1623: Guds ord och mera Norge

Uppdrag Gransknings uppföljning av sitt tidigare moskébesök gav väl det resultat som man kunde förvänta sig. Den muslimska världen domineras av en konservativ inställning till sin religion. Visserligen framhålls det att de stora moskéerna och muslimska informationscentrer inte obetingat är representativa men det är svårt att komma ifrån var makten vilar. Den svenska regeringen vänder sig alltid till förbunden när de vill finna en representant för alla muslimer. De borde ju veta. Vi har förstås Mohammad Fazlhashemi som förespråkar en modernisering men han medger att den inställningen inte är någon stark röst. Men han önskar nytolkningar av Koranen utifrån att ”koranen talar inte, det är tolkningarna som talar”. Emellertid är det ofrånkomligt att det finns uppförsbackar. Jag antar att de flesta muslimer accepterar den gängse uppfattningen att Koranen är Guds ord och därför av evig karaktär. Inte ens Guds ord är entydiga men man kommer inte ifrån att rätt mycket av texten kan vara besvärlig att få in på den moderna banan. Tillkommer alla heliga tilläggstexter som också är en del av det som skall åtgärdas. Fazlhashemi vill åtminstone gå så långt att åsikter som inte passar in i det moderna samhället får ”läggas på is”. Stridslinjen är därmed lätt att se: Den gällande regeln är att samhället skall anpassa sig efter Koranen och inte tvärtom som Fazlhashemi tänker sig. Moderniseringsprojektet kommer inte att kunna reda sig utan att relativisera religionen vilket i stor utsträckning har skett med kristendomen. Tron blir i slutändan en personlig övertygelse som blir mindre beroende av sina heliga texter. Kristendomen är något mera lätthanterlig eftersom det uppenbart inte är Guds ord som dikterats för fyra olika författare. Men det kommer säkert att lyckas till slut.

 

När jag uttryckte detta i den beryktade radiointervjun i augusti i fjor blev det ett förskräckligt liv men det jag sade var trots allt en högst rimlig beskrivning.

 

Må ärkekonservativa imamer törsta i öknen, låt mig istället återvända till gårdagens tema, det härliga Norge. Två exilsvenskar står för kvällens underhållningen. Pontus Kyander, som är chef för Trondheims Kunstmuseum, har tagit med sig såväl goda utställningar som politisk korrekthet. När han inte hissade norska flaggan på årsdagen av Utöyatragedin reagerade den tidigare svenska kolonins invånare. Dessutom fick Kyander hård kritik av konstkritikern. Kyander valde att offentligt läxa upp såväl norrmännen som kritikern. Därtill kom bombhotet på öppningsdagen och Kyander har sedan dess känt sig förföljd av högerextremister. Trots att det visade sig att ryggsäcken (utan bomb) tillhörde Åge från Svartlamon som olyckligt nämnde ordet bomb.

 

En annan svensk, konstkritikern Tommy Olsson, sedan många år verksam i Norge har skrivit om fenomenet Kyander i Trondheim. Olsson är också konstnär och har väckt viss uppmärksamhet med sitt självporträtt rökande pipa och försedd med stånd. Läs och se mer här.

 

Det här inlägget postades i debatt, Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

26 svar på 1623: Guds ord och mera Norge

 1. Boris skriver:

  Det svenska framstår allmer som en naiv treåring.

 2. Pingback: Hän till det glindrande lustgårdens stängsel « Vikboblogg

 3. CeDe skriver:

  Sveriges media utskällt i Norge.

  ”Jag är inte sjuk, jag är bara svensk.”

  http://www.vg.no/nyheter/meninger/artikkel.php?artid=10113487

 4. Cecilia skriver:

  ?

 5. Johan den 1:e skriver:

  ”Fazlhashemi vill åtminstone gå så långt att åsikter som inte passar in i det moderna samhället får ”läggas på is”.”

  Där ser vi vad vi har att vänta av vår ”svenska” framtid. De går sakta fram tills de har kopplat greppet om vårt land och folk. Då slår de till med full kraft och tar över.

  Nej islam måste bekämpas med full kraft, innan det är försent.

  Tack för att du finns Lars. Du är en del av kampen med din Rondellhund m m
  m m.

  Kristendomen har utvecklats sen begynnelse, men islam står fortfarande kvar på 600-talet, liksom dess anhängare. Därför är det en helt förkastlig lära, som inte för nåt gott med sig. Och därför måste den bekämpas. Särskilt nu när vi har fått in dess ohyra i vår västerländska i stort sett sunda kultur.

  Hellre norska pipsvängen än iranska gilgotinsvängen.

  Och se bara hur Mursi försöker fiffla för att tillskansa sig allt mera islamism i samhället. Det är ju det islam går ut på. Att ta över världen, med ”islamska brödraskapets” hjälp. En intressant sak kan vara att googla på Hitler och islam, särskilt bilder, så får ni se något. Det säger en hel del om vår samtid i allmänhet, och om islam i synnerhet. Gör det. Googla alltså.

  Hade man hissat den gröna flaggan med stjärnan och halvmånen på Utöyadagen, hade nog kultureliten och PK-etablssemanget här i Sverige blivit överlyckliga, och dansat kosackdans till tonerna av repetitiva malande böneutrop. 🙂

 6. Det er så hyggeligt med Noreg! Der koser man sig! I dag har jag myset med att skriva texter ägnad för vårens och sommarens kampanj. Låt mig säga, att hundskäll – gärna typ RH – inom konsten den tycker jag är givande. Stånd, pipa och annan krampaktig nakenhet får mig alltid att tänka på koranen, där sex ju utgör en stor del, som det också gör i proselyternas verkliga liv – utan att de normalt har det minsta insikt i konst. Som det är säkert att norrmännen har ett bild med fjord och fjäll på väggen är det lika säkert att koranläsaren inte har någon bild på väggen – huruvida någon av dem har stånd under pipan, skall jag inte kunna avgöra – då sticker jag heller pipan in, som vi säger i Danmark!

  Fortsättning följer kanske om inte al Qeada slår till innan mot Danmark och danskar, som dem hotar med nu igen. Fast dem inte alltid håller vad dem lovar vill jag nu låta bli att lita för mycket på dem…men vad skall vi också med det transportflyget i Mali för?

 7. Hlsn d skriver:

  Johan 1:a – du kan vara helt lugn med att LVs RH inte har med den kampen du nämner att göra. LV skiter mer eller mindre i religion, dvs all religion. Det handlar om rätten att få uttrycka sig utan att det slutar med en begravning.

 8. CeDe skriver:

  Johan den 1:e:

  ”Fazlhashemi vill åtminstone gå så långt att åsikter som inte passar in i det moderna samhället får ”läggas på is”.”

  Du har läst av Fazlhashemis utlägg klockrent. Och din jämförelse mellan islam och Hitler är också klockren. Men jag tror du är lite på efterkälken när du skriver ”innan det är för sent”. Jag vill påstå att det redan är kört. Det finns inte mycket i sikte som talar för någon minskning av islamimporten och med den takt de kommer in och sin förmåga till barnalstring, så är det inte alltför avlägset innan de är i majoritet i vårt land. Att det för tredje året i rad döps flest med namnet Mohammed i Oslo indikerar ju en del. Som du också iakttog.

  Muslimer är ett listigt och lismande folk. I allmänhet är väl bäst att tillägga. Imamernas försäkran om att anpassa sig till svenska normer är ju bara ett spel för gallerierna. Med den politiken så framstår de som ofarliga och släpps fortfarande aningslöst in över våra gränser, an masse.

  Läggas på is eller i malpåse säger ju faktiskt allt.
  Man kör nazisternas griptångstaktik, vida svängar som successivt dras åt innan det slutliga greppet.

  När de kommit så långt finns ingen återvändo. Skulle någon protester mot de via demokratin införda sharialagarna så är det nog ingen brist på välvilliga självmordsbombare som blodigt ordnar rättning i leden.

  Detta är min vision, som jag inte tror ligger alltför långt från kommande verklighet.

  Och efter det, ett nytt kapitel. The show must go on!

 9. Cecilia skriver:

  Johan den 1:e:

  Kristendomen har utvecklats sen begynnelse, men islam står fortfarande kvar på 600-talet, liksom dess anhängare. Därför är det en helt förkastlig lära, som inte för nåt gott med sig. Och därför måste den bekämpas. Särskilt nu när vi har fått in dess ohyra i vår västerländska i stort sett sunda kultur.

  Kanske har det med ekonomisk utveckling att göra? (blinkar)
  Dagens uppkopplingssamhälle har ju ställt saker lite upp-och-ner, gentemot de ”traditionella” inbördes ekonomiska och med tillhörande tankemässiga traditionella tankesätt.
  Snart stundar säkert nya tider. Då ”ohyran” och även säkert ”hyran”, fajtas på mer nutida relevant manér. (glad)

 10. Johan 1:e skriver:

  Snarare moralisk utveckling Cecilia.
  För se på ”den arabiska våren.” Denna s k revolution skedde huvudsakligen modernt via internet. Men hur är det nu.
  Och vilka stater är de rikaste i världen. Jo, världens omodernaste och mest primitiva stater, typ Saudi-Arabien.

  Så ekonomi och teknik har inte med utveckling med att göra, även om det kan vara till hjälp naturligtvis. Men inte det grundläggande.

  Har man islam som grund står man kvar i 600-talet, likväl.

  Till Hlsn d: Det är det jag menar. Kampen för frihet, mot det islamska förtryckariet.

  Bra kåserat H.E.J. 🙂

 11. Johan den 1:e skriver:

  ”Snart stundar säkert nya tider. Då ”ohyran” och även säkert ”hyran”, fajtas på mer nutida relevant manér.”

  Vore bra om det blev så, men jag tvivlar. Snarare blir det som det här, som jag läste på en blogg:

  ”Nä, vi behöver verkligen inget försvar längre, när allt nu är förrött och förstört. Låt dom komma och ta oss bara. Alla andra länder är bra mycket bättre än vårat av idag. Så det kan ju inte bli sämre med landsockupation av vårt land. Snarare tvärtom.

  Lägg ner polisen också. Dom har tjänat ut sitt syfte. Är bara till ett hinder för ett gott samhälle, där rättvisa råder. Bättre att vi får göra upp sinsemellan, som på ”den gamla goda tiden.”

  Endast de sant kriminella tjänar på polisen. Ingen av oss vanliga hederliga svenskar. Dom skiter dom helt i. Så varför behövs polisen. Inte det minsta alls. Och ingen militär. Och inga fängelser. För kriminaliteten frodas ändå, hur mycket som helst. För det dyker bara upp fler hela tiden, och blir till kulturer, som inte går att göra något åt.

  Så släpp allt fritt som är centerpartiets paroll, så får det reda upp sig själv, och vi med det. Då blir det till det bästa igen, när naturlagarna får spela fritt över en tid.”

  Intresant det där med Ohyran och ”hyran” Cecilia. Kul. ”Hyran” måste väl då vara vi västsinnade västbor som bor och hyr här, som accepterar våra ”hyresvillkor” eller hur… 🙂 *kram* Cecilia

 12. Johan den 1:e skriver:

  CeDe klok som vanligt. 🙂 Jag håller med i allt du säger. Du är verkligen min systersjäl du. 🙂 *kram* på dig.

  Därför är kristendomen så viktig för oss. Då har vi en chans. För det sista som överger människan är ”the jump”.

  Läs också citat jag hämtade från en blogg. Om det kommer in, förhoppningsvis. Det handlar om anarki.

  Gissa vem Hitler sitter och konspirerar och kommer överens med.

  Det är inte vem som helst. Det är ”muslimska brödraskapets” skapare.

  Därför gav jag det lilla tipset.

  För ”en bild säger ju mer än tusen ord”. Eller hur…

 13. Johan den 1:e skriver:

  Här CeDe. Lite att läsa. En länk som ger hopp för framtiden:

  http://demokratbloggen.blogspot.se/2013/02/slaget-vid-poitiers.html

  ”I den största motgång, finns fröet till motsvarande framgång.”

  -Napolion Hill-

 14. mohammad skriver:

  Hej

  En reflektion, är det Lars Vilks som är juridiskt ansvarig vad som skrivs på bloggen?

  Ha en bra dag…(lol)

  /m

 15. Johan den 1:e skriver:

  Nu är bloggen nerlusad av Mursis ”arabiska-vår-ohyra” igen.

  Dags för Rondellhunden att jaga bort skiten åter en gång.

 16. Johan den 1:e skriver:

  Idag 1 februari 1713 var ”Kalabaliken i Bender”.

  Karl den XII :s och svenskarns kamp och krig mot Mursis turkiska anhang.

  http://www.alltomhistoria.se/artiklar/kalabaliken-i-bender/

  Idag 2013 är ”Kalabaliken på bloggen”. Rondellhundens kamp mot samma ohyra, nu som då.

  Jämt 300 år senare alltså. Kampen mot det muslimska väldet fortsätter med obruten kraft.

 17. Johan den 1:e skriver:

  Karl den XI gav sig inte, utan kämpade till det bittra slutet mot det muslimska väldet.

  Så här står det b l a:

  ”Karl XII vägrade dock att ge vika. Inte ens när de osmanska styrkorna avfyrade salvor med kanonerna, ”så kraftiga att marken skakade”, ändrade kungen inställning.

  Under flera timmar pågick kampen. Den envise svenske kungen och hans närmaste män, ett fyrtiotal karoliner, vägrade att låta sig tas tillfånga.

  Då tände de turkiska styrkorna eld på Kungshuset för att röka ut svenskarna. Då det började bli svårt att andas ska kung Karl ha ropat: ”Låt oss ännu göra motstånd, tills de tar oss levande eller döda!” ”

  Något att lära av idag för oss nutida svenskar, i kampen mot dagens muslimska ockupationsarme´.

 18. CeDe skriver:

  mohammad:
  Hej

  En reflektion, är det Lars Vilks som är juridiskt ansvarig vad som skrivs på bloggen?

  Ha en bra dag…(lol)

  /m

  Ja, tur är väl det annars låg du nog risigt till.

 19. Johan den 1:e skriver:

  Helt galet hur allting är.

 20. Johan den 1:e skriver:

  SD skulle ha kommit in i riksdagen två val tidigare. Då hade det kanske gått att göra något, för att bekämpa vansinnet. Idag är det som du sagt näst intill försent. Loppet är näst intill kört.

 21. JohannadArk skriver:

  Johan den 1:e,

  Jag säger som Aragorn i Helms klyfta:

  There is always hope!

  Men visst är det förskräckande bråttom ifall vi ska kunna rädda vårt västerländska samhälle.

 22. Johan den 1:e skriver:

  Jo, vi måste börja hävda oss för vårt i sig, och sluta anpassa oss till den PK-istiska.

  Vi har lika stor rätt att hävda vårt. Det PK-istiska är inte givet från nån högre makt.

  Vi kan vara i vårt och bara låta det vara så. Det räcker bra. Det står för sig självt utan yttre bedömning. Då kan vi kommna nånstan, eller hur. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.