1631: En anka kommer sällan ensam

Mera hets i baljan boys, skulle man kunna säga om den stora näthatsbataljen som förmodligen kulminerar i dessa dagar. Debatten som fördes på Publicistklubben igår blev ytterligare en episod inom det bredare temat De Kränkta. Då åsiktslandskapet är lätt överskådligt, antingen de rättänkandes balja eller de fördömdas svarta hål, kan man inte förvänta sig några större ansträngningar att pröva någon form av nyansering. En av gårdagens kommentatorer undrade om det fanns några intellektuella deltagare i den pågående debatten. Nej, det verkar inte så. Vad vi ser är ett antal opinionsbildare från Stockholms innerstad som har drabbats av skribenter från drängkammaren. Man förstår ganska snart att det inte är det som är problemet. De som skriver på den nivån är lätt definierade men vad som är värre är torde vara att de inte är representativa för det man vill komma åt, nämligen oliktänkandet. Hade man kunnat visa att oliktänkandet hörde hemma i den divisionen kunde man äntligen ha lagt på locket med ett ”Vad var det vi sa”. Tills vidare får man nöja sig med föraktets öskar. Per Wirtén (Expressen) gör en föga intellektuell figur när han föraktfullt skriver om Avpixlats närvaro i Publicistklubben och konkluderar med att de lever av föraktet mot de etablerade medierna. Det är så ömsesidigt att man kan förstå att det fungerar så utomordentligt väl som identitetsgivare för båda sidor. Sedan vänster-högermotsättningen har brutit samman har vi äntligen begåvats med en ny möjlighet som framlockar intensiva skriverier. Åsa Linderborg bojkottade debatten, förmodligen orolig för att den kunde leda till en nyansering på så sätt att man inte omedelbart kunde slå samman drängkammarens utfall med all annan kritik.

 

En lika rörande som kristlig scen i Publicistklubbsdramat var Stina Dabrowskis anklagelse mot Avpixlat, nämligen att angripande journalister bemöts med samma hårdhänta behandling som de själva använder. ”Så det är öga för öga och tand för tand?”, drog Dabrowski bibliskt till med och man inser att Avpixlatfolket skulle ha förstått att, i nytestamentlig anda, vända andra kinden till.

 

Men kvällens verkliga behållning kandiderar Katarina Mazetti till. I en något apart association spårade hon in på konspirationsteorier om Hedegaardsaken. Hon utvecklar sina resonemang i en artikel. Eftersom saken, som hon menar, enbart vilar på Hedegaards uppgifter och inga andra bevis har framkommit och då det dessutom ”blir det underligt tyst i saken”, bör man uttrycka tvivel. Här får man tillfoga att det inte har blivit tyst i saken i Danmark. Att det har blivit tyst i Sverige beror på närheten till det svarta hålet. Däremot är den danska polisen (som Mazetti tror kanske är inkompetent) förtegen. I raska krumsprång ger sig Mazetti ut på vida fält och klagar på att mina livvaktskostnader är för höga med tanke på alla kvinnor som utsätts för våldsamma män. Snart kan vi registrera ordspråket ”en anka kommer sällan ensam”.

 

Det var det det. Konstvärlden har också ett par nyheter. En undersökning har visat att varannan konstnär inte har råd att göra en utställning. Med tanke på det enorma behov samhället har av konstnärer är det en skrämmande utveckling. Emellertid torde detta problem lätt kunna avhjälpas genom konstnärernas kreativa förmåga som borde vara något högre än genomsnittets. Allt som behövs är en funnen pennstump och lite makulerat papper. Därmed kommer man förbi ett av de hinder som åberopas: materialkostnaderna. Det andra hindret är arbetstiden. Sätter man lite fart på produktionen blir även detta överkomligt.

 

En annan upplysning om tillståndet kommer från högre höjd, e-flux journals nya nummer berättar den senaste nyheten om vad som gäller, inte bara för konstvärlden utan troligen för hela världen: Du har blivit kosmopolit. Vi skall särskilt tänka på västvärldens förste kosmopolit Diogenes. Är man en sådan kosmopolit behöver man praktiskt taget ingenting (förutom att någon ändå måste betala kalaset): Allt jag begär är att min herre skall flytta sig något så att jag inte befinner mig i skugga.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

41 svar på 1631: En anka kommer sällan ensam

 1. CeDe skriver:

  Lite förmätet kanske att tala om drängkammarretorik.
  Alla lever inte skyddat från verkligheten. Många upplever stress och osäkerhet i de flertalet nya samhällsstrukturer som etableras i landet. Att kanske, trots brist på edukation, kunna få möjlighet att uttrycka denna sin frustration över en oönskad livssituation i ett media tycker jag inte ska förringas bara för att man själv är professor.

 2. Johan den 1:e skriver:

  De ska vara såna bödelsPK-lögnare som Mazetti, som anklagar utsatta människor, för det martyrskap hon själv står för. Men hon vill väl att alla oliktänkande ska utrotas antar jag, som de utrotardikraturer hon har och nu gullar med.

  Och terrorism är hon väl heller inte emot, om det är åt rätt håll, och inte mot hennes folk.

  Det är väl bara hennes folk som ska ha livvakter också. För de är ju så hiiiimla uttsatta det goa folket. Livvakterna kan ju ha en bindel på armen också och uniform, så att de känns igen, som på det glada 30-talet. Det blir nog bra det. Och då kan de säga och göra vad de vill också, utan att någon kritiserar eller lägger sig i. För då blir det lägret och ugnen direkt. Så det blir nog bra det. För somliga…

  Stina gjorde en bra dumhet då. Sandlådelek på högsta nivå. Men kanske är hon pressad av PK-terroristerna. Vem vet. Hon kanske skulle vilja annorlunda, om hon vågade i pax sovjetia miljön.

  Är du professor CeDe. Bra skrivet hur som helst. 🙂

 3. Lennart Jonasson skriver:

  Förunderliga tider vi lever i där bloggen Avpixlat lyckats utmana hela gammelmediasfären och Dabrowskis fördömmande av denna blogg går ut på att de inte skall bete sig som etablisemanget. Ridå!
  Återigen ställer jag mig frågan:
  Var är alla konstnärer och journalister nu när ”brackorna” återtagit de positioner de hade för hundra år sedan? I en tid där dessutom ideologierna totalhavererat och det finns hur mkt som helst att ifrågasätta, driva gäck med, diskutera sakligt och osakligt om. PK är vår tids mimetiska bluff omfattande etablisemangen inom politik, media, kultur till myndigheternas värdegrunder.

  I väntan på att det skall hända ngt så bjuder jag på följande konstidé.
  Placera en glad buddhafigur på ett kors, en mindre glad Shiva på ett kors om åtta armar, en mager jesusfigur uppspikad på en halvmåne och den godmodiga muhammedrondellhunden betraktandes dem alla.
  Mycket att diskutera, den som blir argast har förlorat.

 4. Johan den 1:e skriver:

  Tre ankor var ute och gick. Bakom trädet stod räven och lurade.

  Först gick minsta ankan. -Nu kommer jag och äter upp dig-, sa räven. -Nej gör inte det-, sa den minsta ankan. -Efter mig kommer en mycket fetare anka, som du kan smörja ditt krås med.- Räven väntade.

  Det stod inte långt på, förrän mellanankan kom. -Nu äter jag upp dig-, sa räven. -Gör inte det- sa mellanankan. Efter mig kommer en jättestor anka, som du kan leva på i flera dar.- Räven väntade.

  Så kom då till slut den största ankan. Och den var jättestor. -Nu kommer jag i alla fall och äter upp dig-, sa räven. -Nej, det gör du inte -, sa den största ankan. -För det gör jag-, sa Mazetti, och åt upp räven. 🙂

 5. Johan den 1:e skriver:

  Läs det här:

  http://avpixlat.info/2013/02/12/ledarstick-alltfor-nara-sanningen-oisin-cantwell-upprord/

  Jättebra skrivet om ”näthatet” och ”de kränkta”.

 6. anon skriver:

  Men…Stina D har ju rätt. Avpixlat driver hela sin verksamhet med en reaktiv metod. Man blir kränkt, och så ska man kränka tillbaka etter värre. Det är ju faktiskt så kommentarsdiskussionerna också fungerar. Öga för öga. Som bekant slutar det alltid med referenser till Hitler.

 7. CeDe skriver:

  Genialt anon. Om Stina med anhang slutar kränka så försvinner ju hela Avpixlats drivkraft och problemet är löst. Önskar jag hade kommit på det själv.

 8. anon skriver:

  Avpixlat är såååå lättkränkta. I brist på vettiga egna nyheter, reagerar man på vad andra skapar… så driver allt mot ’Godwin’s Rule of Nazi Analogies’. Hett blir hetare. Kränkta blir kränktare. Kanske Avpixlat kan skaffa sig en egen röst så vi slipper denna onda spiral av kränkerier som startar där…

 9. Emmy skriver:

  anon,

  Så Hitler intresserar dig, där ser man, Avpixlats policy däremot är ju snarare att ta avstånd från just kränkningar av judar.

 10. CeDe skriver:

  Så, Avpixlat är en nyhetssight nu, trodde det var en blogg. Och nu är det också där kränkningarna börjar.
  Du ändrar på symtomen hela tiden, det är svårt att ställe en diagnos utifrån vilken behandlingen kan börja.

 11. Johan den 1:e skriver:

  Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist besvarar Mazetti på Avpixlat. De skriver b l a om dig Lars:

  ”Du förfasar dig över att Lars Vilks livvaktsskydd kostar tio miljoner kronor om året. Vad föreslår du? Att vi låter islamisterna döda honom?”

  Hemskt.
  Läs vidare:

  avpixlat.info/2013/02/13/hedegaard-och-carlqvist-laxar-upp-Mazetti

  Det har väl inte hänt nåt Lars. Jag undrar, och bryr mig.

 12. Johan den 1:e skriver:

  Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist besvarar Mazetti på Avpixlat. De skriver b l a om dig Lars:

  ”Du förfasar dig över att Lars Vilks livvaktsskydd kostar tio miljoner kronor om året. Vad föreslår du? Att vi låter islamisterna döda honom?”

  Hemskt.
  Läs vidare:

  avpixlat.info/2013/02/13/hedegaard-och-carlqvist-laxar-upp-Mazetti

  Det har väl inte hänt nåt Lars. Jag undrar, och bryr mig om ditt väl.

 13. Johan den 1:e skriver:

  Är det stopp i bloggen som CeDe brukar säga. Jag undrar bara för det är knappt någon annans kommentarer här heller. Och bara lösryckta ytterst få av mina. Verkar lite konstigt. Är liksom inget flöde. Är det nåt fel i datormekaniken… Man undrar ju lite…
  Förlåt att jag skriver så mycket, om du tycker det, men jag känner mig inspirerad, får mina infall, och trivs här på din sköna blogg. Så det är väl inget fel eller hur… Så så är det bara helt enkelt. 🙂

 14. CeDe skriver:

  Det är nog inget fel i datormekaniken, snarare den mänskliga faktorn. Lars släpper väl ingen över bron förrän han har koll på vad som skrivs. Men han kan ju inte vara tillgänglig för detta dygnet runt. Även en mästare måste få pausera och han har nog en hel del annat också än bloggen att stå i.

 15. CeDe skriver:

  Voltaires bevingade devis transformerat av islamister;

  ”Jag delar inte dina åsikter och du ska dö för att du
  uttrycker dem”.

  CeDe

 16. Johan den 1:e skriver:

  Korrekt CeDe. Precis så tänker dom, utan tanke på andras sökanderätt.

  Såna läror förtjänar inte sånt erkännande som de får.

 17. CeDe skriver:

  Kan inte hitta felet, så för den intresserade gå direkt till Avpixlat.se

 18. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Voltaires bevingade devis transformerat av islamister;

  ”Jag delar inte dina åsikter och du ska dö för att du
  uttrycker dem”.

  CeDe

  ?…

 19. CeDe skriver:

  Cecilia: ?…

  Kanske var det inte Voltaires ord, eller vad menar du?

 20. Johan den 1:e skriver:

  Testa nu:

  http://avpixlat.info/2013/02/14/lars-hedegaard-fortalsanmaler-svenska-medier/

  Bra artikel föresten. Hoppas de blir ordentligt åsatta.

  De svenska PK-medierna ska inte få fortsätta med sin skit som de gör. Det måste bli ett slut på detta svineri.

 21. Johan den 1:e skriver:

  Jaha…

 22. Johan den 1:e skriver:

  hmm…

 23. Johan den 1:e skriver:

  Ja men då så…Warum

 24. Johan den 1:e skriver:

  Och på den andra sidan så…

 25. Johan den 1:e skriver:

  Förhoppningsvis så faller det upp…

 26. Johan den 1:e skriver:

  Emmellertid ty alltid desto mera.

 27. Johan den 1:e skriver:

  Men solen drömmer…

 28. Johan den 1:e skriver:

  Absolut. Som en semla på semla i universum.

 29. Johan den 1:e skriver:

  För viorer:
  Levitaiansk cedeinisk ceciliananton Vilkrum CeD.

 30. Johan den 1:e skriver:

  Morrontänk för morronblänk i ankdammen.

 31. CeDe skriver:

  Cecilia: ?…

  Lite svårt att tyda dig Cecilia. Flera gånger har du bara satt ett frågetecken som kommentar till mina kommentarer. När jag nu undrar vad du menar så får jag inget svar. Det tycks mig vara ett ganska fruktlöst sätt att föra en dialog på de premisserna.

 32. CeDe skriver:

  Allt väl med bloggägaren får vi hoppas!

 33. Cecilia skriver:

  CeDe: Lite svårt att tyda dig Cecilia. Flera gånger har du bara satt ett frågetecken som kommentar till mina kommentarer. När jag nu undrar vad du menar så får jag inget svar. Det tycks mig vara ett ganska fruktlöst sätt att föra en dialog på de premisserna.

  Dialogen bör väl ytterst vara med Lars kanske? Men då jag själv är lika dålig som du, på att sparra Lars i hans blogg – så svarar förstås även jag utefter eget sinne.
  ? betyder att jag inte förstår vad du vill säga med inlägget. I nuet iofs, men inte i den längre verkligheten. Har nog missförstått dig helt?

 34. Cecilia skriver:

  Igår, menade jag förstås. Se bara hur virrig jag är!

 35. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:
  Morrontänk för morronblänk i ankdammen.

  Vackert och poetiskt. Tar jag till mig bums.

 36. Johan den 1:e skriver:

  DIKT: Förhoppningsvis så faller det upp…

  Morrontänk för morronblänk i ankdammen.

  För viorer: Levitaiansk cedeinisk ceciliananton Vilkrum CeD.

  Absolut.

  Som en semla på semla i universum.

  Men solen drömmer…

  Emellertid ty alltid desto mera.

  Förhoppningsvis så faller det upp…

  Och på den andra sidan så…

  Ja men då så…Warum

  hmm…

  Jaha…

 37. Cecilia skriver:

  Som en semla på semla i universum.

  Du tycks ändå gå från klarhet till klarhet.
  Grattis får man väl ändå säga!

  Men solen drömmer………….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.