösningen för att undkomma besvärliga försäkringsärenden att anta verket och att erbjuda konstnären att restaurera härligheten.

 

Konstbilen anno 1976

 

 

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

44 svar på 1634: Titta det kliar

 1. Johan den 1:e skriver:

  Om det verkligen skulle ”klia”, skulle vara om folk inte visste om de var verklighet eller fiction de upplevde. Det skulle vara typ ”dolda kameran” på stan, fast i form av ett konstprojekt, som bara de involverade visste om att det va. Det skulle verkligen irritera och väcka frågor som: Vad är det här. Vad är det som händer. Vad är det vi egentligen upplever. o s v
  o s v. Det vore nåt det.

 2. CeDe skriver:

  Skrik på hjälp;

  Hör mig – se mig- beakta mig!

  Sen förlösningen på ett eller annat sätt.

 3. Johan den 1:e skriver:

  Ja, som ”skriet” livs levande i reell modern tid.

 4. Johan den 1:e skriver:

  Snygg bil förresten Lars. Är det du som sitter längst upp på taket i målarrock, eller? 🙂

 5. CeDe skriver:

  Allas kamp för livsrum, identitet och erkännande.
  Så enkel och ändå så svår. Den naturliga utvecklingens obarmhärtighet är obesegrad.

 6. Johan den 1:e skriver:

  Ja, men man måste tro på nåt bra CeDe. Och inte fångas i total dysterhet.

 7. Johan den 1:e skriver:

  Du har rätt CeDe. Det är det vi måste kämpa för.

 8. CeDe skriver:

  I don´t worry, I´m happy!

  Und ich glaube das ist doch unser in der Luft!

 9. CeDe skriver:

  ,,,,und bald kommt die Löwen und die Bären!

 10. Viktor Hektor Viktorsson skriver:

  Hur kan det komma sig att två (?) personer tar hela kommenentarfältet i besittning. Har ni två betalat någon särskilt avgift eller är ni utsända av någon särskild gud för detta uppdrag?

  Många gånger har jag funderat på att skriva en kommentar men alltid avkylts av ert monopol. Har ni några planer på att mildra er attack eller ska detta pågå länge till?

  Undrar signaturen ordfrihet.

 11. Lars Vilks skriver:

  VHV. Du har alldeles rätt. Några av de ivrigaste meddelarna kunde kanske begränsa sitt antal inlägg till någon form av måttlighet?

 12. Johan den 1:e skriver:

  Varför då? Alla är väl lika fria att skriva. Men när ingen gör det så…

  Hur lång tid förflyter inte.

  Klaga inte, skriv istället. Och bete dig hyggligt mot oss andra.

 13. Johan den 1:e skriver:

  Lars. Jag älskar ju din blogg, om jag är en av dom du menar. Och jag är väldigt tillåtande och välkomnande mot alla , som beter sig hyggligt mot oss här på bloggen. Så jag kan inte se problemet med en dynamisk blogg som lever och sprudlar av liv, snarare än en som somnar av och går på kryckor. Var glad istället Lars, att det finns folk här i Sverige som gillar dig och det du gör. Och tänk vad vi alla här kan bidra till, genom att visa på att det finns ett alternativt tänk, till de gängse statsmonopolistiska PK-flosklerna, som inte tappat greppet i gnäll och skäll, som på så många bloggar. Utan där vettiga och tänkvärda diskussioner kan föras om allehanda ämnen, utan att urarta till trams och hugg. Är inte det något värt Lars. Och något att vara stolt över.

 14. Håkan W skriver:

  Johan den 1:e,

  Det är alldeles uppenbart att du älskar Lars blogg men problemet är att du och någon till håller på att älska sönder den, åtminstone kommentarsfältet. Jag tycker att du ska ta Lars Vilks uppmaning att begränsa antalet inlägg på allvar!

 15. mohammad skriver:

  Viktor Hektor Viktorsson,

  Jag håller med dig till fullo Viktor.

  Det är inte heller vidare trevlig att bli näthatad, bland annat som ”Islamterrorist”, som återkommande svar till de kommentarer jag postar i bloggen.

  Dessutom faller dylika skrivningar inom ramen för Ärekränkningsparagrafen i strafflagen.

  Också något för Johan den 1:e att reflektera över, särskilt med tanke på att Lars Vilks bär det juridiska ansvaret för vad som skrivs i bloggens kommentarsfält.

  Inte alls något att vara stolt över…

 16. CeDe skriver:

  Tackar för mig på riktigt nu. Har själv tyckt att det varit överdos.
  Till dig Lars, varför bygger du så högt och vidare på
  Kullaberg, jo, för att du vill det.

 17. Emmy skriver:

  Viktor Hektor Viktorsson:
  Hur kan det komma sig att två (?) personer tar hela kommenentarfältet i besittning. Har ni två betalat någon särskilt avgift eller är ni utsända av någon särskild gud för detta uppdrag?

  Många gånger har jag funderat på att skriva en kommentar men alltid avkylts av ert monopol. Har ni några planer på att mildra er attack eller ska detta pågå länge till?

  Undrar signaturen ordfrihet.

  Håller med Johan 1 här, bloggen har fått liv och vi andra får vara glada över detta energitillskott, när det kommer till Mohammad känner jag mig enbart beklämd, hans ständiga nålstick mot Wilks är tragiska, något han bör fundera över.

 18. rabert berg skriver:

  Viktor Hektor Viktorsson,
  Instämmer till fullo!

 19. CeDe skriver:

  Ps.Talade för egen del, ingen skugga över någon annan.

 20. Johan den 1:e skriver:

  Nåväl. Är det verkligen så här du vill ha det Lars? Vad blir då kvar av din blogg om vi försvinner? Har inte vi gett liv kanske och hållit igång bloggen. Jag, CeDe och Cecilia b l a.
  Och alla har ju samma chans. Det är bara att skriva.

  Och du ska inte säga något Mohammad, så mycket skit och angrepp du kommit med på oss andra. Om nån ärekränkit så är det du. Du har bara fått vad du förtjänat.
  CeDe-vän, om du försvinner blir det inge kul här. Jag har älskat att diskutera med dig här. Jag kommer verkligen att sakna dig kära du.
  Kanske jag också lämnar den sjunkande skutan, om den inte tätas för ny färd framåt. Man tappar ju lusten alldeles.

  Jag är här för att vara med i ett sammanhang, och inte för att göra livet surt för andra. Men alla tycker ju olika.
  Så säg hur vill du ha det Lars. Vill du verkligen ha en bortynande blogg som sakta dör, eller en blogg som vänds emot dig själv av antagonister som samlas här, eller vill du ha ett utvecklande positivt alternativt diskussionsforum för framtiden. Säg hur vill du ha det Lars?

 21. Lars Vilks skriver:

  Måttlighet och saklighet är rekommendabelt. Vill ni ha konversation med varandra kan det väl göras privat.

 22. Lennart Jonasson skriver:

  läser sedan en tid tillbaka denna blogg vilket vanligtvis roar mig högeligen. Kommentarer till olika artiklar fördjupar och breddar då och då den utlagda texten.
  Men, och i all välmening, 2-4 personer tycks betrakta denna blogg som ett personligt chattrum. Fördjupar och breddar knappast och har intet med dynamik att skaffa.

 23. Johan den 1:e skriver:

  Då är det alltså slut nu då. Måttlighet på en frihetsblogg… Nå är det så du vill ha det Lars, det är ju din blogg. Men du kanske står vid ett vägskäl just nu, och vad du vill med din blogg.

  Vissa klagar, vissa blir inspirerade. Så är det alltid i alla sammanhang, även här. Lennart Johansson och en del med honom tycker på ett sätt. Jag, CeDe, Emmy, Cecilia och några till tycker mera som jag. Så valet är ditt Lars, hur du vill ha det.

  Det gäller att välja väg. Och välja rätt, för en dunkel framtid. Bloggarnas tid i den form vi ser nu kanske är över. Vad nyttar det kanske i förlängningen. Vad vill man ha… Det är just det som är frågan.

  Men men, det har varit trevligt den tid som varat, så får vi se hur det blir sen.

 24. Johan den 1:e skriver:

  En annan sak. Är Kullaberg måttlighet och saklighet. Är din bil här ovan det. Och är fraförallt Rondellhunden det. Är det inte exempel på motsatsen. Nämligen, frihetens kraft och längtan. Och är inte all konst och gott i livet det. Det är väl det som CeDe vill säga här ovan tror jag.

  Nå, tänk till lite bara Lars över det hela, så du gör rätt inför framtiden.

  Det kanske finns nåt här som är mycket större än du nånsin anar. Vem vet. Och som du kanske kastar bort. För alltid.

 25. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e,

  Du glömde ju Krister, mohammad m fl

 26. Kenneth Karlsson skriver:

  Johan den 1:e har, oavsett hans åsikter, förstört min lust att skriva på bloggen. Man måste inte öppna munnen i alla lägen.

 27. Johan den 1:e skriver:

  Mohammad behöver jag väl inte ens nämna. Och med Krister vet jag inte riktigt.

  Vad menar du Cecilia? Jag tycker jag har klargjort saker och ting bra. Och alla tillhör väl nån sida, om hur dom vill ha det, eller hur? Så jag förstår dig inte riktigt där.

 28. Lennart Jonasson,

  Det är alltid tradigt när farsan ryter till. Men jag är enig i, att personliga chats – hur trevliga de än tyckas vara för de chattande, är dödande för åskådaren!

  Därmed inte sagt, att jag inte själv en dag hamnar i smeten…

 29. Johan den 1:e skriver:

  I vilka lägen ska man öppna munnen då, och i vilka lägen inte, Kenneth Karlsson? Är det du som bestämmer det över andra?

  Dessutom om du tappar lusten att skriva, för nån annan på en blogg, så har du allvarliga problem.
  Häng inte upp dig på mig. Uttryck dig själv istället. Jag är inte emot dig.

  Du får väl skriva vad du vill, så länge du inte angriper någon personligt.

  Men jag, och dom med mig, tycker om när det är ett positivt levande forum att vara, och inte en gnällarena i tristess.

 30. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Mohammad behöver jag väl inte ens nämna. Och med Krister vet jag inte riktigt.

  Vad menar du Cecilia? Jag tycker jag har klargjort saker och ting bra. Och alla tillhör väl nån sida, om hur dom vill ha det, eller hur? Så jag förstår dig inte riktigt där.

  Du menar att mohammad inte bör skriva?

 31. Johan den 1:e skriver:

  Det enda han gör är ju att skymfa oss, eller hur? Även Lars som Emmy påpekade.
  Men bortsett från det, så har han ju uttalat sig ovan om vilken sida han står på naturligtvis.

 32. Johan den 1:e skriver:

  Tråkigt att du känner så Hans Erling Jensen, jag har alltid tyckt du har varit en trevlig och intressant person.

  Men det här är absolut ingenting att skämta om. Det är allvar nu. CeDe har redan sagt hej och lämnat bloggen, för hon tappat lusten liksom jag. Vilka fler blir det tro, som känner sig hämmade här och tappar lusten. Det här börjar bli precis som nån jädrans PK-miljö, snarare än frihetens blogg.

 33. *.morr skriver:

  Heja Viktor Hektor Viktorsson! Det sämsta med bloggen har varit de ensidiga kommentarerna. Som så gott som aldrig tillför ngt el ens pekar på ämnet i bloggposten. Må avfallet och rensningen vara resningen.

 34. *.morr skriver:

  @ Johan den 1:e : Minska ner på Concertan så löser sig nog frågan kring ”engagemanget”.

 35. Johan den 1:e skriver:

  Är jag ovälkommen så är jag. Då avlägsnar jag mig precis som CeDe, och det här blir de korthuggnas skymfandes PK-blogg istället.

 36. Johan den 1:e skriver:

  Tack och hej för mig, friheten finns inte längre här att nå.

 37. Kenneth Karlsson skriver:

  Johan: du är inte ovälkommen. Inte ens Mo SKINKA är ovälkommen. Men måste du spamma sidan med hundra inlägg? Nej, det behöver du inte. Skärp dig för helvete.

 38. Lars Vilks skriver:

  Tack Kenneth. Den gyllene frasen ”skärp dig” är nog tillämpbar här. En åsikt blir inte bättre av att förpackas som inflation.

 39. JohannadArk skriver:

  Jag håller med H.E.J. ovan, jag tycker att han formulerade saken bra. Chattande är inte särskilt kul att läsa, och vi riskerar alla att hamna i den fällan ibland. Men jag hoppas att Johan och CeDe kommer tillbaka, jag har även läst många roliga och intressanta inlägg av er båda.

  Vart tog den lilla söta konstbilen vägen förresten? Är den fortfarande ett konstverk någonstans eller var den av övergående art?

 40. mohammad skriver:

  Johan den 1:e: Tack och hej för mig, friheten finns inte längre här att nå.

  Jag håller med Ku Klux Karlsson, ingen skall känna sig ovälkommen hos Lars.

  Men tagga ner på spammet och personangreppen, vem fan är intresserad av dem mer än du själv…?

 41. Emmy skriver:

  Johan 1 anpassar sig inte till några begränsningar, men nu när vi bett honom så snällt kanske han tittar in ändå, på nåder, när han ”smält” denna fruktansvärda kränkning…..hehehe (glad) som Cecilia brukar skriva…..

 42. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad: Jag håller med Ku Klux Karlsson, ingen skall känna sig ovälkommen hos Lars.

  Men tagga ner på spammet och personangreppen, vem fan är intresserad av dem mer än du själv…?

  Vem är du i detta fall? Som vanligt talar du i gåtor igen, liksom din namne.

 43. Ja nu kan vi skylla oss själv för att Johan den 1:e har gett sig i väg, men det det ger ju möjligheten att ropa: Kungen är död! Kungen leva!

  Vid mina fötter sitter RH och rapar i tristess. Varför vänta så länga med att ta på Euro-prommis, nu morgonljuset nästan står upp med solen och snön är blöt?

  Det är som säger han! ”Bygg mig ett monument framför alla världens tysta och förkröpplade institutioner, där korrekthetens mörka har intagit korridorerna och där yttrandets ekoende ljus allt för länge varit släckt!

  Med denna uppenbarelse far jag vidare med dagens brådskande ämnen, ett är att utveckla och förgylla en site av stor betydelse: freespeech.nu – så kom igen hjälp mig att ”snickra och måla”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.